Nuffnang Ads

MY BELOVED FOLLOWERS

Monday, April 13, 2015

Mak : The Most Powerful Woman in The World!

Assalamualaikum WBT,

Korang tau tak yang Mak/Mummy/Mama/Emak/Mother/Ummi/Amma/Maa dan sewaktu dengannya ada superpower? Korang tak tau? Ke korang buat-buat tak tau? Ke camne?

Macamni, sebab saya tau yang emak ni ada superpower adalah bila kita sakit, bila dia urut-urut or picit-picit kepala kita or badan kita, kita akan rasa lega dan sakit tu sedikit hilang. Takde la terus hilang, menipu sangat la kan, tapi kita akan berasa lega lah...

Then, bila kita demam, siapa yang jaga kita? Emak juga kan? Saya tak tau la bagi mereka yang ada pembantu rumah, maaf la, saya takde pengalaman tu.

Then, kalau kita balik-balik je dari jenjalan ke, apa yang mula-mula kita tanya?

"Mak mana?"

Kan? Haaa.. kan dah cakap emak ni memang ada superpower. Superpower yang membuatkan kita rasa kehilangan kalau kita tak nampak dia, kita akan rasa tak sihat kalau tak dengar suara dia, then rasa macam lapar kalau mak tak masak. Hahaha... bukan tak boleh masak, tapi kadang-kadang nak juga rasa masakan mak kan? Kan? kan? Hebat kan kuasa mak ni!

Sebenarnya, tiada istilah SuperMak macam dalam tv tu yang kejadahnya menyelamatkan orang ramai dalam kesusahan, yang ada SuperMak yang lagi hebat dari Supermak yang kat TV3 tu. Cuba tengok profession mak ni apa sebenarnya? Dia adalah :

1. Doktor
2. Chef
3. Engineer
4. Fashion Designer
5. Makeup Artist
6. Pengkritik
7. Foreman
8. Gardener
9. Tukang Rumah
10.Tukang tanam sayur
11.Penternak ayam

dan lain-lain lagi. Memang korang takkan terfikir kalau korang tak berfikir kan? Dan Super power yang paling hebat adalah dirangkumkan dalam satu nama, Emak! Ia merangkumi semua. Seriously!

So! sayangi Mak korang dan jangan lupa sayangi Ayah korang juga kan? serta ahli keluarga yang lain...

Assalamualaikum WBT,

p/s: Adik sayaaaaannngggg mak! 

Sunday, April 12, 2015

Salam Ahad!!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar anda semua? Pembaca-pembaca bijaksana yang mampu mentafsir segala tulisan walaupun dengan makna tersirat. *gituuuu.. fefeling A Samad Said kejap....

Baiklah, hari ni adalah hari Ahad, esok pulak hari Isnin. Apa aktiviti korang pada hari ni? Saya tak boleh nak beraktiviti sangat, sakit tulang belakang lah... salah tido gamaknya, tapi insyaAllah, segalanya akan jadi baik, kan?

Lagi satu, saya demam jugak semalam, ini penangan pergi menolong memasak kenduri gamaknya. Lama tak main dengan asap bagai-bagai, makanya, semalam asyik kena asap jeee.. makanya macamtu lah... demam terus! Rasa macam nak sesak nafas pun ada. Terusan juga semalam, saya makan agak banyak daging kambing. 

Orang kata, daging kambing ni panas then orang cakap lagi, kalau makan daging kambing ni. kita akan rasa pening sebab kepanasan daging kambing tu mencairkan lemak-lemak yang ada di dalam pembuluh darah. Entah la sejauh mana kebenaran itu, saya pun tak tau... hehe...

Tapi apa-apa pun, daging kambing semalam tu memang sedap! Sebab tu makan banyak gamaknyaaa.. kan?

Hari ni baru dapat update entry sebab alhamdulillah, baru je elok KTW ni selepas beberapa kali call and email. *walaupun kan...

Alhamdulillah, esok juga saya akan start mengajar kat Giat MARA Raub, wish me luck okay?

Assalamualaikum WBT

p/s; I will be teaching them English Communication. I am quite confident that I could tackle them tomorrow. 

