Nuffnang Ads

Wednesday, December 26, 2012

Semoga roh beliau dicucuri Rahmat.

Assalamualaikum WBT,

Good morning everybody.

Setiap kehidupan akan mati, itu lah perkara yang selalu diperkatakan cuma cara kematian adalah berbeza. Ada yang sakit, ada yang mati mengejut, ada diuji dengna pelbagai perkara, namun, kematian itu pasti.

Bagaimana dengan persiapan kita dalam menghadapi kematian? hurrmmm, jikalau difikirkan fasal timbang tara ini, pastinya setiap hati menjadi susah kan? Iya la, memikirkan diri ini masih tidak cukup amalan untuk dibawa kelak. Tapi, sebagai hamba-Nya, kita seharusnya selalu cuba untuk memperbaiki diri dan selalu mengingati-Nya supaya insyaAllah, Allah akan jinakkan hati-hati kita yang keras dan liar ini. Banyakkan berdoa agar semuanya dipermudahkan.

Bukannya kalau kita ni kuat agama, kita takde ujian. Sebenarnya, orang yang kuat agama itu lebih besar ujiannya yang pastinya diturunkan oleh Allah SWT. Makanya, jangan takut untuk berbuat baik. Saya pun selalu pesan diri sendiri dan cuba untuk berbuat baik kepada orang ramai, cuma, kadang-kadang, hasad dengki, sakit hati, semua penyakit hati ini, lebih besar kesannya dari perbuatan baik tersebut. Jadi, itulah sebabnya saya terasa susah untuk berbuat kebaikan, tapi, itu tidak semestinya saya tidak boleh berbuat kebaikan bukan?  Itu bukan kayu pengukurnya, berbuat kebaikan sekali juga BUKANlah kayu pengukur untuk melabelkan kita sebagai seorang yang baik hati dan sebagainya.

Iya, benar, dalam berbuat kebaikan, ia perlulah berterusan dan istiqomah *lama tak guna perkataan ini. Iya la, kalau macam saya ni, sekejap buat baik, sekejap tak buat baik, itu istqomah jugak, itu istiqomah dalam celup-celup, iya la, sekejap baik, sekejap tak baik. Hehe...

Tapi apa-apa pun, selalu cuba perbaiki diri dan banyakkan berdoa. okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: Semoga roh Tok Yahya dicucuri Rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

Tuesday, December 25, 2012

Merry Christmas! HO HO HO!!!

Assalamualaikum WBT, 

Apa khabar? I hope you have a great blast today, because, today is Christmas Day, so, for those who celebrate Christmas, I wish you Merry Christmas and Happy Holiday!!! Ho ho ho,

I waited for Barbie movie this year but none, hukhukhuk, I love Barbie. Huahuahua,, I do, I love watching Barbie, really. I do and also Tinker Bell movies. Hehe.. Don't judge me for such interest. Hehe.. People are different. Sometimes, we see them as healthy as athlete but then, the next day, we heard that he/she died. See, same goes with these things, even though, I am a man, *man enough, I am, haha, but then, it does not mean that I could not love watching Barbie, Tinker Bell and so on. Hahaha...

Well, me too loves a lot of things, I mean, there are things that you could not imagine I love. Well, hahaha... life is weird eyh? Really, weird. Really. I bet you have the same abnormal interest too, care much to comment here? No no, it is your decision, comment here or not, it is not the problem, as long as you read this ridiculous entry, it is okay by moi. Hehe...

I have so many things to write but I need to write down it first but then, I would write those amazing things in my blog but one thing at a time eyh? hehe,, for now, I need to pack a few stuff because, this end of the week, I have to go to Bentong, in fact, it is tomorrow, I have to be there like at 3 pm, and we will leave for KL and pick up flowers a long the way. So, busy day tomorrow, indeed.

So, that is all.

Assalamualaikum WBT,

p/s: I wish things back to normal, apparently, NOT!
p/s: Thanks Sunway College and Nuffie for that BE. Appreciate it a lot!

Monday, December 24, 2012

School shopping? Preparation?

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? I hope you all in great shapes and in a pink health. Well, today was great day indeed. Today, my parents and I, along with my 3 nephews and 1 niece were going to supermarket/small mall/I do not know what to call and we bought something for the kids. Well, as you all know, now, this months is the last month of holidays and next year the school is starting, so, shopping spree for the uniforms and all the preparation for school. Pencils, clothes, pants, bags, erasers and so many others, Wow, it is like going back to Standard 1, * well, for me, of course. Haha...

I was so busy looking for the erasers, sharpeners, bags, pants for my nephews and niece. Seriously, I missed those moments when we were shopping for school uniforms, shoes, socks, pencils and so on. Awwhhh,,, missed those moments. But hey, now, its for my nephews and nieces. Enjoy the moments kids!! haha...

Well, for parents, you should get going now, I mean, shop for your kids, do not do the last minute shopping. Yes, I agree that sometimes that last minutes shopping is just nice for the parents to get great deals, but, it is just sometimes, but most of the times, the sellers sometimes, just increased the prices and the prices would easily get more expensive. Think about that, okay?

And, I know, in two days, the Christmas is going to be here. Budgetting is not quite there and please, celebrate it with joy and sometimes, joy does not mean that you have to spend every penny that you have on presents and gifts. Think about that too. Be moderate, do not go craze, okay?

I wrote a lot of things here. Hehe.. 

Assalamualaikum WBT,

p/s: Be moderate, do not go craze.

Saturday, December 22, 2012

I have started writing a book.

Assalamualaikum WBT,

How do you do? Good eyh? Well, I am now on small mission on writing my own small tale book. I started this idea about yesterday and today, I have finish drafting the characters, settings, events, main events, theme and so on. Well, I would say, this book will have its own flare.

I would say too, this is a book that many kids would love it. Simple English language, with fairy tale and also a little bit of adventure. For sure. I am actually writing this book on my note book first and then I will transfer the final draft on my small little Thread Sew Scout Book. *the one that I bought from Kinokuniya KLCC. Love that book. If you want that book, you may go to big book stores and you will find it there. Yes, its a little bit expensive but then, it is unique and you'll satisfy with the results, I mean, writing or sketching on the book.

Well, do you want to know about the title of my book? I am so sorry, I could not just tell you yet, I need time to finish the book and then, I will tell you and publish it here. This time around, I will finish it. *I have few dreams already, obviously. haha...

Well, that is all.

Assalamualaikum WBT

p/s: wanna ride.

Books to be read.

Assalamualaikum WBT,

Last few days, I went to KLCC, well, not the convention centre, but I went to Shopping mall. Hehehe.. I bought a few of things, but not at the same place. Whatever it is, you might want to see this picture first, okay?


So, these are the amazing books that I bought. That brown blank note book was bought from Kinokuniya. The name of the book is, Thread Sew Scout Book, love the paper and love to write on this kind of paper. Amazing feeling, it is.

