Nuffnang Ads

Wednesday, December 31, 2014

Stay Strong AirAsia.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua?

Saya sebenarnya amat bersimpati dengan keluarga mangsa-mangsa penumpang-penumpang dan crew-crew AirAsia Indonesia yang baru ini terhempas di Belitung. Sesungguhnya memang tiada apa yang dapat diungkapkan selain, Stay Strong.

Setiap daripada kita diuji dengan pelbagai jenis ujian. Ada yang hebat, ada yang biasa-biasa dan sesungguhnya ujian yang diberikan adalah mengikut kemampuan hati kita semua. Yang ringan di mata kita, tidak semestinya ringan di bahu yang memikulnya.

Kita hanya mampu mengucapkan kata-kata yang mungkin dianggap sebagai penyejuk hati bagi mereka yang menerima dugaan tersebut namun, apalah yang dapat dikatakan lagi? Mungkin ada pihak cuba mengecilkan apa yang berlaku, namun, apa yang berlaku memang berlaku. Mungkin juga ada pihak yang cuba menyamakan apa yang berlaku dengan kejadian MH370. Please, don't! Things are not the same. Kedalaman lautan dan ketepatan ukuran kejadian adalah berbeza. Biarpun cuaca dikatakan sama, namun, ada banyak aspek lain yang boleh diketengahkan untuk menyangkal apa yang berlaku. 

Kejadian yang berlaku sebenarnya adalah perkara yang memang tidak dirancang. Who would want to plan something like this, right? No one. If so, to me it can be charged for murder. And saya masih lagi menunggu keputusan isi kotak hitam MH17 yang dikatakan di bawa ke satu tempat untuk dianalisis. Bilakah akan dikeluarkan keputusan analisis tersebut?

Mungkin siapalah yang akan membaca tulisan saya ini, tapi mungkin kepada yang membaca, bolehlah share dan panjangkan kepada mereka yang lebih bertanggungjawab.

Assalamualaikum WBT

p/s: I am wish you AirAsia.

Monday, December 29, 2014

Bagaikan duyong ditepi pantai...

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Saya ni dah macam duyong terdampar di tepi laut china selatan dahhh.. iya la.. menunggu flight AirAsia dari Jeddah, delay. Sepatutnya sampai pukul 8.20 tadi, then delay kol 1.20pm ni delay lagi... pukul 2.30pm. Saya memang keletihan dah ni...hahaha..walaupun kan.

Saya pergi amik ayah, mak dan wande saya dengan abang kembar, anak sedara 2 orang dengan sepupu sorang... kami semua menunggu diruangan menunggu nih.

Dengan hujan on the way ke KLIA2 tadi...kami keluar pukul 6.30 pagi dan sampai dalam pukul 10 pagi di KLIA2... lama kan? Bukan apa, hari hujan.. mana boleh bawa lelaju. Bahaya .... itu pun tadi ada kereta masuk ke lane saya masa memandu di satu selekoh berdekatan dengan area kampung saya.. bahaya woi memandu waktu pagi sebab kita tak cukup tido kan..so..bahaya la..

Ni...as i said before, macam duyong kan... hahahaha... duyong uols... ni dah macam2 gaya buat untuk menyelesakan diri... kalau ikutkan ada 15 minit lagi.. tapi tak tau lah..

Moga mereka selamat sampai... ameen..

Assalamualaikum wbt...

P/s: lapaarrrr.. hahahaha

Friday, December 26, 2014

Hey!!! Merry Xmas.

Hi dear,



Apa khabar anda semua? Baiklah, saya nak ucapkan, Selamat Menyambut Hari Natal kepada semua yang beragama Kristian dan semoga this season of greetings would brings great joy and sweetness. 

Walaupun kita sekarang diberikan ujian, namun, dikhabarkan sambutan disesetengah tempat adalah bersederhana. Terima kasih kerana memahami.

Apa-apa pun, ditelevision memang memaparkan pelbagai jenis cerita yang berkaitan Krismas. Saya suka tengok cartoon, hehehe... semalam saya sempat menonton cerita Barbie dan cerita Barbie memang selalu ditayangkan bila datangnya krismas kan? 

Semua cerita yang disiarkan mempunyai unsur-unsur tradisi yang tidak pernah dilupakan. Mereka sangat bangga dengan tradisi mereka. They sing, they dance, they eat, they drink and they praise their God. That is their tradition and to be honest, we have our own tradition too right? better not be discussed here. hehe... to much conflict later on.

Anyway, I wish you Merry Christmas and Happy New Year! May this season of greeting brings you joy and luck! and prosperity and get ready to Shop on the Day After Xmas, they keep saying that the price is ridiculous!!!

Toodles!

p/s: nak sambung tengok cartoon.

#PrayForMalaysia #PrayForPantaiTimur

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Semoga kita semua dilindungi oleh Allah SWT, dalam keadaan seperti ini, adalah baik kita muhasabah diri kita sendiri kan? 

Baiklah, hati saya agak tersentuh apabila melihat Berita Awani 7.45 semalam, sebab pembaca berita tersebut bertanyakan satu soalan yang sungguh pada saya, menyayat hati. Dikatakan ada beberapa jenazah orang tua yang tidak dapat disemadikan disebabkan banjir yang semakin teruk di Kelantan. Ya Allah... 

Ditempat saya ni pun hujan semakin lebat, dari semalam tak berhenti dan di area Lipis, kebanyakkan tempat dinaiki air banjir. Ujian tegas dari Allah untuk mereka yang Dia sayangi. 

Kepada yang terkesan dengan banjir, yes, kebanyakkan dari kita mungkin tidak pernah diduga dengan musibah tersebut, tetapi percayalah, doa sentiasa dititipkan kepada mereka yang terkesan. Amin, Ya Rabbal Alamin.

Assalamualaikum WBT

p/s: stay away from the water and current, bahaya!

Majlis Keselamatan Negara : Pengisytiharan Darurat Bencana.

Assalamualaikum WBT,

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian, baiklah, pada 2 hari lepas kita telah dikejutkan dengan cubaan untuk mengadakan Konsert Ambang Tahun Baru Ambank 2014 namun, atas dasar hormat dan kritikan daripada pelbagai pihak, Konsert tersebut telah pun dibatalkan dan ia memberikan seribu makna kepada mereka yang terkesan dengan banjir.

Bukan apa, apa guna bersuka ria jikalau orang lain bertarung nyawa untuk hidup mereka bukan? Jadi, ini adalah satu perkara yang cukup bagus dan diberitakan semalam, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia sekarang yang dikhabarkan kini berada di Hawaii atas dasar kerja telah meluluskan Bantuan Banjir sebanyak RM500juta untuk setiap negeri yang terkesan. Alhamdulillah...

Saya juga ada sempat terbaca post FB dari Abang Ben, photo sebenarnya, dia mengepost satu gambar Majlis Keselamatan Negara, ia berbunyi,

BAHAGIAN VIII: PENGISYTIHARAN DARURAT BENCANA

PERKARA 25: PENGISYTIHARAN DARURAT BENCANA

42.(i). Pengisytiharan Darurat Bencana, apabila perlu, dibuat secara peraturan pentadbiran dan eksekutif YAB Perdana Menteri atas syor JPBP, tertakluk kepada undang-undang dan tatacara Kerajaan yang sedang berkuatkuasa.

(ii). Apabila diisytiharkan sebagai Darurat Bencana, pengurusan Bencana serta bantuan dan Pemulihan kepada mangsa-mangsa Bencana akan dikendali dan dibiayai oleh Kerajaan Persekutuan mengikut Kementerian/Jabatan yang berkaitan.

Apa-apa pun, bak kata TPM kita, Tan Sri Muhyiddin Yassin, 

tak perlu isytihar darurat, sebab apa yang penting sekarang adalah bagaimana kita hendak selamatkan rakyat kita yang dalam kesusahan ini. Tak apalah belanja lebih sedikit sebab yang penting adalah nyawa rakyat kita sendiri.

Jadi, apa-apa pun, kita perlu banyak berdoa kepada Allah SWT supaya segala dugaan ini di berikan hikmahnya. Amin.

Assalamualaikum wbt

p/s: sharing is caring. Yes, It is.

Mari Bantu Mangsa Banjir.