Thursday, April 9, 2015

Terkuburkah Mossip-mossip Mak Jemah???

Assalamualaikum WBT,

Haaa... alhamdulillah, Encik Hafiz dari CCM dah baiki kot KTW ni, amin, moga-moga bertahan sampai bebila.

Ni, saya ada email Jemah fasal dia takde bagi artikel kat saya, ni dia jawab,

Kehadapan kebelakang ketepi dan ketengah Akmall Razlan yang fefeling blogger hebat,

Saya, Jemah binti *rahsia, I takut uols tau nama ayah I, nanti uols cari lak keluarga I, dengan ini mengisytiharkan bahawa, Jemah tidak lagi akan menjadi penulis jemputan kerana publisiti yang New Interer....*macamane tah aku nak eja... Blog kau terima amatlah tinggi dan kerana itu, Jemah telah membuat keputusan untuk membuka blog lain yang dipanggil, Bang Diva  or Jemah Diva, di mana ia akan berkisar macam blog Si Nara tu ha... tapi takde la sumbangan pelbagai tulisan dari latar belakang yang tak tahu asal usul.

Oleh itu, Jemah harap, dalam beberapa hari ini, Jemah akan menulis beberapa entries perpisahan bagi menandakan pemergian Jemah dari NIM ni, Jemah tetap akan update, tapi takde la Jemah nak update kat kau tiap Minggu, koser la jemah deknon!!!!

Oleh yang demikian, Jemah berharap, Akmall faham dengan keadaan Jemah, lagipun,... Jemah dah berkahwin. Hahaha.. kau jangan nak gossip eh! Nanti jemah umum sendiri, lagipun sekarang Jemah berbadan dua. Ups! gituh!! Jemah nak rahsia je.. tapi takpe nanti jemah cerita lagi kayh??? Muah!

Choi choi choi!!!

Salam mesra,

Syarifah Jemah Al-Fofulerinas Fefelinganis. *takyah binti aku cakap!

Tengok la betapa felingnya Jemah ni, takpe, dia ingat masa memula dulu takde kontrak, nanti saya post kontrak tu, biar lantak.

Dah la wehh... ni nak selesai hal dengan Jemah ni... pepayah sangat saya minta je PA dia tu, apa nama, Esah Kemenyan kan? Biar kena caras!!!

Assalamualaikum WBT

p/s: Jemah!!! kau tunggu...

Tuesday, April 7, 2015

962 Menara Telekomunikasi Telah Dibina dan Berfungsi! Tahniah Kerajaan!

Assalamualaikum WBT,

Beberapa hari lepas saya ada hantar email kat SKMM berkenaan dengan Kampung Tanpa Wayar sebab beberapa hari lepas juga saya ada called Creative Century Management berkenaan dengan perkhidmatan yang kurang memuaskan berkenaan dengan KTW Jenud tu...

Bukan apa, sayanglah kan kalau perkhidmatan kurang memuaskan untuk RAKYAT tetapi aliran wang keluar tetap ada. Bayaran yang dibuat kepada pihak pengurusan bukan sikit rasanya, sebab umum tahu pun kalau projek-projek yang melibatkan kerajaan, kosnya memang hebat woi!!!

Then, tu la, saya sering tengok, telco ini hebat, telco tu hebat tapi saya masih keliru sebab masih ada tempat dalam Malaysia ni yang kekurangan line telefon. Ni kepada yang suka search dalam internet ni, tengok SKMM punya website.. nah!



Tengok gambar tu, 962 dah dipasang dan aktif, dan 1000 tolak 962 tinggal? 38 lagi menara telekomunikasi untuk di bina, 1 akan dibina di kampung saya, jadi tinggal lagi 37 buah. Memintak semua ni dapat lah dilancar dengan cepat dan semoga apa yang dilakukan kerajaan boleh dinampak oleh semua orang... okay?

Sebab bukan apa, kadang-kadang payah woi... ni saya terpaksa ke CC untuk update blog serta jawab soalan SPA ni... gituh...kan? hehehe.. *bagitau jugak...

Dah lah... itu cerita lama, mintak la semua akan menjadi baik!

Assalamualaikum WBT

p/s: Seronok dengar berita Menara Telekomunikasi ni...