That Louise Bagshawe book, was bought from MPH Empire Subang later last week. Glamour that tittle, it is. And yet to be read no time. Haha.. For those two books at the back, Phillippa Gregory and also Peter Prince, The Favoured Child and Adam Runaway, I bought those books from Big Bad Wolf Book Festival at The Mines, Seri Kembangan. And too, have no time to read those. Busy. Too busy. With things, a lot of things. huurmm...

Well, that is all.

Assalamualaikum WBT

p/s: continuing with my LOTR marathon.

The Names Bearer.

Assalamualaikum WBT,

I have always love great names, but sometimes, names do not appear to be the real face of the people. Meaning, sometimes, names are just names, just for an example, there an celebrity who names something-something Al-Islam. Good name indeed eyh? But, sometimes, I just wished that celebrity choose not to use that name, I just. I felt a little regret on that.

Okay, my name is Akmal. Simple but yet meaningful. And, the meaning in Arabic is 'Perfect' ,'Sempurna'. Wow, the meaning of the name is actually hard to bear. Just like Frodo, the Ring Bearer in Lord of The Rings, through hardship and darkness, he and Samwise Gamgee, they were trying very hard to fulfill the task. Amazing, through hardship, but at last, they succeed. Right? So, we are just like that too, we have names, and we are the names bearers. Each and everyone of us. Indeed. But me?? I am not perfect in every sense, I don't know, but hehe... hahaha...

I love flowers and when people use the name of flowers to name their sons and daughters, in Malay, we have lots of flowers names. Such, Melati, Mawar,  Anggerik, Orked, Bunga taik ayam, and so many others and there are names also in English like Rose, Lily, Orchid, and so many others too. 

And now, after watching Lord of The Rings, I encountered so many great names, such Eowyn, Elrond,  Arwen Evenstar and so many other names. I just love these names but then, if I were to use these name on my kids, haha.. it would be faulty. Haha.. So not good, right? But I could use these names on, let say, my cats. Right? It would be nice too.

Whatever it is, named your kids with great and amazing names okay? You have to think about the names that you will give your sons and daughters, you have to think about the nicknames, what you gonna called them, all sorts of thinks, you have too think about that, okay? You have to think about the negative sides and what people going to come out with the name that you gonna give. You have too, otherwise, you'll hurt your sons and daughter for Wrong names. Okay?

Well, too long for such simple entry, right?

Assalamualaikum WBT,

p/s: Classic names are just classic. Love it.

Saya nak Notebook, boleh???

Assalamualaikum WBT,

Saya memang terkenal dengan update entry di malam buta ni sebenarnya.
Apa-apa pun, ucapan tahniah kepada Bandung Jokers kerana sampai di tahap sekarang di dalam Maharaja Lawak Mega 2012. Bukan senang nak capai tahap sekarang. Astro sebenarnya memang save the best for the last, maaf saya tidak tahu akan bagaimana turn untuk perfomance tapi Jozan selalu dapat yang akhir2 dan tengah2 kan? takpe la, mungkin itu rezeki dorang, InsyaAllah, kuatkan semangat dan banyakkan berdoa, mesti rezeki murah.

Ramaikan yang memilih untuk jadi blogger? kan? saya pun masih baru lagi, kalau nak ikut umur manusia, saya baru berumur setahun lebih, bercakap pun tak pandai, masih mengharapkan ihsan orang untuk makan, minum semua, tapi alhamdulillah, berkat ajaran ramai orang, saya mampu untuk menulis beberapa entry yang mungkin boleh dijadikan panduan, pedoman, pengajaran dalam hidup manusia. Saya pun bukan lah seorang manusia yang melalui banyak pengalaman hidup, mungkin hanya sedikit, buat masa sekarang ni, tapi insyaAllah, saya akan cuba melalui seberapa banyak pengalaman hidup, selepas ini. I wish saya ada notebook ke, laptop yang kecil tu kan, senang nak bawak ke mana-mana untuk update blog. Hehe... well, sebab senang kan nak letak atas riba, then terus update.

Okay, soalan cepumas, sapa nak bagi saya notebook? yang murah2 dah lah, tak nak yang mahal2, yang second hand pun dah okay da, saya terima seadanya. Hehehe, bukan apa, sekarang ni, yang ada ni besar sangat, saya rasa macam malu je, Besar2 kan, kalau comel2 sikit takpe. Comel je. hehe,,

Eh! mengarut apa lah saya ni, haha.. 

Assalamualaikum WBT

p/s: Lord of the Rings MarathON!

Friday, December 21, 2012

Selamat Kembali, Katanya!!!

Assalamualaikum WBT,

Baru sekarang saya dapat berblog. Hehe... Maaf dipinta sebab banyak kali saya tak update blog, sibuk, saya tinggalkan laptop saya so saya tak dapat nak update blog. Hehe, sorry. Okay, sebelum saya dapat laptop ni, maksudnya, sebelum saya dapat online ni, kemain lagi nafsu membuak-buak untuk update la, itu nak update la, ini nak update la, macam-macam terfikir dalam kepala hotak ni. Seyes! Tapi bila dah dapat berblog ni, macam-macam pulak yang tak datang kat kepala saya ni. Seyes!

Okay la, hari tu, hari sebelum saya pulang dari KL, iya, saya duduk KL sekekap kat rumah kawan saya, Belle. Thanks belle, hehehe... Sebelum saya balk, saya berpeluang untuk tengok satu movie, cerita apa? haa... memang best sangat movie ni, saya suka sangat!! Okay, saya bagitau, Hobbit : An Unexpected Journey. Suka! Lambat jugak la kami bangun pagi tadi. Betul lah, saya tengok semalam, Khamis, so, hari ni hari Jumaat, cmtu la kan?

Okay, sekarang, buat sekian kalinya, saya menonton cerita Lord of The Rings "The Fellowship of the Ring", memang best cerita-cerita macam ni, saya suka sungguh. Satu lagi cerita adalah Harry Potter movies. Ramai jugak yang seangkatan dengan saya, hehe,, contoh, Wahida, Debby dan some other few friends yang memang membesar with these movies. Hebat bukan, kami membesar with these movies dan kami bangga. Iya, kami bangga. *well saya saja guna kami, sebab saje je... hehehe...

Setting Lord of The Rings tu di New Zealand kan, so, kan best kalau saya dapat pergi sana. Maksudnya kan best kalau saya dapat melancong ke sana. Hehehe... sapa nak bawak saya ke sana?

Tapi takpe, menonton these movies dah membuatkan saya gembira. Hehe...

Satu pengajaran yang saya dapat dari movie the Hobbit : An Unexpected Journey tu, walaupun kita kecil from both sides (badan or semangat) or salah satu daripadanya, jangan takut, dalam movie tu, kita kena berani mencuba. Hehe.. kadang-kadang, saya dapat sesuatu kan, cuma kadang-kadang, saya jarang sikit nak ikut. Hahaha...

