Nuffnang Ads

Friday, April 15, 2016

Saya Sayang GIATMARA RAUB.

Assalamualaikum wbt,

Hieeeeee!! *my new trademark...thanks Alaska. hahahahaha....

Now, all know yang saya memang bergiat rapat dengan GIATMARA RAUB dan saya amat menyayangi GIATMARA RAUB sebab ia telah memberi saya banyak ilmu, bantuan serta pengalaman yang memang amat membantu saya dalam perniagaaan.

Sejak 2013, saya mendaftar sebagai seorang pelatih di GIATMARA Raub yang lama dan sehingga sekarang, saya masih lagi kerap ke GIATMARA Raub dan sudah di tempat yang baru, suasana yang baru dan ada cikgu-cikgu baru. Seronok. I really wish I could be a part of the family, quite broken but manageable. hahahaha... Family, biasalah kan...

Saya juga adalah bekas Setiausaha BPP Sesi 1/2013. It was fun and we manage to do a lot of events. Yes, amazing 6 months indeed.

Memandangkan saya sering berada di GIATMARA RAUB yang baru ni, saya juga adalah seorang guru Bahasa Inggeris untuk program PKPV, satu program yang amat bagus untuk mereka yang sertainya.

Para pelatih BPP sekarang Sesi 1/2016 juga selalu bertanyakan perkara yang boleh dijadikan petunjuk untuk mereka dalam memacu BPP *Badan Perwakilan Pelatih. Terutamanya, Pengerusi BPP, Hisham. Dia sering juga bertanyakan pengalaman saya dan cikgu Mail dan a few others said that my sesi was the best sesi ever. Takde lagi sesi yang mampu challenge my sesi. Katanya...hahaha...

Then, I accidently heard that ada Biro-biro dalam BPP meletakan jawatan dan the other dalam satu course ni tak nak join sebab sibuk. Well, situ saya dah rasa macam... What the heck? ... kenapa? when i was a pelatih, we have nothing. kami takde tempat yang menarik, atap kami belajar selalu bocor, kami takde tempat yang berkumpul kalau hari panas, kami takde tandas yang menarik but what we have is kerjasama. Kenapa? Kerjasama adalah perkara yang paling seronok, be kind to other people, others work hard too. Orang lain pun kerja keras for that kerjasama.

Now, itu pelatih, masa saya dulu, i had this one teacher yang selalu keluar sebab selalu ada hal. It was quite... intense. Kenapa? we really want to learn and she wasn't there for us. Too bad kan? Now she is a successful businesswoman. Congratulations.

Orang kata, cikgu-cikgu adalah penggerak dan pada saya tugas hakiki sebagai seorang cikgu adalah menjadi pengajar. Itu tugas hakiki, dan tugasan pelajar adalah belajar. Its a give and take session. But, in GIATMARA is quite different, why? Because its an everyday rotation, I mean, ia adalah satu process yang setiap hari. Maksudnya, dari pagi sampai petang. Ia agak memenatkan tapi its a good process. Ia process yang menyeronokkan dan to me, sebagai seorang pelatih dan seorang S/U, workload is different. Its more like extra workload but I managed to get it done. At first, it was hard but heyy.. I can do it. I did it.

Janganlah jadikan memegang sesuatu jawatan dalam sesuatu badan or persatuan membuatkan kerja tertangguh. Bukan apa, it will be veru useful untuk masa yang akan datang.

Berapa ramai pelatih yang BUKAN dalam BPP yang menjadi perhatian dan diingati? Not many dear..not many. Susah sekarang, tapi ingat, masa depan yang kita hendakkan bantuan dari GIATMARA. Itu je, it is also a give and take process. U give ur all now, a few months after that, u will get it back. Trust me.

terpanjang pulak. bukan apa, GIATMARA RAUB is very near to my heart and to not see these pelatih, to give their all like we did before, menyakitka hati saya..its more like too sad to see that. Kesian.

Give cooperation.

Assalamualaikum wbt

p/s: feel free to ask me anything. haha

1 comment:

  1. Assalamualaikum..luckily terbaca your entry pasal teaching pelatih PKPV utk sbjek bi..cikgu mengajar student mcmne ye?totally based on modul ke atau penambahan pelajaran?sila reply ya tq a lot

    ReplyDelete