Assalamualaikum WBT,

Beberapa hari ni saya takde entry langsung kan? Bukan apa, saya juga ada hal yang perlu saya fikirkan, lagipun, saya sekarang sedang memilih baju-baju lama yang saya sendiri tak pakai, semua sudah mengecil, tak tau kenapa... *LOL, so, saya nak pilih dan saya hendak dermakan kepada pusat-pusat derma banjir or apa-apa lah,...

Saya pun tak pakai dah baju-baju tu sebab tanda-tanda kurus tu memang takde, so, better bagi ke orang lain yang lebih memerlukan. Interesting fact pasal baju-baju saya ni, most of them memang jarang dipakai, kalau dipakai pun, mungkin dalam 2 atau 3 kali sahaja sepanjang ada, then disimpan... ada sesetengah orang, pakai sekali je, then simpan. Hampeh! buat penuh almari... hehe... ni pun almari saya dah penuh. 

ni saya nak pilih-pilih yang elok-elok lah, maksudnya yang mempunyai nilai lagi lah, yang tak elok sangat tu, takyah bagi takpe, siapa nak bagi kan? Barang buruk, baik buat kain buruk je... hehujan ni... elok.

So, saya pun ada sesuatu nak cakap ni, I have officially started doing tops and whatnot. Newest, Black Simple Top and Stones on it.... I will post the picture later on and I really like to have your opinions on the given pictures. Thank you love.

hehe... tetiba terpromote brand sendiri lak kan? hehehe...

Assalamualaikum WBT

p/s: dermalah... mungkin itu cara untuk anda membersihkan diri... kan? 

Monday, December 22, 2014

Astro Potong Line Perkhidmatan TANPA Pengetahuan.

Assalamualaikum WBT,

Haaaa.. ni baru je lepas call Astro, sebab apa? Sebab Astro kena potong sebab katanya, *customer service dorang cakap,ada orang call untuk terminate acc Astro kat rumah saya. Well, memang perkhidmatan dorang takde la bagus sangat, tapi kalau dorang dah berhutang dengan saya RM80+, kena lah ada siaran gak kan, ni kalau nak mintak bayaran cepat je potong sebab nak suruh bayaran, tapi bila dah bayar, dan berlebihan pulak tu, walaupun RM80+ kan? cepat je dorang potong sebab hanya ada panggilan dari entah sape-sape suruh terminate acc Astro, kebengongan apakah itu???

Iya, kami tak bayar these past months dan kami tak tengok pun Astro, iya la nak tengok camne, takde siaran kan? so! kena nak bayar kalau nak tengok, dijadikan cerita, saya bayar last week, then tup tup, hari ni kena potong sebab katanya ada gangguan siaran perkhidmatan. Saya called Astro, tanya permasalahan. Dia cakap apa yang saya cerita tu lah...

Hamboih-hamboih, kemahen kau Astro, kami tahu, bukan kami yang guna perkhidmatan Astro, ada orang lain lagi yang guna... Yes, we know, but since we have paid the bill, clear the bill, you should not have done this terminating thing just because someone called you and tell you to terminate my Astro account. Its not fair at all. And when I asked the customer service person to check the calling, he did not find it and as we usually know, at the beginning of the calling session, they would mention that,

"this call will be recorded for upgrading purposes or perbualan ini akan dirakamkan untuk tujuan penaiktarafan, harap maklum, terima kasih".

Tapi bila suruh check the calling, takde! Takde langsung sapa yang tahu. Plus, ada last week, 18hb 12, ada orang called my brother by telling that suruh bayar bill Astro cepat sedangkan saya dah bayar bill tu, then dia cakap lagi kalau bayar dalam masa cepat, dorang akan bagi free 3 bulan Astro sebab bayar cepat. Hell kami nak percaya, memang tak lah.

Then I gave the number that called my brother to Astro and I hope they going to take some action on that. Apa-apa pun, I need to wait for 48 hours just to reconnect the line. Lama kan? kalau dorang potong line, dalam 1 saat dah potong line. cam celaks kan???

No worry, I will wait... for it.

Assalamualaikum WBT

p/s: Ada ke orang buat police report on Astro services????

Banjir di Pantai Timur (Kelantan dan Terengganu).

Assalamualaikum WBT,
Apa khabar agaknya semua? Salam Tazkiah kepada semua yang ditimpa musibah, semoga ujian Allah ini ditempuhi dengan tenang. Amin.

Kepada yang berada di Pantai Timur, khususnya di Kelantan dan Terengganu, saya tahu, banjir di sana memang teruk. 4 years there memang memberikan pengalaman yang cukup bermakna. Kalau time banjir, memang kaw-kaw lah.. air everywhere. Semua air. Ada la jugak darat tapi mostly air lah... huhu... Tapi ada dalam Twitter cakap, "Balasan Allah..." Ya Allah, Engkau ampunkanlah orang-orang yang macamni. Sejujurnya, kalau Allah nak bagi balasan, 1 Malaysia or 1 dunia ni Allah bagi balasan tau, bukan Kelantan or Terengganu sahaja. Ini bukan balasan, tetapi ia adalah satu Ujian untuk melihat hambanya. Itu sahaja. Setiap orang ada ujian masing-masing, so! Stop talking rubbish. Kay?

Banjir-banjir macamni, arus air kadang kala berubah-ubah. Kadang-kadang laju, kadang-kadang slow. Macam-macamlah... so, kita kenalah berjaga-jaga akan keadaan ini. Jangan minum air yang tidak di masak, takut kang ada bakteria bawaan air yang mampu membuatkan kita sakit perut and what not, kay?

Apa-apa pun, kita hendaklah mengambil langkah-langkah keselamatan yang serious dan ikutilah arahan pihak berwajib dalam permasalahan ini. Semoga kita semua dilindungi Allah SWT, amin.

Assalamualaikum WBT

p/s: berhati-hati kawan-kawan ku di Kelantan dan Terengganu, khususnya.

I Am Home, Darling.

Assalamualaikum WBT,

Its really good to be back home. No other place more home than home. Mark that. Yes.

Sekarang saya berada di kampung, plus, I have a few tempahan that I need to sew and dalam pada itu, ada lah sikit hal yang perlu saya sudahkan..

Assalamualaikum WBT

p/s: maaflah sebab entry pendek. 

Friday, December 19, 2014

Selamat Mengerjakan Umrah Mak, Ayah dan Wande.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Lama sungguh tak onlin and update entries... hehehe... biasalah sibuk sikit katanya. Khen?

Okay.. semalam kami (18hb 12 2015) sekeluarga pergi ke KLIA 2 untuk hantar my parents and mak cik saya (Makde) dan mereka telah berangkat untuk mengerjakan umrah. Semoga umrah dan ibadah mereka diterima Allah SWT.

Sedih jugak lah tapi pujuk lah hatikan sebab mereka pergi sana bukan nak melancong ke hape.. dorang nak pergi beribadah kan?

Then rombongan umrah yang terdiri daripada 40 orang itu dianjurkan oleh Al-balad Travel yang berpusat di Selayang dan turut serta dalam umrah tersebut adalah Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Talam, Yang Berhormat Dato' Abdul Aziz bin Mat Kiram serta Datin. Alhamdulillah, tadi abang saya dah call mereka, mereka sudah selamat sampai di Madinah selepas lebih kurang 14 jam perjalanan, (8jam menaiki kapal terbang dan 6 jam menaiki bas).

Alhamdulillah, semoga mereka diberkati Allah SWT. Amin.

Assalamualaikum wbt

P/s: mak! Ayah! Wande.. doakan adik yeer..

Wednesday, December 10, 2014

Good Luck All, Pegawai Belia dan Sukan! BAM!

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Mesti sihat kan? *ayat klise blogger akmall razlan. Hahaha... overr kan?

Pastu, ni baru dapat update fasal event tadi. Tadi majlis penyerahan anak angkat kursus kepegawaian belia dan sukan 2014 di Kompleks Rakan Muda Dong.

Lama deknon kitaorang tunggu  tapi okay la...event berjalan dengan jayanya... seronok..macam-macam jenis bakal pegawai belia ni sebenarnya, yang gila-gila kentang, semua ada. Yang skema, yang tak gila, yang malu-malu, yang havoc.. semua ada uolsss... hahaha..