Eh, apa-apa, saya gembira dapat kembali ke dunia blogging ni, lama betul tinggal. Rindu sungguh. Sorry sebab  tak dapat nak blogwalking okay? Internet tenat.

Assalamualaikum WBT

p/s: nak menonton Maharaja Lawak Mega pulak. Go Zizan!!!

Saturday, December 15, 2012

JOZAN Terbaik di Maharaja Lawak Mega 2012.

Assalamualaikum WBT,

Demam Maharaja Lawak Mega 2012 semakin panas dan takde tanda-tanda nak reda pun. Tapi, walau bagaimanapun, kita mesti ada faveret masing-masing kan?

Macam saya, saya suka Jozan. Alar.. Johan + Zizan = Jozan tu. Mungkin ramai yang tak suka tapi ramai yang suka dan menanti-nantikan persembahan mereka setiap minggu di Gelanggang Maharaja Lawak Mega 2012 di Astro Warna, kan?



Saya paling suka persembahan Jozan di Minggu Pertama, Kedua, Keempat dan Kelima, bagi saya Minggu ketiga tu kurang menyerlah dan agak kacau bilau. Tapi takpe, kat sini saya ada bawakan anda link untuk Persembahan Jozan untuk Minggu Pertama dan Keempat.

Persembahan Jozan Minggu Pertama
Persembahan Jozan Minggu Kelima

Suka betul saya dengan Jozan ni. Haha.. Kelakar, macam-macam dorang buat tapi almost semuanya kelakar kan? haha...

Assalamualaikum WBT

p/s: release tension kejap.

Mati?

Assalamualaikum WBT,

It has been a while kan? after the last entry? hehehe...  I sekarang berada di Seremban, Negeri Sembilan sebab menolong my cousin buat wedding. Hehe.. letih? biasalah, tapi seronok. Iya la, dapat involve in someone's big day dan bagi the best untuk that someone's wedding. 

I have actually nothing to be updated but I need to at least write something right? So, yeah, still nothing. Nothing came across. Really.

Okay fine, life. Do you what does it mean? I do not know it either. Life sometimes is difficult, but sometimes it easy. But then, what's life without obstacles, right? Everything happens/ed has reasons. It is up to us to actually see what lies within. 

I am now very dizzy and I am having real pain in my head, thinking about life. Family problems. It is not actually a big problem but then, someone in the family made it big. Hello. Kalau ikutkan hati saya ini, rasa malas je balik rumah. Biarlah duduk la kat mana-mana asalkan tak balik rumah kalau macamni perkara berlaku. Bosan tau tak? Bosan. Kesian dengan adik beradik, ahli keluarga diperlakukan begitu. Bosan. Entah ke mana pemikiran positif yang konon-kononnya dicanang2kan. Please lah. Cuba la fikir secara positive, ini tidak, sikit-sikit nak marah. Sikit-sikit tak suka. Itu baru sikit, kalau saya luahkan segalanya yang saya pendam selama ini, agaknya macamane la reaksi dorang. Pening.


Ini saya dok mengalami pening lah ni, rasa berputar je. Entah-entah mati lagi senang, iya lah, dah mati takde nak fikir-fikir tentang hal ahli keluarga yang pantang sangat. Itu tak boleh, ini tak boleh. Maybe la, mati adalah jalan penyelesaiannya. Kan? Lepas mati, takde masalah keluarga yang hendak difikirkan dah. Nak marah sampai mati pun marah lah, senang.

Dah...malas la..

Assalamualaikum WBT

p/s: *sigh

Tuesday, December 11, 2012

What has happened to my dashboard?

Assalamualaikum WBT,

I opened my blog today and I got this.



I was surprised with this and. I was so surprised, really.  I was like, what has happened to my blog? Why?


After a few minutes and a few refreshes, the blog is okay like before. I was so afraid and I did not know what to do but then then, its okay. It is okay now. Hehe..

Assalamualaikum WBT

p/s: Alhamdulillah.

Victoria's Secret.

Assalamualaikum WBT,

Sorry for the late update. I am so sorry. Last night was the night that I helped my cousin with the decoration. I did not do much, I just did the curtain. Hehe... Flower arrangement? Naa.. I am not talented but I will learn more about it. Trust me.

But, today woke up late, like, very late. Haha.. I am so sorry, again. I know.

Whatever it is, I have something to tell you readers. I have now the Victoria's Secret 2007-2012 events. Hehe.. anyone? who wants the videos, well. tell me. bring you pendrive, then I will transfer it for you. Haha..

ups!

toodles.

p/s: I am blank, again.

Monday, December 10, 2012

I Am Sorry.

Assalamualaikum WBT,

I am not gonna delete what I have done and wrote. It is up the individual to actually read and comment and of course, I am not gonna publish your comments but you have to really think about what I have wrote. 

To me, it is not wrong to actually wrote about the giving-ness. I stand my points. To those have problems about it, then, I am sorry. I am not gonna please all people. Please. I have friends who are non-Moslems so, giving such thoughts about what are the bests for present is not wrong.

Plus, I read, I write and I satisfied about what I have read and wrote. Sorry for not being the best for you thoughts.

Sorry.

Assalamualaikum WBT,

p/s: I am being a good man.

The Help (2009) Movie.

Assalamualaikum WBT, 

"The Help is a 2011 American drama film adaptation of the novel of the same name (2009) by Kathryn Stockett, adapted for the screen and directed by Tate Taylor. Featuring an ensemble cast, the film is about a young white woman, Eugenia "Skeeter" Phelan, and her relationship with two black maids during Civil Rights era America (the early 1960s). Skeeter is a journalist who decides to write a book from the point of view of the maids (referred to as "the help"), exposing the racism they are faced with as they work for white families.
Set in Jackson, Mississippi, it stars Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain, Sissy Spacek, Mike Vogel, Mary Steenburgen and Allison Janney. Produced by DreamWorks Studios and distributed by Touchstone Pictures, the film opened to positive reviews and became a box-office success with
gross of $211.6 million against its budget of $25 million.
In February 2012, the film received four Academy Award nominations including Best Picture, Best Actress for Davis, Best Supporting Actress for Chastain, and a win for Best Supporting Actress for Spencer. On January 29, 2012, the film won the Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture."

 I am now watching, The Help. I like this movie a lot. For those who want inspiration, you'd better watch this movie. It is real good, really good!

 This film has won many awards with just small budget and gain so much, I would say, it is a wonderful film, indeed. It is so inspiring. I love this movie so much like this is my new favourite movie. I watched it several times and God! I never get bored. Never.

Skeeter, Minny, Abileen, Celia, Johnny and so many other characters in that movie really made the movie great and the actresses and actors were just amazing!! Amazing. I posted something about this before but this is a real tribute. Real tribute. Love this so much. Words. Speechless. I am.

Look for this movie and watch it or you have Astro, channel 413, FMP (Fox Movie Premium). There you'll find this movie. hehe..

There you go.

