Nuffnang Ads

Friday, April 3, 2015

GST - Sejauh Mana Penjelasannya?

Assalamualaikum WBT,

Bila cakap Bab GST ni memang macam-macam yang keluar, ada yang cakap bila kita keluar duit 6% dari duit keluaran tu akan di ambil... kalau kita beli barangan asas akan dikenakan 6% GST...

Well, sebenarnya, maklumat masih tidak jelas sebenarnya. Mungkin tergesa-gesa perlaksanaan GST ni, nak pulak di zaman ekonomi Malaysia yang agak merundum. Ada yang kata GST tu Getah Sawit Turun, wehhh....macam-macam lah...

Tapi mungkinkah ada yang mendengar? well, entah lah...

Sebab tu bila orang cakap,

"kalau ada kepincangan dalam GST ni, report ke kat KPDNKK"


Masalahnya!!! bila lepas report, adakah mereka mendengar? kalau mereka baca tapi tak amik tindakan, CAMNE? siapa nak disalahkan, rakyat prihatin report tentang perkara yang hak mereka dipergunakan atau mata dibutakan sebab ingin meneruskan dasar kerajaan? Dilemma kan? Dilemma sebagai sorang rakyat Malaysia.

Ini la yang sering menjadi masalah, macam kita jugak lah, bila orang komen kat kita, kita buat tak dengar, walaupun hakikat sebenarnya, kita dengar tapi kita malas nak amik pusing sebab apa? sebab benda dah buat, takkan nak dibaiki kembali kan? Camtu? Individu boleh la buat camtu, but kalau sebesar kerajaan, kena amik peduli dan amik pusing sebab ia ikut penggal, kan?

Kalau asyik guna TV dan Radio, yes, theoretically ia memang hebat dan dapat menjalankan tugasan menyebarluaskan maklumat dengan cepat, tetapi pada zaman sekarang, face-to-face communication adalah penting sebab each and every single MPs in Malaysia ni di-undi oleh rakyat dan penjelasan daripada MPs sendiri adalah penting, ikut parti lah, kan? Kalau sekarang Kerajaan BN, so! all the MPs and ADUN kena main peranan dalam menjelaskan kefahaman mereka terhadap GST, ini, mungkin ada MPs and ADUNs yang juga kurang jelas dengan GST, maybe! who knows kan? so.. adalah penting bagi setiap MPs and ADUNs menjelaskan GST kepada dorang punya pengundi, tapi malangnya, aftermath dah berlaku, tapi inilah masanya untuk GOV bertindak dalam menangani aftermath sebab kadang-kadang soalan-soalan yang agak menyakitkan hati boleh dipatahkan dengan jawapan yang simple, kan? Buat event setiap kampung, takyah besar-besar, cukup sekadar berkumpul dan tak payah nak bermakan mewah bagai... rugi je... 

Assalamualaikum WBT

p/s: penjelasan penuh perlu dengan GST ni.... takpun, jangan putus asa dalam explaining GST... kan?

No comments:

Post a Comment