Nuffnang Ads

MY BELOVED FOLLOWERS

Thursday, March 19, 2015

Sesat Jalan Kalau Tak Bertanya.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar? Masih warm kan hari ni? Walaupun, dah pukul 6.30 petang kan? Takpe, kita duduk dalam rumah. Kalau macam tempat saya, kat kampung ni, alhamdulillah, walaupun tak banyak pokok, tapi alhamdulillah, memang agak redup lah.... hahaha..

Okay, banyak sungguh perkara yang akan memeningkan kan? Saya baru je lepas baca fasal Teksi Malaysia naik harga dan macam-macam lagi pembacaan menerusi Facebook yang kadang-kadang memberikan kita banyak buah fikiran, kan? Kepada yang kurang nak berfikir tu payah la sikit..hahha..

Tapi sebenarnya, saya ada juga baca fasal, jangan syak wasangka sebab ia adalah penyakit hati. Dah dalam artikel tu tulis, kita seharusnya tidak syak wasangka dalam diri kita. Dan trust me, i am working on that. Hahaa...

So, kita ni walaupun banyak membaca tetap kita kena mencari sumber yang mampu memberikan kita sesuatu info yang berguna. Then kalau kita tak tau akan sesuatu, bertanya kepada mereka yang kita percaya dan mampu memberikan jawapan yang mampu memuaskan hati kepada yang bertanyaaa... okay?

Maaflah weh.. ni entry lama.. saya publish je.. hahaha...

Assalamualaikum wbt

P/s: macam-macam kan?

UMNO RAUB: Bengkel Lepasan Pelajaran dan Cakna Masa Depan.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Pada hari Selasa lepas, 17 hb March 2015, saya telah dijemput ke Bengkel Lepas SPM, KEMAHIRAN, DIP, IJAZAH, MASTER. Bengkel ini dianjurkan oleh Bahagian UMNO Raub yang memfokuskan kepada lepasan-lepasan pelbagai tahap pelajaran ini dalam mencari hala tuju.

Saya turut serta sebagai peserta dan walaupun kan, saya tetap join sebab saya mempunyai matlamat saya sendiri. Saya joined program tersebut adalah untuk membiasakan diri dengan persekitaran. Saya sedia maklum dengan diri saya yang akan kurang mesra dengan Bahagian UMNO Raub ni, jadi, ayah saya sendiri mengsyorkan saya untuk pergi ke sebanyak mungkin aktiviti yang berkaitan dengan UMNO dan biasakan diri dengan kepimpinan tempatan.

Makanya, saya pergi. Saya juga dapat beberapa tips yang amat membantu diri sendiri dan penceramah Encik Jeem Azmy mengatakan bahawa saya kurang Facial Expression. Okay, i take that as something that i could work on and inshaaAllah, i will work on that surely, thank Mr Jeem. Your talk actually help me a lot.

Lepas tu, after rehat, pihak penganjur mengadakan Sesi Dialog dengan Professional yang mana, sesi dialog ini menampilkan ramai ahli-ahli professional di Daerah Raub. Antara mereka adalah, Yang Berhormat Dato' Seri Shahiruddin bin Haji Abdul Moin (Ketua UMNO Raub merangkap Exco Negeri Pahang), Dato' Ir. Azinuddin ( Timbalan Ketua UMNO Raub merangkap Ahli Korporat), Puan Fadhilah (Ketua MARA Raub), Encik Zaidi (Pengurus GIATMAR Raub) dan ramai lagi.

Ahli-ahli professional ini menggalakkan para peserta untuk menceburkan diri dalam bidang keusahawanan dan menjadi seorang peniaga.

Pada pendapat saya, aktiviti seperti ini amat bagus dan sememangnya satu aktiviti yang amat patut dijalankan bagai menerangkan keperluan yang ada kepada para lepasan.

Jadi, mungkin selepas ini Bahagian UMNO Raub dapat menjalankan aktiviti yang berasaskan perniagaan or Enterpreneur Based Programme yang mungkin boleh explore bagaimana untuk menggunakan micro blogging or social media dengan lebih berkesan dalam memasarkan produk keluaran penduduk tempatan. Cadangan saya la and i did write this on my borang maklumbalas.

So, that is all.

Assalamualaikum wbt

P/s: i love covering such activity.

Tuesday, March 17, 2015

Trip ke Melaka Part 2

Assalamualaikum wbt,

Saya nak sambung balik entry Trip ke Melaka tadi, selepas kami pergi ke Zoo Melaka, kami pergi ke Nilai sebab ada yang nak sangat ke Nilai.

