Nuffnang Ads

MY BELOVED FOLLOWERS

Monday, May 25, 2015

Laksa Utara Tersedap di Kuala Lumpur! Boom!

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar?  Sihat naaa? Awat plak tak sihat na? Sihat la kan?..

Kenapa saya cakap Penang? Ni...nak habaq mai nih!! Saya sekarang ada Kuala Lumpur and to be exact, ada di Jalan Cenderasari sebab ada temuduga SPA.

Mengharap jugak tapi tak boleh tinggi sangat, bahaya. The higher you dream, the fall would be far more greater, kan? Tapi jangan la sampai jatuh eh?

Ni saya berada di kedai Penjaja yang berhadapan dengan Muzium Kesenian Islam Malaysia. Kedai ni ke dalam sikit dari jalan besar, so, kalau korang nak masuk, masuk je ikut jalan yang nak masuk parking tu.

Then kat sini ada macam-macam jenis makanan, nasi putih, laksa utara! Saya makan laksa utara yang memang sedap. Sekali rasa sesudu, terus rasa nak telan semangkuk. *tagline kau! Kemahen. Hahaha..

Jom la makan kat sini. Sedap woi!! Harga? Hawloo!! Harga patut orang ramai mesti la berpatutan!! Mana ada tetinggi kan?

Jom makan!!

Assalamualaikum wbt

P/s: makan-makan 1 Malaysia..

Saturday, May 16, 2015

Shooting dengan Al-Hijrah TV, Bukan Sekadar Resepi.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Alhamdulillah, sihat kan?

Baik sekarang saya berada di Masjid Sultan Mahmud Kuala Lipis, Lipis. Ada shooting dengan Al Hijrah TV dengan krew produksi Bukan Sekadar Resepi.

Haaaa.. saya takde la terlibat secara langsung dengan mereka tapi disebabkan blog saya tulis ni mereka tahu fasal resepi ni. Hahahha...

Apa agaknya yea? Haha.. nantikan entry saya esok. Ni baru rakaman je...

Assalamualaikum wbt

P/s: dapat pengalaman jugak la konon. Hahah..

Wednesday, May 13, 2015

Politik Kopi.

Assalamualaikum WBT,

Saya memang jarang sangat suka politik tapi nak buat macamne kan? Kat Malaysia ni senario dia berbeza, kita hanya boleh bercakap bebas dalam politik di kedai kopi, tidak di media massa. Kebebasan tu kurang. Kot. Ke?

Tapi kalau kami kat rumah, kat bercakap je fasal politik, walaupun saya ni tidak la die hard fan kerajaan, but kritikan saya tu agak membina lah... hahaha... mak saya pun kadang-kadang tidak menyokong melulu. Di usia tua ni, mak saya seolah-olah agak sedar dengan keadaan menghimpit. Even ayah saya pun terfikir, "jikalau kita kat sini macamni, kalau kat bandar lagi lah kan?"

Bercakap mengenai kenaikan harga minyak serta gaji para MP di Malaysia, saya tanya ayah saya yang mempunyai pengalaman menjadi ketua kampung selama lebih 30 tahun,

"ayah, kalau duduk kat bandar, contoh KL, dengan gred gaji 17, agaknya cukup ke?"

Iya, itu pertanyaan saya.

Ayah saya jawab,

"Ayah rasa tak cukup, tapi nak buat macamne,  terpaksa cukupkan jugak lah, agaknya sebab tu ada menteri suruh tanam sayur, tapi nak tanam kat mana, kalau macam kita kat kampung ni boleh lah... tanah banyak". tambah ayah saya.

Now... nampak tak? kadang-kadang, orang tua pun penat dengar benda-benda yang dikeluarkan sesetengah stesen TV di Malaysia ni. Manakan tidak, rata-rata mengeluarkan 1 berita disebelah pihak sahaja.

Macam mak saya cakap,

"kita nakkan kebenaran dan kesahihan, takkan itu pun tak boleh?"

Komen yang datangnya dari mak saya yang tidak mampu bersekolah sehingga darjah 6 sebab dahulu hidupnya miskin, kematian ayahnya ketika usia masih kecil.

Tapi tidaklah mak dan ayah saya terus tidak menyokong kerajaan, tidak, cuma, ada beberapa perkara yang membuatkan mereka berfikir. Seperti GST, ayah saya agak menolak tetapi disokong dengan cadangan dari ada seorang yang memberi cadangan mengenai cukai seperti zakat, tidak 6% tetapi 2.5% sahaja.Ayah saya setuju dengan itu. Lebih.

Tapi apalah pandangan orang tua kan? Kan? Even dulu ayah saya pernah dipanggil BODOH oleh seseorang. Masih aku ingat siapa. Mungkin aku nampak professional, tapi dalam hati, ikutkan hati, nak je aku tumbuk. *ini akan aku cerita dalam entry lain. akan aku namakan entry tersebut Entry Sakit Hati.

Ingat eh, kepincangan UMNO adalah dari akar umbi. Yes, di pucuk nampak cantik, konon, di akar? Macam sakit pokok getah jugak lah... di akarnya sudah sakit tapi pucuk masih nampak segar. Bila akar mula mati, maka, pucuk turut layu dan menyembah ke bumi.

Bagaimana hendak menyuburkan akar? bukan dengan duit sebab duit hanya akan menghancurkan lagi kepincangan sedia ada. Rasuah? bukan, tetapi dengan cuba menjadi seseorang yang ingin membantu bukan mengharapkan balasan. Itu sahaja, jika ikhlas itu ikhlas, maka ikhlas juga mereka yang lain membalas.

Assalamualaikum WBT

p/s: masih percaya, namun, mula terhakis.

Tuesday, May 12, 2015

Kampung Jenud Ku Terchenta.

Assalamualaikum WBT,

"Akmall, kampung sangat ke kampung awak tu? awak kata takde line telefon betul ke? ke awak saje je ni?"

Haaa... tak pernah saya nak menipu dan tak kuasa saya nak menipu. Ada tempat-tempat line telefon ni, dan nak dikatakan kampung saya ni takde kemudahan, ada la jugak. But, its developing jugak lah... hahaha *feeling bandaraya metropolitan.

Jadi, bagi yang tak pernah tengok kampung saya ni macamane, nah! serba sedikit...

Ni kat tengah-tengah kampung, tu surau (kuning biru) dengan balairaya (oren)

Ni pandangan dari bukit tadi tu... ha tu jalan lah...

Ni peta Kampung Jenud.

Ni pun sama la tapi ni lebih details. Ada lot-lot tanah bagai...haha..

 Haaa... ini la kampung saya, rumah ayah saya memang nampak la kalau dari Balairaya tu... dekat amat. Kepada yang tak tau kampung jenud ni apa, haaa.. i hope ini dapat membantu uols... kot-kot nak datang ke kedai jahit saya kan? hahahha.. *overness... *cita-cita tinggi

Assalamualaikum WBT

p/s: Famous? eh...tak lah...hahahaha..