Assalamualaikum WBT

p/s: The Help.

Carilah rezeki yang halal.

Assalamualaikum WBT,

When we think that there is no one wants to help us, think again, Allah would always be there for us. He offers the best help ever. He has been helping Muslims.

Banyakkan perkara yang kita akan tempuh dalam dunia ini. Ada yang susah, ada yang senang dan ada juga yang menjadikan kita lemah dan ada juga yang menjadikan kita lebih kuat dalam menangani setiap permasalahan. Setiap orang disertakan di dalam hidupnya masalah. Ada yang berat dan ada juga yang ringan jalan penyelesaiannya.
Apa-apa pun, janganlah kita berdengki dengan kejayaan orang lain dan janganlah kita tidak menepati janji, sesungguhnya, kita sendiri akan rugi. Jangan, jangan dan jangan. Carilah rezeki yang halal. Ada kawan ingin menolong kita, itu sudah cukup baik dan bersyukurlah dengan apa yang ada. Dan! Berusahalah dalam memberikan yang terbaik. Niat baik, niat baik dan insyaAllah, baiklah pengakhirannya.

Janganlah kita berdengki. Jangan berdengki dan janganlah berdengki.

Ingat itu. Carilah rezeki yang halal, kerana yang halal itu berkat.

Assalamualaikum WBT

p/s: muhasabah diri.

Sunday, December 9, 2012

Kenapa macamtu?

Assalamualaikum WBT,

Mungkin saya telah buat silap sebab posted something like this. Entry. Dan ada seorang seorang pengomen komen benda ini kepada saya,

"Kepala bapak kau". 

I was like, why? kalau saya ada buat salah dan mungkin saya tidak tahu di mana salah saya, betulkan saya. Kenapa perkara tersebut berlaku? Buruk sangat kah apa yang saya tulis. Cuba baca elok-elok entry yang saya telah tulis, saya rasa, saya sudah jelaskan sejelasnya dipermulaan entry dan dipengakhiran entry. Mungkin pembaca yang komen saya tu tidak faham apa yang saya tuliskan. Saya tak salahkan dia. Mungkin dia tidak faham. Maafkan saya jika saya salah. Maafkan saya.

Assalamualaikum WBT

p/s: kecewa dengan manusia yang masih jauh nilai logiknya.

Blankness in my Mind.

Assalamualaikum WBT,

Good morning and Happy Sunday. Today is Sunday and Sundays always have sunny day. Always. What would be your activity/activities for today? Have you like planned anything? Its okay, you may start with cleaning. That is the best way. Cleaning, clearing and such can help you reduce your stresses. 

I personally, have no idea what to write for the moment but I am pretty sure, I will have something to be written later on after I got the ideas. As Anthony in Project Runway All Stars said "Ideas come from anything girl, it is us to be inspired by those ideas". Indeed, I agreed on this but sometimes, it is not how far you go, how deep you dig but it is the creativity that you have to like peel the idea and of course, make it interesting. If you make the idea appears to be interesting, then, people will actually read about it and be inspired. Simple? naa..it is hard to do. It is hard to inspire other people, really. Yes.

Well, I need to do some catchy up with the newspapers today. It has been while since I bought Berita Harian Edisi Ahad, it is not longer Berita Minggu. I did not know. Forgive me. Hehe.

okay, that is all for this morning.

Assalamualaikum WBT

p/s: need inspiration.

Saturday, December 8, 2012

Season of Giving, gifts for the loved ones.

Hi,

I may not the best ever gift giver, yeah, I never celebrate Christmas but hey, they say, "this is the season of giving", so, logically, it is not against the law but still, I respect other religions, I am. *salute.

Well, as we all know, Christmas is just around the corner. In Malaysia, we do not have natural snow and we do not have winter but we do have houses that really provide such things like snow, snowman. You may check it out at i-City Shah Alam and also Genting Highlands. Hehe.. 

Season of giving eyh? For those who are going to celebrate this festive season, have you thought about the presents and gifts that you are going to give? Well, worry no more. I have the prefect gifts suggestions for you.

Before buying presents and gifts, it is better for you to actually think about it first. Segments the family. Parents, Brothers, Sisters, Husband, Wife, Cousins, Nephew, Nieces and so on.

Okay, lets begin.

1. Parents

Usually, for parents, people are going for like gifts that really cliche. Like, sweaters, food, CANES? What are you thinking? Hey, be creative. It is better for you to give your parents a nice holiday package, like on cruise or at the beach or to me more romantic, in the jungle in Hawaii maybe. Who knows right? Holidays would be the best gift ever. If you cannot afford to give them holiday package, you may give them this, a nice relaxation 2 days 3 nights in spa or hotel. It does not have to be really expensive as long as you can afford it, then, go for it. Right? Or, you might just come back home and enjoy the festive season with your family, parents. That is the best gift ever. Parents want to see their children faces and that is the best, amazing gifts ever! Trust me.

2. Brothers and Sisters

Well, you have like 5 brothers and  5 sisters, you might have a little problem, and the problem would be on the budget allocating. It is not easy right, you have like 10 siblings, but I believe, usually people just have like 1 big brother, 2 brothers and maybe 2 sisters, right? Whatever. Gadget would be the best ever for your brothers and sisters but then, you have to look at your budget too. You have like really tight budget, you have to consider giving them small items. For brothers and sisters, you can give them, coupons! Coupons are famous right now. It shows that you really have tight budget. hehe.. OR! you may ask them first of what they like or want to own. If one brother said, "I want a skateboard" and another one said " I want a roller-blades". Here you go, you can't afford to buy those things, it is better for you to buy them, the arm guards or knee guards or the helmet. Right? At least, you can say "Safety first kid!"haha...

Then, you have the sisters. They are easy, ask them "Do you like 1 Direction?" , if the answers were like "YES!!!" and they screamed, like there is no tomorrow, and you better answer back "Do you know that 1 Direction is coming to town?" and if they said "YYEEESSSS.... keep coming". You might have to stop there. You'd might give them a really big hope, high hopes. Stop the conversation by saying "I'll have a surprise for you, wait until Christmas". *wink wink. Then! you just buy them, their cd and to make it special, give them a really surprise like, ask the 1D to wish Merry Christmas to your sisters and put it into the CD. Talking about special, it is special right? Your sisters will actually love you more. They will.

3. Husband/Wife

If for hubby and wifey, the gifts would a little bit different. Tie for hubby? He might have a wardrobe full with ties. Socks for hubby? hello... please. Handbag for wifey? She might have like millions of it already. Think creative? okay? Think creative and be creative.

Okay, if for your husband, the wife better do this. "One set dinner + a night to remember" set. How? Hehe..the wife, take note! It is easy, the wife, you cook dinner for your husband and the night to remember is the ehem ehem night. Don't you know, hello. Please. Okay, intimate relationship. There, I said it. The wife could give like a little massage with the presence of scented candles and really nice smooth hands on their hubby's body and you just know what to do right? Give the damn good service!

