Nuffnang Ads

Wednesday, April 12, 2017

AKMALL RAZLAN ATELIER. JOM!!!

Assalamualaikum WBT

Apa khabar semua? Well, untuk entry ini saya nak tunjukkan beberapa hasil kerja saya yang boleh dikatakan saya agak berbangga dengan apa yang saya buat. Alhamdulillah.








So, inilah kerja-kerja saya. Saya tukang jahit sebenarnya, blogging ni sekadar hobi. Hihihi.. sebab tu jarang-jarang sangat menulisnya. Kalau blogging sebagai kerja, seharusnya saya aktif dengan entry-entry yang menusuk qalbu. Haha..

Apa-apa pun, kalau nak tengok lebih lanjut, follow la IG saya di a@akmallrazlanatelier dan FB di nama yang sama Akmall Razlan Atelier...atau nak email tentang tempahan, di akmallralzan@gmail.com atau Whatsapp di 013-9265385.

Itulah sahajaaaaaa...

Assalamualaikum WBT

p/s: Tempahan raya masih dibuka. Kalau nak buat top macam Saloma Top pon boleh... nak  jahit manik tudung, pon boleh. Nak jadi manik di baju kurung yang dah siap ada, pun boleh! Hantar je, whatsapp k?

Tuesday, April 11, 2017

Sukan atau Akademik???

Assalamualaikum WBT,




Apa khabar semua? Sihat ke? Saya baru je lepas ada program tadi kat kampung saya ni. Program Ceramah dan Pemeriksaan Kesihatan Peringkat Kampung Jenud 2017. Alhamdulillah, acara okay je.. tak ramai sebab ada kematian semalam, jadi hari ni rata-rata pergi memasak ke rumah yang ada kematian. Al-Fatihah. 

Baiklah, hari ini saya terasa nak berkongsi pandangan mengenai SUKAN atau AKADEMIK?

Apa pendapat anda?

Pada pendapat saya, sukan dan akademik seharusnya seiring. Maksudnya, cemerlang sukan = cemerlang akademik dan begitu juga sebaliknya, tetapi, ada yang cemerlang sukan, tapi akademik hancur dan ada jugak, cemerlang akademik, tapi sukan ke laut Hindi. Kan?

Tapi, apakah pandangan kita terhadap hal ini?

Ada yang mengatakan, 

"alah, takyah bersukan sangat lah, bukan menjamin kehidupan pun, jangka hayat kerjaya tu sekejap je".

Okay, tapi ada juga yang kata,

"Bersukan lah, tapi kena balance dengan akademik, jangan lupakan akademik".

Okay... macamane tu?

Baiklah, pada pendapat saya, bersukanlah sebab ia akan membuatkan kehidupan kita lebih sihat tetapi, jangan lupakan pelajaran. Dua-dua penting, ada ramai ahli sukan yang berjaya dalam akademik, dan ada juga yang ahli akademik yang tak dapat kerja, huhu.. itu rezeki dan usaha.

Tengok Dr. Shazril, ala yang Doktor kat Hospital Terengganu tu, dia bersukan, maksud saya, bina badan tu kan, tu bersukan juga . Dr. Pietro Boselli, ahli akademik dan juga seorang model, ramai lagi contoh-contoh yang boleh dijadikan contoh untuk menjayakan niat bersukan tu.

Tengok Lee Chong Wei, dia dulu seorang pemain bola keranjang, tapi rezeki dia, dia jadi pemain badminton, tapi dia tidak lah duduk sahaja, tapi dia berusaha dan sekarang dia adalah pemain terkemuka dunia. Sapa tak kenal Lee Chong Wei, kan? 

Tapi tulah, sistem sekolah sekarang ni berbeza sikit dah, ada KPI bagai, dulu ada juga, tapi sekarang ni lebih ditekankan kepada pencapaian sekolah itu sendiri. Maksudnya, kalau sekolah tu tinggi pencapaian akademik, maka sekolah tersebut ada nama. Kalau untuk pencapian sukan, sebab rata-rata sukan adalah benda yang sikit je orang minat kan? Lagi satu, fasiliti tu kurang, bukan takde, kurang sangat. Kalau sekolah-sekolah luar bandar, bakat banyak, disebabkan pendedahan kepada murid tu kurang, dek fasiliti yang kurang, maka, bakat itu terbakar begitu sahaja.

Berapa ramai bakat dari luar bandar yang diketengahkan? 

Ada sesetengah cakap,

"Kau nak, kau pergi lah".

Yes, dek, budak-budak kita bukan macam budak-budak bandar yang dipupuk dengan keyakinan. Nak cakap depan kelas pun takut, ini pulak nak bersaing dengan mereka yang lain di tahap yang lebih tinggi. Kenapa kurang yakin? Itu lah, kurang pendedahan. 

Saya ingat lagi, saya diketawakan masa masuk satu pertandingan membaca poem bahasa inggeris. Did my level of confidence goes down that time? Yes, sebab apa? Sebab saya tak familiar dengan keadaan tersebut. I was not ready with all the bullshit monkeys words when people laughed at me. But then, look at me now, I can speak, write and proud with my English language knowledge. Eat that? B!

Anyways, berbalik kepada Sukan atau Akademik? itu tadi, jadi, kepada guru-guru sukan di sekolah-sekolah, teraplah nilai-nilai kesukanan dalam diri anak murid anda. Sebab bagi ibubapa yang tiada pengalaman dalam sukan, kami hanya tahu menonton, segala teknikal issues, guidance, adalah daripada pihak anda.

Ramai yang berbakat, insyaaAllah, tidak akan tandus industri sukan negara jikalau ada pihak yang betul-betul mahukan  anak-anak ini berjaya dalam sukan. Lagipun, sukan membantu menjadi creative,  bijak menguruskan masa dan menjadikan anak-anak lebih sihat dan fokus.

