Nuffnang Ads

MY BELOVED FOLLOWERS

Sunday, February 1, 2015

Raub, Bandarku.

Assalamualaikum WBT,

Hari ni saya rasanya menulis fasal Raub. Iya, Raub Bandarku. *Bandarku tu saya tambah sendiri je. Korang nak tau tak Raub ni fasal apa sebenarnya? Kenapa ia diberi nama Raub. 



Okay, mari kita pergi ke sejarahnya dahulu. Baik, menurut sumber Wikipedia, Raub ditemui di kurun ke-18 dan dipercayai, mengikut sumber cerita orang lama-lama dahulu, dikatakan ada tiga orang (bapa dan 2 anaknya) tatkali 'meraub' di tanah Raub, emas akan naik sekali dengan tanah, itulah menunjukkan betapa banyak emas di tanah Raub. 

Setelah diketahui ramai, pada akhir kurun ke 19, sekitar awal kurun ke 20, Raub menjadi terkenal dengan aktiviti perlombongan emas. Jikalau anda baca buku Kajian Tempatan dan juga Geografi, Raub adalah salah satu lombong emas terkenal di Malaysia dan ada pendapat mengatakan emas yang berada di Raub adalah emas yang paling baik di dunia. 

Tidak dapat dinafikan ada sejarah tersendiri bagaimana Raub itu dapat namanya, ada yang mengatakan Raub itu dapat nama dari golongan Rao yang pertama kalinya menjumpai dan mendiami Raub sebelum yang lain sampai. Ada juga mengatakan dari perkataan 'rauk' iaitu membawa maksud 'raup', 'kaut', 'scoop'. Ada benarnya, sebab di tempat saya Kampung Jenud, kami menggunakan perkataan 'rauk' untuk menunjukkan perbuatan 'merauk' dengan menggunakan kedua belah tangan untuk mengambil sesuatu dengan tangan dikembangkan sebesarnya. 

Okay, kalau nak ikutkan sejarah dari hulubalang, I need time to actually read those names and events. no offense, tapi I will read it later, but untuk entry ni saya nak ceritakan on the surface What is Raub, tu je... hehehe...

So, apa yang di Raub ni sebenarnya, untuk pengetahuan semua, jika hendak dibandingkan dahulu dan sekarang, jauh beza, well, at least masa saya kecil lah, the changes are massive. Dulu hanya ada KFC and Jaya.. after a while, Jaya tutup, then buka Aktif, then tutup dan yang masih teguh berdiri adalah TF dan Tunas Manja. Saya suka masa ada Jaya dulu, kat bahagian atas dorang siap ada pameran bagai-bagai lagi. Now, dah jadi Public Bank dan lain-lain. Bangunan tu la yang Jayanya dulu, sayang! tapi perubahankan...

Sekarang ni, dah macam-macam jenis bangunan kedai dah dibuat, kalau tak silap saya, dikira-kira, ada lebih kurang 100 lot kedai baharu dibuat di Bandar Raub. Banyak wehhh... tapi of course lah, tumpuan dibuat di bandar, not to say that di outskirt ni tak bagus. No, but sometimes, we felt in our bones that we were left out. Saya tak tau, mungkin terlepas pandang or ada sesetengah pihak inginkan suasana kampung tu lagi, but as I said lah, perkembangan dunia sekarang ni, perlulah seiring, kan?

Tapi memori tetap memori. I love the old Raub dulu, but now it better actually. Nanti saya cerita fasal Pekan Benta pulak eh... tata...

Assalamualaikum WBT

p/s: Raub Bandarku.

Sumber 1, 2, 3, 4, 5, 6,

Adakah ini benar? Muzium Emas akan dibuka di Raub? Click sini.

Jom Sihat Sama-sama!!!

Assalamualaikum wbt,

Now, memandangkan saya sudah dalam proses diet yang agak, hmmm... extreme di mana saya kurangkan makan nasi, minum air masak lebih kurang 5 liter sehari dan jogging di petang hari, in syaa Allah, dengan izin Allah SWT, saya akan menjadi lebih sihat. 

Saya ada posted something kat Facebook dan berbunyi lebih kurang macamni...

"masa gemuk pakai baju besar, dan kurus pakai seksi, ketat2..."

Haaa... ini lah, sebenarnya, bayangkan kalau kita pakai baju keketat dan seksi-seksi? Apakah? bukan apa, kalau kita kurus, ada sesetengah pendapat...

"mestilah, kita kan dah kurus, kita kena la tunjuk yang kita dah kurus..."

Kau pernah tak terfikir yang badan kurus kita *well, korang yang kurus lah... membuatkan orang yang gemuk berasa bersalah???? hahaaha.... kan? Tak rasa ke? then, ada pulak iklan yang memutihkan muka kan?

"kita dah putih, kita tunjuk lah kita putih..."

Hello, kalau muka putih, tangan hitam? apakah? kan?

cuma nak cakap je lah, admiring benda-benda yang bagus ni bagus sebab kita nak mengubah diri kita sendiri, cuma, kalau kita melampau mencuba kan? Payah la sikit kan? haha... too much sangat mencuba, tapi inginkan result dengan terlampau cepat... sehinggakan menyakitkan diri sendiri, kan? dosa woi!!



Saya pun nak sihat juga, tapi tu lah, slow-slow, kita bukan macam nak bertanding ke hape kan? 

Apa-apa pun, kita nak sihat kenalah bermula dari permakanan kita sendiri, kalau kita bersenam pun, tapi pemakanan kita tetap sama, tak jadi juga kan, change sikit. Then kalau kita makan sihat tapi tak bersenam, payah jugekk deknon... hahaha.. balance it kay?

Tu je ler di petang ahad ni...

Assalamualaikum WBT

p/s: jom sihat!!!

Saturday, January 31, 2015

Kafarah Dosa.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Ya Allah... letihnya sayaaa... tadi saya dengan keluarga pergi 'berikan', maksudnya, menangkap ikan.

Keletihan hamatttt.. mengharung air kolam tu, walaupun tak dalam tapi sebab tanah lumpur selut yang ada, membuatkan saya mengerah keseluruhan tenaga badan untuk mencari dan menangkap ikan... gila wehhh!!! hahaha...

Ni hari ni, badan sakit-sakit sebab mengharung air bukannya satu perkara yang senang. Kalau takde proper latihan, memang lebih sakit daripada apa yang saya alami... hihu...  tapi no problem juga la sebab sakitnya sekejap je.. ni pun dah okay sikit dah.. alhamdulillah...

Saya dengar Allah bayar kafarah kita dengan sakit.  Kalau kita sakit maksudnya, Allah bayar kafarah atas apa salah yang kita lakukan dahulu... hmmm... 

In syaa Allah, sakit kita adalah kafarah atas dosa-dosa yang kita telah lakukan.. semoga kita diterima oleh Allah.. amin.

Assalamualaikum WBT

p/s: :)

Friday, January 30, 2015

Angie Top in Black by Akmall Razlan Atelier (A.R.A.)

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua blogger kitaa? Malaysia... gituh.. hari ni hari Jumaat, maka saya ada satu gambar nak dikongsikan, hehehe.. ini adalah salah satu daripada saya punya creation.

Angie Top in Black (beaded)



 Ada sesiapa berminat tak? Boleh kawtim harga.. jahit sendiri nihhhh...

Assalamualaikum WBT

p/s: hehe..new to come..