Nuffnang Ads

Monday, September 28, 2015

Masterchef Asia : Westernising Asian Food?

Assalamualaikum WBT,


Siapa suka tengok rancangan Masterchef? 

Saya suka tengok rancangan Masterchef Australia dengan US. Both ada pros and cons, tapi lately, Masterchef US dah tone down a bit the hatred among contestants and focus more on food rather than dramas, which what US is famous for in any programme, nak-nak rancangan Keeping Up with the Kardashian. Haha...

Now, sekarang Asia sendiri sudah ada Masterchef Asia yang mana contestants adalah datangnya dari seluruh pelusok Asia. *ayatt... hahaha... Takdelah menyeluruh sebab Asia ni luas gilaa... tau tak? Okay, now, dalam promo tu kata nak elevate lah Asia Food, tau tak based Asia Food ni macamane?

Pernah dengar One Pot Food? yang lebih kurang sama dengan makanan yang ada di Afrika? Meaning surroundings play important roles in shaping the food. Kalau kata nak Westernise the Asian Food, then... hmmmm.. I could that, sebab most of the people think that Asian food ni ala-ala simple, nak-nak Chinese food yang kalau orang tak tau, selain balance in flavour, cara memasaknya juga memainkan peranan yang amat penting, ok? Chinese food adalah makanan yang cepat, sedap dan balance, most of it la.. kalau ada melibatkan protein seperti daging, makan masa sikit lah...

Then, kalau Indian food, memang mostly ia berkenaan dengan spices. Yes, memang. Coconut milk and whatnot, dan, cara masaknya adalah agak lama. Kalau masak kari, tumisan tu, kena lama, buat keluar minyak semua bagai. And mostly, due to faith and belief, makanan Indian tidak ada beef, itu je lah... 

Then Malay food, tau tak Malay food adalah consist of two MAJOR influences which are India and Chinese with Malay twist dan ada juga pengaruh Arab. Haaa... makanan orang Melayu ni agak sedikit berbeza dengan makanan India dan ciri-ciri makanan Cina ada dimasukkan dalam makanan orang Melayu. Sebagai contoh, orang Melayu buat rendang *which kononnya dicipta oleh Indonesian, hahah.. you just want to claim everything, right? F.U. Rendang adalah makanan yang consist of spices, coconut milk, chilies, protein dan ia dimasak agak lama hanya untuk membina rasa tersebut.  Susah? Tak susah, cuma makan masa untuk masak. 

Lagi satu adalah, Mee kari. Mee Kari adalah asalnya daripada masyarakat Tiong Hua, tetapi kari yang mereka buat adalah kurang lemak, dan dek kerana masyarakt Melayu suka memasak menggunakan coconut milk, tambahan santan digunakan dalam kuah mee curry untuk mendapatkan rasa lemak yang lebih, jadilah, another version or Mee Kari. Hebat bukan? Lagipun, kita kan ada banyak pokok kelapa, jadi! Ok lah... hahaha...

Dan saya dapat saksikan kalau dalam rancangan Masterchef Asia ni, all the judges was macam cuba untuk menaikkan masakan Asia supaya ia lebih menjadi restaurant quality. Now, let say, kalau saya masak kari. To have restaurant quality food, I need to cook my dish according to time given kan? So, what if, I was given a very difficult protein and I have to cook my protein in the pressure cooker? Mesti all the juices tu hilang kan? Now, itu what the judges and all people yang ada Western cooking background would say. Sebab apa? Sebab the westerners love to eat 'just cooked' food . Tau tak Masakan Asia ni agak berbeza. Malay, Indian, Chinese have different way of cooking in terms of timing, taste profile, and presentation. To Westernise these dishes is difficult but it can be done. 

Tapi apa-apa pun, in my opinion, do not Westernise the dishes, try to elevate it to another level, ok? Hahaha...lagipun, masakan orang Melayu ni takde garnishing weh... hehe... letak je dalam mangkuk then sudu sikit sorang. Takde istilah fine dining, but kalau nak buat boleh je kot... haha..

That all my two cents,

Assalamualaikum WBT

p/s: makan nasi, telur mata dengan kicap pun sedap.

2 comments:

  1. Replies
    1. kan... boleh je... macam Susur lee, he fused Chinese cuisine with western,. love it.

      Delete