Di zaman dunia tanpa sempadan, internet di hujung jari, memang susah untuk memulakan sesuatu, tetapi , bila dah berjaya, u can get ur name shines with them too. Trust me teachers.

Apa-apa pun, dunia sekarang amat mencabar, SUKAN atau AKADEMIK, akan selalu menjadi perdebatan, tetapi ingatlah, buatlah pilihan tepat, NO. Tiada pilihan tepat sekarang, sebab semuanya datang dengan USAHA. Berusahalah!

Assalamualaikum WBT

p/s: Saya pandai main badminton je, tapi kaki sakit, pandang je la...huhuhu

Sunday, April 9, 2017

Projek Perpustakaan Mini Kampung Jenud.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Mesti semua sedang sibuk menonton Anugerah DFKL 2017 kan? apa-apa pun, saya jarang tengok drama Melayu, jadi, memang tak pandai sangat.


Baiklah, untuk entry kali ini, saya ingin mendapatkan perhatian anda terhadap satu projek yang saya ingin buat. Projek ini adalah memulakan sebuah Perpustakaan Mini di kampung saya, oleh itu, saya ingin memohon jasa baik anda yang mempunyai buku-buku akademik, ataupun ilmiah yang sudah tidak tahu mana nak letak, anda bolehlah dermakan kepada saya supaya saya dapat memulakan projek saya ini.

Tujuan Projek Perpustakaan Mini Kampung Jenud :

1. Untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak Kampung Jenud.
2. Memastikan anak-anak Kampung Jenud mempunyai kadar literasi yang tinggi.

Mungkin kalian mempunyai buku-buku yang sudah kalian tidak mahu dan tiada tempat yang hendak di letakkan, kalian boleh hantarkan kepada saya di alamat,

Akmal bin Razlan
Kampung Jenud, Sega 2,
27660, Raub, Pahang.
018-9807556

Kalian juga boleh Whatsapp saya di nombor tersebut.

Alhamdulillah, saya sudah mempunyai beberapa buku dan saya hanya perlu membeli beberapa rak untuk meletakkan buku yang saya ada. InsyaaAllah, jikalau kalian, rakan-rakan, terbaca akan entry ini, saya mohon kalian pertimbangkan projek saya.

Sekian, terima kasih.

Assalamualaikum WBT

p/s: Tolong pertimbangkan.

Merapu Berisi.

Assalamualaikum WBT,

*masih menulis blog ni sebab memang ini la tempat luahan perasaan dan buah fikiran yang PALING baik dan setaraf dengan Twitter. Yes, I tweet.

Baiklah, hari ni adalah hari Ahad. As usual, hari Ahad adalah hari yang panas. Tak tau la panas sampai bila, tapi selalunya, panas macamni mengundang hujan. Tapi kalau hujan tanpa angin takpedehal, tapi lately, hujan yang disertakan dengan angin kuat, almost ribut like angin. Takut sebenarnya, iya lah, duduk kat area Kampung, ada banyak pokok-pokok yang agak besar. Tapi nasib baik dekat dengan area rumah takde pokok besar dah, sebab aritu, pokok macang tu dah kena tebang. Sebab angin tulah... takut timpa ke rumah.

Sebenarnya, saya sekarang ni masih mencari sesuatu yang betul-betul hendak saya tulis. Bukan saya nak spesifikkan blog saya ni, tapi kadang-kadang tu lah, idea takde kan.. terpaksa tulis benda yang merapu. Tapi kadang-kadang, yang menarik fasal merapu ni, ia menerbitkan satu idea yang boleh dikatakan bernas dan mempunyai isi. Tulisan tanpa isi, bila orang baca pun menyampah kan? Tapi itu lah, kena ada isi, biarpun merapu. Haha...

Baiklah, semalam saya menonton sebuah video mengenai seorang Mathematician bergelar Dr. dan juga seorang Model, Pietro Boselli. 



Cerita dia ni dah lama dah, tapi tu la.. bila orang famous kan, cerdik plak tu.. siapa tak suka baca kan? Menariknya, dia habiskan Bachelor's Degree dia, first class honour, terus buat PhD, dik...PhD!!! Kau rasa?

Terus stress.

Apa-apa pun, kalau rajin, search la dalam website, berlambat gambar dia as model, as teacher, as mathematician, Ok?

Assalamualaikum WBT

p/s: nak berehat jap... baru lepas bagi anak-anak sedara makan nasi... lambat sikit...

Saturday, April 8, 2017

Jahat-jahat nak ke mana? NERAKA?

Assalamualaikum WBT,

Ramai orang sekarang ni ada rasa dengki dengan orang lain. Kalau dengki yang membina takpe, meaning, kita jadikan kehidupan orang lain sebagai panduan dan try make our lives better. Ini tidak, dengki yang secara kejam. Setengah orang ada yang kena santau lah, guna-guna lah, itu la, ini lah... seram wehhh...

Mintak jauh la daripada perkara yang macamni.


Saya sering membaca posting orang yang menderita fasal benda-benda yang macamni. Macam petang tadi, saya baca fasal seorang lelaki menyantau orang yang dia minat tapi bila orang yang dia minat tu tolak cinta dia, dia marah. Dia santau orang yang dia minat supaya orang lain tak dapat. 

WHAT THE HELL?


Tak faham! Semua orang ada perasaan masing-masing, Cinta yang berteraskan ilmu syaitan, tak kemana. Percayalah. Hanya akan membuatkan diri anda tak senang duduk Rasa nak marah, semua ada.

