Nuffnang Ads

MY BELOVED FOLLOWERS

Tuesday, March 3, 2015

'Rasa' Kita, Kita Rasa.

Assalamualaikum WBT,

Saya nak tulis fasal "Originality". Dalam dunia blogging ni, tak payah jauh lah, kita kat Malaysia ni je, ramai wehh... yang jadi blogger. Blogger itu, blogger ini, blogger jutaan, blogger puluhan RM kat Nuffnang *macam saya, blogger masakan dan macam-macam lagi.

Setahu saya, sejak 2-3 tahun lepas, blogger Fashion or they called it Fashion Blogger memang cambah macam taugeh. *tanak guna bagai cendawan tumbuh selepas hujan, tak relevant! tak hujan... mana nak tumbuh? Guna taugeh kay? Boleh kan? Takpe lah, janji faham k?

Now, memang ramai, cuma! ada jugak blogger yang 'rasa' nak jadi blogger tetapi hanya dengan 'meng-copy' kerja orang lain. Berlambak macamni! Dulu seingat saya Lulu pun pernah kena, layout sebijik weh!! tengok-tengok bukan Lulu. Abang Mat pun pernah gak kena, lagi lah, gambar-gambar diciplak oleh majalah national lak tu... entah macamne hebat boleh buang watermark! hebat woi!!!



Bercakap fasal majalah-majalah ni, ada je majalah-majalah yang guna pictures-pictures pecah pixels sebab ia meant for blog. Memang ada blogger yang rajin letak dorang punya sendiri gambar... Tak salahkan blogger lah yang hendak hasil terbaik blog dorang, tetapi tu lah, kita ni baik-baik weh!!! kita rasakan takde orang yang akan amik gambar kita, tapi tu lah, dalam dunia internet ni, nothing is safe unless its ugly. hahaha.. seriously. 

Tapi apa-apa pun, saya ada trick kalau nak rasa kita punya entry yang kita tulis ni... feels us, 'rasa kita' sendiri. Okay, catitkan apa yang dirasakan penting SELEPAS membaca sesuatu artikel. Kita tulis apa yang kita rasa, then barulah orang akan relate dengan kita. They will read what touches their hearts, biarpun ia sekadar cerita kita sayangkan kucing, or buat air milo untuk anak. Cara atau style tulisan tu, memang tak boleh nak hilangkanlah, itu cara dan style sendiri, takkan tukar lak kan?

Kepada yang penulisan yang formal ala-ala nak mintak PM UK or PM Malaysia baca, teruskan! Itu lambang anda. Itu 'rasa' anda. Tapi 'rasa' saya adalah penulisan santai yang tidak memerlukan banyak perahan otak, sumpah tak kurus kalau baca pon. Okay? Ada yang suka letak gambar banyak. No kidding, I hate it tapi apa salahnya kan? Takde salah pun, awak sendiri punya blog, awak suka, orang lain pun okay lah, tapi satu je yang lebih tak suka... hahahah.. music di dalam blog. Berat deknon.. payah nak load.. sorry. hehehe..

Apa-apa pun, keep writing what you think  is best for you. No one could think what best for you but yourself.

Assalamualaikum WBT

p/s: 'rasa' kita, kita rasa.

TV stesen mana uols???

Assalamualaikum WBT,

Sekarang ni, saya sedang membaca dengan banyaknya dan hanya mungkin sempat update sikit-sikit je. No, I'm not doing any furthering yet, but I am reading for this coming gig. Hehe... insyaaAllah, wish me luck okay? lovely.

Baik, tadi ada a person in charge from this one tv station called me dan bertanyakan fasal perancangan yang dibuat beberapa bulan lepas. Well, there a few things yang memang kena bincang, sebab memang agak payah juga lah...

takpe lah, I will ask my aunt see how it goes.. boom!

Assalamualaikum WBT

p/s; entry pendek.

Sekolah Menengah Kebangsaan Dong.