For the husband. Your wife is not a robot which always listened to what you have to say ALL THE TIME. At one particular time, you have to listen to her opinions too. You might too give your wife that idea above "One set dinner + a night to remember". You can cook for your wife and give the erotic massage which I told you.  Or! the husband, you might take your wife to a nice relaxation holidays, you can tighten your relationships, right? So, your choice is? You choose.

4. Cousins, Nephews and Nieces.

If your cousins, nephews and nieces are like 7 - 12 years old, buy them whatever you like them to have but then again, you have like really damn right budget. Rethink what do you want them to have. Sometimes, small little things say the biggest thing ever. Like, your 14 year old cousin has problems with body odour issue, give him/her deodorant or perfume, to remind him/her that "Bitch! you have problems with body odour". hehe.. and again, wrap it really nicely, okay?

Or, you just buy them teddy bears and again, wrap it nicely, really nicely okay? It is all about the wrapping. If you put a lot of efforts on wrapping the gifts, then, no one would know that the gifts were inexpensive, but then, loose the price tags okay? DO NOT PUT YOUR HEAD IN THE TOILET BOWL. okay? 

last but not least.

5. Father and Mother-in-laws 

Hey, they are like your ma and pa too, give them what they should have. Nowadays, it is not about the price of the presents, it is about the value of the presents/gifts. Give them a really nice dinner treat at hotel or you might gather all the family members from both sides at a hall and have a really festive season with the Christmas Carol and live band and singers. You might include one famous singer. That would be the best. Do not plan this event on your own, gather your siblings from both sides and discuss. That would the best gift ever given to any parents/parents-in-law. Yes! Trust me.

Well, there you go. I have listed a few amazing gifts and presents that you might consider giving it to your parents and family. Think wisely and do not waste.



Toodles.

p/s: Season of Giving. I am giving tips. hehe
p/s: Merry Christmas to all my Christian Friends.

"Alhamdulillah, saya dah kurus".

Assalamualaikum WBT,

"Eh, akmal, cuba pusing-pusing sikit. Hamboih, kemain, kurus kau sekarang kan? cantik je aku tengok, apa rahsia kau?"- Kata seorang kawan.

Saya jawab " ala, takde apa-apa pun, saya jogging, bersenam sikit, kawal makan, minum banyak air suam, sit up. Teringin nak pergi gym tapi takut nanti badan berketul-ketul. So, saya ada juga dulu berjinak dengan supplements cuma sekejap je la sebab ada kawan cakap, kalau berhenti makan, badan kita akan naik secara mendadak".

fine!! ini bukan aku sekarang! huh!
Hurrmmm.. itu la saya. Jawab je la apa yang boleh dijawab. Iya la, kadang-kadang kita jawab tak seperti mana yang orang lain nak kan. Ada orang minat kita gemuk sikit, chubby2 sikit, diri sendiri nak kurus kering, iya la, kurus sampai orang kata kita ni aneroksia barbosa *Captain Barbosa. hahaha.. 

Ada juga yang tanya "eh! AKMAL!!! comelnya awak, makan apa ni? Anak lembu ke? ke makan nasi 5 kg sehari?"

Saya jawab, "erkk!! alhamdulillah, baru je saya telan seekor ibu lembu tadi, sekarang ni rasa lapar lagi, ada yang nak kena makan ni nanti".

Kan best kalau ada orang tanya aku macamtu.

Ehem, kepada semua, aku memang tak pernah kurus kering, or kurus. Dialog itu semua berasal dalam kepala saya. Semua bermain dalam minda saya. Seronok kan dapat berangan sekali sekala. Hehe..

Assalamualaikum WBT

p/s: nak diet, tapi gagal! hahahha

PELIKAN WRITER Contest. Good luck!

Assalamualaikum WBT,

I have this wonderful competition that might interest you a bit, well, if you love writing and you are very passionate about your own idol. Why don't you join this amazing contest, refer to the amazing poster here.


this is the poster and you may enter the competition. No one know your chances but Allah, give it a try but this competition is a little tricky, you have to write the entry with literally your hand. You have to write with pen on papers and send it to the given mail address. Tricky? yes,

I am too going to join this competition and just see where it goes from there. hehe.. good luck!

Assalamualaikum WBT

p/s: you may click on the picture there and see the requirements. Okay?

Friday, December 7, 2012

Pet World in Danga Bay 2012 and TNB Careline.

Assalamualaikum WBT,

How do you do? late entry eh.. hehe..

Okay, I have this two amazing things that I need to tell you, like, really need to tell you. Before that, look at these two posters.


I did an entry about this same expo before,but the one that I did was as Mid Valley, this year, I believe so. Whatever it is, the admission is free so, for those cats and dogs lover in Johor Bahru, you'd better attend this event. They have lots to offer. Enjoy!!


This one is obviously different from the event up there. This is strictly on the TNB Careline. AS you can see, there are 5 ways to contact TNB and you may contact them, IF you have problems about electricity or the street light is not available and DO NOT MISUSE IT, okay? or, maybe, there are street lights malfunction, you could just use ur hp, well, with camera, of course and sent it to their FB, put the location of that street light and viola! they will take action.

IF! just IF, let say the TNB people did not take any action, better call them or make complaints, as easy as that. Hehe..

Assalamualaikum WBT

p/s: just want to put some ads.

Thursday, December 6, 2012

Simbolik Meja Makan!!!

Assalamualaikum WBT,

Hye All,,, *it has been a while I did not use that catch phrase. hahaha...

Okay2.. this time, I am using Bahasa Melayu as the medium to communicate, hehehe...

Korang semua tahu kan apa itu meja makan? Iya la, meja makan yang selalu kita dok letak makanan, nasi bagai. Tahu kan? Mungkin kita tidak tahu yang meja makan tersebut mempunyai maksudnya yang lain.

Setengah orang melihat meja makan sebagai satu tempat bermesyuarat, *what? hahaha..  tapi lepas aku menonton satu cerita Korea, *Korea lagi.. Personal Taste, Ji Hon cakap, "Meja adalah tempat keluarga bersatu dan bercakap". * maaf, takde Korean pandai cakap Melayu... Tapi sekarang, banyak keluarga yang tidak menggunakan meja makan sebagai tempat untuk berkomunikasi, iya la, kebanyakan ahli keluarga tidak makan sekali. Ada yang makan pukul 12 tengahari, ada yang makan pukul 2, ada yang hanya makan sekali sehari, ada juga yang makan depan tv dan bukan di meja makan. 

Tapi meja makan bukanlah hanya satu-satu tempat untuk berbincang, sebab apa? banyak lagi tempat lain yang boleh di buat untuk berbincang. Kan? Kadang-kadang meja depan halaman rumah boleh dibuat sebagai tempat berbincang, cuma cara perbincangan tu bergantung kepada penerimaan individu. 

