Nuffnang Ads

MY BELOVED FOLLOWERS

Tuesday, July 29, 2014

Fashion Raya dari Akmall Razlan Atelier. Gituww...

Assalamualaikum WBT,

Saya nak buat short entry je ni, memalam semalam letih sikit lah, jadi, saya nak post gambar baju raya sayaa.. mari saya tunjuk.. biasa-biasa je... hehehe...

 As promised my dear readers and followers, ni dia saya!!! hahaha, baju ala kurta yellow mustard designed and sew by me. #akmallrazlanatelier dan dibantu oleh Designer Shamil Nazri, new designer, tapi kalau nak boleh la call, gituwww... search je, mesti ada. hehehe..

Sebenarnya, dulu tak suka warna Yellow Mustard ni, tapi bila tengok, cantik lah, nak-nak atas badan saya yang tak berapa nak kecik ni kan? huhuhuhu... macamne?


Okay tak semua? Tu  gambar yang atas ni, adalah gambar candid, sumpah candid! tengok dorang yang lain tu... hahaha.. semua ala-ala candid belaka... Tu baju Melayu kelabu tu dengan jubah kelabu silver tu, saya jugak yang buat... hehehe.. comel tak? memang suka ada line tu, nampak lain, walaupun ramai designers suka buat line tu kan.. lantaks lah... saya pun suka je... gituwww.. tak mahal pun, in fact, saya buat free je untuk dorang... hahaha...

Dah lah, raya ke dua, tak tau nak pergi rumah sapa sebab feel raya tu dah mengurang.. rasa?

Assalamualaikum WBT

p/s: alhamdulillah, beraya jugak..

Monday, July 28, 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri Semua!!! Luv u.

Assalamualaikum WBT,

Salam Hari Raya Aidilfitri saya ucapkan kepada semua pembaca yang sempat membaca lah, kepada yang tidak sempat membaca entry ni hari ni, mungkin hari-hari lain kalian boleh buka kan? 

Baik? Kemana agaknya korang pagi-pagi ni? Rasanya, mesti semua ada pergi ke Masjid dan Surau untuk mengerjakan Solat Sunat Aidilfitri kan? Bagus lah kalau macamtu, in shaa Allah, eh eh eh? Zakat Fitrah dah bayar ke belum? Kalau belum bayar, ups! terlewat sangat dah.. camne? ke?



Kalau hari raya ni, memang, makan memang tak hengat dunia kadang-kadangnya. Maklumlah, balas dendam katanya untuk bulan Ramadhan, padahal biasa je. Petua yang saya sendiri gunakan untuk pagi Raya adalah, jangan makan banyak dulu, seeloknya, minum air suam or panas. Sebab ia lebih selesa dikemudian harinya, haa.. camtu. Kalau nak minum air sejuk, berais, boleh, minum sikit-sikit, minum pun time tengahari sikit, sebab nanti sakit perut susah. Nanti nak beraya rumah orang lain lagi kan? Kalau kita dah kenyang sangat dekat umah kita je, nanti rumah orang lain macamne? Betul takkkk?

Apa lagi korang buat time hari raya ni? Takde dah? jangan macamtu, ziarahi lah rumah sanak saudara, jiran tetangga dan sahabat handai, kalau yang jauh tu, message-message la selamat hari raya, bukan susah pun kan? Senang je, janji ada credit. Gituwww..

Baiklah, saya nak beraya sangat ni... nak pakai baju baru dan bagai-bagai, hahaha..

Assalamualaikum WBT

p/s: korang dapat duit raya tak?

Sunday, July 27, 2014

Menangkah kita, sedangkan mereka masih berjuang?

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Mesti semua sihat kan? Kalau sihat, alhamdulillah, amin. Baiklah, seperti yang kita semua tahu, Isnin adalah hari Raya, ada beberapa tradisi yang selalu kami lakukan kalau hari raya ni pun. Contohnya, esok, pepagi kami akan berkumpul, makan-makan then akan berangkat ke tanah perkuburan untuk bertahlil arwah dan sedekahkan doa kepada mereka yang telah tiada.

Akhir tahun 2013 dan 2014 ni memang banyak perkara yang menduga hati dan perasaan keluarga kami pun, tapi takpe lah, semua tu adalah dugaan, lagipun, kalau nak dibandingkan dengan dugaan orang lain, apalah sangat pun, dorang lagi hebat dugaannya, kan? Anak, isteri, suami, sanak saudara meninggal dunia dalam pesawat, kehilangan pesawat, memang dugaan paling hebat bagi mereka, sumpah saya tidak terbayang apa yang mereka hendak lakukan di hari-hari kebesaran begini.

