Nuffnang Ads

Monday, June 20, 2016

Kutipan Ramadhan itu.

Assalamualaikum wbt,

15 Ramadhan sudah,,tinggal lagi separuh Ramadhan.

hmmmm...

sayu mengenangkan dia akan pergi. moga berjumpa lagi tahun hadapan.

Assalamualaikum wbt

p/s::mengutip cebisan pahala untuk bekalan.

Saturday, June 18, 2016

Salaam Ramadhan 2016.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? eh! tu kenapa tu? macam letih sangat je, baru nak dekat pukul 10 pagi nihhh... janganlah macamtu...jangan letih-letih k?

berpuasa ni bukan izin untuk kita duduk melepak tanpa buat apa-apa, kehidupan seharian kita perlu kita teruskanndengan jayanya. insyaaAllah.

baiklah, seperti mana yang kita semua maklum, semestinya, dalam bulan Ramadhan ini pelbagai peluang boleh kita ambil untuk meneruskan kehidupan kita selepas Ramadhan.

sebagai contoh, kerajinan kita untuk berpuasa. iya, ia adalah perkara wajib bagi umat Islam yang mampu, tapi kita boleh cuba untuk berpuasa sunat Isnin dan Khamis setiap minggu kan? boleh cuba.

Ramadhan ini juga adalah satu platform untuk kita melatih diri supaya menjadi First Class Muslim. Apa itu First Class Muslim? First Class Muslim adalah Muslim yang betul-betul mendalami ajaran Islam tanpa meninggalkan kehidupan dunia. Bermaksud, hidupnya kita di dunia adalah untuk berbahagia di akhirat sana.

Sebagai contoh, kalau kita banyak duit, harta berlebihan, bersedeqah. bersedeqah lah sebab sedeqah menyucikan harta kita. banyak kisah-kisah tauladan dari zaman pada nabi serta sahabat yang mengabdikan diri kepada Islam dengan menyerahkan diri kepada Allah. Alhamdulillah.

Jadi, jikalau kita tidak mampu melakukan semua itu, sedeqah la apa yang patut kepada mereka yang memerlukan. InsyaaAllah, Allah sentiasa melihat apa yang kita lakukan. Allah Maha Melihat.

Salaam Ramadhan kepada semua pembaca blog saya, insyaaAllah, saya akan cuba update sebanyak mungkin sebab sekarang ni saya agak sibuk dengan tempahan baju raya. Alhamdulillah.

Assalamualaikum wbt

p/s: Salaam Ramadhan.