Nuffnang Ads

MY BELOVED FOLLOWERS

Wednesday, November 26, 2014

Breakfast at Restoran Rokiah Sate, Raub.

Assalamualaikum wbt!!

Apa khabar? Hari ni saya pergi menghantar mak, ayah dan auntie saya pergk krusus untuk umrah. Iya.  Kena krusus wehh.. kalau tak camne kan?

Baiklah, selain tu saya pon ada hal lain... hehehe... apakah? Rahsia.. hanya yang tahu, tahu apa halnya.. hahaha...

Nanti la saya bagitau pown...

Baik, ni nak makan dlu...

Assalmualaikum wbt

P/s: makan di Restoran Rokiah Sate. Femes dekat Raub nehhh..

Lawatan Rasmi ke Muzium Kesenian Islam Malaysia.

Assalamualaikum wbt...

Apa khabar semua? Sihat tak? Kalau sihat bagus. Alhamdulillah...

Okay, ni nak cerita fasal kejadian this last Sunday. Haaa.. takde la kejadian hebat sangat, cuma aritu kami pergi ke Islamic Art Museum Malaysia yang terletak di tengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur. Memang fefeling tourist sangat lah... hujan pulak.. lagi mampus...

Memang time hujan pon pergi, so, hadap je lah... lagipun nak cakap apa kan? Hahahaha...

Mulanya, saya memang tak pernah menjejakkan kaki ke Museum Islam, kalau National Museum tu biasa sangat lah.. itu pun sekali je... hahaha.. vongoks tak? Museum kan? Sapa nak pergi, lain lah kalau ada kajian lapangan ke, nak tahu sejarah ke, nak tengok artifak ke, gigihlah menapak ke museum2 di Malaysia ni...

Entrance Fee untuk ke Museum ni adalah RM14 for adults tapi kalau ada student card, so, separuh harga, sama dengan children, separuh harga gak. So, agak berpatutan lah untuk melihat macam-macam artifak-artifak hebat zaman Islam di sini. Bagus tau.

Sebab kami ada hal, tak sempat sangat nak melihat dengan lebih dekat artifak di sana, tapi ada artifak yang memang saya ingat sampai sekarang adalah Ivory Chair dari Zaman Islam di India. Yes! Cantik? Sangat cantik okay!!! Dalam tu talley amik gambar tapi kalau tak guna flash, boleh je kot.. hahaha.. saya amik je, but not all la, just a few... takut jugak. Tetiba kang kena tangkap ke.. kan?

Then kami pergi masuk ke kedai cenderahati yang menjual bermacam jenis cenderahati yang mampu membuat mata anda jadi juling. Hahaha.. hati-hati, jangan amik banyak sangatt.. hahaha...

Dah la, nak makan nihhh...

Assalamualaikum wbt

P/s: laparrr...

Saturday, November 22, 2014

Restoran Nasi Ayam Kampung Haji A'Hassan Shah Alam


Assalamualaikum wbt,

Apa khabar? Sihat kan? Baik, kalau sihat bagus, ni nak cakap sikit... hahaha... saya tadi pergi makan kat Seksyen 13 Shah Alam, sedap woi! Makanan ala kampung di Shah Alam. Sedap pom pang pom pang... tadi bukan main ramai orang makan kat situ.

Ni nak cakap je la...tapi sorry la sebab takde gambar sebab memang malu nak amik sebab ramai sangat orang...

Nanti kalau berkesempatan saya amik gambar eh?

Assalamualaikum wbt

P/s: kenyang aaahhh... hahaha

Wednesday, November 19, 2014

Spageti dengan kuah hati ayam.

Assalamualaikum wbt,

Seperti yang dijanjikan semalam, saya ada masak spaghetti dan saya buat kuah yang agak berbeza. Apa resepinya? Meh saya tulis.. baca tau sebab ia boleh dikatakan sebagai satu resepi yang mudah dan memang jimat. Yasss, zaman sekarang ni nak jimat je kan?

Baik, mula-mula, kalau korang pergi grocer ke or market je, pergi cari tomato, kalau malas beli tomato biji-biji tu, sila beli yang dalam tin, tapi makesure bukan puree kay? Sila cari yang ada diced punya,baru sedap!

Then, cari pulak, kuah tradisional yang dah dimasakkan yang dalam jar tu, sebab sebagai campuran dan perasa bagi lagi sedap. Then, carilah, hati ayam. Ini adalah rahsianya, hati ayam. Kalau korang beli timbang kilo tu, takyah la beli sampai 4 kilo, bukan nak buka restaurant, kan?

Then bawang besar, bawang putih, lada hitam sikit, dan Italian Herbs. Ni sedap! Italian herbs akan membuatkan masakan kita rasa Italy. Gituhh..

Then of course, spaghetti lah.. macamne nak masak spaghetti kalau takde spaghetti kan?

Now, chop bawang besar, bawang putih halus, then masukkan kedalam minyak dalam kuali or periuk. Tunggu sehingga sedikit layu, masukkan chopped hati ayam *ikut korang lah nak letak banyak mana.. kan? Agak2 je la... 4 or 5 okay dah kot... then biarkan ia seketika untuk agak masak. 

Bila dah dalam 3-4 minit, masukkan canned diced tomato dan kuah spaghetti yang dibeli tadi tu untuk perasa. Kacau dengan api sederhana all the way. Masukkan garam, lada hitam halus, italian herbs ke dalam.

Then tunggu sehingga hati ayam agak-agak masak. Sambil menunggu hati ayam, sila lah ambil periuk dan masukkan air dan panaskan di atas dapur. Ini adalah untuk memasak spaghetti kita. Masukkan sedikit minyak zaitun dalam 2 sudu makan, dan sedikit garam. Biarkan sehingga ia mendidih. Setelah mendidih barulah kita masukkan spaghetti yang kita beli tadi. Masak sehingga 8-9 minit.

Then bila semua sudah masak, sedia untuk dihidang! Okay kan? Mungkin ada yang bertanya,

'Eh? Tak hanyir ke hati ayam tu?'

Jawapannya, tak, sebab kita ada tomato yang agak masam yer dan ia akan me-neutralise-kan bau hanyir hati ayam tu... okay?

Okay, itu sahajalah untuk resepi kita kali ini, nenanti saya update lagi resepi bujang trang tang tang, ok?

Assalamualaikum wbt

P/s: kenyang perut saya. Tapi ratio untuk semua tu, agak-agak je la eh.. janganlah banyak sangat... kay?