Nuffnang Ads

MY BELOVED FOLLOWERS

Monday, June 29, 2015

Salam Ramadhan 10 kedua. Boom!

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan,

Apa khabar anda sekaliannn... yes. Harap-harap semua sihatlahh yea..

Baik, setelah hampir 10 hari kita berpuasa, ni baru saya dapat update. Days very panas. Memang panas, kadang-kadang tu rasa macam nak menangis je sebab panas sangat woiii... yes. Memang tapi nak buat camne kan? Kita sebagai yang berpuasa seharusnya kuatkan diri menghadapi segala dugaan. Amin.

Apa-apa, saya nak minta maaf sebab tak dapat tunaikan Diari Ramadhan, takde line kat rumah dan i have tonnes of works need to be done before raya.

Banyak lagi baju kena jahit. InsyaaAllah sempat tu cuma kena fokus. Hari ni saya mengajar lagi, alhamdulillah, berkat Ramadhan, mereka seolah-olah dapat tangkap apa yang saya cakapkan. Moga mereka berkekalan dapat apa yang saya ajar. Amin.

InsyaaAllah, this week saya nak siapkan beberapa helai baju. Takley malas. Kalau malas kesian orang yang tempah baju. Dorang nak pakai raya..kan?

InsyaaAllah.

Assalamualaikum wbt

P/s: panas but sabar.

Thursday, June 18, 2015

Ramadhan 1 : Marilah Kita Bersederhana.

Assalamualaikum WBT,

Hari Pertama Ramadhan.

Macamne kita?
Macamne puasa?
Macamane puasa anak-anak?
Macamane puasa anda?

Kalau bagus alhamdulillah, kalau rasa macam letih tu, duduk dan tarik nafas dengan sedalamnya. Hehe, dan lepaskan perlahan-lahan. InsyaAllah, anda akan rasa lebih sihat dan bertenaga. *bukan untuk rasa kenyang eh.. hahaha...

Selalunya, Puasa Pertama orang panggil Puasa Tua. Kenapa puasa tua? sebab ia mula-mula puasa. So, ia adalah yang paling tua dalam 30 hari tu.

Puasa pertama ini adalah penting bagi set the tone for the rest of the month, sebab kita akan rasa, kita melepasi dugaan besar di hari pertama. Iyaaa.. bila kita lepas hari pertama dengan jayanya, maka hari-hari lepas daripada itu adalah mudah. Sebab perut dah biasa.

Tetapi, selalunya, selepas 5 hari, perut kita akan terasa berkeroncong, sebab apa? Sebab makanan yang ada selama 11 bulan dalam perut kita tu seolah-olah sudah dicuci dan kosong. Itu istimewanya puasa.

Orang kata, puasa ni kita perlu bersederhana. Yes, konsep bersederhana itu adalah universal. Sebenarnya, Islam sendiri mengajak kita bersederhana dalam pelbagai benda, kan? Jadi, Ramadhan adalah the perfect month where kita boleh mempraktikkan bersederhana ni.

Bayangkan kalau kita bangun sahur, kita makan apa? Ada setengah orang makan nasi macam makan nasi tengahari. Banyak woiii... jadi untuk mengamalkan dan mempraktikkan konsep bersederhana ni, kita makan sikit or kita tak makan langsung, kita makan sebijik kurma dengan maybe, air susu. kan?

Then berbuka, kita minum air yang manis-manis, or buah-buahan dan atau kurma, tapi kalau nak makan jugak, boleh, makanlah, tapi jangan sampai tak ingat dunia. Hahaha.. ini tidak, makan, perghh!! meja yang boleh muat 9 orang tu kan, penuh dengan makanan sebab kita ikut selera tong dram. Punoh... hahaha...

Then kalau nak beli baju raya, beli yang biasa-biasa je lah, jangan la extravargant sangat.. ini kemahen... hahaha....penuh 1 lemari untuk 30 Syawal. Gila.. rumah terbuka lah, apa lah.. hebat nau kan...perghhh...

Beli kuih raya, beli langsir raya, beli macam-macam lagi, ingat bersederhana.

