Nuffnang Ads

Thursday, June 18, 2015

Ramadhan 1 : Marilah Kita Bersederhana.

Assalamualaikum WBT,

Hari Pertama Ramadhan.

Macamne kita?
Macamne puasa?
Macamane puasa anak-anak?
Macamane puasa anda?

Kalau bagus alhamdulillah, kalau rasa macam letih tu, duduk dan tarik nafas dengan sedalamnya. Hehe, dan lepaskan perlahan-lahan. InsyaAllah, anda akan rasa lebih sihat dan bertenaga. *bukan untuk rasa kenyang eh.. hahaha...

Selalunya, Puasa Pertama orang panggil Puasa Tua. Kenapa puasa tua? sebab ia mula-mula puasa. So, ia adalah yang paling tua dalam 30 hari tu.

Puasa pertama ini adalah penting bagi set the tone for the rest of the month, sebab kita akan rasa, kita melepasi dugaan besar di hari pertama. Iyaaa.. bila kita lepas hari pertama dengan jayanya, maka hari-hari lepas daripada itu adalah mudah. Sebab perut dah biasa.

Tetapi, selalunya, selepas 5 hari, perut kita akan terasa berkeroncong, sebab apa? Sebab makanan yang ada selama 11 bulan dalam perut kita tu seolah-olah sudah dicuci dan kosong. Itu istimewanya puasa.

Orang kata, puasa ni kita perlu bersederhana. Yes, konsep bersederhana itu adalah universal. Sebenarnya, Islam sendiri mengajak kita bersederhana dalam pelbagai benda, kan? Jadi, Ramadhan adalah the perfect month where kita boleh mempraktikkan bersederhana ni.

Bayangkan kalau kita bangun sahur, kita makan apa? Ada setengah orang makan nasi macam makan nasi tengahari. Banyak woiii... jadi untuk mengamalkan dan mempraktikkan konsep bersederhana ni, kita makan sikit or kita tak makan langsung, kita makan sebijik kurma dengan maybe, air susu. kan?

Then berbuka, kita minum air yang manis-manis, or buah-buahan dan atau kurma, tapi kalau nak makan jugak, boleh, makanlah, tapi jangan sampai tak ingat dunia. Hahaha.. ini tidak, makan, perghh!! meja yang boleh muat 9 orang tu kan, penuh dengan makanan sebab kita ikut selera tong dram. Punoh... hahaha...

Then kalau nak beli baju raya, beli yang biasa-biasa je lah, jangan la extravargant sangat.. ini kemahen... hahaha....penuh 1 lemari untuk 30 Syawal. Gila.. rumah terbuka lah, apa lah.. hebat nau kan...perghhh...

Beli kuih raya, beli langsir raya, beli macam-macam lagi, ingat bersederhana.

So, marilah kita cuba untuk tahun ni, kalau tak jalan jugak, stay la with whatever you have, okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: ada mengaji la puasa ni, parents suruh pergi.. hehehe...

No comments:

Post a Comment