Nuffnang Ads

Thursday, March 5, 2015

Confused? Pening? Tenang.

Assalamualaikum WBT,



Mungkin ada yang selepas dapat keputusan SPM or STPM merasakan,

"Ya Allah, kenapa keputusan aku macamni? Aku dah sehabis baik dah usaha, kenapa jadi macamni ni?"

or,

"oh what has happened to my result. I targeted things would be so much better after the last trial... what happeneddd???"

Jerit-jerit, nangis-nangis then ada yang nak bunuh diri lah, apa lah. Jangan macam tu okay, rezeki tu bukan kita yang tahu. Kadang-kadang kita usaha bagai nak rak.... usaha sesungguhnya nih!!! tapi tidak diperkenankan rezeki, takde jugak. Okay?

Kepada pelajar-pelajar lepasan SPM dan STPM, do not worry, choose what you want to do and start from now. Jangan kamu semua risau, you will make it in this world. Kepada lepasan SPM, kamu boleh pilih untuk masuk ke Form 6 pun, takde masalah atau pursue amik Diploma, takde masalah jugak pon, tapi dua-dua ni kena betul-betul score lah.. gitu...

Dan kepada yang lepasan STPM, now, you can choose ur 1st Degree, tapi di semester yang pertama, you akan jumpa ramai orang lain yang mungkin lebih bersedia daripada anda, sebab bukan yang F6 je yang akan masuk ke your programme. Ramai lagi orang lain, dari diploma, matriks, ada sesetengah tukar course, bagai-bagai. Then, you really need to know yourself, have a self reflect and think! What you need to do to keep up with your friends? Its on you, no one could help you then. Be independent but make sure you jangan terpengaruh sangat dengan dakyah college life dalam movies tu, semua tu tak boleh pakai sangat, well, not all lah.

So! Know you dreams, and work for it!

Assalamualaikum WBT

p/s: good luck!

No comments:

Post a Comment