Ada lagi tadi, bekas isteri yang menundukkan suaminya ketika kahwin dan menyantau bekas suaminya ketika suaminya telah berkahwin dengan wanita lain. Okay, ini berkaitan dengan tanggungjawab. Tanggungjawab suami untuk bagi anak-anak makan jikalau ada anak-anak yang masih kecil. Jikalau takde anak, hendaklah memberi nafkah kepada isteri, tapi jikalau isteri mintak cerai, maka tidak jatuh atas suami untuk memberi nafkah kepada isteri, jikalau itu pemintaan isteri dan jikalau si suami memberikan segalanya kepada si isteri. *haa... dah jadi ustaz pulak. Tapi itu lah, hati masing-masing kan, bak kata pepatah Melayu, "rambut sama hitam, tapi hati lain lain".

Kadang-kadang percakapan kita, perlakuan kita, posting kita dalam FB, IG, semua ini dilihat orang. Kalau orang tak suka, macam-macam yang orang boleh buat. Mungkin benci kita tak sedalam benci orang lain, tapi itu lah, orang lain punyai pendapat berbeza. Bila hati dah dipujuk syaitan, gunung pun boleh ditarah.

Okay fine, saya ni kadang-kadang mulut boleh tahan, tapi tu lah, bila orang usik kita, kita kadang-kadang marah la jugak kan, tapi tu lah, kadang-kadang orang yang tak tahan dengan kita, PADAHAL dia yang usik kita. What the hell? What do you expect? For me to be nice and hug you whenever I see you? Please, I am not that innocent.

Apa-apa pun, kita cuba la untuk menjadi baik dengan Allah dan diri kita dahulu sebelum cuba menjadi baik dengan diri orang lain. Bukan apa, kadang-kadang baik kita tu, kita nakkan sesuatu in return. Jadi! Cubalah dulu yea, mana tahu, kita boleh sama-sama berubah menjadi baik. Dan bila kita jadi baik, tidak terdetik dalam perasaan kita untuk buat perkara-perkara buruk TERHADAP orang lain! ok?

Dah lah, saya ni suka baca cerita-cerita mistik, seram tapi bila sensorang, mula teringat! Tu malas tu...

Assalamualaikum WBT

p/s: Tempahan Baju Raya by Akmall Razlan Atelier telah dibuka. Jangan malu, jangan segan, whatsapp me at 0139265385, kita bagi harga kasih sayang.

Tuesday, April 4, 2017

Kedai Makan Angah, Raub.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semuaaa...

Bersiaran lagi kita di Makan Di Mana? Saya sekarang berada di sebuah kedai di Bandar Raub.

Kedai Makan Angah.

Premis yang berada di Pusat Perniagaan Raub adalah sebuah kedai makan Bumiputera yang baharu. Kedai yang berasaskan makanan Melayu kampung adalah menyediakan makanan yang enak dan menepati selera anda.

Hari ni mereka menyediakan Gulai Lemak Daging Salai. Mana nak cari oiiiiu... sedap hamat pulak tu...

Ada telur masin, ikan keli goreng...ada gulai asam tempoyak patin... apa lagi mauuu??

Datanglah ke Kedai Makan Angah Raub yang beralamat di No.48, Pusat Perniagaan Raub, 27600,Raub,Pahang.

Jommm makannn...


Sunday, April 2, 2017

Musim Tak Menentu, Jaga Keselamatan.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Sihat ke?

Saya ingin mengucapkan salam takziah kepada mereka yang berada di Melaka sebab terbabit dengan banjir kilat. Sekarang ni musim memang tak menentu, di tempat saya ni sekarang hujan lebat dan semalam ribu kuat, memang menakutkan.

Tapi, kita hanyalah hamba dan semoga Allah SWT tidak menguji kita dengan ujian yang besar, amin.

Baiklah, hari ni dah 2 April 2017 dan result MUET saya akan keluar pada awal bulan Mei. Semoga saya dapat result yang terbaik dengan usaha yang saya buat semasa menjawab peperiksaan. Amin *I really want to get a Band 6 for that. Really!

Now, kepada yang membaca, saya ingin berpesan kepada semua supaya menjaga keselamatan semasa musim hujan yang agak tidak menentu ini. Tutup semua plug sebab hujan berserta dengan kilat amatlah berbahaya. Jaga anak-anak supaya tidak bermain hujan kerana AIR adalah KONDUKTOR yang terbaik bagi kilat. Ingat tu! Sains tu, jangan lupa. Jaga pemakanan. Jangan makan makanan yang tidak di masak. Minum air masak yang banyak supaya kekal hidrasi. *hidrasi yea, bukan DEhidrasi. Yeaa, neelofa? Luv.

Jadi, ingat pesanan saya tu!!!

Assalamualaikum WBT

p/s: Jaga keselamatan.


Sunday, March 26, 2017

Kesibukan Melampaui Batas.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Alhamdulillah, saya sihat wehhh... ni tengah stress sebab terlampau sihat. Adoiii.. pening.

Okay, ada yang bertanya,

"Mall, ko tak buka kedai ke? Selalu tengok tutup je"

Adoi... macamne nak jawab eh. 

Ada je sebenarnya, cuma ada masa-masa, saya ni seorang yang amat sibuk. Ni esok nak ke KL sebab bawak makcik pergi follow-up dengan Doc untuk Chemo treatment. Yes, mak cik ada Ovarian cancer, tapi dah buang dah. So, now adalah untuk chemo treatment. Mak cik saya makan jugak all those jus pegaga asli, segala jus sayuran lah... macam-macam. Gamat pun makan. InsyaaAllah, kita ikhtiar, Allah yang menentukan segalanya kan?

Okay, saya ni sebenarnya adalah seorang tukang jahit merangkap seorang AJK JKKK, seorang cikgu Bahasa Inggeris dan juga seorang anak kepada mak dan ayah saya. Tanggungjawab ni memang dipecah-pecahkan mengikut keperluan dan keutamaa. Haha, macamane tah nak cakap. Haha, tapi macamtu lah. 

