Nuffnang Ads

Thursday, March 5, 2015

Ponteng Kerja?

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar anda semua di hari Khamis yang mulia ini? Mesti sihat kan? Kalau sihat, alhamdulillah, wajib minum banyak air kay? Lagi banyak lagi bagus untuk mengelakkan nyah-hidrat. *hello, bukan Nyah-nyah okay? hahha..baca lehelok! hahaha...

Okay, hari ni saya makan nasi ayam je. Beli. Taknak la buat, kalau buat nanti makan lagi banyak woi!!! hahaha... masalahnya bukan makan ayam, makan nasi je lebih... camne tu? Takke fati-boom-boom nanti? kan?

Now, tadi saya sempat baca Sinar Harian dan sekali lagi ada Spot Check dibuat di tempat-tempat makan oleh Kerajaan Selangor, kalau tak silap saya. Untuk pengetahun lah eh, ada je sebenarnya perkara-perkara yang baik dilaksanakan oleh Kerajaan lain dalam menaiktaraf sistem pentadbiran.

Itu adalah salah satu daripadanya lah sebab apa? sebab ramai juga kakitangan kerajaan yang mungkin terlepas masa or sedikit terleka dengan masa then lambat masuk. Saya pernah tengok, kadang-kadang dorang lepak-lepak. Nak-nak kalau kat kawasan-kawasan yang agak luar bandar, ramai jugak yang macamtu, tapi saya terkejut juga dengan perilaku mereka yang dibandar. Ia lah, kat bandar lagi lah kan? Lagi mereka akan pantau sesungguhnya, sebab kalau nak pergi ke luar bandar tu, agak costly dan maybe akan makan masa lak jugak... gitu la agaknya.

Tapi perkara ni baik untuk mana-mana organisasi pun, cuba tengok Swasta. Nak-nak kalau syarikat tu ditadbir oleh mereka yang memang mempunyai ketegasan dalam perlaksanaan tugas. Pergh.. nangis la agaknya.

Ke sebab tu ramai orang nak pergi masuk dalam sistem kerajaan? kan? Ke?

Apa-apa pun, macam saya seorang penduduk yang sering pergi ke pejabat-pejabat kerajaan setakat ni masih takde masalah lagi lah... cuma kalau dihospital je la, tapi alhamdulillah, nasib baik lama dah tak pergi ke hospital...

Tapi ini adalah salah satu langkah terbaik untuk diikuti dalam memperkasakan pentadbiran kerajaan secara keseluruhannya. Jangan pulak suruh anak-anak berjalan lurus sedangkan bapak-bapak, ibu-ibu duduk je. Jalan lah sekali dengan anak-anak tu kay? *kalau faham, fahamlah... hahahha...

That is all for now dear reader.

Assalamualaikum WBT

p/s: Kekenyang.

No comments:

Post a Comment