Nuffnang Ads

Friday, January 20, 2017

Kenapa MUET lagi?

Assalamualaikum WBT,

Alhamdulillah, bernafas lagi kita pada pagi Jumaat ini kan?

Ramai yang bertanyakan kepada saya, 

"Kenapa nak ambil MUET lagi, bukan awak dah ada Degree in English Language ke?"

Haaa.. ni saya nak jelaskan. Saya nak retake MUET sebab saya nak pertingkatkan diri. I want to proof to myself, that I still have it. That's it. Nothing more than that. Bukannya saya nak berbangga diri sebab result hebat ke apa, no!

Saya nak buktikan pada diri saya sendiri yang saya juga boleh dapat band yang tinggi even though I left English speaking environment quite a long time ago. Yes. I want to proof that. Lagi satu, MUET tu ada tempoh masa dia ye dik, sekarang ni, dorang bagi guna selama 5 tahun sahaja. Tak lebih daripada itu, kalau lebih, tak laku dek.

Not that I want to go somewhere, tapi as I said, I want to proof to myself that, I can do it. Lagipun, saya nak mengajar English language, better saya ada better MUET kan? Since I have my Degree already, better saya perbaiki my MUET, maybe dapat Band 6 ke... kan? Who knows. Hahaha..

So, sekarang ni saya tengah study MUET because I went to see my teacher and she said that the format has changed and saya perlukan guidance pun. So, she helped me and I managed to get a few insight of what MUET is all about.

Anyhow, kita kena sentiasa perbaiki diri sebab insyaaAllah, orang yang memperbaiki diri ini adalah orang yang lebih baik daripada dirinya semalam.

Sekian. harap jelas la yea... haha

Assalamualaikum WBT

p/s: Nadhirah, U cabar I kan? I will study hard to make that achievable. 

No comments:

Post a Comment