So! Lepas ni korang jangan lupa Kampung Jenud kami ni yea? Good luck and buat kerja dengan baiknya!! Okay?

Assalamualaikum wbt

P/s: Azreen, good luck kay?

Majlis Penutup dan Penyerahan Kembali Anak Angkat Kursus Kepegawaian Belia dan Sukan 2014.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar? Sihat tak?

Baik, hari ni adalah hari Majlis Penutup dan Penyerahan Kembali Anak Angkat Kursus Kepegawaian Belia dan Sukan 2014.

Ia berlangsung di Kompleks Rakan Muda, Raub, Pahang.

Ia akan dihadiri oleh YBhg. Datuk Jamil bin Salleh, Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

Nanti time event saya update pulak eh?

Assalamualaikum wbt

P/s: nantikanzz...

"...selagi mereka masih ada."

Assalamualaikum WBT,

Kadang-kadang kita rasa keputusan kita telah buat itu adalah keputusan yang paling betul sekali, namun, bila kita fikirankan orang lain, sebagai contoh, mak ayah kita, lambat laun kita akan sedar. 

"Bukan ni yang aku mahukan..."

Takpun,

"Bukan ini yang mampu menggembirakan mereka..."

Tetapi itu la hakikat, jangan sampai terlalu jauh sampai tak mampu untuk kembali. Kadang-kadang biarpun kita berada di tengah jalan, masih belum terlewat untuk kembali ke pangkal jalan dan pilih jalan yang dikehendakan, kan?

Biarpun terpaksa menyimpan impian diri, menghidupkan impian mereka, kenapa apa?

Kerana,

"selagi mereka masih ada.."

Assalamualaikum WBT

p/s: sorry, it took me a total stranger to make me realise.

Program Anak Angkat Kursus Kepegawaian Belia dan Sukan (KKBS) 2014 di Kampung Jenud. Informasi.

Assalamualaikum WBT,

Haa.. ni nak ada selingan sedikit, masih berkisar tentang Program Anak Angkat Kursus Kepegawaian Belia dan Sukan (KKBS) 2014. Sebenarnya, mereka *anak angkat adalah pegawai-pegawai Belia dan Sukan yang akan ditempatkan di seluruh Malaysia. Haa.. camtu lah,..
http://www.kbs.gov.my/index.php/en/berita-fix/10501-majlis-perasmian-dan-penyerahan-anak-angkat-kursus-kepegawaian-belia-dan-sukan-2014

Sebenarnya mereka ini telah diserahkan kepada keluarga angkat sejak 6 Disember 2014 lagi, tetapi ini bukanlah modul mereka yang pertama, mereka da bermacam jenis modul yang dilaksanakan bagi memahami pentadbiran dan kaedah perlaksanaan program. Difahamkan mereka telah bermula sejak 3 bulan yang lalu.

Dirumah saya pun ada juga ank angkat, tetapi dia muda lah dari saya, so, adik angkatlah kan, gituh... orang Kajang dan Azrin namanya, so, lepas ni kena panggil Tuan Azrin lah kan? Difahamkan, mereka telah dipadatkan dengan program-program yang mencabar mereka dan selepas program Anak Angkat ini mereka akan ditempatkan di merata tempat dan institusi bagi menjalankan tugasan mereka.

Saya tak sempat sangat kenal dengan semua mereka, tetapi saya sempat kenal Azrin, KA, Aftal, pegawai-pegawai wanita, sebab tahu nama je lah, camtulah, sebab saya pun tidaklah terlibat secara langsung dalam program mereka ni, setakat tahu camtulah, tapi itu sudah cukup untuk saya melihat bagaimana cara kerja mereka. 

Sedikit sebanyak saya belajar juga daripada mereka dan ini adalah perkongsian yang sihat dan mampu menjadikan program ini salah satu daripada perkara yang mampu menyumbang kepada komuniti setempat.

Saya juga bangga kerana kampung kami dipilih menjadi lokasi untuk anak-anak angkat pegawai ini menimba pengalaman. Sungguh bermakna bagi kami sekampung. 

Pada esok pagi, semua keluarga angkat akan menyerahkan kembali anak-anak angkat pegawai kepada urusetia yang mana ia akan berlangsung di Kompleks Rakan Muda Dong. Selepas daripada itu, mereka akan ada satu lagi modul, iaitu modul Sahsiah dan selepas itu mereka akan di-postingkan, maka bermula lah satu lagi lembaran kehidupan...

Awal tahniah saya ucapkan. :)

Assalamualaikum WBT

p/s: one day you'll search this blog and you'll know, its Me who wrote this. haha.. :) good luck and have great lives Pegawai sekalian. Peace luv.

Tuesday, December 9, 2014

Program Kepegawaian Kementerian Belia dan Sukan di Kampung Jenud.

Assalamualaikum wbt,

As mentioned on last night entry, semalam di Kampung Jenud, kami ada program Anak Angkat yang datangnya dari Program Kepegawaian Kementerian Belia dan Sukan kan?

Jadi, semalam jugaklah ada program Suara Bintang Emas, pertandingan karaoke yang dijurikan oleh Arip Kilauan Emas dan Lee Gitaris Meditasi, * maaf, kalau salah nama, saya kurang kenal.. hehehe...

Apa-apa pun, ramai bakat2 yang mempunyai suara-suara yang best belaka. Anak-anak kecil pun ada, then ada jugak kaum-kaum ibu serta bapa yang membuat persembahan dengan bagusnya.

Majlis juga dihadiri oleh YB Dato' Aziz bin Mat Kiram, Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Talam, beliau juga adalah Timbalan Ketua UMNO Raub. Beliau melahirkan rasa bangga dan puashati terhadap program anak angkat ini dan seterusnya berterima kasih kepada YB Dato' Khairy Jamaludin #dkj yang tidak putus-putus menambahbaik serta menaikkan nama pemuda-pemuda di persada Malaysia dan dunia dan yang juga bakal menjadi pemimpin pelapis kelak. Tahniah KJ.

Majlis diakhiri dengan persembahan Arip Kilauan Emas yang mendendangkan 2 buah lagu, iaitu Ibu dan Hakikat Sebuah Percintaan.

Assalamualaikum wbt

P/s : best suara Arip tu... clear betul!
P/s: yang pakai kain pelikat tu Ayah saya.. sempoi? Gahahaha...

Monday, December 8, 2014

Program Kepegawaian Kementerian Belia dan Sukan Malaysia 2014 di Kampung Jenud.

Assalamualaikum wbt,

Apa post yang saya nak post, tapi malangnya tak dapat publish. But I will publish it later on, tomorrow maybe. Sorry for the time elapse whatsoever kan.. haha..

But for now, i will write without pictures, sekarang ni ada pertandingan karaoke Bintang Suara Emas 2014. Best, biasalah, karaoke kan? No hal.. hehe...

Best belaka, apa-apa pun, sekarang ni tengok cabutan bertuah. Siapakah yang akan bertuah... bam!!!

Assalamualaikum wbt

P/s: bayang-bayangkan je lahhh..

Program Anak Angkat KBS di Kampung Jenud.

Assalamualaikum wbt

Apa khabar? Semua sihat kan? Kalau sihat bagus, alhamdulillah, tapi sekarang ni mesti cam sakit hati sikit kan? Iya la.. Malaysia kalah but heyy!! Jangan mengalah sebab nanti ada timbal balik.. kan?

Sekarang ni kami di Kampung Jenud adanya program anak angkat yang datang dari KBS *Kementerian Belia dan Sukan. Iaitu mereka akan menjadi Pegawai Belia dan Sukan yang akan ditempatkan di serata Malaysia. Macam-macam umur deknon, semua ada, ada yang muda dan ada yang berumur sedikit.

Dan program di Kampung Jenud ni adalah program terakhir untuk mereka selama 3 bulan sebelum dipostingkan ke tempat-tempat diseluruh Malaysia. I told you before kan? Hehe..

Ni selepas perlawanan bola sepak Malaysia lawan Vietnam. Ada acara Timbang Bola Sepak. Bam!! Dan ada Trivia untuk malam ni.

So.. ni saya nak balik plak. Hehehe...

Assalamualaikum wbt...

P/s: baru je lepas makan ayam bakar.. sedap-sedap!!

Sunday, December 7, 2014

Terima Kasih Lulu!

