Nuffnang Ads

MY BELOVED FOLLOWERS

Wednesday, September 17, 2014

Anak sedara bercuti ke KL.

Assalamualaikum wbt,

Haaaa.. dah sampai dah KL Sentral... ni budak-budak ni tengah makan lat Quizzin Nu Sentral. Dorang kata nasi ayam kat sini sedap... hahaha.. okay je pada saya..

So...dorang akan bercuti sekejap then hari Ahad nanti dorang balik lah... hahaha..

Dah, saya pulak nak makan..

Assalamualaikum wbt

P/s: dorang nak tengok wayang pulakkkk...

Tuesday, September 16, 2014

Parlimen Belia Malaysia - YB Tuan Haji Khairy Jamaluddin.

Assalamualaikum WBT,
 
Haa... mesti ada antara Belia-belia Malaysia yang tertanya-tanya, apakah Parlimen Belia Malaysia. 
 
Parlimen Belia Malaysia adalah merupakan satu platform kepada belia Malaysia untuk bersuara, berpeluang mengutarakan isu-isu berkaitan belia, memberi pendedahan awal mengenai sistem demokrasi berparlimen dan menjadi pengantara belia dengan kerajaan Malaysia. 
 
Baik, ini adalah beberapa info yang sempat saya cari dan lihat mengenai Parlimen Belia Malaysia ini. 
 
www.parlimenbelia.gov.my/
 
Haaaa.. ini adalah Parlimen Belia Malaysia dan ia akan ada Penubuhan 9 Jawatankuasa, meaning, selepas penamaan calon bagai, then menang lepas undi, 9 orang akan dipilih untuk mengetuai 9 Jawatankuasa ini, *kot, ini ikut logik saya je lah... hehe.. jangan marah KJ, saya hanya cuba menjelaskan saya,
 
Baik, 9 jawatankuasa atau Teras itu adalah,
 
1. Sosio-ekonomi
2. Hubungan antarabangsa dan Diplomatik
3. Keselamatan, Undang-undang dan Intergriti
4. Pendidikan dan Kerjaya
5. Kebudayaan, Sukan, Patriotisme dan Intergrasi
6. Prasarana, Pembangunan dan Alam Sekitar
7. Pembangunan Masyarakat dan Kesihatan
8. Tekonologi dan Inovasi
9. Modal Insan
 
Ini adalah jawatankuasa yang akan ditubuhkan oleh Parlimen Belia Malaysia..
 
So, kalau korang berumur 15 tahun hingga 40 tahun *seasoned, korang boleh mendaftar menjadi pemilih dan kalu korang nak calonkan sesiapa yang layak *sila lihat website, then korang boleh calonkan lah,but it has its own regulations, so you'd better click the website and see other information provided. Thank you very much.
 
So, itu je la yang saya nak sampaikan, kepada yang tertanya-tanya apa benda Parlimen Belia Malaysia ni, sila lah baca atau tanya sendiri kat @KhairyKJ di Twitter beliau, atau email lah beliau untuk info lebih, btw, Fit Malaysia tu bawah KBS kan, so, korang jangan malu-malu nak fit sekali dengan beliau. Dia pun orang muda, walaupun umur tak muda sangat dah, tapi okay lah. Dia pun faham orang muda camne.
 
 
Entah la, saya memula takde la faham sangat but then, apa yang saya sendiri faham adalah, Parlimen Belia Malaysia ini ditubuhkan untuk memberikan suara kepada orang muda belia DENGAN CARA YANG BETUL. Maksudnya, takde la melalak melolong di jalanan dan tiadalah demonstrasi yang dibuat dijalanan. No no, tak bagus, kesian orang lain. Kalau nak hormat orang lain, sila hormati diri sendiri dahulu, okay? Kalau tak hormati diri sendiri, camne ornag lain nak hormati diri anda, ada faham?
 
Okay, berbalik kepada Parlimen Belia, pencalonan adalah terbuka tetapi ada syarat, but kepada yang belum jadi ahli, sila lah menjadi ahli sebelum 12 tengahmalam ni haaa deknon!!! hahahha, saya pun baru je jadi ahli tadi. Maaf itu atas dasar sukarela. Memang nak join, takde paksaan sesiapa. Thank you.
 
Dah lah, nak buat kerja dan kemas sikit.
Nah, baca sikit ni, Information.

Assalamualaikum WBT

p/s: ni nak baca PBM-Standing Order jap.. banyak kena study.. semata-mata nak update fasal PBM nihhh!!

Tolonglah tinggalkan URL anda di sini, Biar saya follow. Thanks.

Assalamualaikum WBT,

Alhamdulillah, sekarang followers saya telah meningkat ke 300 orang. Terima kasih kepada followers sekalian dan jugak jutaan terima kasih kepada encik Ben membuat segmen-segmen yang memang banyak membantu saya dalam berblogging ni pun. Tanpa segmen-segmen itu, memang saya tak tau lah.

Setelah beberapa tahun berblogging secara aktif, inilah kali followers saya mencecah ke nombor 300, dan kepada follower yang ke 300 itu, shout ini saya buatkan khas untuk anda!!!  

kepada Amie!!! Tahniah, anda adalah followers saya yang ke 300, maaflah, saya takde hadiah, sebab saya takde pun sangka yang saya akan dapat follower sampai ke 300, sebab aritu ada beberapa jew.. apa-apa pun, saya akan letakkan header awak kat blog saya, dan in syaa Allah, semoga awak mendapat followers ramai lagi... hehehe...

