Nuffnang Ads

Thursday, October 1, 2015

Pengalaman seharian Akmall Razlan selama 1 bulan.

Assalamualaikum WBT,

Siapa cakap jadi blogger ni senang? Dan siapa cakap jadi seorang yang menguruskan rumahtangga adalah senang? Siapa cakap?

Saya bukan bercakap fasal Abang Ben, tetapi diri saya sendiri. Now, saya tidak berkahwin lagi, but since ayah saya pergi mengerjakan Haji, saya mengganti kerja ayah saya, which ayah saya bekerja dengan FELCRA sebagai Mandur ladang Sawit FELCRA. Then, saya juga mengajar English class di GiatMARA Raub setiap Isnin, petang pukul 1.05 dan 1.35 petang (Isnin sampai Khamis) saya mengambil anak sedara saya dari sekolah, petang? Saya kena masak untuk makan tengahari sebab mak saya tak sihat, dia sakit.


Petang, pukul 4.30 petang saya akan ke kedai saya untuk menjahit, then pukul 6.00 petang saya akan masuk ke ladang untuk melihat perkembangan pekerja ladang, *yes, I have to take care of them too, kena jaga, itu adalah sebahagian daripada kerja. Kerja mandur ladang tu adalah kerja hari-hari sebab buah sawit kena potong hari-hari. 

Then, dalam pukul 6.30 tu paling lewat la saya di kedai, then ke ladang then saya balik ke rumah. Mandi-mandi then bersedia untuk masak makan malam. Then selepas makan malam, saya akan menonton tv sampai pukul 12 tengahmalam. Then malam, I have to blog. Ada dua blog yang perlu saya jaga dan tulis. I have too sebab its a responsibility.

Iya, saya ganti ayah saya hanya untuk sebulan, tetapi I cannot focus on one thing, I feel lost. Kenapa? Iya lah, when you have too many things to be done, you cannot finish them all, tengok-tengok ada yang tergantung lah, ada yang tertangguh lah... macam-macam.

But, one important thing that this experience taught me is that, pembahagian masa secara effective adalah paling utama. U really need to bahagikan masa untuk buat semua secara effective, kalau tidak, you'll end up with nothing. Alhamdulillah, I managed to get things according to my own time. Alhamdulillah. 

Now, tak lama ayah saya akan pulang dari Makkah, flight 5hb sampai di KLIA. InsyaaAllah, semuanya akan selamat. Amin. Saya doakan keselamatan Ayah.

Assalamualaikum WBT

p/s: Pengalaman dikutip untuk memperbaiki diri, biarpun kurang, lain kali kita lebihkan... kan?

No comments:

Post a Comment