Nuffnang Ads

Wednesday, May 6, 2015

4th Week of Teaching English Subject. Yes!

Assalamualaikum WBT,
 
Apa khabar semua? Mesti semua sihat kan? Alhamdulillah...

Baiklah, saya sebenarnya agak jarang tak update blog ni, so, ini sekarang nak update, ni pun sebab ada line, *tak habis citer line internet ni.. takkan habis.

Baik, saya nak bercakap mengenai "Cikgu". Iya, kita orang Malaysia panggil cikgu, tak kira la tua ke, muda ke, ONCE you jadi cikgu, you akan jadi cikgu all the way. Tak kisah la cikgu kat sekolah kerajaan, sekolah swasta, or even kolej or universiti. Saya masih ingat masa saya belajar dulu, most of the senior lecturers menggunakan nama panggil Cikgu dihadapan sebelum nama mereka. Saya pernah terdengar dorang panggil cikgu.. then nama dorang. 

Yes, even korang jadi cikgu tusyen pun, selagi budak tu jumpa korang kat mana-mana, dorang akan panggil korang cikgu no matter what.

Okay, saya pun sebenarnya masih kekok dengan panggilan cikgu yang dipanggil oleh my students. Walaupun saya masih baru dan kekok, but it does not mean saya tak boleh nak adapt dengan situasi kan? hahaha.. *bab fefeling bagi je kat saya...

Saya pun agak seronok dengan panggilan tersebut, sebenarnya, panggilan itu sendiri membawa seribu jenis macam disiplin tau. Kalau dalam yang rancangan pendidikan Kerajaan Malaysia tu, apa nama dia eh, lupa lak.. ada intergreti nasional, kemahiran komunikasi dan lain-lain, so, begitu jugak la cikgu. You have to have the urge to proof that you are THAT good to your students and also the society. kalau tidak, well, jadilah macam cikgu biasa-biasa yang diingati sebab being biasa-biasa. Itu pun kalau student ingat, kan?

Takde la nak fefeling bagai-bagai, takde. Saya pun masuk kelas bukannya nak fefeling ke hape, cuma bila time mengajar tu, i encourage student to being free and broaden their minds to accept the possibilities in English language. 

Community English language itself, tak sama dengan Malay community. Tak sama. They have different set of mind and also how they perceived things. Berbeza. But, in my class, i tried my very best to incorporate creative thinking by giving examples yang related dengan kelas dorang amik di giatmara Raub.

Tadi, I taught 6 students out of 12. Okay lah, 50 per cent kan? But when it comes to English, most of them are okay dan takde la macam over sangat tak boleh. Semua boleh, we even have a session where everyone had to read an article about Steve Jobs. Short article because I want to see how they pronounce English words and how they use stresses, intonation, expresssions. Yes, saya ajar itu sekali. Hahaha... macam berlakon jugak lah kiranya...

So! no matter what you are doing, you will have something to proof, if not to others, to yourself. Proof to yourself that you can too. Okay?

Bak kata Steve Jobs, "stay hungy, stay foolish".

Assalamualaikum WBT

p/s: Bam!  

No comments:

Post a Comment