Hari saya kekadang bermula awal, kekadang lambat, but lately macam lambat sikit sebab maybe tidur lambat kot. Lepastu, bangun je ada la benda kena buat, masa tu bilik dah tak kemas dah. Ni dekat dua minggu tak kemas bilik, so, macamtu lah. Sibuk weh, ni pun tadi sempat pergi menjahit baju customer, nasib baik alteration je. Kalau nak jahit full baju, memang kena cari masa untuk buat semua tu.

InsyaaAllah, dalam next week dah kena potong beberapa baju yang dah dihantar oleh customers. Bak kata kawan saya, kerja-kerja jugak, customer jangan lupa. Iya lah, bayangkan, kalau dorang dah hantar baju then percaya yang kita akan buat segala, tetiba, kita tak buat. Takke naya tu namanya kan?

Jadi, insyaaAllah, dalam masa terdekat ni, akan potong, jahit tepi dan cantum segala baju yang ada. Itu belum lagi baju yang hendak dibuat secara pukal tu... adoiii.. pening weeehhhh!!!

Dah-dah, ni rasa nak pitam sebab banyak kerja kena buat. Adoiii...

Assalamualaikum WBT

p/s: esok kena bangun awal...sebab nak HKL... jumpa di sanaaaa

Thursday, March 23, 2017

SSM oh SSM!!!

Assalamualaikum WBT,

Alhamdulillah, tahniah saya ucapakan kepada pasangan-pasangan yang telah mendirikan rumahtangga dan ucapan saya semoga perhubungan yang dibina kekal hingga ke akhir hayat.

Baiklah, hari ni hari Khamis. Tadi saya nak pergi hidupkan SSM *sebab dah mati.. or expired. Hahaha... tahukah anda kita boleh hidup SSM di kaunter Bank Simpanan Nasional??? Tahukah anda? Saya baru tahuuuu... kesiankan?

Malangnya, setelah saya pergi ke BSN Benta tadi, tak boleh sebab ada masalah dengan mesin. Dorang kata,

" Tak lepas la bang nak print sijil".

Well, saya pun balik dengan perasaan neutral. Iya lah, kalau salah mesin, nak buat macamne kan? Bukannya kalau saya menangis meraung kat situ boleh betulkan keadaan, kan?

So, maybe saya kan ke Temerloh or Kuala Lumpur untuk hidupkan SSM sebab saya sendiri tak tau jadual SSM datang ke Raub ni haaaa... nak berniaga pun susah.. kang deactivate je senang. Boleh dapat BR1M!!! haahaha.. nampak tak? *saya berjiwa Kerajaan Najib...

Nak pergi Temerloh macam jauh tapi tengok la macamne, kalau makin lamaaa, makin denda bertambah. Macamne tah saya boleh terlupa dengan tarikh tu!!! adoi... sedih betul.

Okay, itu saja untuk kali ni, maaflah, kurang berinformasi. 

Assalamualaikum WBT

p/s: nak fikir macamane nak selesaikan masalah ni haaaa...



Saturday, March 18, 2017

ISLAM : Kita ini pendosa.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Seperti yang dijanji kan tadi, saya ada satu perkara yang saya ingin kongsi dengan semua.

Baiklah, siapa pandai fasal agama? 

Bila kita bercakap fasal agama Islam ni kan, tak semua mampu menjawab melainkan seseorang yang mempunyai ilmu agama. Ingat! Ilmu agama Islam adalah berkaitan dengan FAITH dan bukan LOGIK. Kalau agama berkaitan dengan LOGIK, itu bukan agama.

Ingat tak satu maksud berkenaan dengan IMAN.

Menurut bahasa iman berarti pembenaran hati. Sedangkan menurut istilah, iman adalah:

تَصْدِيْقٌ بِاْلقَلْبِ، وَإِقْرَارٌ بِاللِّسَانِ، وَعَمَلٌ بِاْلأَرْكَانِ.

“Membenarkan dengan hati, mengikrarkan dengan lisan dan mengamalkan dengan anggota badan.”

Ini adalah pendapat jumhur. Dan Imam Syafi’i meriwayatkan ijma para sahabat, tabi’in dan orang-orang sesudah mereka yang sezaman dengan beliau atas pengertian tersebut.

Ada tak dia cakap logik? Kalau logik macamni,

"Eh, kalau kita benarkan dengan hati, kenapa nak buktikan dengan lisan dan pergerakkan pulak? Dan benar kan?"

Itu adalah pure logik. Orang yang berfikiran logik akan selalu berfikiran seperti hendakkan bukti depan mata, kena ada bukti nampak dan macam-macam lagi lah. Kadang-kadang itu lah, LOGIK memang tak boleh dengan FAITH, KEPERCAYAAN.

Contoh FAITH adalah, kita tau oksigen itu ada, Kita hirup oksigen untuk hidup. Nampak tak oksigen? Tak nampak kan? Tapi kita percaya oksigen itu ada. Until Sains buktikan oksigen itu ada, barulah kita percaya. Itu mereka yang logik, kalau orang yang ada KEPERCAYAAN, dah tak payah penjelasan SAINS dah.

Nabi ada jelaskan tentang macam-macam, of course dengan bantuan Al-Quran dan Hadith. Tapi kita ni jenis konon tak percaya, nak jugak penjelasan Sains padahal dalam Al-Quran dah ada. Mengade.

Macam pengharam Khinzir. Uish, tak nak percaya kenapa khinzir tu haram. Ha.. bila sains cakap ada cacing yang tak boleh mati hidup dalam daging khinzir tu, mula gelabah. Ada sebab kenapa Allah haramkan Khinzir. Ada orang LOGIK tanya, 

"Kenapa Khinzir diciptakan sedangkan ia haram".

Haaaa... ni la permainan orang LOGIK yang sering kali seolah-olah cuba mencabar KEPERCAYAAN seseorang.

Ada sesetengah pendapat, Khinzir itu diciptakan sebagai perlambangan mereka yang degil. Degil dengan perintah Allah. Dah tau haram tapi buat juga.

