Nuffnang Ads

MY BELOVED FOLLOWERS

Tuesday, July 22, 2014

Kad Pengenalan Hilang???

Assalamualaikum WBT,

ya Allah, baru je tadi tersedar yang kad pengenalan saya hilang. Alhamdulillah, saya dah buat kad baru dengan bayaran RM110.00 tapi banyak pertanyaan dalam diri saya pulak.

Tadi dah buat kad pengenalan kat Pejabat Pendaftaran Raub, then saya tanya kepada pegawai yang bertugas.

"kalau hilang, hilanglah ye? Tapi kalau orang jumpa dan guna kad pengenalan tu macamne?"

Pertanyaan saya.

Dia jawab,

"kalau hilang memang tak boleh nak buat apa lah, cuma kita bukan ada cip yang mampu detect kad pengenalan yang hilang tu".

Saya tanya lagi,

"Jadi, kalau ada orang jahat jumpa kat pengenalan saya yang lama tu then guna identiti saya macamne?"

Dia jawab,

"emm.. macamane nak cakap ye... hurm... tu lah, susah jugak la kan macamtu".

Pening jap?

Then buat kad pengenalan, bayar shoot to KL. Lupakan sekejap.

Ni ingat balik. Pening.

Assalamualaikum WBT

p/s: macamne??? nak kena lapor kan KDN ke? Ke camne? 

Sunday, July 20, 2014

Diari Ramadhan Akmal : Ramadhan ke 22. Cepatnya...

Assalamualaikum WBT,

Sedar tak sedar, kita telah pun masuk ke hari ke 22 Ramadhan, esok dah 23 Ramadhan, sekejap? Rasa baru semalam mendengar pengumuman puasa, tup tup hari ni dah 22 Ramadhan. Sungguh cepat masa berlalu, apakah kita rasa begini masa kita kecil dahulu?

Masa tetap sama, 24 jam 1 hari, tetapi cuma yang berbeza adalah umur. Kalau saya sekarang dah 26 tahun, dulu masa saya 7-8 tahun, rasanya lama sungguh puasa ni. Yes, sebab apa? sebab memang macamtu, masa kita kecil, kita rasa everything is okay, lambat ke cepat ke, tetap sama, sebab kita masih kecil dan mungkin persekitaran masa dahulu amat berbeza dengan waktu sekarang. Dulu takde FB, takde blog, takde Twitter, IG bagai semua, yang ada hanyalah padang, sungai, pokok-pokok, batu yang dijadikan sebagai sumber keseronokkan.

Tapi itu dulu bukan? Mesti ada rinduinya? Iya lah, pergi mandi sungai dengan rakan-rakan lain, main konda kondi, kejar-kejar, sembunyi daun, baling selipar, polis sentry, batu seremban, lompat getah, kejar tiang, baling tin, upih pinang, dan sebagainya. Setiap daripada game ada unsur-unsur yang diterapkan dalam menjadikan kita semua manusia. Iya. Hebat bukan game orang lama dahulu. 

Sekarang takde dah, semua pakai Apps, takde apps kejar-kejar, yang ada main dalam smartphone, kejar-kejar pencuri bagai-bagai, main cari naga, word search dan sebagainya. Tak dinafkan banyak kebaikannya juga, tapi ada juga keburukannya kan? Mungkin lebih banyak keburukan daripada kebaikan? Bukan?

Tapi tulah, pokok pangkalnya kita sendiri. Buat keputusan dengan bijak, kan?

Assalamualaikum WBT,

p/s: Esok nak ke KL, cari kain.. jom!!

 

Kad Raya Di Zaman Moden? Releven kah?

Assalamualaikum WBT,

Apa pandangan anda terhadap Kad Raya? 



Saya sebenarnya memang suka kad raya, nak-nak kalau menghantar kad raya. Ia seolah-olah saya menghantar hadiah untuk mereka yang saya alamatkan tu. Saya memang almost tiap tahun menghantar kad raya ni, cuma last year memang terlupa sangat, so, saya cover untuk this year.

This year, saya memang hantar banyak kad raya, ni esok, saya ada lagi kat raya yang perlu saya hantar. As I said earlier, ia sebagai satu hadiah kepada mereka  yang alamatkan kad raya tersebut. Takde intention lain selain untuk wish mereka hari raya dengan cara yang traditional. Iya.