Eh! macam jadi entry serious pulak, tak berniat pun nak seriouskan entry ni, cuma, bila cakap bab meja makan, mesti kita ingat nak cakap fasal makanan kan? haha, salah! kita masuk bab komunikasi lahh... dalam komunikasi, saya ingat dulu, my lecturer said that, "kalau nak berkomunikasi, dengar dahulu sebelum komen apa-apa", so, bear that in mind. Hehe... tapi apa-apa pun, untuk berkomunikasi jangan malu dan jangan memilih.

Saya dulu teruk dalam subjek komunikasi, tapi that terukness guide me, last month, saya pergi ke satu hypermarket, bahagian baju-baju, hehe,,, then mmg nak beli seluar lah, then ada aunt cina ni, saya mintalah dia carikan seluar yang diingini kan, then berborak-borak siap dengan dia, which I never did before, like NEVER! a;ah! never girl! tapi masa tu saya rasa macam, penuh bersemangat dan cuba untuk bercakap dengan aunt tu walaupun saya tak kenal dia LANGSUNG! Dia bukan saudara saya, obviously lah kan, kalau tak lama dah kulit ku putih melepak, ala-ala kacukan gitu. Ini pun kacukan jugak, cuma, gene kacuk chinese tu SANGAT KURANG. hahaha.. *sapa tak ketawa ni, saya cubit! 

Saya pun pelik, macamne la saya boleh bercakap dan beramah mesra dengan aunt chinese tu, tapi saya lupa, saya kan budak komunikasi dlu, belajar subject komunikasi daripada salah seorang pensyarah terkenal *sumpah tak sarcastic! sapa fikir cmtu, memang dirty. hahaha...

Tapi apa-apa pun, rasa mengantuk la pulak. Bagi blogger terkenal dan terkemuka macam saya ni *self proclaimed, of course lah kan.. hahaha.. saya menggunakan entry untuk menyatakan pendapat. Saya cakap, orang baca. Orang bantah, saya tak tahu. hahaha.. boleh cmtu?

Assalamualaikum WBT

p/s: nak tidur!!!

My Beloved Faculty and Lecturers.

Assalamualaikum WBT,

This is my social responsibility towards my faculty (was), hehehe.. my faculty was Faculty of Languages and Communication, University Sultan Zainal Adibin. Click here to know more. FALCOMM.

Well, I loved my faculty and I still love it. I mean, hey, for four years, we had been there and learned about subjects, life and so on, I mean, love it very much. Faculty is filled with interesting people, lecturers, students, fellow friends and me? I am interesting, I am. Hahaha... Not so many stand out students who like really stand out. Well, there were/are several students who were/are really stand out Academically but then not like me and several others. Hahaha...

Me and several others were like "stand out negatively" they said, hahaha. Been there, done that moments. Really. There was once, during the Dean's List Award Ceremony, I intended-ly wore this one piece, my creation. All the lecturers were furious like, "What happened to Akmal?", "Is he wearing something that like necklace or what?" , I am so sorry, I could not find the picture of that shirt, I do not know where I put it. hahaha... and you know what happened after that night? I was called my my academic advisor and of course, she advised my and I took her advice. Gagahahaa.. I was not like going gaga towards everything. Not like going to change my gender like Cher's son and daughter, haha, I was just accessorising , nothing more. My intention was to lighten up the ambiance a bit. hahaa..

Well, actually, me and belle were the targets of all eyes, *self proclaimed, it is. They were looking at what will we wear to the class, to the office and almost anywhere. *thanked God they cannot see what we were wearing in the bathroom. *being sarcastic here, if you noticed. 

Apart of being so naughty *my word, we were quite okay academically actually. Hahaha, yes, we were. We were so not like Nadhirah, Hawa and a few others clever students, we were like just okay. Hehehe... But, being not normal is actually sometimes normal. Haha, really. I become clicked with Belle since like sem 1, I believe so, well, I stole him from this Racist friend actually. Hahaha.. they were like very close back then, so, unfortunately bitch, eat shoes, Belle is mine, like that! I stole him and successfully get the car. Hahaha.. *am I sounded like very bad person? no right?

Being friend with Belle has a lot of challenges. Really, people pandang serong kat dia but hey! he is a human, might the way he dresses is fancies than me but he is good. He is good. No kidding. But I am not gonna talk about him, *yet, later okay but then secrets remind secret. I cannot tell to like everybody. Right? We do have secret and when we were/are talking, we have this instinct with each other. Really! No kidding too! 

There was once, we were like talking to each other and suddenly, "interesting" subject walked passes us, then we looked to each others eyes and we laughed. Why? Do you want to know why? Because, that interesting subject has weird way of walking. Like really weird, like weird. So damn weird. We laughed and we kutuking. Hahaha... So missed that moment. Not missing the kutuking moment but being together with friends who know us, like can talk about almost everything. Hello!! I talk with Belle like about everything. Hahaha..we do share the same interest, but naahhh.. no. hahahha.. no no no... I have different taste and he has different taste. Hahaha..

Well, again, being FALCOMM taught me to be who I am and be yourself.. well, as long as you dressed properly. Hahaha.. Like, going to class, wearing formal attire, shoes, socks so like corporate attire thingy. So formal. LOOVVEEEE IT SOOO MUCH. *well you know how to read that right? hahaha..
But, special thanks to Madam Dean, Madam Hajjah Azizah binti Endut and Deputy Dean, Madam Hajjah Sharifah Normadiah, HOD English, Dr. Nazri Latiff Azmi, Former BEN Coordinator Tuan Haji Jamil, Madam Mahani, my Academic Advisor Madam Hajjah Samsiah, Madam Salina, all the Senior Lecturers, Lecturers, staff of FALCOMM, you certainly taught me a lot here. Like so a lot. Like, A LOOTT!!! Academically, thoughts for life, everything. I appreciate it so very much. I did not get the chance to say farewell to all the lecturers but I hope some of you could read this entry and spread it to all the lecturers. Thank you so very much from the bottomest of my heart. Thank you, may God blessed you all.

Assalamualaikum WBT

p/s: so gonna miss fac.

Bukit Gambang Resort City, Kuantan.

Assalamualaikum WBT,

The school holiday is coming to the end but kids still have times to enjoy their holidays.

Make this school holiday the best by visiting the Best Water Park in Malaysia at Bukit Gambang Resort City (BGRC). Nestled in over 500 acres natural secondary jungle, BGRC possesses multiple attractions, numerous recreation activities and variety of resort accommodations for enjoyment of the whole family.

It is a mere 218 km from Kuala Lumpur and 35 km before Kuantan Town, BGRC is centrally located to many natural and cultural attractions in the East Coast such "Firefly Cruise" (reservation required) along Kuantan River, historic Sungai Lembing Tin Mining Town, Turtle Sanctuary, natural caves, fishing villages, dried seafood produces, fresh seafood restaurants, and many more.

BGRC has arranged variety of additional shows, outdoor recreation and hotel packages to give your family members the best holiday in East Coast.

click the picture to have better look.