Maaflah Amie, saya tak dapat URL blog awak, kalau awak baca ni, minta tolong email saya di akmall_kiut@yahoo.com dan sertakan URL awak. Biarpun followers saya tak ramai, tapi itu niat saya, terima kasih Amie, sila balas ye takpun komen je kat ruangan komen. Tinggalkan URL awak. Thanks luv.

Kepada yang lain follow saya, saya minta tolong sangat sebab kadang-kadang saya lebih suka click kat gambar korang then dia akan keluar kita punya profil kan, maaflah kadang-kadang tak keluar, bagai-bagai, Jadi! saya minta sangat, tolong tinggalkan URL anda ke bawah entry ini dan in shaa Allah, saya akan terus follow. Thanks dear.

Assalamualaikum WBT

p/s: Letak tau! jangan tak letak!! luv you all.

Konsert Akademi Fantasia : Minggu ke-2 Wawa Tersingkir.

Assalamualaikum WBT,

Baik, semalam saya sempat menonton Konsert ke-2 Akademi Fantasia 2014. Vavavah!!! ada yang menarik dan ada yang ala-ala je gitu. *jemah mode on!

Okay uols!! ni jemah nak cakap sikit lah, bukan apa, kalau nak menyanyi dan perform, boleh sangat, jemah suka pertandingan-pertandingan yang mampu menguji kebolehan anak-anak kita ni, sebab in the end, dorang bukan lagi seorang pelajar nanti, dorang akan menjadi seorang penyanyi yang diharapkan mampu untuk menyinar di persada antarabangsa dan mungkin menjadi bintang yang be-ge-mer-lapan *susah nak nak heja!! kau hengat Jemah keje DBP ke? 

Dari persembahan semalam yang Jemah boleh hengat adalah, Ewal, Nuha, Aman, Ziha... ni adalah top 2 and bottom 2. meh sini Jemah terangkan sikit...

Ewal 

Ewal ni memang dari dulu dah menyanyi. Keluar je dari perut mak dia, Jemah rasa dia memang dah menyanyi. Bayangkan kalau dia menangis masa kecil, mesti dia cam hit notes-notes yang banyak dah, gitu!!! hahaha, Jemah suka suara dia sebab suara dia suara jantan dan suara dia clear. Bersih je rasanya tekak dia tu. Ewal mendendangkan lagu Ada dari Datuk M. Nasir. Lagu ni memang best sungguh. Sungguh kreatif gaya tulisan liriknya. Hello, M.Nasir kan, btw, penghayatan lagu ni memang okay lah, takde la cam tak kena ke hape.

Nuha

BUdak ni memang dari mula best. Suara besar jadah, time tak perform jadi kucing, bila atas stage nak perform, in character, jadi Harimau. Gila budak ni! Jemah suka!!! Takde masalah dengan suara dan cara nyanyian dia. Suara asli dan takde tetiru mana-mana penyanyi. Bertepatan pendapat Jemah dengan Ramli M.S. yang Nuha mampu menjadi salah seorang daripda penyanyi wanita Malaysia, jika ada yang menyokongnya. Kalau pandai buat lagu dan menulis lirik, girl!! Jemah harap awak boleh sebab sekarang ni, otak berkembang macam minum dugrow, minum je otak hebat! katanyah. hahaha.. dan, jangan malu sangat! sekali dua boleh macam memalu, lelama orang menyampah dik! okay? keep it up. You are still on top, don't worry.

Yang Bottom two ni. BTW, other than those two contestants, yang lain ala-ala hauk jugak lah. Entah sebab lagu ke hape. Tapi kalau nak diambil siapa yang paling saya ingat, dorang 4 orang ni lah. Dua dah dijelaskan kenapa, dua lagi, meh sini.

Aman

Budak ni malu sangat, sampai jelas dalam suara. Cover sangat. Kau kenapa dik? Jemah dulu masa jadi retis, Jemah langkah je!!! Cemuh sinih, jemah ludah. Kau nak jadi artis, penyanyi, tapi memalu. Kenapa? Jangan malu, ikut kata kak Amy Mastura, *hai Amy! Ingat you masa Asia Bagus. Kalau malu jangan pandang bawah, pandang paras or atas.Body language penting. Suara okay lah, tapi paling saya ingat adalah akustik version ni, Ya ampun, bestnya!!! kalau saya tu memang bangun then interact dengan musicians! seriously. They helped you a lot and bawak lagu tu dengan cara awak, jangan guna falsetto kalau tak confident. Okay? Jemah malas nak cakap banyak, kesian you. 

Ziha

Yang ni, dari awal lagi entah kenapa. Awal lagu tu, shaky lah, tak kuar suara pun ada. Memang tak dinafikan, lagu tu lagu Aisyah yang sememangnya takde orang boleh lawan suara Aisyah. Hello, tapi awak bawak la lagu ni dengan suara awak, kuatkan semangat! Keluarkan suara awak tu. Bak kata Ramli MS kat Nuha, guna suara Alto, suara asli awak. Okay? Jangan cover, sayang!

Yang lain tu, okay je la kot. Entah lah... jemah nampak dua je pelajar yang top tu, yang lain tu kena usaha lagi.. thanks muah!!

Takde English week? baru best!

Assalamualaikum WBT

p/s: Maaflah, Jemah amik colum rini.