Tapi apa-apa pun, fasal ada artis kita yang telah berhijrah dan EAGER to share her opinions on SocMed, well, go for it. TAPI! Berlapik lah, dakwah sentap ada masanya, dan ISLAM itu indah. Islam itu sempurna, yang cacat cela adalah penganutnya yang masih mencari-cari erti penghidupan.

Takde seketul manusia pun yang MEMAKSA orang lain berhijrah. HIJRAH dan HIDAYAH itu hak Allah. Kalau Allah nak bagi, Allah bagi. Sejahat-jahat manusia, akan menjadi sebaik-baik manusia apabila Allah bagi HIDAYAH. Tapi kalau kita meminta-minta HIDAYAH Allah, menunjuk-nunjuk ibadat kita, RIAK, TAKBUR, subhanAllah. Makin lamalah kita hidup di dunia ini. Menebus dosa.

Apa-apa pun, bukanlah nak kata setiap orang kena mind their own business, tidak. Tapi, ingat sekali lagi, ISLAM itu indah, ISLAM itu sempurna, ISLAM itu lembut sifatnya. Janganlah kita burukkan, cacatkan dan keraskan ia dengan sifat kita manusia, penganutnya yang jahil. 

Ingatlah, kita bercela. Cari jalan untuk diri kita dulu, sebelum tunjukkan orang jalan yang kita senangi. Mungkin jalan kita senangi, tak selicin jalan mereka yang lain. Ingat, tujuan kita satu, Allah SWT.

Assalamualaikum WBT

p/s: Hidayah Allah itu mahal. 


Selamat Memenuhi Jemputan...

Assalamualaikum WBT,

Salam weekend semua!! Semoga semua dapat berehat dan kepada yang hendak pergi ke kenduri kendara yang dijemput, pergi,pergi,pergi..penuhi jemputan orang mengajak adalah satu kewajipan.

Apa tunggu lagi, tapi sebelum tu, meh baca blog saya dulu k?

Sila clik di mana-mana tajuk yang anda suka dan bacaaaaa...

Hahaha...

Maaflah, entry pendek sebab terlambat sibuk untuk mengutarakan pendapat tentang beberapa perkara. InsyaaAllah, saya akan tulis bila ada masa senggang sikit.

Assalamualaikum WBT

p/s: laparrrr

Wednesday, March 15, 2017

Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar? Saya sekarang berada di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu, Kelantan. Saya dengan rakan-rakan yang lain mengikuti lawatan sambil belajar ke Kota Bharu sempena dengan IKPK RISDA Bukit Sireh, Kelantan.

First time datang sini, tapi disebabkan dah lambat kan, now dah dekat pukul 5 petang, dah tak berapa ramai orang. Tapi bagus jugak tak ramai orang, haha..tak sesak.

Sekarang saya tengah minum di satu kedai Tingkat Satu, nombor kedai 833 dan mak cik yang jaga ni adalah bisu. So, memang rezeki dia la kami minum kat sini.

Kepada yang berkunjung ke Pasar Siti Khadijah, pergilah kedai 833 dan tolong bantu mak cik ni.... k?

Dah, nak jalan lagi ni. tapi tak tau ke mana...haha

Assalamualaikum wbt

p/s: Laparrr lagiiir....hahaha


Selamat Pagi dari IKPK Bukit Sireh.

Assalamualaikum wbt,

Selamat pagi semua.... saya masih lagi di IKPK Bukit Sireh, Kuala Krai, Kelantan. Yes, seronok program ni.

Saya sendiri baru tahu yang Institut Kemahiran Pekebun Kecil ni hanya ada 4 dk seluruh Malaysia.

1. IKPK Padang Rengas, Perak.
2. IKPK Kampung Awah, Temerloh, Pahang.
3. IKPK Bukit Sireh, Kuala Krai, Kelantan.
4. ?

Dan tinggal satu lagi IKPK, apa tah nama satu lagi. Lupa pun iya. Haha...

Apa-apa pun, hari ni saya sarapan Nasi Dagang dengan Kuah Gulai Ikan Tongkol. Sedap oiiii...

So, ni nak masuk kelas dulu.

Assalamualaikum wbt

p/s: looking forward nak makan apa jap lagi niiiiihhhh...


Tuesday, March 14, 2017

Laksa Kelantan di Kuala Krai, Kelantan.

Assalamualaikum wbt,

Masih lagi berkursus di IKPK Bukit Sireh, Kuala Krai, Kelantan. InsyaaAllah, akan habis pada 16hb Mac 2017.

Masih seronok cuma banyak sedikit masa senggang. Nak keluat tak boleh, sebab, memang tak boleh lah...camtu. Jadi, saya duduk dalam bilik je, lagipun, kat luar tu panas. Cuaca sangat panas, biarpun dikelilingi oleh pokok-pokok yang menghijau, tapi cuaca masih panas.

Jadi, saya beristirehat di dalam bilik. Hewhewhew... Sebab tadi dah kelas, esok ada kelas lagi. InsyaaAllah.

Dan esok juga ada aktiviti luar bagi meninjau pasaran di Kelantan. Saya follow the flow sebab dengar rakan-rakan kursus lain mempunyai pengalaman hebat, membuatkan saya rasa kecil. Hihihi..

Tadi baru je lepas makan laksa asam kelantan. Sedap!!! tu tengok gambar kayh!

Itu sahaja lah, ni nak tunggu makan malam pulaksss... daaaaa...

Assalamualaikum wbt

p/s: gemuk la kaass..


RISDA : Kursus How To Be A Wholeseller, Retailer and Distributor, IKPK Bukit Sireh, Kelantan.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Sihat ke?

Saya sekarang berada di Institut Kemahiran Pekebun Kecil (IKPK) RISDA Bukit Sireh, Kuala Krai, Kelantan. Saya berada di sini untuk menghadiri satu kursus anjuran RISDA.

