Nuffnang Ads

MY BELOVED FOLLOWERS

Sunday, April 20, 2014

Akmall Razlan Atelier NEW PROJECTS!

Assalamualaikum WBT,

Untuk entry ni, saya nak postkan perkara yang saya usahakan. Apakah ia? 
Floral Printed Long Dress

Mahani's Zebra Printed Kimono Cardigan

Sally's Printed Long Kimono

Isra' Dress Pleated
Isra' Dress Pleated (Details)

Zaynab Long Skirt

Rayhan Long Dress

So, inilah projects yang saya buat sekarang. Hihu... inspirasi? Ulyana Sergeenko, seriously! hahaha.. Saya sebenarnya lebih suka buat baju budak-budak sebab I could experiment dengan my creations, sebab they will look good in any clothes dan dorang cepat membesar. Komersial values ada kat situ sebenarnya... hehe..

Assalamualaikum WBT

p/s: Hebat? entahlah... hihu...

Saturday, April 19, 2014

Biar dihina, jangan Menghina.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Maaflah sebab tak update entry semalam, bukan apa, sibuk sikit. Ada job. Haha.. siapkan mana yang perlu dulu then baru lah buat mana yang patut. Okay?

Okay, nak tulis apa ni? Baik, ini nak ditulis.

Bismillah,

Pada hari semalam, hari Jumaat yang sungguh suci dan sungguh hebat, saya pergi menjahit di kedai. Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT. Saya dengan sepupu saya masa tu, tapi bila ada je bas sekolah lalu, ada lah beberapa makhluk Allah yang sungguh biadap serta mempunyai akal yang tidak panjang, menghina dan mencerca kami.

Saya akui, saya tidaklah mempunyai badan sehebat Malek Noor yang boleh mereka panggil sebagai ahli bina badan, tidak. Namun, apa yang diberi Allah, itu yang saya pakai, itu yang saya syukuri,namun memang ada rasa untuk mengubah diri menjadi lebih baik. Maaf, bukan ubah tapi perbaiki. Saya memang selalu ingin memperbaiki diri ini. Selalu.

Tetapi, kata-kata seperti itu bukan lah satu ucapan yang baik untuk diucapkan. Saya sendiri tidak sanggup hendak menghina orang lain untuk kepuasan diri sendiri. Itu sudah menjadi satu kesalahan yang amat sangat. Menyakiti hari orang lain adalah satu perkara yang berdosa, kecil atau besar, bukan itu yang kita lihat, namun, ia tetap berdosa. Selagi mana insan tidak meminta maaf atas kesalahan mereka,makanya sampai bila-bila lah mereka berdosa.

Saya juga kadang-kadang terfikir, sebenarnya, kalau saya nak menghina balik, saya boleh. Boleh sangat, mulut ini memang sangat lancang, sebab tu jarang saya membuka mulut. Namun, bila difikirkan kembali, orang yang 'calling names' terhadap kami tu, bukanlah juga seorang yang sempurna, jikalau hendak diklasifikasikan, mungkin jauh lebih teruk kot daripada saya sendiri, tapi entahlah, jikalau dia rasa diri dia sempurna, maka sempurnalah dia. Jikalau sebaliknya, maka sebaliknyalah.

Tapi itu lah, orang kata, seseorang yang berbuat perlakuan membuli ini adalah mereka yang mempunyai masalah dengan diri mereka sendiri serta mereka juga sedang berhadapan dengan masalah. Tapi itu lah, itu hanyalah kajian.

Namun, terima kasih kepada Nadhirah kerana memberikan video yang sungguh comforting untuk menenangkan diri saya sendiri. Terima kasih. I am pretty sure everyone has at least, one person calling names towards you. These bullies are so full of themselves sampaikan they think that other people are weak and not good. 

Well, guess what, Allah created Man equally great and we are not the one who could easily downgraded Allah's creation. So, beware.

Saya pun selalu je pesan kepada diri saya sendiri, bila dah tua-tua ni, biasalah, dekat dengan mati kan? hehe... ingatkan diri supaya lebih banyak mengingati mati, bersabar, kurangkan bercakap. Lagipun, cakap lebih-lebih tak guna kalau ia hanya mengeluarkan dosa, tak gitu?

Assalamualaikum WBT

p/s: Siap satu baju melayu leher teluk belanga. Alhamdulillah. 

Wednesday, April 16, 2014

Terima Kasih Mak Dara!!! Luv U!!!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Semua sihat kan? Hahaha...

Saya nak sangat-sangat berterima kasih kepada Mak Dara aka Mak Dara. *eh? hahaha.. memang panggil mak dara, so, takde lah aka kan? hehee..

http://www.bicaramakdara.com

Kenapa nak berterima kasih? 

Kalau nak berterima kasih ni, kadang-kadang tak perlu pun alasan yang besar-besar kan? Tapi kali ni memang besar, hahaha.. mak dara telah buat satu segmen kan? Then lebih kurang 10 blogger lain follow saya dan of course saya follow balik mereka,..tapi ada yang saya click gambar profile dorang, tapi tu lah, takde link, payah saya nak follow balik.

Kepada yang baca ni, kalau boleh, tolonglah betulkan setting dan juga, lagi senang, letak je link anda kat ruangan komen kat bawah entry ni, senang, kan? 

Jadi, ini banner Mak Dara, kepada yang tak follow dia lagi, sila lah.

Assalamualaikum WBT

p/s: thanks Mak Dara!!!

Monday, April 14, 2014

Fashion Designer : Ulyana Sergeenko.

Assalamualaikum WBT,

Okay kepada yang suka berfashion tapi risau dengan keadaan fashion sekarang ni kan. Baik, korang boleh refer kepada sorang fashion designer ni, dia mereka yang agak muslimah lah walaupun dia bukan muslimah, tapi nilai yang dia letakkan dalam setiap rekaannya boleh dianggap sebagai agak sopan dan santun *mostly lah...

Siapakah dia? 


 Ulyana Sergeenko is the crowned Russian queen of fashionable ladies and the most high-profile figure of the so called Russian Fashion Pack, Russian Mafia or the Czarinas  (the core members of which are: Miroslava Duma, the daughter of a Russian senator and editor of a fashion and style site - Buro24/7; Vika Gazinskaya, a fashion designer known most for her numerous geometric hairstyles and Elena Perminova, a model and the wife of Alexander Lebedev, a former spy for the K.G.B. that is now a banking magnate and owner of The Independent and The Evening Standard of London newspapers - more on them later). Source.

Kalau nak baca boleh lagi. Bukan apa, most of her pieces are dresses, long dresses yang menjadikan ia amat boleh di pakai di Malaysia. Cuma, confirmlah kalau ada yang pakai dress nanti orang kata gila kan? Sebab apa? Sebab long dress memang bukan budaya kita. Baju kurung adalah budaya kita, tapi jikalau ia menutup aurat, apa salahnya bukan? Tak begitu?

So, mari kita tengok this fashion designer yang memang hebat dan dia juga bukan calang-calang orang, mari kita tengok dia punya rekaan.
 Ini la hasilnya, dia ada 40 seamstresses yang memang hebat, untuk yang couture, it takes up to months to finish one garment, hows that? nak mampus. hahahha... aku buat pun sekejap je.. iya la kan, couture, semua made by hands. Semua! Sekian. Kalau Chanel dresses yang couture tu pun dibuat dari tangan, 100 per cent. Pergh!

Okay lah, tu je lah, 

Assalamualaikum WBT

p/s: memang inspired gila tengok Ulyana Sergeenko ni, my cousin yang tunjukkan, dan I jatuh cinta dengan her works! gila hebat!