Nuffnang Ads

Saturday, February 18, 2017

"Orang mengata sebab kita famous"

Assalamualaikum WBT,

Tadi terbaca kat sebuah article dalam sebuah surat khabar yang mengatakan bahawa,

" Kalau orang bercakap fasal diri kita *baik atau buruk, itu bermaksud, kita famous".

Well, to me it is HALF TRUE, sebab we can be famous for both causes; bad or good, positive or negative.

Tapi biarlah kita famous for being good kan? For doing something positive. Iya lah, kadang-kadang kita rasa apa yang kita buat tu, OKAY di mata dan hati kita, tapi tidak semestinya OKAY di mata dan hati orang lain.

Sebagai contoh, artis-artis yang ada di Malaysia ni, gembira dengan, well, ada sesetengahnya gembira dengan cara hidup yang mungkin sedikit berbeza dengan mereka  yang berada di kampung-kampung yang masih mengamalkan cara hidup yang, hmmm.. tradisional. Mereka yang di bandar mungkin sudah 'lali' dengan cara hidup yang dipaparkan di kaca television, kan? Mungkinlah, mungkin masih ada yang masih mempunyai nilai-nilai baik yang lain.

Ada nilai-nilai Barat yang baik, bukan takde, tapi apa yang dipaparkan di dalam television, tidak lah semuanya baik. Rata-rata nilai-nilai kurang baik ini sudah menjadi kebiasaan dalam TV di Malaysia.

Adakah kita perlu menunjukkan nilai tersebut? Rasanya tidak sebab yang buruk kita simpan, yang baik je la kita paparkan. Sebab? Sebab bila kita famous, yang baik kita jadikan teladan, yang buruk kita jadikan sempadan.

Assalamualaikum 

p/s: Well, better kenali diri kita dahulu. Kan?

No comments:

Post a Comment