So, marilah kita cuba untuk tahun ni, kalau tak jalan jugak, stay la with whatever you have, okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: ada mengaji la puasa ni, parents suruh pergi.. hehehe...

Salam Ketuk-ketuk Ramadhan!!! Salam Ramadhan.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Apa satu rancangan yang kita PALING ingat kalau menjelangnya bulan Ramadhan???? Rancangan apa? Rancanganapa???? Apakah? Rancangan apa??? Baiklah!!! Kalau semua macam tak tahu...rancangan yang paling kita ingat adalah!!!

EAKETUK-KETUK RAMADHOOONN!!! *saya eja ikut bunyi sebutan...

https://www.facebook.com/KetukKetukRamadan2015


Iyaaa!! Kewtuk-kewtuk Ramadhonnnn... Alhamdulillah.. *itu tagline Sis Sheila Rusly.

Haaa.. mesti ada yang tak sabar nak tunggu artis jemputan mana yang diterjah oleh Sis kan?

Saya dulu pernah tengok Sis terjah Anzalna ke Memey, tak ingat, tapi 1 episode yang kita tak boleh nak lupakan masa Kila Fairy yang 'merasa' makanan tu kan. Lepas tu yang paling habat sekali adalah media Mesia cakap Kila tak puasa... hey! apakah... kenapa centu.. rakaman kan? Kalau buat show life, kau ingat masa ayam 1 minit? kan? puhleaseee...

Tapi apa-apa pun, Sis! saya akan menantikan Sis dikaca tv saya, saya akan jot down recepi sis dan artis undangan sis! Sis hebat, sis versetail *saje eja centu!


http://www.resepisheilarusly.com/2015/04/ketuk-ketuk-ramadhan-rancangan-memasak.html


Saksikan Ketuk-ketuk Ramadhan di TV1 bermula Ramadhan 2015 ini! Jangan lupa yeaaaa... sesambil kita memasak, kita saksikan Sis Sheila Rusly bertanyakan perkembangan terbaharu artis-artis Malaysia. *yang popular je uolsss.. yang suam-suam tak masuk.. *katanyah!!!

Assalamualaikum WBT

p/s: Selalu buat rancangan Ketuk-ketuk SEBELUM Ramadhan dengan anak-anak sedara! hahaha.. kita bahasakan diri kita, Sis Sheila, itu dalam tulah... hahaha...konon...

Wednesday, June 17, 2015

Salam Ramadhan, semoga iman kita teguh.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Camne terawikh pertama malam ni tadi? Ke ada yang masih belum habis terawikh? Alhamdulillah, kalau camtu, bagus! sucikan diri, sucikan minda.

Kami tadi buat 8 terawikh, 3 witr. Cukup, insyaaAllah, moga diterima lah kan... amin.

Kalau nak ikutkan azam Ramadhan. Memang banyak, tapi malas lah nak cerita bagai-bagai, baru jap tadi saya terbaca FB Status fasal RIAK DI RAMADHAN. Setepek-setepek kena muka. huuuuuu...

Tapi tu lah, kadang-kadang kita niat ikhlas nak berkongsi perubahan baik, tapi tu lah, niat tidak menghalalkan cara orang memandang niat kita. Kan?

So, berhati-hati nak post kat FB, IG or Twitter, kadang-kadang ada yang berselfie dengan pak imam lah, jangan pergi tangkap gambar time pak imam tengah imam sudah. Kalau ada, tolong diharamkan daripada menggunakan telefon. Haha,

Ini tidak, tak mudah kan... haha, semoga kita terus dicurahi dengan Rahmat Allah yang tidak pernah memilih untuk hamba-Nya. Pada Nya, setiap Muslim adalah HAMBA, tidak kita pangkat atau darah keturunan. Tak kira anda Raja, PM, Menteri, Putera Mahkota, pada-Nya, kita bersujud kepada Qiblat yang satu. Tiada tahap Qiblat untuk pangkat manusia. No.

So, itu sahaja, nantikan Diari Ramadhan saya, insyaaAllah, kalau ada line, saya akan cuba update Diari Ramadhan Akmall Razlan ( DRAR ) tu, saya akan cuba.. ok?

Assalamualaikum WBT

p/s: Salam Ramadhaaann.