Nuffnang Ads

Sunday, August 21, 2016

JALAN-JALAN : GUA MUSANG, KELANTAN.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semuaaaaaaa?

Lama nau tak ke udara ni haaaaaa... sorry yea...maaf, bila komitmen banyak, maka, macamni la... ke sana ke sini... huuuuuu...

sekarang saya berada di Gua Musang sebab ada hal keluarga. Hal keluarga tu lantak la...cuma saya nak tengok Bandar Gua Musang ni, tempat Ku Li ni...haaaa..jangan main-main, veteren UMNO...

Tadi lalu, ikut jalan baru tapi jalan tu berhenti dekat Kubang Rusa... ke apa tah... saya pun tak tau... hahaha... sumpah tak tau... huhuhu... now berada di Bandar Gua Musang ni, memang tak pernah pergi, last masa saya umur 9 tahun rasanyaaaa.. now? hahahahha...dah berapa puluh tahun dah...

Lepastu, ada banyak jugak pembangunan yang ada dibuat di sini..cuma, saya pergi hari Ahad kan, so, maybe laa sebab tu tak banyak kedai buka. maybe la... saya tak tau. huhuhu...

jadi, kang nak balik kang, nak berhenti jugak kat somewhere2, makan or what, tak kisah lah.. janji kenyang. hahahaha...

so, tu je buat masa ni, nanti nak cerita fasal pergi Janda Baik plakkk... hahaha.. saya pergi kebun my friend.

daaaaaaa...

p/s: love can be deceived. trust me.

Saturday, August 6, 2016

Banana Cinnamon Butter Cake with Choc Chips.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semuaaaa? Lewat betul baru dapat update blog, maklumlah sibuk sikit, ke sana, ke sini. Hahaha..

Tadi malam sempat jugak membakar kek. Resepi sendiri... hahaha...

Banana Cinnamon Butter Cake with Choc Chips.

Resepi :

250g butter
200g self rising flour
20g flour
180g brown sugar
5 eggs
Banana flavour essence
Cinnamon powder
choc chips
cocoa powder
baking powder

cara membuat:

panaskan oven 180'c.

pukul butter, gula perang sehingga kembang. masukkan telur, pukul dan masukkan tepung naik sendiri, tepung gandum, baking powder, cocoa powder, cinnamon powder dan banana essence. pukul lagi.

masukkan choc chips dan kacau guna senduk. grease baking tray dengan lebihan butter dan sedikit tepung.

masak sehingga masak. dan agak-agak masak, cucuk guna pencucuk ditengah untuk check masak atau tidak. keluarkan dan kalau suka makan panas-panas, boleh lah.

Jadi, sapa nak cuba, boleh lah. the reason saya guna all brown sugar sebab bila kita bake cake tu, kat tepi-tepi dan bawah tu akan garing dan cam crunchy sikit. dan gabungan choc dan banana and cinnamon, memang sedap! kalau ada chocolate cinnamon ganache lagi sedap agaknya...hahaha..

try la.. mana tau kan..

luv...

Assalamualaikum wbt

p/s: try la weh...sedappp...hahaha..