Assalamualaikum wbt

Apa khabar? Di hari Ahad yang sungguh seronok ini. Esok saya ada interview, wish me all the luck in the world okay?

Haaa.. ni nak cerita, I have been sleeping and living my so called life for this past 2 years and neglecting my parents advices. Yes, how bad I am right? But the sleep tu terjaga a few days back.

I do not know what happened but it surely gives me something to ponder on my own. Nothing much to let me realise that all this while is just something that to make myself happy and not my parents.

A simple comment from my fellow blogger, Lulu Caldina, she gave me this one sentence, which was,

'Apa salahnya menggembirakan mereka selagi mereka masih ada'.

That comment strikes me light a big lightning. Yes, I realised that no one in this world wants their parents sad. So! By this sentence, I will at least listen to my mum and dad.

And that interview tomorrow, I will do my very best! My very damm best to get the job. I am ready to simpan my impian and live their dreams.

And terima kasih Lulu! ;)

Assalamualaikum wbt

P/s: i am not giving up my dream but i want to live their dream first!

Friday, December 5, 2014

Shopping at Lazada Brother 3034D

Assalamualaikum wbt...

Apa khabar semua? Mesti sihat kan? Kalau sihat alhamdulillah, kalau tak sihat, sila lah makan ubat...

Haaa.. beberapa hari lepas saya ada order something dari... Lazada!! The biggest online shopping mall in Malaysia. Bam!! *tengok? Kita promote kayh... *pasni Lazada kena bagi hadiah lah... bahahaha.. ;)

Apa yang saya order? Saya order mesin jahit tepk Brother 3034D Lock... cantik dan memang puashati wehhhh... sangat puashati... semalam je siap satu baju... camne? Takke senang keje saya tu...

Haaa... sebab saya dah ada mesin jahit biasa portable jugak and mesin jahit tepi pun portable... so, walaupun portable, tetap okay, ok?

Nah... sila tatap gambar yang mesin saya beli nih... okay?

Assalamualaikum wbt

P/s: lovely.

Wednesday, December 3, 2014

Movie Review : Big Hero 6

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semuanya? Mesti anda semua sihat kan? Kalau sihat, alhamdulillah, syukur kepada Allah. Baiklah, tadi saya dan anak-anak sedara saya, 3 orang, Fahim, Akim dan Wiwi sempat pergi menonton wayang.

Cerita apakah? Mestilah cerita  Big Hero 6! Yang menceritakan kehebatan ilmu sains dan robotic. Kalau betul-betul la ada camtu, memang best lah kan??? Hahaha.. Baymax, robot 'nurse' yang berwarna putih dan gebu. Robot ini dicipta khas oleh abang Hiro iaitu Tadashi *kot... untuk digunakan bagi menjaga orang sakit. Little did they know, Tadashi terlibat dalam kemalangan kebakaran menyebabkan Takashi hilang nyawa.

Namun, ada sesuatu yang terjadi selepas Hiro berjumpa dengan Baymax. Bermulalah misi untuk mencari keadilan terhadap kematian abangnya serta rakan-rakan karib abangnya, iaitu Go Go, Wasabi, Honey dan Fred. Masing-masing diupgrade oleh Hiro dan membuatkan ciptaan mereka menjadi senjata mereka yang mampu melindungi mereka. Seronok dengarnya bukan?

Iyaaaaa!!! Memang seronok! Pelbagai aksi-aksi menarik yang dipaparkan dalam movie ini. Sungguh kelakar dan sungguh mengharukan. Seronok!!! Panggung penuh dengan gelak ketawa anak-anak kecil dan juga adults yang rata-rata berpuashati dengan movie ini.

Best woii..kepada yang tak sempat nak tengok, cepatlah tengok
..best!!!

Assalamualaikum wbt

P/s: saya bagi, 5/5 bintang!!!

Monday, December 1, 2014

Boat Noodle, Empire Damansara.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar kalian semua? Sihat kan??? Kalau sihat bagus lah..

Ni ada cerita sikit, tadi saya sempat ke Empire Damansara dengan my cousin and also my nephews, baru sampai dari kampung. Kampung dekat je... Raub. Hehe..

Makan apa? Makan glass mee Boat Noodle. Sebab apa dipanggil Boat Noodle? Sebab di Thailand, originallynya this mee diserve di atas boat. Ada di Thailand yang dorang jual makanan atas boat tu kan? Haaa.. kat situ lah...

Lepas tu, mee ni bukan macam mee biasa tu... mee yang digunakan adalah glass mee yang lutsinar tu, macam sohun tapi sedikit besar. Mungkin bahan yang sama buatannya.

Portion yang kecil dan diletakkan di dalam mangkuk membuatkan kita rasa terbuai dek harga yang agak murah. RM1.90 tapi kalu makan 10 mangkuk? Takke agak banyak RM-nya? Kan?

Tapi takde la makan sampai banyak sangat kan? Sebenarnya konsep makan sikit2 dan sederhana ni memang boleh diketengahkan di mana-mana sebab apa? Sebab kalau harga murah kan? Tapi orang makan banyak, harga tetap sama kan? Hahaha..

Tapi apa-apa pun, kepada yang ingin makan Boat Noodle yang tengah hangat sekarang ni, datanglah ke Empire Damansara or search je la Boat Noodle at KL, mesti korang jumpa. Kalau setakat nak rasa je, makanlah dua or tiga kayyy?

Assalamualaikum wbt

P/s: sedap gak la.. light-light je rasa dia..

Wednesday, November 26, 2014

Breakfast at Restoran Rokiah Sate, Raub.

Assalamualaikum wbt!!

Apa khabar? Hari ni saya pergi menghantar mak, ayah dan auntie saya pergk krusus untuk umrah. Iya.  Kena krusus wehh.. kalau tak camne kan?

Baiklah, selain tu saya pon ada hal lain... hehehe... apakah? Rahsia.. hanya yang tahu, tahu apa halnya.. hahaha...

Nanti la saya bagitau pown...

Baik, ni nak makan dlu...

Assalmualaikum wbt

P/s: makan di Restoran Rokiah Sate. Femes dekat Raub nehhh..

Lawatan Rasmi ke Muzium Kesenian Islam Malaysia.

Assalamualaikum wbt...

Apa khabar semua? Sihat tak? Kalau sihat bagus. Alhamdulillah...

Okay, ni nak cerita fasal kejadian this last Sunday. Haaa.. takde la kejadian hebat sangat, cuma aritu kami pergi ke Islamic Art Museum Malaysia yang terletak di tengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur. Memang fefeling tourist sangat lah... hujan pulak.. lagi mampus...

Memang time hujan pon pergi, so, hadap je lah... lagipun nak cakap apa kan? Hahahaha...

Mulanya, saya memang tak pernah menjejakkan kaki ke Museum Islam, kalau National Museum tu biasa sangat lah.. itu pun sekali je... hahaha.. vongoks tak? Museum kan? Sapa nak pergi, lain lah kalau ada kajian lapangan ke, nak tahu sejarah ke, nak tengok artifak ke, gigihlah menapak ke museum2 di Malaysia ni...

Entrance Fee untuk ke Museum ni adalah RM14 for adults tapi kalau ada student card, so, separuh harga, sama dengan children, separuh harga gak. So, agak berpatutan lah untuk melihat macam-macam artifak-artifak hebat zaman Islam di sini. Bagus tau.

Sebab kami ada hal, tak sempat sangat nak melihat dengan lebih dekat artifak di sana, tapi ada artifak yang memang saya ingat sampai sekarang adalah Ivory Chair dari Zaman Islam di India. Yes! Cantik? Sangat cantik okay!!! Dalam tu talley amik gambar tapi kalau tak guna flash, boleh je kot.. hahaha.. saya amik je, but not all la, just a few... takut jugak. Tetiba kang kena tangkap ke.. kan?

Then kami pergi masuk ke kedai cenderahati yang menjual bermacam jenis cenderahati yang mampu membuat mata anda jadi juling. Hahaha.. hati-hati, jangan amik banyak sangatt.. hahaha...

Dah la, nak makan nihhh...

Assalamualaikum wbt

P/s: laparrr...

