Nuffnang Ads

Monday, January 26, 2015

Rotan Anak Satu Jenayah? Hadap!

Assalamualaikum WBT,

How do you do you allss!!! *broken English di situ. Takpe, heheh.. apa-apa pun, I am glad to be back!!! Boomm!!! bukan apa, lama sangat dah rasanya tak update blog, maklumlah, internet takdeee.. makanya... terpaksa la mendiamkan diri, duduknya di Kampung yang bukan macam Kampung Baru, maka, hadap lah!!

So, dua tiga hari ni, heboh media Malaysia, all of them dengan pendirian Malaysia dalam cubaan untuk menguatkuasakan hukuman lebih berat bagi kesalahan merotan. Baiklah, ramai ibu bapa yang merasakan menjatuhkan kategori rotan dalam Jenayah adalah satu kesalahan. Pagi tadi, saya makan pagi di kedai, biasa-biasa je makannya dan ada beberapa bapa cakap,

"ni nak kuatkuasakan hukuman berat terhadap rotan, kita niat nak mendidik".

"Iya lah, dulu kita rotan sebab nak mendidik, lepas ni, deme pulak pijak kepala kita.. nak salahkan siapa???"

Haaa... nampak tak betapa pentingnya didikan dalam anak-anak? Mungkin sesetengah ibu bapa menggunakan jalan asuhan yang berbeza, tetapi di kampung-kampung, kampung saya ni lah, kami masih menggunakan asuhan begini, kadang-kadang, it is better that why. Dont ask the rational, because sometimes, techniques were used differently by parents. It is not the same. Tapi tu lah, di Sweden mungkin cara mereka begitu, mungkin mereka menggunakan cara pampering to asuh anak-anak mereka. Itu cara mereka, we need to respect that and for that particular thing, you, other people who think that what we do here in Malaysia in not aligned with your thoughts on how to educate your children, well, too bad then. We here believe in that matter. Sometimes, hard reinforcement needed in order to make the record straight, but we love our children. It does not mean that when we use rattan, we have our children, NO! we use rattan because we love them. That's all. 

Perhaps those people who have the gut to disagree with what we are using here, need to see it for themselves. We are not beating your children to death. No! We educate them but in slightly different from yours. That's all.

Apa-apa pun, saya dengar yang this issues will be discussed more just to agree on what they called RIGHTS by those sick humans. Banyak lagi rights yang ada yang boleh diketengahkan, ikut sangat agenda Yahudi laknat tu... haa... hadaplah!

Assalamualaikum WBT

p/s: I do have nephews and nieces. I know how difficult things are.

No comments:

Post a Comment