For hotel reservation and "Firefly River Cruise", kindly contact :
T : 09-548 8000 (Resort)
T : 03-8941 9898 (KL) Office Hours Only.
Hotline & SMS : 011-1611 2983
E : enquiry@bgrc.com.my
or visit www.bgrc.com.my

well, for parents who have not yet bring their children to any holiday package, you'd better bring them here. Good prices and great package. Come! and join the fun at Bukit Gambang Resort City, Kuantan.

Assalamualaikum WBT

p/s: I want to go there, is there any free package from BGRC for this free advertisement? hehehe

Wednesday, December 5, 2012

Ya Allah, Semoga Dipermudahkan. Amin.

Assalamualaikum WBT,

Permasalahan. Itu adalah satu perkataan yang mudah untuk diungkapkan tapi payah untuk ditangani. Memang setiap permasalahan mempunyai jalan untuk diselesaikan tetapi ada permasalahan yang payah untuk diselesaikan. 

Menjadi lumrah manusia untuk berada dalam masalah, tetapi, kalau takde masalah langsung, itu pulak menjadi satu masalah. Tengok? setiap manusia ada masalah tetapi, cara penyelesaian masalah itu akan melihat sejauh mana rasional pemikiran kita. Saya juga ada masalah, masalah sendiri, masalah keluarga, masalah pemikiran, dan macam-macam. Kadang-kadang pening juga memikirkannya. 

Terlalu sensitive untuk disebutkan di sini, namun, rasional seseorang manusia itu penting sebelum melakukan sesuatu. Rasional? Bercakap fasal rasional, ia berkaitan dengan pemikiran. Timbal balik pemikiran. Negatif, positif, itu semua adalah rasional. Jikalau kita berfikiran positive, maka, positivelah sesuatu perkara tersebut, namun, jika kita berfikiran negative, maka negative la sesuatu perkara tersebut. Namun, janganlah dek kerana kata-kata orang, kita menjadi negative, janganlah dek nafstu kita menjadi negative. 

Permulaan selalunya payah, susah, kasar, namun, apabile usaha dan determination ada diletakkan di dalam kepala, insyaAllah, segalanya akan menjadi elok. Analisis diri kita, di mana kekuatan kita, di mana kelemahan kita, apa pandangan orang lain terhadap kita, cuba perbaiki diri kita dan akhirnya, perubahan tersebut akan ada dan tonjolkan kepada orang lain supaya orang lain boleh menjadikan perubahan kita sebagai contoh. 

Mungkin perubahan tidak akan terjadi hanya dalam 1 malam, bersabar lah. Berdoalah semoga semuanya dipermudahkan.

Assalamualaikum WBT

p/s: Semoga dipermudahkan.

Tuesday, December 4, 2012

Inspiring Quote!!!

Assalamualaikum WBT,

I am watching, Sydney White, and there was a quote from the movie which I love very much. It is.

"It is not about being read, it is about being written".

And this was when one of the dorks talked about the other friend has blog. I am like, that quote is so good. So good. I like it very much.

I am still watching it right now. Haha..

Assalamualaikum WBT

p/s: its kinda inspiring.

Ketagihan Terhadap Internet Semakin Menular?

Assalamualaikum WBT,

"I promise to play Nintendo for 30 minutes if only daddy promises to play less cellphone games and play more with me" - Five-year-old girl's pledge in South Korea.

Hebat bukan? ketagihan terhadap all these digital gadgets, smartphones, tabs, and so many others la dan yang paling hebat, ketagihan terhadap benda ini bermula dari umur 3 tahun! Pada tahun 2010, di Korea Selatan, seorang bayi perempuan berumur 3 bulan mati kerana kedua-dua ibu dan bapanya hanya memberi makan bayi itu makan sekali sehari. Ibu dan bapa tersebut lebih mementingkan permainan game komputer. 

Park Jung-in yang berusia 11 tahun dari Korea Selatan merupakan salah seorang daripada jutaan remaja yang mempunyai ketagihan terhadap gadgets. Sepertimana yang kita semua tahu, Samsung adalah sebuah syarikat yang membangunkan dan mengeluarkan smartphones yang berasal dari Korea Selatan. Ia bukanlah salah satu daripada faktor yang menyebabkan remaja terpengaruh untuk menggunakan smartphones namun, ia mungkin menjadi daripada salah satu faktornya, Mungkin.

Apa-apa pun, The American Psychiatric Association's Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders telah menyenaraikan ketagihan terhadap internet sebagai satu perkara penting untuk dikaji mendalam. Ini kerana, ia masih tidak jelas samaada untuk diklasifikasikan sebagai mental illness ataupun masalah sosial. 

Di Malaysia, perkara seperti ini telah menular. Walaupun kerajaan telah melarang telefon bimbit dan alat komunikasi lain ke sekolah oleh pelajar sekolah, namun, ketagihan terhadap internet dan perkara sepertinya masih ditahap membimbangkan. Seriously, saya melihat, seawal umur 3 tahun, kanak-kanak telah didedahkan dengan telefone, elektronik tab, eletronik pad, laptop, elektronik note dan sebagainya. Mungkin kelajuan internet kita tidak selaju Korea Selatan, Singapura, Taiwan namun, ketagihan terhadap gadget tetap ada.

Namun, mungkin boleh dikatakan, tahap kebimbangan tersebut masih ditahap yang rendah kerana kebanyakan kanak-kanak didedahkan dengan hanya permainan/ game biasa yang tidak memerlukan internet. Namun, perkara ini mungkin akan berubah dan menjadi lebih teruk. Kebimbangan ini mungkin akan menjadi lebih teruk apabila gadget menjadi murah dan mampu milik. Trend dijadikan panduan dalam mendidik anak-anak, mungkin. Melihatkan anak jiran mempunyai tab, anak kita mungkin menginginkan tab juga. Namun, kita boleh menahan daripada ia berlaku, kita mungkin boleh memberikan perhatian lebih terhadap benda lain, seperti kemajuan anak-anak dalam pendidikan. Ia, mungkin tab dan sepertinya dalam membantu anak-anak dalam kemajuan pendidikan, tapi ia juga mungkin akan menjadi satu gangguan dalam kemajuan pendidikan anak-anak. Kan?

Tetapi, mungkin dengan perhatian lebih yang diberikan oleh ibu bapa, ia dapat menyekat keinginan anak-anak dalam hanya bermain gadgets. Ibu bapa juga perlulah memberikan perhatian lebih bagi membolehkan anak-anak menjalani kehidupan normal seperti waktu remaja dulu-dulu membesar.