Saturday, November 22, 2014

Restoran Nasi Ayam Kampung Haji A'Hassan Shah Alam


Assalamualaikum wbt,

Apa khabar? Sihat kan? Baik, kalau sihat bagus, ni nak cakap sikit... hahaha... saya tadi pergi makan kat Seksyen 13 Shah Alam, sedap woi! Makanan ala kampung di Shah Alam. Sedap pom pang pom pang... tadi bukan main ramai orang makan kat situ.

Ni nak cakap je la...tapi sorry la sebab takde gambar sebab memang malu nak amik sebab ramai sangat orang...

Nanti kalau berkesempatan saya amik gambar eh?

Assalamualaikum wbt

P/s: kenyang aaahhh... hahaha

Wednesday, November 19, 2014

Spageti dengan kuah hati ayam.

Assalamualaikum wbt,

Seperti yang dijanjikan semalam, saya ada masak spaghetti dan saya buat kuah yang agak berbeza. Apa resepinya? Meh saya tulis.. baca tau sebab ia boleh dikatakan sebagai satu resepi yang mudah dan memang jimat. Yasss, zaman sekarang ni nak jimat je kan?

Baik, mula-mula, kalau korang pergi grocer ke or market je, pergi cari tomato, kalau malas beli tomato biji-biji tu, sila beli yang dalam tin, tapi makesure bukan puree kay? Sila cari yang ada diced punya,baru sedap!

Then, cari pulak, kuah tradisional yang dah dimasakkan yang dalam jar tu, sebab sebagai campuran dan perasa bagi lagi sedap. Then, carilah, hati ayam. Ini adalah rahsianya, hati ayam. Kalau korang beli timbang kilo tu, takyah la beli sampai 4 kilo, bukan nak buka restaurant, kan?

Then bawang besar, bawang putih, lada hitam sikit, dan Italian Herbs. Ni sedap! Italian herbs akan membuatkan masakan kita rasa Italy. Gituhh..

Then of course, spaghetti lah.. macamne nak masak spaghetti kalau takde spaghetti kan?

Now, chop bawang besar, bawang putih halus, then masukkan kedalam minyak dalam kuali or periuk. Tunggu sehingga sedikit layu, masukkan chopped hati ayam *ikut korang lah nak letak banyak mana.. kan? Agak2 je la... 4 or 5 okay dah kot... then biarkan ia seketika untuk agak masak. 

Bila dah dalam 3-4 minit, masukkan canned diced tomato dan kuah spaghetti yang dibeli tadi tu untuk perasa. Kacau dengan api sederhana all the way. Masukkan garam, lada hitam halus, italian herbs ke dalam.

Then tunggu sehingga hati ayam agak-agak masak. Sambil menunggu hati ayam, sila lah ambil periuk dan masukkan air dan panaskan di atas dapur. Ini adalah untuk memasak spaghetti kita. Masukkan sedikit minyak zaitun dalam 2 sudu makan, dan sedikit garam. Biarkan sehingga ia mendidih. Setelah mendidih barulah kita masukkan spaghetti yang kita beli tadi. Masak sehingga 8-9 minit.

Then bila semua sudah masak, sedia untuk dihidang! Okay kan? Mungkin ada yang bertanya,

'Eh? Tak hanyir ke hati ayam tu?'

Jawapannya, tak, sebab kita ada tomato yang agak masam yer dan ia akan me-neutralise-kan bau hanyir hati ayam tu... okay?

Okay, itu sahajalah untuk resepi kita kali ini, nenanti saya update lagi resepi bujang trang tang tang, ok?

Assalamualaikum wbt

P/s: kenyang perut saya. Tapi ratio untuk semua tu, agak-agak je la eh.. janganlah banyak sangat... kay?

Monday, November 17, 2014

Kuah Yong Tau Foo sedap!

Assalamualaikum wbt.

Ada ke yang teringin nak makan yong tau fu tapi rasa macam,

'Macamne aku nak buat kuah dia?'

Or,

'Gilakah? Kuah dia complicated lah nak buat...'

Or

'Alaaa.. aah la sedap jugak kalau buat sendiri, tapi..kuah dia camneee?'

Haaaa....worry no more, all you need it love. Eh? Takde2... need love juga la sebab nak buat tu kena ada love, kalau takde love, camne nak makan kan?

Therefore, tadi saya pergi post office ada hal kat Bangsar ni then menapak saya ke Bangsar Village Grocer dannn.. saya nampak kuah yong tau fu yg coklat gelap dan merah tu. Sedap wehh.. saya beli those kuah pastu all the isi-isi untuk direbus. Saya panaskan periuk dan saya rebuskan sendiri all those isi-isi tu.

Then kangkung lah.. bagai-bagai lah. Cuma takde sotong je, kalau ada sotong.. fuhhhh... sedap2!!!

Korang? Saya jap lagi nak masak lak... tak tau nak masak apakah... hahaha.. but for now, jamulah mata anda dengan yong tau fu buatan rumah.

Okay?

Assalamualaikum wbt

P/s: murah je kuah dia rm1.90 dalam bekas kecik tu...

Wednesday, November 12, 2014

KCS : Kopie Original Coconut Shake, Raub.

Assalamualaikum wbt,

Rasanya kalau hari panas-panas macamni, adalah elok kalau kita minum minuman yang mampu membasahkan tekak sambil itu sedap diminum.

Haaa.. kalau saya kat Raub ni, ada sati kiosk ni, jual air kelapa dan coconut shake. Sedap? Sedap wehhhhhhh.... hahaha.. memang sedap.

Kepada yang balik ke Kelantan tu nanti, ramai-ramai lah berhenti di kiosk KCS yang terletak berhadapan dengan Bangunan UMNO. Rasa sedap memang hendak lagi. Sekali rasa, nak rasa berkali-kali.

Tengok sedap tak?

Assalamualaikum wbt

P/s: rajin saya minum air kelapa nih...

Simply Sewn Cardigan.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Kalau sihat ucaplah Alhamdulillah dan kalau sakit, ucap juga alhamdulillah, sebab apa? sebab semua itu ujian Allah kepada kita hambanya. 

Baiklah, saya ada benda nak share nih... satu benda yang I do best, sewing. haha.. Yes.

Saya ada buat satu alternative kardigan, baju ni memang senang nak buat, need no cutting or whatever, cutting biasa cuma yang bestnya, kalau kena dengan colournya, kita boleh pakai dengan apa sahaja. nak tengok? Maaflah kalau model dia agak gemok,. ahaks! saya tak dapat model lain, tadah je la mata ehhh?? hahaha... 

ini dia...

Tadaaa.... inilah dia... hehehe...

nanti dah ada model, saya bagi korang post lain eh?

Assalamualaikum WBT

p/s: dibuka tempahann... hehe...

JJCM : Nasi Ayam Saudara Baru Lipis.

Assalamualaikum wbt,

Haaa.. hari ni rasa nak makan cake pastu nampak lak kedai baru kat Kuala Lipis nih...

Dekat dengan Secret Recipe.. nama kedai? Nasi Ayam Saudara Baru. Kedai nasi ayam chinese muslim. Terliur lak tengoknya... hahaha...

Kepada sesiapa yang ada di Kuala Lipis or nanti otw balik KL or Kelantan, jangan malu2 singgah sini. Harga pon okay...

Daahh..

Assalamualaikum wbt

P/s : sedapp..yum yumm..

Friday, November 7, 2014

Konsert Akhir Akademi Fantasia 2014. Siapa menang?

Assalamaulaikum WBT,

Apa khabar semua? Akademia Fantasia 2014 sudah berada di penghujungnya. Saya sempat buat 2 episode je kot, sorry lah, takde masa sungguh, lagipun jarang sungguh saya tonton AF 2014 sepenuhnya, kadang-kadang ada keje, so susah la sikit nak concentrate dengan AF, maaflah ye.

Tetapi saya tahu jugak lah siapa yang dapat pergi ke pentas akhir. Mereka adalah :

Nuha, Ewal, Aman, Firman dan Adele (pelajar Serap, tersingkir dan diserap kembali)

Kalau nak ikutkan, saya memang suka Nuha. Dia memang lain lah dari pelajar yang pernah dikeluarkan oleh AF, lagipun, dia memang fresh. Suka perwatakan dia dan suara dia memang best! budak ni memang gila best suara dia, masa dia nyanyikan lagi Datuk Khadijah Ibrahim, makaigh!!! memang gila lahhh.. hebat macamne tah! gila nau-nau... suka! Mungkin dia akan menjadi juara seperti Mila dan Stacy? mungkin...