Saya faham, dengan zaman serba canggih, ramai yang memilih untuk menggunakan social media, elektronic cards untuk hantar kepada mereka yang tersayang. Kan? Betul tak? saya ada juga terima itu, yup, ia memang menjimatkan kos, tapi saya memang suka guna kad raya, ia lebih tradisional, dan lebih menyeronokkan. Kita seolah-olah tertunggu-tunggu akan kad raya yang kita hantar tu. Seronok tau.

Then kepada sesiapa yang saya hantar kat raya tu, terima lah ye, ikhlas dari saya. hehehe.. dan kepada kak Suria Amanda, in shaa Allah, saya akan balas kad raya kak tu, cuma sekarang saya dalam proses mencari kad raya yang sesuai untuk dijadikan kad raya untuk akak. 

So, ada sesiapa yang masih menyukai kad raya?

Assalamualaikum WBT

p/s: gila kan?

Tanda-tanda 10 Malam Terakhir Ramadhan.

Assalamualaikum WBT,


Kita sememangnya sudah masuk ke 10 malam terakhir Ramadhan. Yup, memang dah masuk. Pertamanya, syukur sangat sebab masuk ke Malam 10 terakhir Ramadhan. hehe *pilih ayat mana yang best tu...

Keduanya, masjid dan surau-surau kalau kat Malaysia ni semakin berkuranganlan jemaahnya. Iya, saya pun dah celup-celup pergi terawikh. Tak tau lah kenapa weh... Hajat hati memang nak pergi sangat, tapi tu lah, bila da lelama, hati manusia yang tak seteguh karang kan? hanyalah sehijau warna daun, memang lah...

Ketiganya, bazaar-bazaar Ramadhan pun mula orang berkurangan juga sebab rata-rata ramai bertumpu kepada pasar untuk shopping hari raya. Walaupun begitu, tetap ada yang masih menunggu ke saat-saat akhir untuk shopping. katanya..

"alaa.. buat apa pergi shopping awal-awal, rugi lah tak dapat diskaun. Best woi kalau pergi malam raya, orang ramai, boleh dapat diskaun".

Tuan-tuan dan puan-puan, ini adalah rata-rata contoh rakyat Malaysia yang duduk dekat dengan Bandaraya Kuala Lumpur yang memang suka buat last minute shopping. Baik, ada kebaikan dan ada keburukan shopping last minute ni. Keburukan, tak banyak le colour yang awak pilih tu nanti. Kebaikan, diskaun. Tapi kalau nak comparekanlah kan, Jakel sekarang menawarkan harga baju Melayu yang murah, so? Kenapa tunggu diskaun? Kan? Unless kalau u nak pakai baju yang dekat pasar tu yang menggunakan kain yang keras-keras or kain yang kurang best kualitinya.

Kuih raya? memanglah, 10 Malam terakhir memang memberikan rezeki hebat kepada mereka yang menjalankan perniagaan kuih Raya. Bermacam-macam jenis kuih raya yang dapat dilihat di merata-rata tempat. Syurga kuih raya? Tak, takde syurga dalam dunia ni, penjual kuih raya kadang-kadangnya menggunakan nama pelik-pelik, semata-mata untuk menarik pembeli supaya membeli kuih raya mereka. Waktu ideal untuk membuat belian? DI waktu malam, sebab at least boleh mintak rasa kan? Tau la sedap ke tidak. Kang beli depat 10 jenis kuih, tup tup, rasa sama deknon??? Mau tak meradang... nak gi tukar malu... hahahah..

Bau kuih raya bakar di oven. kalau di kampung-kampung or di bandar sekalipun, mesti ada yang suka bake kuih sendiri kan. 10 Malam terakhir adalah waktu paling hebat untuk bake kuih. Katanya,

"akhir-akhir ni la best buat kuih, lagipun kuih dapat tahan lamaaa".

Kata responden. Gitu... hahaha... tapi  yang sebenarnya, memang tu je la time boleh buat kuih, nak-nak kepada yang memang mood raya dah sampai. Memang tu je la malam nak buat kuih raya. Kadang-kadang takde la nak buat kuih sangat, cumanya... nak dapatkan feel raya tu, rasa raya tu sendiri, rasa tu. Saya dah lama jugak tak buat kuih raya, raya tahun ni entah lah, sebab banyak lagi baju nak dibuat. Mampus! huhu...

Okay, itu adalah interpretasi 10 Malam Terakhir Ramadhan dari pemikiran creative saya. Adakah anda bersetuju? Taipkan... hehehe.. takde... saje je... Lagipun, memang betul pun kan?

Assalamualaikum WBT

p/s: Kalau menurut Islam lain, jauh sangat bezanya.. jauhhhh...