Assalamualaikum WBT,

Hari-hari seorang penanti result STPM dan SPM telah berakhir... apakah result anda sekalian? Result anak anda? 

Takpe semua tu, memang ia Sijil Penentu Masa Depan, tapi, kalau dah tak dapat bagus, nak buat macamne kan? hihu... takpe, mesti ada rezeki lain. 

Saya nak minta maaf sebab saya tak update entry semalam, internet takde, Ni baru ada, so, update je la apa yang termampu. Gituhhh... hahaha...

Semalam saya terserempak dengan cikgu saya, Cikgu Nazalina yang mengajar Geografi F6 kepada pelajar Form 6, sekarang? entah lah, maybe masih lagi kot, lupa lak nak mintak nombor dia semalam.


Then dia tanya,

"haiii... Akmal! jom la ke sekolah."

Saya tanya,

"Kenapa cikgu, saya bukanlah bekerjaya macam orang lain... hahaha"

"Lahhh.. kenapa pulak, jom je lah, lagipun takpe je, jumpa cikgu-cikgu".

"insyaaAllah cikgu, nanti saya pergi".

Bila fikir balik, saya bersekolah di situ hanya untuk 2 tahun, dah saya bersekolah di sekolah agama (Bersebelahan) for 5 years dan takde seorang guru pun yang ajak saya ke sekolah agama for fun. Dan yang SMKD je ajak saya, nampak tak saya mesra di SMKD? hehe... bukan tak mesra di SMAD cuma, maybe the upbringing prevent me to do such things, maybe.

Tapi, apa-apa pun, Cikgu Nazalina dan Cikgu Aniza, these two cikgu memang saya kenal dan agak rapat lah sebab diorang cikgu Koperasi, hello, saya pun masih koperasi walaupun 2 tahun. Takdelah saham ke hape, cuma... jaga kedai koperasi je dulu. Seronok those times.

Kelakar pun ada. But, never mind, nanti saya pergi melawat sekolah, kekonon Nazir, takde apa yang nak diceritakan tentang diri saya pun tapinya... lantak lah, nanti saya pegi ye cikgu?

Assalamualaikum WBT

p/s: what an experience it was.

Sunday, March 1, 2015

Grammar Nazi.

Assalamualaikum WBT,

Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT atas apa yang diberi-Nya. Sesungguhnya kami bersyukur dengan apa kurniaan-Mu, Ya Allah.

Baik, untuk entry ini, saya rasa saya nak cerita sikit fasal diri saya. Maybe, the ones yang korang belum tahu lagi, okay je kan? 

Sebenarnya, saya ni bukanlah seorang yang mempunyai knowledge yang banyak tentang English language, I mean, before lah, but then after a few years of learning, alhamdulillah, I got better. Alhamdulillah. I am able to notice small grammar mistakes done by many. Gituhh.. takde la sampai tahap Grammar Nazi yang memang menjadi perkara yang memang tak boleh bagi sesetengah orang, I mean, the mistakes made by other people.

Saya masih boleh get my grip together, I do not know about others.


I have to admit that English language is still a new language to me, but it does not mean that we can't learn it right? I am still learning but I can't deny that my basic English language it quite great too.

My lecturers did not teach me the basic when I was in uni, but it did really coming from my friends. Yes, I noticed that peer really influenced my in some ways, but not all the ways, hehe...

He taught me the basic,basic English grammar and until now, I remember it really well. Thanks You!

And, when people committed the mistakes (tonne of them) of English grammar, I tend to, hmmm... try to not to call out loud to their faces but sometimes, I can't help it. Haha.. I just called it out and bam!!

 B please, I know the wrongnesses are. haha... *please ignore the slang.

What people need to know that how to apply their knowledge of English grammar to the max. You learn the basic because those advanced are develop from the basics. Now, if you learned the advanced first, then you will be a stray. Why? How can you have to know the advanced first then you learn on basics later? Ridiculous.

On that note, I am still a nice person with good faces. Haha.. really.

Itu je lah.

Assalamualaikum WBT

p/s: I am ready! Bam!