Ewal pulak, stage presence dia memang hebat, lagipun dia memang ada banyak pengalaman dah. Dia menyanyi sejak kecil lagi, plus, suara dia memang best. Kedengaran sungguh profesional. Suka jugak dia. Adakah kelebihannya akan dijadikan taruhan? Adakah Ewal akan menjadi juara? Mungkin... kita nantikan...

Aman. Hmmm.. budak ni memang menunjukkan perkembangan yang sungguh memberangsangkan. Kalau nak ikutkan kemampuan vokal, jauh lebih rendah lah jika dibandingkan ke lima-lima pelajar, tetapi dek kerana wajahnya yang keanak-anakan itu, ramai yang jatuh hati dan mengundinya. Adakah dia juara? kita nantikan nanti.

Firman mempunyai suara yang serak-serak basah ala-ala Tam Spider. Tapi kita ada Tam Spider dah, kita nak Firman. *nampak macam pengkritik hebat tak? haha.. Tapi memang tak dapat dinafikan, suara Firman memang best. Saban minggu dia membawakan lagu yang diberikan dan dipilih mengikut nalurinya sendiri. Kadang tepat, kadang missed tetapi sudah sampai ke minggu akhir, adakah dia akan menjadi juara? hmmm...

Adel. Terkeluar pada minggu ke-7 dan diserapkan semula oleh para tenaga pengajar dan memberikannya peluang kedua dalam Akademi Fantasia. Sebenarnya, Muna juga disebut-sebut oleh tenaga pengajar untuk diserapmasuk, namun, apakan daya, rezeki lebih berpihak kepada Adel. Sebenarnya, suara Adel ni masih lagi di tahap kena polish banyak. Kena ada banyak sebab ia kedengaran raw dan agak keras. Entah kenapa, mungkin telinga saya ni lain macam sikit kot, tapi itu la kalau ikut telinga saya pon. Memang dia ada suara yang bagus, cuma, penghayatan dan lenggok tu kena padanlah... kalau straight je.. baik nyanyi karaoke ye dak? Tapi adakah undian akan menyebelahi Adel? Kita nantikan di malam kemuncak segalanya...

Okay lah, itu sahaja ingin saya kongsikan, kepada peminat, sila la tengok nanti yer, kepada yang bukan peminat *sejurus selepas Azwan terkeluar, jangan la macamtu, tengok je la kay? komen tetap komen, kritik tetap kritik...

Assalamualaikum WBT

p/s: nak tahu tak lagu terbaru dorang ni?

Thursday, November 6, 2014

Tanah Runtuh Di Cameron Highland dan Tiada Signal Komunikasi!!!

Assalamualaikum WBT,

Lama sungguh tak menaip guna keyboard laptop ni, rasa kekok sungguh lah... haha.. takpe-takpe, lama main ngan laptop ni, cuma tu la, kadang-kadang update guna phone kan? Jadi! ni nak cerita la fasal apa yang saya dapat ulas sedikit mengenai tanah runtuh di Cameron Highland. Sudah dua tahun kan perkara seteruk ini berlaku.

Tadi saya sempat menonton laporan yang disediakan oleh RTM 1 dan mengulas mengenai tanah runtuh ini. Dikatakan, jalan masuk untuk ke Lembah Bertam di CH ini telah terputus dan jambatan dikawasan itu juga telah terputus. Dan menambah kepada masalah, TIADA SIGNAL ALATAN TELEKOMUNIKASI apabila wartawan dan pasukan menyelamat berada di situ. SEE? TIADA SIGNAL ALATAN TELEKOMUNIKASI. Tau tak betapa pentingnya ia sekarang kan? Saya bukan nak menempelak pihak-pihak yang ada, tetapi, signal alatan telekomunikasi ini adalah penting untuk berkomunikasi. 

Ini yang saya tulis sekian kalinya di blog saya sendiri. Ada juga saya tweets, IG, Facebook namun, suara saya hanyalah suara kecil. Saya juga ada tulis fasal dikatakan 1000 signal towers akan dibangunkan diseluruh Malaysia, apakah ini? Ini kalau tak silap saya diuar-uarkan pada akhir tahun 2013 dan pertengahan tahun 2014. Apa benda ni? Janji ke apa sebenarnya? Saya malas nak linkkan article, cuma kalau anda nak tahu, search je la 1000 signal telekomunikasi di Google, nescaya akan keluar, nak-nak daripada Sinar Harian.

Sekarang, bila jadi benda macamni, barulah ke sana, ke sini. Salah sana, salah sini. Macam ada dalam laporan tadi yang ditemubual oleh wartawan tersebut. Orang itu berbangsa Tiong Hua dan dia adalah pengusaha pelancongan di CH. Dia ada mengatakan bahawa kawasan tanah runtuh itu adalah jauh dari tempat perlancongan dan dia mengatakan bahawa salah satu daripada punca tanah runtuh itu adalah daripada sampah sarap yang dibuang oleh orang terutamanya pekerja-pekerja asing di situ dan dia meminta daripada pihak kerajaan mengadakan latihan kepada pekerja asing ini untuk bekerja disitu. 

Ini saya tak tau la nak komen apa. Pening jugak. Tapi apa-apa pun, esok akan ada satu helikopter dari KETTHA dan ada timbalan menteri sekali untuk meninjau keadaan tanah runtuh di CH. Memintak menteri tu pakai baju biasa-biasa je la sebab takut nak tolong ke nanti kan, at least bersama rakyat, tak gitu?

Apa-apa pun, tolonglah adakan satu signal tower di Kampung Jenud ni, yang kecil pun takpe, susah sungguh nak berkomunikasi. Sekolah menengah tak lama nak ada, signal telekomunikasi masih ditahap rendah. Macamne nak kearah negara maju 2020? jawab?

Assalamualaikum WBT

p/s; please, susah sangat nak berkomunikasi. Ke mana lagi harus saya channelkan my worriness ni? huh?

Tuesday, November 4, 2014

Sakit Lama Kembali!!!

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Mesti semua sihat kan? Alhamdulillah, saya baru je balik kat rumah kat kampung nih... haaa.. camne? Seronok wehh.. tapi malangnya saya ada sakit sikit... sakit lama menyerang kembali... camne tuh?

Makan tak hengat kot. Tapi iya la.. nak buat camne kan.. rasa diri dah sihat.. tapi malangnya masih lagi tak sihat.. takpe la.. in shaa Allah, saya kena berpantang semula untuk menurunkan kembali kadar asid uric dalam badan. Wajib berpantang...huhuhuuuu...

Jadi, berehat-rehat sahaja di rumah dan in shaa Allah, esok akan mula menjahit beberapa tempahan. Hehehe....

Ni ada benda nak tunjuk, tak tau cantik ke tidak...

Assalamualaikum wbt

P/s: rumah takde line.. Kampung Tanpa wayar tak berfungsiiii... nyampah!!!

Monday, November 3, 2014

MPH boothbook at Nu Sentral. Crazy Discount!!!

Assalamualaikum wbt,

Sekarang saya berada di KLCC, baru je tadi lepas beli barangan kat Nu Sentral. Haaa.. ni nak bagk tau, Nu Sentral ada bula booth kat centre court Nu Sentral. Dorang ada buat sale untuk buku-buku terpilih. Banyak sangat dan ada sesetengah buku tu harga memang belum sale. Ada up to 50% percent off tau!!!

Mula-mula saya sampai tu, I was like.. this is taman buku!! Best gila kottt.. selected buku banyak, suit all ages memang best..kalau korang berkesempatan korang pergi lah..

Buku untuk kanak-kanak ada up to 45% discount. Jangan tak beli pulak kayyhh?? Best... bacalah buku..

Assalamualaikum wbt

P/s: nak balik kampung nihhhh...

Sunday, November 2, 2014

Akmall Razlan Atelier : Research Stage.

Assalamualaikum wbt,

Sihat tak semua di petang ahad ni? Mesti ada yang masih bergembira dengan kemenangan Pasukan Bolasepak Pahang semalam kan? Boleh sambut, tapi jangan gembira sangat kayy?

