Thursday, July 29, 2021

HARI VAKSIN AKU!

 IT'S VACCINATION DAY!!!!


Hi and salam semua, 

Hari ini, 29/07/2021 (Khamis) adalah hari vaksin dos pertama saya! Saya mendapatkan dos vaksin pertama saya di Dewan UiTM Raub dan saya adalah ong the first to come to the PPV lah. Kalau korang tak tau apa itu PPV, ia membawa maksud, Pusat Pemberian Vaksin. 

Ramai yang risau jenis vaksin apa yang akan kita terima, now, as we all know, di Malaysia ada 3 jenis vaksin yang diberikan secara meluas iaitu Pfizer, Sinovac dan AstraZeneca kan? Tu semua adalah nama vaccine, tapi cecair yang disuntik ke dalam badan kita tu adalah dari komponen yang sama, itu sahaja.

Mungkin ada beberapa pendapat yang mengatakan bahawa, kita boleh memilih vaksin and everything, tapi pada pendapat sayalah kan, terima je la apa yang diberikan oleh kerajaan sebab kalau itu yang ditentukan, well, takkan you nak tunggu lagi untuk vaksin jenis lain kan?

Kalau dapat Pfizer, makanya ambillah Pfizer, kalau dapat AZ, maka ambillah AZ dan seterusnya. Takyan pilih-pilih sebab COVID tak pernah nak pilih manusia.

So, kepada yang belum lagi mendapat tarikh temujanji, saya pun dulu pernah merentan sebab tak dapat-dapat tarikh, jadi, kalau korang nak merentan sebab tak dapat tarikh temujanji vaksin anda, SILAKAN! haha, korang akan rasa begitu lega, tapi when the reality hits, korang akan rasa, well, this does nothing...tapi korang akan rasa lega, tu je lah.

Anyway, semoga kita dilindungi daripada virus COVID19 ini.

Amin.

Salam.


No comments:

Post a Comment

MILD ANXIETY

 Assalamualaikum wbt, Apa khabar semua? Bila dah lama-lama PKP dan ada yang kehilangan ahli keluarga, sahabat handai, keluarga rakan-rakan k...