Nuffnang Ads

Saturday, April 23, 2016

Majlis Pelancaran Penyuburan Budaya Masyarakat Perniagaan dan Keusahawanan Pahang 2016.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semuaaa? Sihat tak?

Haaa...hari ni saya berada di Majlis Pelancaran Penyuburan Budaya Masyarakat Perniagaan dan Keusahawanan Pahang 2016 dan ia akan dirasmikan oleh Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Al-Haj Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'inbillah.

Jadi, memandangkan saya seorang Usahawan GIATMARA Raub.. makanyaaaa.. saya diberikan kepercayaan untuk meletakkan barangan hasilan saya.

ha laaaa.. saya letak apa yang saya ada. Korang tengok gambar tu k?

Assalamualaikum wbt

p/s:  hehe..malu gak duduk kat booth tapi..biarlah..haha..

Wednesday, April 20, 2016

Nasi Arab Raub! Original Nasi Arab.

Assalamualaikum wbt,

Siapa pernah makan nasi Arab?

Well, saya pernah BUAT nasi arab sekali...and it tasted quite good tapi lepas tu malas dah sebab memang bukan makanan saya. saya selalu makan nasi putih je...hahaha...

Jadi, nak dijadikan cerita, saya makan nasi Arab di GM Raub sebab dorang ada meeting. So... memang sedap.

Jadi, saya tanyalah kedai mana yang menyediakan nasi Arab yang sedap ni. *well, yang buat bukan orang Arab...tapi Arab Kelantan.. hahaha.. takde la...orang Kelantan punya kedai ni...so...kepada orang Kelantan yang lalu di Bandar Raub, jangan malu-malu singgah di sebuah kedai baru di berhadapan dengan LHDN baru tu...ada simpang situ...masuk je sebab kedai dorang kat bangunan baru tu.

kalau tak silap Perfect Catering dan mereka menyediakan Nasi Arab Original. tapi apa-apa pun, memang sedap. Tak tau la sejauh mana original yang dikhabarkan...tapi pada tekak saya, boleh makan laaa...sebab kalau yang betul2 original tu...penuh dengan rempah ratus kan? so, yang ni dah di Melayu Kelantankan sikittt...haha...

Apa-apa pun, memang sedapp...

Datang k? Jangan tak datanggggggg...

Assalamualaikum wbt

p/s: kita bungkus jeeee.. makan kat rumah dengan le familia

Saturday, April 16, 2016

Yes! Saya adalah Tukang Jahit.

Assalamualaikum wbt,

Mungkin ramai yang tak tau lagi kot yang saya juga adalah tukang jahit. hahaha... yesss... saya menjahit...mostly pakaian wanita.

Saya menjahit even after menjadi pelatih GIATMARA Raub dan lepas tu saya menjahit untuk mencari rezeki. Alhamdulillah, seronok.

Sekarang saya cuba menjahit pelbagai jenis baju dan alhamdulillah, menjadi. hehe.. lastest saya ada jahit satu long gaun ni. Untuk mannequin.

tetiba la kan...korang semua nak mencuba jahitan saya, bolehlah menghantarkan Whatsapp di 013-9265385 atau email saya di akmallralzan@gmail.com atau search IG saya di akmallrazlanatelier dan follow saya for more information.

saya akan cuba penuhi permintaan anda.

Assalamualaikum

p/s: tengok gambar eh...hehe

Friday, April 15, 2016

Saya Sayang GIATMARA RAUB.

Assalamualaikum wbt,

Hieeeeee!! *my new trademark...thanks Alaska. hahahahaha....

Now, all know yang saya memang bergiat rapat dengan GIATMARA RAUB dan saya amat menyayangi GIATMARA RAUB sebab ia telah memberi saya banyak ilmu, bantuan serta pengalaman yang memang amat membantu saya dalam perniagaaan.

Sejak 2013, saya mendaftar sebagai seorang pelatih di GIATMARA Raub yang lama dan sehingga sekarang, saya masih lagi kerap ke GIATMARA Raub dan sudah di tempat yang baru, suasana yang baru dan ada cikgu-cikgu baru. Seronok. I really wish I could be a part of the family, quite broken but manageable. hahahaha... Family, biasalah kan...

Saya juga adalah bekas Setiausaha BPP Sesi 1/2013. It was fun and we manage to do a lot of events. Yes, amazing 6 months indeed.