Baiklah, sekarang saya berada di KL, and inshaa Allah, kalau takde apa-apa esok saya balik kampung. Cuti sebab takde job... but i have things to make kat rumah.. ada beberapa tempahan yang perlu saya siapkan... hehe.. its on baby!!! Yes!!

Sekarang pun sebenarnya saya masih dalam stage researching sebab iya laa kan... nak buat sesuatu kena research dulu. Lagipun kalau tak research payah lak.. sebab kita kena tahu market kita kan? Kan? Hehe...

So... stage research masih lagi... then baru la kita buat stage test market.. gituhhh... heeee...

Dah la.. nanti saya update more eh.. lagipun kalau guna phone idea limited sikit.. entah kenapa...

Assalamualaikum wbt

P/s: laparr..

Keje sibuk. Tahniah Pahang.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Maaflah sebab lama tak update. Sibuk sangatlahhh wehhh... so, ni time nak update after selepas sibukkan diri dengan kerja di minggu akhir ni...sibuk lah.. keje wedding kan? Hehe...

So!!! Apa-apa pun, pertamanya saya nak ucapkan sejuta tahniah kepada pasukan Pahang diatas kemenang Treble.. kan? Grand slam of Malaysian Football! Bamm!

Saya esok akan update a few more entries.. jangan risau... hahaha..

Assalamualaikum wbt...

P/s: ni nak rehattt..

Sunday, October 26, 2014

Akmall Razlan Atelier.

Assalamualaikum wbt,

Apakah khabarnya anda semua? Mesti anda sihat kan? Alhamdulillah, kalau sihat bagusnya...

Ni maaflah sebab takde banyak update these days, sibuk sangat lah.. so, ni nak post a few gambar untuk pengenalan. Gituhhh...

Kalau berminat, boleh lah email eh.. thank you. Btw, saya selalunya jahit memang one of a kind. Jarang jahit mass production.. but who knows one day kan?

Yang dalam gambar tu semua fluffy sleeves. Lovely.

That is all, terima kasih.

Assalamualaikum wbt

P/s: menjengah kehidupan.. ;)

Monday, October 20, 2014

Republish: Entry Lama.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar anda semua? Sihat tak? Kalau sihat, alhamdulillah, amin, syukur kepada Allah sebab diberikan kesihatan. Sekarang ni dah azan Maghrib dah, awal kan sekarang ni? Ini lah masanya untuk kita semua berpuasa, in shaa Allah, kalau takde aral melintang, saya pun nak berpuasa, iya la, mana tau kan ada mana-mana puasa wajib yang kita sendiri tak sedar masa kita kecil-kecil dulu. Memang tak wajib berpuasa, tapi apasalah kalau kita sendiri nak ganti, moga-moga ibadat kita diterima Allah, bukan? Amin...

Baiklah, tadi saya ke GiatMARA Raub, ada benda nak refresh sikit. Bukan apa, kadang-kadang bila kita lupa, kita kena rajin mencari mereka yang ada ilmu fasal perkara yang kita tak tahu, kalau kita tahu sekali pun, kalau semata-mata untuk menyegarkan balik minda kita, apasalahnya, bukan? saya pun tak ibarat kata belajar semula untuk membuat skirt. bukan tak yakin deknon, cuma, bila kita pergi belajar balik, in shaa Allah, ilmu itu akan datang semula dan ia membuatkan kita lebih yakin dengan apa yang kita telah pelajari, kan? 

Tadi saya buat skrit, Taffeta Codroy Semi Fluffy Skirt. Saiz M, siapa nak? hahaha.. nak bagi free nih, pinggang saiz 27, hips saiz 36 saiz standard (M) lah... tadi ada kawan saya cakap...

"rajin eh kau menjahit... "

saya jawab,

"biasalah, cari makan. hehe.. kalau lah aku boleh pakai apa yang aku buat, dah lama aku menjadi lebih cantik..."

Hahahaha... tu jawapan sesaja jew... iya la, baju lelaki susah nak buat, tambahan pulak kain untuk baju lelaki amat terhad dan mahal. tu jadi sakit hati tu, kita comel, so, kepayahan lah sikit... hahahha.. bila tah nak koros!!!

Dah, nanti, esok, bila dah siap, saya update dengan gambar sekali. kay???

Assalamualaikum WBT

p/s: sumpah, I would wear what I created tapi malangnya... hahaha

Saturday, October 18, 2014

Nasi Ayam Sedap di Bangsar, Kuala Lumpur.

Assalamualaikum wbt,

Penat berfikir dan tak tau nak makan apa bila time lunch?

Korang penat makan masakan mamak? Duduk area Bangsar takde gerai makanan yang menjual nasi ayam yang berpatutan? Sepinggan RM5.00.

Jangan risau! Saya ada penyelesaiannya... haha.. tadi, saya dengan sepupu serta anak sedara pergi mencari gerai makanan. Cari punya cari, jumpa lah!!! Gerai ni gerai baru. Terletak di dalam kawasan masjid. So, yang tak bertudung kenalah bertudung bagi menghormati masjid kan.. gitu...

So! Tadi kami makan nasi ayam. Dan gerai tu juga ada jual air tea o ais.. tapi tu je la ada. Lain-lain air kena beli kat gerai yang ada kat situ jugak. Selang beberapa langkah je..

Then, risau juga mula-mula, takut tak sedap! Then bila dah rasa, alhamdulillah, sedapnyaaa... rasa sedap lah!! Saya suka.

Gerai ni betul-betul dalam kawasan masjid dan sebelah Bangsar Village.. yang kat jalan masuk parking tu... best!!

Nama gerai tu adalah seperti yang tertera di dalam gambar...

Tu je la kot... makanan sedap, tempat bersih, mana orang tak suka kan?

Assalamualaikum wbt

P/s: mengantokkk..

Thursday, October 16, 2014

Apa nak jadi dengan Malaysia ni???

Assalamualaikum WBT,

Tadi saya baca surat khabar kan, terdetik dalam hati,

"Ya Allah, apa nak jadi dengan manusia sekarang ni. Ambil nyawa orang macam Tuhan pula... gila sungguh".

Iyaa.. menakutkan bukan? Memang menakutkan, bukan apa, mana lah tahu kan, kot-kot terjadi kepada kita. Memang tak nak terjadi, tapi kalau nak buat accident, tetiba ada orang tertikam ke apa ke, 

Ya Allah, mintak jauh dan mintak tolong lindungilah diri saya dan keluarga serta kaum kerabatku dari bala bencana dan perkara-perkara yang tidak diingini. Amin ya Allah..

Semalam terbaca kat IG, ada yang tulis fasal kes bunuh siswi di apartmen di UITM, entah betul entah tidak. Maaf, surat khabar hari ni saya tak baca pun, padahal tadi keluar je kejap ke bandar,* eh jap.. bukan kejap, lama nak mampus.

Tapi mungkin sebab saya ni demam selesema dan batuk bagai buat diri lemah dan rasa nak jauhkan diri dari orang je.. iya la sebab takut berjangkit. Tadi pergi pejabat UMNO Daerah, ayah dan abang saya bersalaman lah dengan orang lain. Saya tak sebab takut dorang berjangkit. Maaf ye, bukan sombong tapi memang saya demam, then tekak tak sihat then cam ada luka la kat tekak bagai. Tambah dengan selesema, ya Ampunn.. seksa wehhh...



Tapi tadi saya pergi ke Giat Mara Raub then ada berita gembira untuk saya untuk tahun depan. Yeay!!! apakah??? nanti lah bagitahu, mana ley bagitau sekarang. hahahha.. tapi memang sesuatu yang saya sungguh tak jangka sebab encik Nazari masih ingat saya. hahaha.. mungkin sebab saya blogger sejati yang tidak putus-putus menyokong Giat Mara kot... but not everyone sees that. sampaikan my cousin cakap saya ni Duta GiatMARA dah.. rasa? takke havoc tu? hahaha...

Dah lah, tunggu je la nanti, but for now, I need to gather myself and ready for a new beginning. Jalan yang saya sendiri pilih dan I have to be tough! Yes! I will!

Assalamualaikum WBT

p/s: I hold on to a distant star...

White Phalaenopsis! A True Beauty Indeed.

Assalamualaikum WBT,

Saya suka sangat satu bunga ni!!!