Tajuk kursus adalah How To Be  A Wholeseller, Retailer, and Distributor. Seronok jugak for my second day here. Hari pertama saya dah terlambat bangun. Sejuk sangat agaknya di sini. Kelilingnya penuh pokok. Memang menghijau wehhhh....

Seronok kursus ni sebab saya boleh kenal macam-macam jenis usahawan. Ni ada kengkawan dari Perak, Kedah, Kelantan, Terengganu, Pahang, dan Melaka.

Ada yang buat perniagaan kapas original kekabu, sos cili, dodol, macam-macam jenis wehhh.. semua hebat-hebat.

Saya rasa macam kerdil sebab saya sangat baru. Produk pun takde. Hoho... therefore, saya lebih banyak berdiam dan mendengar. Technically, yes, i have a lot of terms, tapi bila comes to experiences, memang sedikit. Seram tengok dorang berkongsi ilmu. saya rasa malu wehhh....huhu..

Jadi, insyaaAllah, saya akan cuba lebih menjadi aktif. Hoho..

Dah,

Assalamualaikum wbt

p/s: mengantuk wehhh....


Monday, March 13, 2017

Homemade Chicken Nuggets.

Assalamualaikum wbt,

Tadi saya terdengar Abang Brian di Suria FM bercerita macamne nak buat Homemade Nugget Ayam.

Kalau cara saya, lagi senang, beberapa bahan je.

Bahan-bahan :

3 keping dada ayam *amik yang sado-sado sebab boleh dalam banyak.
1 setengah cawan tepung Spicy Bestari
1 cawan serbuk roti Putih
2 biji telur
Garam
Minyak masak

Cara-cara:

Basuh dan potong dada ayam sado tersebut dari kepada dadu dalam 1 inci dan letakkan setengah cawan tepung Spicy Bestari.

Pecahkan telur ke dalam mangkuk dengan sedikit garam dan pukul.

Susunkan Tepung Spicy Bestari, Telur dan Serbuk Roti di dalam mangkuk yang berbeza.

Panaskan minyak di dalam periuk. *untuk memudahkan memasak nugget kita.

Coatkan ayam tadi dengan tepung Spicy Bestari sehingga kena semua tempat, dip kan dalam telur dan sekali lagi coatkan dengan serbuk roti dan masukkan ke dalam minyak yang panas tadi.

Masak sehingga kuning keemasan. Dalam 5-7 minit waktu memasak. Api jangan terlalu besar.

Sesudah masak, bolehlah makan dengan sos cili.

Selamat mencubaaa..

Assalamualaikum wbt

p/s: sedap oiii...


Sunday, March 12, 2017

Spicy Drumstick Chicken with Honey Glaze

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Salam Ahaddd. Baiklah, untuk entry kali ini, saya nak share dengan semua satu resipi yang saya cuba-cuba buat. Hahaha..

Spicy drumstick chicken with honey glaze.

Chicken drumstick 15 ketul
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 6 ulas
Kepingan cili *beli dalam plastik tu je jenama Meriah
Halia 2 cm
Garam
Gula Merah
Sos Chili Thai
Hoisin sos
Kicap manis
Kicap cair
Kicap pekat
Madu

Cara-cara membuat perapan:

Campurkan semua bahan dalam satu bekas besar dan kacaukan dan masukkan drumstick ayam. Perap untuk semalaman.

Esoknya, panaskan oven dan bakar.

Dalam 30 minit untuk suhu 250'C, ayam akan masak dengan jayanya.

Siap je, boleh makan.

Untuk bahan sos.

Ambil lebihan daripada perapan ayam tadi, masukkan dalam kuali dan tumiskan dengan sedikit minyak zaitun. Masukkan bahan yang seperti di atas untuk menambah perasa lagi. Sejukkan seketika dan kisarkan bahan. Masak dan masukkan air sedikit untuk banyakkan kuah. Masukkan sedikit black pepper kisar untuk kepedasan. Masak dan siap!

Senang weh masak benda-benda macamni. Sekejap je. Cecampak je, terus perap then masak lah...hahaha

so, kalau dah cuba, gitau ehhh.. kita kongsi resepi sesama.

Assalamualaikum wbt

p/s: nanti nak g resepi peria pulakkk ...hahaha


Thursday, March 9, 2017

The Hanif Barbershop Raub. Jom gunting rambut!!

Assalamualaikum wbt,

Apa khabarrrrr?

Baik untuk entry kali ini, saya ingin membawakan anda satu perusahaan yang diusahakan oleh seorang anak muda Bumiputera di Daerah Raub.

Sebuah kedai gunting rambut bersebelahan dengan Maybank Daerah Raub adalah kedai gunting rambut yang mula mendapat perhatian ramai di Daerah Raub.

The Hanif Barbershop adalah kedai gunting rambut anda. Untuk pengetahuan semua, di Raub ni memang agak susah untuk cari kedai gunting rambut yang diusahakan oleh lelaki Bumiputera. Jadi, The Hanif Barbershop adalah kedai gunting rambut anda.

Sebenarnya, saya masih belum berkesempatan untuk ke kedai ni, tapi insyaaAllah, saya akan ke sana untuk merasai sendiri guntingannya sebab saya diberitahu oleh sumber-sumber yang amat boleh dipercayai bahawa taukey mempunyai skill gunting yang bagus. I would love to see u cut my hair.

Jadi, kepada yang berminat untuk maybe cuci rambut, atau gunting rambut anda bolehlah berbuat demikian di The Hanif Barbershop di Bandar Raub. Sekali lagi, premis yang berdekatan dengan Maybank Daerah Raub, memang senang untuk parkibg tapi pergi la waktu malam sikit sebab iya la, senang kan. Waktu senggang senang nak rehat, parking semua. Sekarang ni siang, panas sangat.

