Nuffnang Ads

Tuesday, June 9, 2015

Mengajar bukanlah satu perkara yang mudah.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar anda semua? Mesti anda semua sihat kan? Kalau sihat baguslah, tapi kalau tak sihat, mohon cari makanan untuk mengembalikan kesihatan anda. 

Anda semua maklumkan yang sekarang ni saya mengajar tuition di GIATMARA Raub, saya mengajar English subject, but last week, it was very intense class. Students were ignoring me, they were doing their own things. I have never done during my many classes in secondary, Form 6, uni, no! I respect my lecturers and teachers. I am. Even now I still keep in touch with them and ask them about how to teach and whatnot.

But, last week, wow! I even said this,

"Saya sangat menyampah dan geram sekarang ni!".

Reason? Because dorang main-main dan tak bagi full attention in the class. Yes, i know, English language is not our mother tongue, but please, respect me as your teacher. Tapi tu lah, budak-budak sekarang ni, memang agak payah. Bila di marah-marah, kononnya mereka betul, bila dibiarkan sahaja, katanya tidak dipeduli. Mana satu? cuba cakap apa yang mereka nak? Ke dorang nak jawab English dalam bahasa Melayu? Camtu? Payahlah..

Saya ada cakap,

"saya sebenarnya, tak suka marah-marah dan  rise my voice for no reason, tapi kalau macamni lah, you disrespect me, saya boleh marah"

Then ada seorang student ni cakap,

"Cuba cikgu marah, kami nak tengok", dia cakap sambil senyum.

Saya pun apa lagi, saya cakap,

"Betul awak nak tengok saya marah? I am so mad right now, takut korang je tak boleh nak handle".

Then the class terus senyap.

Sebenarnya, saya suka dapat gig mengajar ni. Suka sangat, but dorang tak faham betapa pentingnya SPM dan English. Mungkin dorang ingat, pelajaran tak penting, tapi! ia amat penting. Sangat penting. Nak pulak waktu sekarang ni. 

Saya mengajar sebab saya memang nak mengajar, nak-nak pulak dorang yang kurang bernasib baik ni. Tu je but kalau macamni lah, saya boleh minta tolong GIATMARA hantar balik dorang ke sekolah and face their own fate and reality.

Di GIATMARA mungkin cikgu-cikgu boleh bersabar sebab ia mempunyai situasi yang berbeza, tapi di sekolah , students ramai, perhatian dibahagikan mengikut student, tapi kalau student pandai, mestilah dapat perhatian lebih kan?

Di GIATMARA, kami cuba untuk membantu sebanyak mungkin student-student yang memang kurang bernasib baik. Memang, janji ADA MINAT UNTUK BELAJAR, itu sudah bagus, tapi kena ada MINAT! Minat amat penting.

Kalau dalam kelas saya, saya sudah cuba sebaik mungkin untuk bagi dorang faham how English works, but tu lah, kadang-kadang saya buntu untuk cuba memahamkan mereka. I just lost sebab dorang macam pergi kelas dan dapat elaun dari GIATMARA, then balik. Point? Pointless.

Saya tahu ada beberapa orang amat berminat dengan apa yang dijalankan, tetapi, ada juga yang mempunyai sifat acuh tak acuh dengan apa yang terjadi. Being a teacher is no easy task. Yes. You need to have mountain of patient and you need to smile like all the time. Given the fact that you have to teach the unfortunate, you need to double or triple that up. Yes, you have too, if not, don't even try to be in this field.

Assalamualaikum WBT

p/s: Teaching is a passion and patient is needed. 

No comments:

Post a Comment