Jikalau itu di Malaysia, di Palestine, Semenanjung Gaza, dimana mereka di bom, kanak-kanak, orang tua, wanita dibunuh dengan kejam oleh Regim Zionist, apakah mereka ada rasa untuk menyambut kemenangan sedangkan mereka masih berjuang? 

Agama Islam atau tidak, membunuh adalah satu kesalahan sebenarnya, tapi tu lah, manusia kan? Saya pun terasa sedih sebab ada jugak berita orang Kristian yang dirogol, Ya Allah, manusia kan? walaupun berlainan agama, tetap ia benda yang salah. Please, it religion is the problem, then put it aside for a moment, care about the HUMANITY. Okay?

Please, save people. #stopkilling #savegaza #savepalestine 

Assalamualaikum WBT

P/s: hurmmm..cuba untuk bersederhana dalam beraya... 

"Melayu, kenapa kau nak jadi Arab"- Artikel Noor Azam Shairil.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Mesti ada yang rasa macam sakit-sakit kan ? Then buat-buat cam tak larat then berbuka!! makan macam biasa.. huh? please lah...  

Sekarang saya sedang membaca nukilan hangat tahik kerbau wartawan Astro Awani, Noor Azam Shairil yang artikelnya diterbitkan pada Julai 27, 2014. Kalau hendak di tengokkan pada tajuknya, memang agak menyakitkan hati dah, tajuknya, "Melayu, kenapa kau nak jadi Arab".



Baik, jika anda tengok pada tajuk, memang dah dapat dah insight apa yang wartawan MELAYU  ni tulis, mungkin di wartawan Melayu yang pure Melayu, pakai tudung bawal, lepas tu letak cincin pada kain tudung then pakai baju kurung, itu baru pure Melayu, tapi jikalau nak iikutkan, tanpa kedatangan Arab, apakah kita akan dipanggil Melayu Islam? Entah, tu lagi lah, mungkin kita juga akan pakai baju ala-ala orang putih yang datang menjajah Tanah Melayu ketika itu. Kan?

Yang hebatnya, Noor Azam Shairil ni berkata-kata seolah-olah, orang Melayu tidak lagi ini menjadi orang Melayu sehinggakan terbawak-bawak 'rasa' Arab yang ada pada diri Melayu. wah wah wah... hebat sungguh. Mungkin Noor Azam ni adalah Melayu Asli yang memang berasal dari Yunan *ada pendapat mengatakan, yang mempunyai jati diri Melayu Asli yang kuat, NAMUN, jika dibaca dari segi penulisan Noor Azam ini, jelas terdapat unsur-unsur lewah bahasa dan juga ada bukan bahasa Melayu Asli yang digunakan, adakah dia sudah terpengaruh dengan gaya penulisan masyarakat Melayu Moden? Entah, itu saya kena gali lagi.

Noor Azam menulis lagi tentang penukaran beberapa perkataan MELAYU kepada ARAB, seperti, bebuka puasa kepada Iftar, sedekah (arab) kepada infaq (arab), Aidilfitri kepada Eidul Fitr dan berbagai lagi. Sejujurnya, saya yang sukakan bahasa, tiada masalah dengan perkara ini pun. Sehinggakan Noor Azam mengatakan 

"apakah dosa mengucapkan "Selamat Hari Raya" maka ditukar jadi "Eid Mubarak"?

Apakah mencantikkan bahasa itu membuatkan kita lupa asal usul? Saya masih makan tempoyak, budu, jeruk petai, sambal jering, kerdas, yes? Noor Azam tau apa itu kerdas? buah kejijak? Jadi, kalau Noor Azam tak tau, makanya, tak Melayu lah kan? Tak gitu? Kesian. Susah la macamtu.

Ada mengatakan bahawa kita orang Melayu yang betul-betul dulu tak pakai tudung, maka nya tidak kah kita seharusnya bersyukur dengan perubahan yang baik yang dibawa dari Arab itu? kan?

Dan kalau kita belajar Bahasa Inggeris dan kita Melayukan dengan menggunakan beberapa proses apakah kita menjadi orang Inggeris? contoh perkataan yang kita sendiri Melayukan ada banyak, seperti teknologi, telefon, internet, komputer, dan lain-lain. Apakah itu membuatkan kita Inggeris? Dan ada perkataan Melayu yang diambil oleh orang Inggeris seperti Amok, apakah itu membuatkan mereka Melayu? well, Noor Azam, kena come out with beberapa points lagi lah, senang sikit kan? Tak gitu?

Saya Melayu, saya Islam, Saya Akmal bin Razlan, saya suka pakai jubah, saya suka makan nasi Arab, apakah itu membuatkan saya ARAB? Tidak, saya tetap Melayu.




 

Assalamualaikum WBT

p/s: menyampah sangat dengan artikel tulisan beliau dia.