Waktu perniagaannya adalah
Sabtu hingga Khamis 11.00 AM - 9.00 PM dan dia cuti pada hari Jumaat.

Harga yang berpatutan. Amat berpatutan, okay!!! Untuk maklumat lanjut, bolehlah hubungi 0142166562.

Jadi, apa tunggu lagi, jom support produk dan perkhidmatan Bumiputera. Jom!!

Assalamualaikum wbt

p/s: Nak try petang ni lahh..


Monday, March 6, 2017

Farmasi Multicare Raub. Best!

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semuaa? I am very impress with satu farmasi kat Daerah Raub ni. Once you jadi ahli kan, dorang akan ada sejarah yang ubat apa yang korang beli which to me is very good.

Bukan apa, buatlah kalau korang lupa nama ubat yang korang nak beli, korang boleh check dengan dorang. Senang wehhh...

Jadi, kepada yang nak cari ubat or apa-apa berkaitan dengan modern medicine, boleh lah pergi ke Farmasi Multicare yang terletak di Pusat Perniagaan Raub.

Premis tersebut adalah berhadapan dengan Watson Raub.

Saya dah jadi regular wehhh di Farmasi Multicare sebab saya kan selalu sakit kaki, so, i trust them to select the best medicine for me.

Layanan yang diberikan oleh staff pun bagus dan memang easy going. Kalau korang tak tau nama ubat, korang boleh tanya their staff, they will try their best to help u. Trust me.

So, apa lagi, jom ke Farmasi Multicare dan mendaftar jadi ahli untuk dapatkan kelebihan yang best. Check them out ok?

Assalamualaikum wbt

p/s: hebat lahhh...


Saturday, March 4, 2017

Awiera Tomyam Raub

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar? Hari ni saya nak bawakan sath restoran yang menyajikan makanan yang sedap-sedap belaka.

Restoran yang terletak di Pusat Perniagaan Raub, bangunan bersebelahan dengan Ibu Pejabat Polis Daerah Raub, Awiera Tomyam. Awiera Tomyam menyajikan makanan seperti Nasi Ayam *sedap gila, Sup Kaki Ayam, Masakan panas yang mempunyai pengaruh Thailand.

Makanan special mereka adalah Nasi Ayam dan kita boleh pilih kita nak bahagian mana. Sebagai contoh, saya suka makan bahagian dada, maka saya boleh minta Nasi Ayam Dada. Gituhhhh... senang kan?

Jadi, kepada mereka yang selalu berkunjung ke Daerah Raub atau lalu untuk ke Lipis, atau Kelantan, bolehlah singgah ke Awiera Tomyam. Perkhidmatannya pun cepat dan mesra pelanggan. Kawasannya yang agak luas membolehkan kita makan ramai-ramai.

So, jom Awiera Tomyam.

Assalamualaikum wbt

p/s: makan je kannnn?


Thursday, March 2, 2017

Makan Kat Mana eh???

Assalamualaikum wbt,

Makan kat mana yea???

saja post pendek sebab nak tau je makan kat mana...

Assalamualaikum wbt

p/s: makan manaaaa?

Monday, February 27, 2017

RANDOM NEWS 27022017

Assalamualaikum WBT,


Selamat malam. Sekarang untuk RANDOM NEWS.

1. Sultan Salman dari Arab Saudi hadir ke Malaysia untuk lawatan kerja selama seminggu.

2. Kes pembunuhan Kim Jong Nam masih berjalan dan pelbagai info-info lain berkaitan dibongkar oleh pasukan penyiasat. *memintaklah selesai dengan cara yang baik. 

3. Tunku Mahkota Johor dikatakan akan bermain untuk pasukan bola sepak JDT. *berbakat TMJ ni, bagus, ni la baru pemimpin sebenar. Main dan tahu keperluan bola sepak.

4. Siti Sarah dan Shuib Sepahtu bersanding buat kali pertama selepas beberapa tahun berkahwin. *rezeki di mana-mana dik, ini baru contoh untuk relationship goal.

5. Jep Sepahtu dan Sari Yanti telah selamat diijabkabulkan di dalam sebuah majlis tertutup beberapa hari lepas. *alhamdulillah, senang kan? Nak cakap, taknak cakap. Tahniah Jep, semoga murah rezeki lepas ni.

6. Skandal rasuah berjumlah RM15.5 juta melibatkan anak dan pegawai khas kepada pegawai kerajaan Johor antara enam yang ditahan oleh SPRM. *wow, gila betul.

7.Nabil Ahmad mengacarakan Red Carpet di Oscars pada acara yang berlangsung pagi tadi. Dia sempat menemubual Jackie Chan, dan ramai lagi artis Hollywood yang terkenal. *tahniah Nabil!!

8. Moonlight memenangi Best Picture di Oscars mengalahkan calon-calon filem yang lain. Pengarah La La Land adalah pengarah termuda menang anugerah Best Director di Oscars. *tahniah yang menang. 

9. Emma Stone dan Casey Afleck masing-masing memenangi Best Actress and Best Actor di Oscars 2017.

10. Tahukah anda bahawa LAUTAN kita sekarang semakin tercemar?? 71 % daripada permukaan Bumi adalah lautan dan sebanyak 96.5% daripada semua air di BUMI dan 100% sampah adalah perbuatan jijik MANUSIA. Jadi, selamatkan lautan dan jangan buang sampah.

Itu sahaja untuk RANDOM NEWS.

Salam.


Demam : Seram Sejuk.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? 



Ni nak cerita perkara minggu lepas. Saya demam secara tiba-tiba last week. No kidding. Memang secara tiba-tiba. Sebaliknya saya daripada tempat gunting rambut, saya tiba-tiba je rasa sejuk, seram sejuk then demam. Saya tidur dalam bilik saya lepastu saya pegi dekat mak.