Memandangkan saya sering berada di GIATMARA RAUB yang baru ni, saya juga adalah seorang guru Bahasa Inggeris untuk program PKPV, satu program yang amat bagus untuk mereka yang sertainya.

Para pelatih BPP sekarang Sesi 1/2016 juga selalu bertanyakan perkara yang boleh dijadikan petunjuk untuk mereka dalam memacu BPP *Badan Perwakilan Pelatih. Terutamanya, Pengerusi BPP, Hisham. Dia sering juga bertanyakan pengalaman saya dan cikgu Mail dan a few others said that my sesi was the best sesi ever. Takde lagi sesi yang mampu challenge my sesi. Katanya...hahaha...

Then, I accidently heard that ada Biro-biro dalam BPP meletakan jawatan dan the other dalam satu course ni tak nak join sebab sibuk. Well, situ saya dah rasa macam... What the heck? ... kenapa? when i was a pelatih, we have nothing. kami takde tempat yang menarik, atap kami belajar selalu bocor, kami takde tempat yang berkumpul kalau hari panas, kami takde tandas yang menarik but what we have is kerjasama. Kenapa? Kerjasama adalah perkara yang paling seronok, be kind to other people, others work hard too. Orang lain pun kerja keras for that kerjasama.

Now, itu pelatih, masa saya dulu, i had this one teacher yang selalu keluar sebab selalu ada hal. It was quite... intense. Kenapa? we really want to learn and she wasn't there for us. Too bad kan? Now she is a successful businesswoman. Congratulations.

Orang kata, cikgu-cikgu adalah penggerak dan pada saya tugas hakiki sebagai seorang cikgu adalah menjadi pengajar. Itu tugas hakiki, dan tugasan pelajar adalah belajar. Its a give and take session. But, in GIATMARA is quite different, why? Because its an everyday rotation, I mean, ia adalah satu process yang setiap hari. Maksudnya, dari pagi sampai petang. Ia agak memenatkan tapi its a good process. Ia process yang menyeronokkan dan to me, sebagai seorang pelatih dan seorang S/U, workload is different. Its more like extra workload but I managed to get it done. At first, it was hard but heyy.. I can do it. I did it.

Janganlah jadikan memegang sesuatu jawatan dalam sesuatu badan or persatuan membuatkan kerja tertangguh. Bukan apa, it will be veru useful untuk masa yang akan datang.

Berapa ramai pelatih yang BUKAN dalam BPP yang menjadi perhatian dan diingati? Not many dear..not many. Susah sekarang, tapi ingat, masa depan yang kita hendakkan bantuan dari GIATMARA. Itu je, it is also a give and take process. U give ur all now, a few months after that, u will get it back. Trust me.

terpanjang pulak. bukan apa, GIATMARA RAUB is very near to my heart and to not see these pelatih, to give their all like we did before, menyakitka hati saya..its more like too sad to see that. Kesian.

Give cooperation.

Assalamualaikum wbt

p/s: feel free to ask me anything. haha

Tuesday, April 5, 2016

New Channel GO ASEAN!

Assalamualaikum wbt...

Apa khabar? Sihat?

Baiklah...sapa pernah tengok new channel kt Astro... Go ASEAN. Best betul channel tu...

ni memang pure travel...memang pure. takde iklan cam TLC ke apa.. memang best...

so...kepada yang nak berjalan ke negara ASEAN, boleh lahhh tengok GO ASEAN... ok?

Assalamualaikum wbt

p/s: lunch jommm

Monday, April 4, 2016

Jom Undi Ben Ashaari for APO 2016.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? sihat tak? maaflah lama tak mengupdate tulisan di sini..

adoi..entah...rasa macam ketandusan idea jeee... tak tau kenapa... kekadang ada idea... banyak la benda lain terjadi...macam-macam tau dak...

ni saya nak ucapkan tahniah kepada Abang Ben dari Ben Ashaari dot com yang berjaya meloloskan diri dalam top 5 APO. Jadi, jom kita undi Mr Mama yang Sado ni. ok?

Kita buktikan yang menjadi fulltime blogger and self employed is also a job. a meaningful job that pays the bills. InsyaAllah, ada rezeki abang Ben akan menang. Amin.

jadi, kepada blogger yang ingin melihat abang Ben menang, jangan lupa undi k?

Assalamualaikum wbt.

p/s: undi...