Nuffnang Ads

Thursday, January 15, 2015

Bukan Muslim Tak Boleh Pakai Baju Kurung???

Assalamualaikum WBT,

Tadi terbaca fasal baju kurung.

Sebenarnya, memang cantik tau kalau bukan Muslim pakai baju kurung. To be honest lah kan, yes, it is a little almost see through sebenarnya sebab baju kita white kan, so memang la see through. Tak caye? Cuba yang ada anak ni check baju tu. Mostly, baju dibuat dari kain cotton putih biasa yang memang lah murah dan almost see through. Tak caya? cuba tengok...

Ada tadi saya terbaca di FB yang ada larangan pemakaian baju kurung oleh bukan Muslim. Urmmmmm.. btw, kalau kita nak tengok dari sudut positive perkembangan budaya tu, takyah larang sebenarnya, BUT! kalau nak tengok dari segi... ummm.. keseksian... hahaha... memang agak seksi lah... iya wehhh.. kalau dress yang pelajar-pelajar bukan Muslim contohnya, pelajar berbangsa Tiong Hua, mereka pakai dress yang kain warna biru gelap tu kan??? ia menutup lah juga part-part yang hmmm.. ummmm... apa eh... cam... di situ. Mungkin bawah agak terbuka, tapi bawah lutut kan? haaa.. takde masalah pada saya...

but, dari segi, sebab kain tu putih.. tu je.. baju putih kan? Iya lah.. kalau pakai baju kurung.. warna putih tu... then pakai umm.. Bra ala-ala Victoria's Secret... macamane kan??? takke 'menjolok' mata? takke bermotivasi pelajar lelaki nak datang sekolah belajar? tak gitu?

Itu pandangan saya je lah... pandangan orang lain.. saya tak tau... entah lah... hahaha.. :) dan ini pulak komen seorang guru di sekolah yang berbeza. 


Assalamualaikum WBT

p/s: cuba anda tengok sendiri... 

1 comment:

  1. Mmg jarang..

    Ank LM baru darjah 6 pun pki inner lengan panjang. Dia kata nnt nmpk. Padahal baju tahun ni beli jenis tebal. Pun dia takmo . Segan katanya

    ReplyDelete