Pada zaman saya dahulu, zaman remaja saya bermula pada tahun 2001 (form 1) - 2005, dan zaman kanak-kanak pula bermula dari tahun 1995 ( Darjah 1) - 2000 (darjah 6). Saya tidak didedahkan dengan komputer dan saya tidak tahu apa itu computer, laptop. Saya masih ingat telefon kakak saya, yang berjenama Alcatel dan juga telefon besar Motorola. Itu adalah kali pertama saya melihat telefon bimbit. Hahaha... Tapi sekarang, saya ada Nokia, Blackberry dan satu Laptop. Hehehe... 

Tidak ketagih tapi memerlukannya. 

Assalamualaikum WBT

p/s: jeles kanak-kanak berusia 5 tahun ada tab. hahaha

Don't you proud of Manglish???

Assalamualaikum WBT,

I bought The Star today, and in INSIGHT, Star2 Page 10 in Mind Our English page, the article is Proud of Manglish? this was written by Andrew Sia.

Okay, before I comment on this article, let me tell you what are in the article. According to Dr Alistair King who is also a writer and a linguist, he said that in socio-linguistics, he outlines that a language can have many "levels" namely; Acrolect (high language), Mesolect (middle language) and Basilect (low language). The spectrum from Acrolect to Basilect can be described as language which is "slightly Malaysian" to "Very Malaysian", with Mesolect somewhere in between.

Acrolect has proper grammar and can be understood globally, even if we speak with a Malaysia accent (without pathetic imitations of American slang - y'hear). As for Basilect, it's captured in the immortal phrase "How come cow can?", which King praises as having an alliterative "economy of words" while being utterly communicative"!. Basilect is wonderful its colour and precision," he points out, adding that it has simplified grammar, so that the syntax of Basilect has more in common with Cantonese, Hokkien or Malay than with native-speaker English.

Even people who can speak grammatically correct Acrolect English may choose to speak Basilect "as a mark of intimacy or common identity" says King. King said that there is not such thing as "good" and "bad" spoken English, just what is "appropriate" or otherwise. Basilect and Mesolect variations of Malaysian English have their place and the usefulness, though professional advancement would require a mastery of Acrolect as well. 

As been taught by my lecturers back then, using perfect English is the best to gain respect. Yes, we are not native speakers, we do not know how to speak they those who borne and raised in that English environment surroundings, ( I do not know about others, I was not  borne and raised in that environment) but one thing that I familiar with is, learning is not just in the classrooms. When it comes to language (s), classroom is actually the second option, why? Environments and surroundings actually play more important roles in developing the language (s) itself. Let say, remember, in year 1998-2000+, TV3 aired Cantonese dramas and I too watched the dramas. After watching it like everyday for past 3- 4 years, me personally, know the meaning of the words but then, without conversing it with others (who know Cantonese) , I could not utter the words but I know the meaning, well some of them. I could say I am Basilect in Cantonese language.

Broken English, Manglish, Singlish, Basilect, Acrolect, Mesolect, these are the terms that the linguists used to refer to certain situation in English or other languages learning or applying. Whatever it is, without these situations e.g. Manglish, the linguists would not find that terms of broken English, creole, slang and so on. They too depend on the problems to actually create statements, discussion.

As we know, there are two famous English language, which most of the worlds certified it, British English and American English. Both language are English but which is which? Which is the standard? British English? American English? What about other English? Standard Indian English? Standard Jamaican English?. Well, to me, as long as it is understood, communicative, understandable, grammatically correct, and people now that language is English, its already standard to me. 

I too have my own English. Akmall's English, how's that? But then, do not be afraid to learn English language, it does not kill Bahasa Melayu, its actually embraces Bahasa Melayu. How? Okay, let us see this analogy. If we know Bahasa Melayu, we immediately know a lot of words right? Then, we learned English language and whenever other people have confusion in Bahasa Melayu, they could just ask and we could give them the answer.  There is another explanation, when we know a lot of languages, but then, if you know English language is actually good enough. Okay, you are reading an English language book or English newspaper, since you know English language already and you have Bahasa Melayu, you could just translate English words into Bahasa Melayu without looking in the dictionary.

What am I talking about? well, its pretty simple, you learn, you apply then you are happy. hahaha..

Whatever it is, keep on learning.

Assalamualaikum WBT

p/s: writing blog could too be the way of how to learn grammar. English grammar.

Perubahan Kearah Kebaikan?

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Mood convo masih terasa? Masih melihat gambar-gambar yang diambil? Masih menantikan gambar-gambar convo yang diambil rakan untuk diupload? Masih melihat buku-buku yang ada? Takpe, transition daripada perkara yang lama kita selalu buat untuk pekara baru adalah satu benda yang agak susah untuk dilakukan. Trust me! I know.

Bercakap fasal transition ataupun peralihan, ia memang sesuatu yang agak susah untuk diterima bukan?  Sebagai contoh, kita dah lama pakai Colgate as our tooth paste then tetiba ada salesman kata, "kak, gunalah ubat gigi Safi ni, bagus dan halal". Mesti kita terfikir, eh, ubat gigi lain tu tak halal ke? Banyak thoughts yang akan keluar kan? Kita sendiri yang buat thoughts tu, kadang-kadang realitinya tidak sepayah yang disangka, tetapi ada juga realiti lebih susah daripada apa yang difikirkan. Namun, itu tidak menjadi masalah apabila kita sudah melepasi that transition period. Tapi kadang-kadang untuk melepasi that transition period tu bukan satu perkara yang mudah.

Iya, lah, bila kita dah lama makan nasi, tetiba kita terpaksa makan roti. Sedangkan orang lain dah makan roti lama, kita baru nak mula. Pada mulanya ia memang susah, tapi bila dah lama, hari-hari makan roti, kita mesti dah biasakan diri kita. Itu analogynya. Susah pada mula, senang bila dah mula dengan determination. Yes. Analogy boleh dibuat dengan fikiran logik, namun, kehidupan yang dilalui tidak memerlukan analogy untuk dicuba-cuba. Kadang-kadang, once kita dah cuba, tidak ada that turning back point yang boleh kita buat. Tiada U- Turn tetapi yang ada hanya jalan yang terus kehadapan tetapi sepanjang perjalanan, kita boleh buat improvement. Banyak improvements yang boleh kita lakukan. Cuma, kita sendiri kena berani.

Tapi apa yang saya cuba sampaikan adalah, setiap perubahan perlukan pengorbanan. Sebesar mana setiap pengorbanan tersebut adalah unknown tetapi once kita buat perubahan, kita perlu sentiasa remind ourselves that setiap perubahan adalah untuk kebaikan diri kita sendiri serta keluarga. Mungkin di mata orang lain, perubahan yang kita lakukan adalah tidak baik, ataupun mereka masih menggunakan Colgate tatkala kita sudah menggunakan Safi. Hanya kita tahu kebaikkan sesuatu itu jika kita membuat perubahan. Perubahan ke arah kebaikan hendaknya. 

Maaflah, sedikit serious entry di pagi hari ni. Hahaha...

Saya ada satu thought for today:

"You have to live your story before being able to write your story" - Amy Shearn

Assalamualaikum WBT

p/s: nak cari idea.