Nuffnang Ads

Saturday, October 24, 2015

Bajet 2016. Sejahterakah Kehidupan Rakyat?

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Sihat tak lepas dengar Bajet 2016 semalam? hahaha.... kalau tak sihat, mohonlah minum air banyak-banyak dan banyakkan berehat sebab takut jugak, kot strok ke apa ke kan... hihu...

Now, apa yang korang faham dari title Bajet 2016? 

"Mensejahtera Kehidupan Rakyat"?????

Dikatakan Bajet 2016 ini adalah 5 teras utama iaitu :

1. Memperteguh ketahanan ekonomi negara
2. Meningkatkan produktiviti, inovasi dan teknologi hijau
3. Mempersiaga modal insan
4. Memperkasa agenda Bumiputera
5. Meringankan kos sara hidup rakyat

Dan,

Perlaksaan GST jadi penyelamat dan tambah hasil menerusi REJIM percukaian lebih cekap daripada kira-kira 400,000 syarikat, mewakili 90 peratus pematuhan GST.

Tersedak jap baca, tu saya baru baca muka depan, ni jap lagi nak baca FULL TEXT ucapan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dalam atikel yang ditulis dalam surat khabar kerajaan ini, Utusan Malaysia.* jarang beli, beli pun sebab nak baca full text. huhuh..

Then, nak fahamkan Bajet 2016 dan nak cari jawapan pertanyaan semua,

"Apakah PM Malaysia dengari keluh kesah Rakyat Malaysia?"

Ingat tak aritu dia ada cakap untuk rakyat menolong beliau dalam Bajet 2016 ni dan dia cuba dengar masalah dan keluh kesah Rakyat? hahahaha.. ingat tak?

Malangnya, Meringankan Kos Sara Hidup Rakyat JATUH KE NOMBOR 5!! kau rasa. Tapi biarlah kan, kita hidup ni, tidak menongkat langit, nanti kalau mengundi, tolong-tolonglah ingat Manisfesto Barisan Nasional aritu...kan? 

Bukan nak provoke, cuma kadang-kadang mereka akan berkerja lebih keras bila mereka tahu yang kepercayaan daripada Rakyat sudah berkurangan. Nanti, kita sama-sama undi Pas, okay?!!

Assalamualaikum WBT

p/s: Nak baca full text jap...

No comments:

Post a Comment