Nuffnang Ads

Sunday, June 7, 2015

Usana scam???

Assalamualaikum WBT,

Apa itu USANA? 

Baik, sebelum saya cerita fasal Usana ni, saya nak cakap sikit tanggapan orang fasal sistem MLM. Orang kata,

"hmm.. itu MLM lah tu, orang berak kat atas, yang bawa kena taik. Itupun lepas kita bagi duit kat orang atas",

Itu adalah salah satu daripada pandangan manusia. Saya disini tidaklah ingin memenangkan sistem MLM cuma, orang yang join sistem ni dan memang dah berjiwakan benda ni akan cakap,

"eh, kitaorang bukan mengamalkan sistem MLM, kitaorang memang jual barang je. Cuma, kitaorang akan dapat komisen. Banyak usaha jual barang, banyak lah dapat duit".

Nampak takss? nampak?

USANA ni, memang jelas-jelas mengamalkan sistem MLM sebab apa? Sebab bila daftar jadi ahli, *wajib daftar kalau tidak kita takkan dapat komisen kita kena jual AT LEAST 5 botol supplement USANA. Yes! WAJIB! Then, Usana akan suruh promote kepada mereka yang menggunakan produk USANA untuk jual kepada mereka-mereka yang lain, so? camne? Contoh, A menjadi seorang yang membawa Usana kepada satu group 5 orang, B,C,D,E dan F. A akan selalu cakap fasal kebaikan produk-produk USANA dan sehingga mereka menjadi ahli dan A akan suruh 5 orang ni untuk mencari ahli lain supaya produk mereka usahakan terjual. Disini A akan memainkan peranan, A akan memantau B,C,D,E dan F dalam pembelian barangan. Dorang akan ambil dengan A, so? A akan untung atas angin? Buat duit tak? buat kan? Tapi, A kena rajin lah, *disinilah mereka menidakkan sistem MLM sebab A kononnya RAJIN. B,C,D,E dan F akan mencari mereka-mereka yang lain, buatkan setiap 1 orang dapat 5 orang, then menjadi ahli bawah A? Takke 25 orang tu kan? betul tak?

Memanglah kita dengar, 

"ini, tengok, dia dapat luit bulanan RM 100 ribu maaa... mana boleh kita sudah tua-tua nanti mau kelija bawa itu matahali. Panas wo...".

Itu yang saya dengar tadi. Memang setiap peluang adalah berharga, tapi apa guna berharga kalau ia tidak disukai. Banyak sekarang ni perniagaan yang nampak cantik, halal, tapi sebenarnya, tidak. Ia ibarat memakan daging saudara sendiri.

Pernah dengan Spirulina? Apa benda tah dulu produk tu, memang gampang, yes, Luxor. Ramai gila masa dulu penduduk-penduduk KG saya pergi tengok dan menjadi ahli. Last-last? nothing is proven. Orang yang jual Luxor pun hilang tah kemana, takde update. Mampus camtu. Apa tah nama mak cik yang bawak tu, harap-harap dia sihat lah, kalau tak sihat, memintak la dia sakit, boleh makan produk dia kan? Betul tak?

Tadi cina tu cakap, 

"haiya, sikalang ar, orang kampung pun ramai sakit-sakit wo".

Bangang. Ko ingat orang kampung je lah? Saya paling menyampah, kalau orang yang cakap tu, masih membuat kerja-kerja berat, walaupun after kena stroke? Cina tu kena stroke dan dia masih bawak lori. Kalau Usana ni bagus dan mampu dijadikan kerjaya menjamin masa depan kehidupan cina tadi tu, kenapa dia tak buat fulltime? Tu saya pening sikit tu tadi. Then bila saya tanya cina tu, 

"ni anak-anak u, masuk Usana juga la?"

Dia macam seolah-olah berdalih-dalih? babi apa? 

Jadi, untuk pengetahuan semua, kalau mereka yang suka bercakap, suka buat PR dan sukakan pandangan orang terhadap kita yang kononnya tinggi menggunung serta sukakan perhatian dan most of all, SUKA BERCAKAP dan pujuk orang, biarpun kita tau orang tu takde duit. Silakan. Silakan. Saya tak paksa, tapi kalau saya, biarlah saya menjahit baju, menoreh getah, menyapu sampah, membersih tandas daripada terang-terangan menipu orang. Itu sahaja.

Kepada yang telah masih menjiwai MLM ni, teruskan sebab ia terbukti ia adalah jalan terbaik untuk anda. No kidding. Kan? Tapi kalau anda guna untuk diri sendiri dan takde teringin nak buat perniagaan ke apa, go ahead. That's better, wayy better.

Itu sahaja. Luahan hati terbuku tersirat.

Assalamualaikum WBT

p/s: Usana? U sana!

Untuk bacaan anda.

No comments:

Post a Comment