Dia bunga orchid, takde bau langsung, tapi sebab dia putih dan cantik, so saya suka sangat!!! Kalau letak atas meja, then ruangan putih, then table clothe warna light coklat camtu, mesti cantik kan? 

Nama orchid ni adalah, White Phalaenopsis atau juga dikenali sebagai Moth Orchid sebab ia putih dan besar. Cantik. Takde la cam moth tu, berbulu-bulu, ni white dan besar je. Such beauty wehh...

 Tapi kalau nak pelihara yang hidup, orchid senang jaga tapi tu lah, kalau tak cukup cahaya matahari, ia mati, kalau lebih, pun mati. so, kena rajin lah. orang kata kalau bercakap dengan orchid ni ia akan hidup secara kembang dan cantik. Haaa.. camtu lah...

So, dengan rendah dirinyaaaa.. saya hidangkan anda dengan pelbagai phalaenopsis yang cantik! tada!!!






Cantek kan?? cantekkk!!!

Assalamualaikum WBT

p/s: kalau letak atas meja satu, then mesti comel.



 

Restoran Seri Bahtera Raub. Sedap!!!

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua...
Dah makan? Kalau dah makan bagus. Saya baru makan..makan apa? Haruslah makan makanan yang biasa-biasa je... hahaha..

Menu. Roti telur bawang dan roti kosong, banjir, kuah campur. Makan kat mana? Haaaa.. kalau anda berada di Raub, seharusnya anda singgah di Restoran Seri Bahtera, Raub.

Bersebelah dengan Pejabat UMNO Raub, restoran ini menawarkan berbagai resepi mamak yang memang sedap. Saya paling suka makan roti telur bawang dan kuah dal mereka sedap sungguh.

Ada banyak lagi menu yang boleh korang order, harga menu mereka pun amat berpatutan. So, takde masalah lah bagi yang ingin berjimat...

So! Apa tunggu lagi.. jom makan.

Assalamualaikum wbt

P/s: meh makan meh...

Wednesday, October 15, 2014

"Nak berharta, kena berani berhutang".

Assalamualaikum WBT,
 
Disaat termanggu-manggu,
Disaat ternanti-nanti,
Mengetuk satu peluang.
Peluang yang memang dinantikan.
Hari ini mereka datang atas dasar kerja.
Esok aku kesana atas dasar kehidupan.
Tunggu esok.



Yes! Esok saya akan ke Giat Mara Raub dan amik borang itu. Mak cakap,

"Kalau nak berharta, kena berhutang".

So! sekarang ilmu dah ada, jadi, kita teruskan perjuangan kita. Amin.

Assalamualaikum WBT

p/s: Nantikan kedatangan saya...

Berhati-hati di Mana-mana Sahaja.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua!! Selamat pagi.

Malaysia kita ni kan sebenarnya selamat, tetapi climate change telah menjadi terlampau drastik. Tak tau kenapa, mungkin ini adalah balasan Allah SWT terhadap kita makhluknya yang membinasakan bumiNya dengan tanpa ada rasa belas kasihan. Lagipun, bumi Allah ini adalah hidup kalau tidak masakan kita dalam hidup di atasnya.

Semalam saya sampai kat Kampung saya, dan sepanjang perjalanan balik ke kampung, sana sini ada accident. Di Bentong, yang melibatkan 2 kereta Myvi dan kalau tak silap, satu Toyota Hilux, dan di Raub, yang melibatkan 2 Toyota Hilux dan 1 Toyota Camry or Honda.. maaf saya tak nak jadi rude pergi tangkap gambar kat sana kan? That's rude walaupun niat untuk berkongsi. Maaf, itu bukan cara saya.

Dan sehari sebelum saya balik ke Kampung, macam-macam orang bawak kereta. Okay, hari hujan dan hujan di Kuala Lumpur adalah paling hebat. Kalau tak percaya, cuba bandingkan, kalau ada masa untuk bandingkan. Hujan selalunya start pada petang, pukul 3-4 camtu, then sampai malam lah. Ya Allah, hujannya sampai ada satu dua tempat dinaiki air. Iya! Memang dinaiki air. Sungguh menyeramkan.

Ada satu masa aritu, saya dan cousin pergi ke Pavillion dan masuk takde masalah, hari masih lagi terang, keluar je, pukul 6.09 petang camtu, terus! gelap! macam pukul 8.00 malam. Seram je rasa hati masa tu, then berdoalah kepada Allah semoga takde apa-apa yang terjadi. Alhamdulillah, takde apa yang terjadi. Semuanya selamat belaka.

Dan semalam juga kita dikejutkan dengan puting beliung di Alor Star, Kedah. Apa nak jadi ni....? aritu perubahan suhu, yang sampai ada mengatakan kita bakal menjadi London sebab sejuk. Huurmmmm.. sekarang puting beliung? Nak jadi USA pulak ke? Sungguh menakutkan... hurrmmm...

Dah lah, semoga puting beliung yang diperkatakan itu adalah pertemuan angin sahaja. Semoga tidak menjadi seperti di USA sana... amin.

Assalamualaikum WBT

p/s: Semalam hujan lebat.

Tuesday, October 14, 2014

Minat dan Keputusan.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Mesti semua sihat kan? Baiklah, untuk entry kali ni, saya nak cakap fasal minat dan keputusan. Yes, Minat dan Keputusan. 

Setiap orang ada minat mereka sendiri kan? Betul tak? ada yang buat Keputusan untuk pursue their minat buat ada yang cuba untuk menafikan minat mereka dengan membuat keputusan untuk bekerja selain daripada minat mereka.

Mungkin ada yang suka melukis, or menjahit, or buat event, semua tu adalah minat yang mampu menjana pendapatan, jikalau betul dengan cara dan sokongannya. Dan membuat keputusan untuk meneruskan minat adalah sesuatu yang amat besar. Saya maklum, mungkin ada yang kurang setuju dengan minat masing-masing sebab kadang-kadang katanya, kalau nak meneruskan minat yang menjana pendapatan ni, kenalah bersungguh-sungguh. 

Hello, kerja lain pun kena bersungguh-sungguh tau. Kerja sendiri mungkin pada mulanya agak payah sebab nama masih tidak dikenali dan mungkin tiada siapa yang tahu fasal apa yang anda buat kan? Jadi, itu mungkin kepayahan disaat mula, tetapi, jikalau kesungguhan ada, in shaa Allah, segalanya akan dipermudahkan. Banyakkan berdoa kepada Allah, nescaya Dia akan kabulkan pemintaan anda.

Jangan bezakan diri kita dengan orang lain, kita mungkin boleh berjaya dengan cara yang berbeza. Yang lain mungkin berjaya dengan cara yang lain. Jangan menidakkan keiinginan orang lain untuk berjaya dan jangan pula bila tidak berjaya dicakapkan,

"haaa.. tu lah, dah cakap dah dulu".

Jangan macamtu, keep give supports. Saya pun ada kawan-kawan yang memang tak putus-putus menyokong apa yang saya buat sekarang. Takde pun antara mereka yang menyatakan,

"eh, apa benda kau buat ni, tak baguslah. Baik kau cari kerja lain".

Maaf, takde sorang pun. Yang ada hanyalah mereka yang menyokong saya secara berterusan. Dan keputusan saya? I will tell you later on in entry yang mendatang. Boleh?

Assalamualaikum WBT

p/s: Baru lepas tengok Maleficient dengan How To Train Your Dragon 2. Best dua-duanya. haha
 

Monday, October 13, 2014

Ke Johor Kita...!

Assalamualaikum wbt,

Maaflah sibuk sikit, a few days back we went to Johor sebab ada wedding. Jaohh woiii... tapi seronok sebab dapat tengok tempat orang...

Apa yang saya nampak, layout johor sangat cantik, kami buat wedding kat Pasir Gudang, dekat sangat lah kan dengan Johor Bharu kan? Dan... taman-taman kat situ semua cantik-cantik. Layoutnya cantik sungguh. Suka tengok... hahaha...

So, sempat la pergi sana sini kat Johor tu.. JPO, makan kacang Pool, makan seafood. Sedap! Semua best!! Then jumpa lak Wak Doyok kat Seafood Senibong.. hahahha

Okay la.. tu je for now.. :)

P/s: cantik Johor!!