Saya bukan apa la eh, dari pergi ke Nilai, better pergi cari makan ke RNR je.. senang dan mudah amat. Kalau ke Nilai, apalah sangat yang ada untuk kanak-kanak kan? Kedai makan ada, tapi tak banyak lah, therefore, better ke RNR rather than ke Nilai tu.

So, selepas ke Nilai, kami pun balikkkk... yeay! Dengan semua tidur belaka, kami balik dengan senang hati. Then, untuk persinggahan yang last, kami singgah di selepas Tol Gombak untuk buang air segalanya.

Then dalam pukul 10 malam macamtu, kami pun sampai di rumah. Seronok lah jugak...

That is all.

Assalamualaikum wbt

P/s: ni dah habis letih dah lah.. hahahah

Trip to Melaka.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Saya aritu ada update fasal going to Melaka, tapi malangnya, the post was not able to publish sebab ada masalah line plak. Pening jap.

So, on that note, saya akan write a new entry dan hope boleh lah baca eh... hehe..

Macamni, last Saturday and Sunday, saya, mak saya dan 5 orang anak sedara telah pergi ke Melaka dengan rombongan KEMAS dan saya dengan mak saya telah menggantikan kak saya dengan husbandnya. Sebab anak yang tadika tu demam. Oleh itu, saya dengan mak saya la yang menggantikan mereka pergi ke Melaka. Haaa.. macamtu la ceritanya..

Kami bertolak pada Sabtu, 10 malam dan sampai di Melaka pada pukul 6 pagi. Biasalab jalan malam kan, dengan budak-budak pulak tu, makanya, tido je laaa.. hahaha..

Sesampai kami di Melaka, kami terus menuju ke Masjid Selat Melaka yang mana ia sungguh cantik dan kami sempat bersolat di situ. Masjid tersebut seolah-olah berada di atas air laut. Dan kami juga sempat menghirup udara segar dari bayu laut selat melaka. Cantik dan menyegarkan.

Selepas itu, kami bertolak ke Menara Taming Sari dan kami bersarapan di salah sebuah kedai makan yang ada di situ. Okay laaa.. not bad, tapi disebabkan kami sampai di situ terlalu awal, maka, banyaklah kedai yang tidak buka lagi. Kami ended up makan dikedai yang sama. Bayangkan betapa havocnya kedai tu dengan kami 1 bas. Hahahaha.. gila kan..

Selesai makan, kami pergi ke tempat yang boleh dilawati disekitar kawasan Menara Taming Sari. Disini, kami berpecah dan menjalankan aktiviti masing-masing. Saya dengan 5 orang anak sedara saya pergi melawat pelbagai tempat lain. Selain taman yang ada di kawasan tersebut, kami melawat ke Muzium Samudera yang bentuknya seperti bahtera. Agak berpatutan dan di dalamnya, kita dapat lihat pelbagai jenis artifak hasil peninggalan penjajah Melaka dahulu.

Sebelum itu, kami melawat Gereja Stadhyus *betulkan kalau salah ye...dan juga Malacca Fort. Kami ada juga bergambar di sini. Ia juga agak menyeronokkan. Kami dapat melihat kubu peninggalan penjajah Melaka dahulu.

Selepas tu kami bertolak ke Perigi Hang Tuah, di mana ia dipercayai dibuat oleh Hang Tuah menggunakan kakinya. Mengikut ceritanyaa lahh.. saya rasa Hang Tuah tu gali je kot... entah la.. kan..

Then kami pergi ke Zoo Melaka. Ya Ampunn.. ramainya manusiaa!!!! Saya beratur untuk tiket lebih kurang 30-40 minit jugak lah... pergh, memang lama. Saya pun rasa macam nak putus asa, tapi memandangkan anak-anak sedara nak pergi tengok animals, saya gagahkan jugak. Dah la panass... hahahaha.. pening jap.

Masuk ke Zoo Melaka tidak la semahal yang disangka tetapi dengan keadaan Zoo yang masih dalam renovation, saya amat berharap mereka adakan diskaun untuk kemasukan pelawat local. Sebab ada banyak kurungan yang tidak dipamerkan. Mungkin disebabkan penambahbaikan yang dilakukan, maka mereka patut memberikan diskaun kepada pelawat local. Itu pendapat saya.

Itu sahajalah untuk trip kami ni, nanti ada masa saya cerita lagi.

Assalamualaikum wbt

P/s: letih...tapi seronok.
P/p/s: gambar dorang di Malacca Fort.