Nuffnang Ads

Sunday, August 16, 2015

Kenapa saya pilih menjahit?

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua di pagi Ahad ni, semalam kat tempat anda semua, hujan tak?  Tempat saya hujannn... sejuk sungguh semalam,,rasa cam duk dalam aircond, hoho..

Now, ada orang tanya saya, 'kenapa menjahit? Awak kan ada degree, sia-sia la'.

Baik, after a while, saya dah malas nak marah-marah, do you know why saya masuk bidang menjahit ni?

1. I minat menjahit and my minat tu dah dari dulu, but English language is also one of my favourites. I developed that passion during my 1 semester in uni. Why? Because I had to, but then forceness became passion so, there you go. And i am english teacher at one skill institution. Hows that? Not bad ah?

2. Saya kesian dengan mereka yang badan besar. Sebab mereka nak berpakaian seperti orang lain, but they do not have the gut to ask the sewers to do what they want. Kadang-kadang ada je sewers yang cakap, 'eh! U badan besar la.. susah sikit la.. u try camni laaa'.. takke jejek jawapan tu. Saya penah kena sebab yes, saya juga berbadan besar, susah cari baju and i ended up jahit baju sendiri. Now, saya sudah pandai buat baju and menjahit, I am able even to tailor for someone else. Love it. Tapi tu la, masih lagi dalam tempoh belajar but slowly amik tempahan lah... hahaha.. orang yang badan besar pun ada tempah kat saya, so, mission achieved lah kan?

3. Memang suka tengok baju-baju wanita yang cecantik tu. Kita nak pakai kang, apa lak kan? So, better saya buat dan jual kat orang lain... hahaha...

So, itu la serba sedikit tentang kenapa saya memilih bidang jahitan dan saya tidak professionally belajar, saya hanya belajar di Giat MARA sahaja. Hihu.. 6 bulan je belajar... tapi alhamdulillah, sampai sekarang masih berkait rapat dengan GIATMARA Raub. Hehe.. dorang orang best2.

Assalamualaikum wbt

P/s: love it.... so saya ni usahawan la..camne? Hahaha..

No comments:

Post a Comment