Nuffnang Ads

Thursday, February 19, 2015

Mentor Legend : Separuh Akhir ke 2. Tahniah Sarah, Azmil dan Aina.

Assalamualaikum WBT,

Baik, untuk entry kali ini saya akan update untuk Mentor Legend : Separuh Akhir ke 2 yang berlangsung di Plaza Alam Sentral Shah Alam pada 15 February 2015, Ahad.

Baik, pada pendapat saya yang lebih kepada seorang pendengar dan juga peminat industri seni tanah air khususnya dalam bidang nyanyian, saya merasakan persembahan protege-protege pada malam itu adalah bagus dan mampu membuatkan ramai yang terpegun dengan kehebatan vokal masing-masing, CUMA!, kemampuan vokal bukan diukur dan dinilai dengan ketinggian capaian notes sahaja. Ada banyak lagi yang boleh dinilai, emosi, low notes, overall presentation, melody, singing, semualah... 

Tapi, untuk kali saya akan jugak berikan pendapat untuk setiap Mentor dan Protege. Untuk pengetahuan, Protege mempersembahan lagu Medley untuk 5 minit setiap persembahan.

Persembahan dimulakan oleh :

Protege : Fahmie, Mentor : Ajai
Lagu : I Believe I Can Fly dan Lelaki Ini

Fahmie adalah seorang penyanyi yang bagus dan mempunyai vokal composition yang baik, pada pendapat saya lah dan dia juga mempunyai kualiti vokal yang baik. Cuma, pada lagu yang pertama, dia seperti tidak menggunakan keseluruhan vokalnya dalam penyampain lagu tersebut. Maklum tahu, Fahmie mempunyai pitch yang tinggi dalam nyanyiannya. Mostly, even melody suaranya sendiri adalah tinggi, dan dia mencabar suaranya untuk menyanyikan lagu Lelaki Ini dari Anuar Zain. Lagu Lelaki Ini mempunyai low notes yang memang mencabar dan note yang tinggi juga mencabar. Tapi apa-apa pun, Fahmie kena betul-betul pilih lagu yang sesuai dengannya, kalau nak lagi marketable, pilih genre RNB sebab you can go banyak cabang sebab with your voice tu, you can experiment pon lagipun, RNB memang okay untuk suara you tu Fahmie. Good luck kay?

Protege : Aina, Mentor : Ella
Lagu : Stay, If I Were A Boy dan Cinta

Baik, umum tahu Aina pernah membuat persembahan di WCOPA di Los Angeles pada tahun 2014, kan? Tapi takpe, ada je artis-artis yang pernah membuat persembahan di WCOPA tidak mendapat tempat di tanahair. Kan? Now, Lagu Stay dan If I Were A Boy memang makanan Aina sebab ia mempunyai melody yang meluas compared dengan lagu kita, kebanyakkan music memang dibuat untuk certain singers dan its is up to the cover singer to change the key and what not. Tetapi, kadang-kadang penukaran key ni menukar lagu kepada lagu yang best kepada yang tak best. Pernah dengar lagu Wide Awake dari Katy Perry tak? Sebenarnya lagu tu mempunyai melody yang rancak tetapi bila ditukar kepada ballad, ia langsung tak menjejaskan lagu tersebut, malah ia menjadi lebih indah. Lagu-lagu sebegini amat sesuai dengan vokal Aina. I caught something yang menyakitkan semasa dia menyanyikan lagu Cinta. Iya lagu Cinta adalah tinggi dan not everyone can sing that song, but I think Aina did okay lah kot dengan apa yang dia ada. She has great pipes indeed. Apa-apa pun, later on, cuba collaborate dengan DCT ke untuk lagu, or maybe, if you can create your own songs, itu lebih baik! okay? Good luck Aina dan congratulations.

Protege : Azmil, Mentor : Dayang Nurfaizah
Lagu : Inikah Cinta dan ?

Memula saya dengar lagu Inikah Cinta yang dinyanyikan oleh Azmil, well, sebab lagu tu familar, boleh lah relate kan, but then dia nyanyi the second song, well, I am guessing the song. And I can't recall any musical knowledge on that song. Memang tak boleh sungguh. Haha... tapi takpe la kan, Azmil made it to the Finale of Mentor Legend, so! Keep up the good work and good luck!

Protege : Nadeera, Mentor : Zainal Abidin
Lagu : Fatwa Pujanggan dan Wrecking Ball

Nyanyian Nadeera untuk lagu yang pertama had mix feeling to my ears. Entah, its between keroncong/traditional ke RNB/catchy song. Dalam hati saya, apakah???? Hahaha, macamtu lah pon, pening saya. Haha... tapi Nadeera punya vokal ability memang bagus, cuma kadang-kadang too many high notes membuatkan saya pening! too much. But maybe after the competition ni, Nadeera mampu mencari lagu yang mampu membuatkan dia terkenal dan boleh dikenali dalam industri seni nyanyian tanah air, kan? Good luck Nadeera.

Protege : Tuah, Mentor : Mas Idayu
Lagu : Nuri, PPP, Kemelut Di Muara Tasek dan Panas

Lagu-lagu yang dipilih oleh Tuah adalah lagu-lagu yang sesuai untuk dirinya. Mas Idayu cakap bukan favourite Tuah dan bukan juga favourite Mas Idayu, tapi apa yang dapat saya dengar, lagu-lagu tersebut amatlah sesuai dengan vokal Tuah. Tapi, apa-apa pun, saya rasa Tuah mampu mendapatkan lagu yang sesuai untuk dirinya. Good luck Tuah!

Protege : Sarah, Mentor : Amy Search
Lagu : Single Ladies, Love On Top dan Tunggu Sekejap

Hmmm... setiap orang ada favourite mereka masing-masing kan? But, I am here to bagi pendapat, ketepikan rasa tak suka tu demi menjalankan tugasan *feling. hahaha... To be honest, suara Sarah ni pada saya ada keistimewaannya yang tersendiri. Not the voice yang ada weight yang berat cuma, kadang-kadang disebabkan kenyaringannya, terasa sakit hati pulak. Haha.. tapi apa-apa pun, Sarah sudah menempatkan dirinya di Finale dan of course she is going to perform very well to prove to people yang Sarah mampu menapakkan diri dalam industri seni tanahair. Cuma kena gigih lah kan? hehe.. good luck Sarah dan congratulations.

So, tahniah diucapkan kepada Azmil, Sarah dan Aina kerana melayakkan diri ke Finale Mentor Legend. Do your best dan choice good songs, okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: Letih lah...huhuhu....baru dapat update!!! sengal..

No comments:

Post a Comment