*Yes, saya anak mak. Sekian. Hahaha...

Saya pergi kat mak saya, lepastu mak saya picit badan saya sebab memang tak tahan sebab sejuk sangat. Lepastu, panas, lepastu, sejuk. Pelik woii...memang all of a sudden. Takut jugak sebab memang secara tiba-tiba berlaku benda tu. Entah lah.. memang pelik. 

Tapi takde la kejadian yang pelik ke apa, cuma saya demam je lepastu, malam tu baik jugak after makan ubat, mandi semua. Memang pelik, tak tipu punya pelik wehhh... hahaha...

Jadi, sebagai pesanan, bagi yang mungkin suka berjalan jejauh ke, suka pergi ke tempat-tempat yang mungkin ada penghuni lain ke, macam, hutan ke, jalan yang sunyi ke, kan. Sejurus sampai ke rumah basuhlah kaki dahulu, SEBAB itu orang lelama ada bekas besar di luar rumah untuk letak air buat basuh kaki.

Sebab kalau dah masuk rumah, tanpa bagi salam, orang kata, syaitan akan masuk sekali dalam rumah dan memporak-perandakan rumahtangga kita. Jadi! ingat pesanan tu, k? Jangan tak basuh kaki pulak, lepas basuh kaki, eloklah mandi terus sebab better, penat-penat jalan jauh, mandi untuk segarkan badan sebab syaitan suka masuk dalam badan kita kalau kita letih dan lesu. Masa tu badan kita lemah.

Lepas mandi tu, eloklah ambil wudu', lepastu sembahyang. Lagilah syaitan takut, ok?

Itu sahajalah buat pesanan bersama. Pengalaman tetap pengalaman.

Assalamualaikum WBT,

p/s: jangan main-main, kita bukan duduk sorang dalam dunia ni.

Coret-coret Hujung Mingu : Segmen Baru.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Maaflah la, lebih kurang seminggu jugak tak update blog ni, maklumlah, bila banyak hal, sana sini, kadang-kadang hal lain pun tak sempat nak update.

Hari Sabtu lepas, saya sempat pergi ke satu Karnival yang dianjurkan oleh Jabatan Penerangan yang bertempat di Pekan, Pahang. Kami pergi ke sana menaiki bas dan majlis tersebut dirasmikan oleh YAB Dato' Seri Najib bin Tun Abdul Razak. Baiklah, sesampai je di sana, hari hujan lebat, air bertakung sampai ke paras buku lali di sesetengah tempat.

Masa DS Najib berucapa merasmikan event tersebut, hujan berhenti untuk beberapa ketika, lepastu, bila siap je DS Najib berucap, hujan turun balik renyai-renyai. Tak tau la apa yang dorang lakukan, tapi itulah lumrah.

Baiklah, bercakap mengenai program tersebut, ia amatlah baik sebab bukan sebab ucapan tu, sebab kalau nak dengar ucapan, boleh buka TV3, setiap Buletin Utama ada. Cuma nak cakapnya, promosi barangan daripada Kawasan Rukun Tetangga serta persatuan-persatuan Komuniti yang amat memberangsangkan. Ini juga membangkitkan beberapa idea dalam diri saya untuk diketengahkan, tetapi, ia mugkin agak makan masa tetapi insyaaAllah, dengan perancangan yang tepat, saya mungkin akan dapat membantu beberapa penduduk Kampung saya dalam memajukan ekonomi mereka. InsyaaAllah.

Tapi, apa-apa pun, memang terdapat banyak program-program kerajaan yang dibawa ke kampung-kampung dan ada juga beberapa projek-projek yang dibawa ke kampung-kampung dengan niat memajukan ekonomi setempat. Alhamdulillah, bagi yang mengambil peluang, memang berjaya tetapi untuk berjaya, memerlukan komitmen, kewangan, kerjasama dan semangat bagi memastikan perusahaan yang dijalankan mendapat perhatian pihak yang berwajib.

Di dalam Raub ni, terdapat beberapa perusahaan Kampung yang menjadi perhatian seperti Dodol Gula Kabung Ulu Dong, Pusat Pelancongan Pamah Rawas, Chalet / Homestay Sungai Pasu serta pelbagai lagi contoh-contoh mereka yang berjaya, tetapi itu lah, mungkin disebabkan jenis perusahaan tersebut sudah diceburi, maka, terdapat rasa tidak ingin meniru dengan cuba untuk membuat perkara lain yang lebih kreatif, mungkin. 

Apa-apa pun pada saya, menginspirasikan orang lain dan mengambil inspirasi orang lain adalah tidak salah. Jikalau rezeki itu telah ditulis oleh Allah SWT, siapa kita sebagai hamba untuk menidakkannya? Kan?

Berusahalah untuk menjadi lebih baik di zaman ini. Mencabar sungguh zaman ini, ilmu agama dikotak-katikkan, dijual sana sini. Subhanallah.

Assalamualaikum WBT

p/s: Politik,politik jugak, Islam jangan diketepikan.

Monday, February 20, 2017

Sayangi Haiwan Peliharaan Anda.

Assalamualaikum WBT,

Selamat petang semua? Hi, apa khabar?

Baiklah,  saya sebenarnya suka tengok Youtube. My latest favourite adalah menonton video anjing. Bukan anjing yang biasa-biasa, anjing yang di dera dan bila ada manusia baik hati yang kesiankan mereka, perubahan pun berlaku. Mereka diberikan kasih sayang yang secukupnya.

Baik, kita sebagai orang Islam, menyentuh anjing untuk suka-suka adalah dilarang, ini kerana, anjing mempunyai jumlah kuman berbahaya yang banyak. Berbeza dengan kucing. Jadi, anjing juga mempunyai kuman berbahaya di dalam air liurnya, which berbeza dengan kucing yang tidak mempunyai kuman berbahaya. * correct me if i am wrong.

Saya bukan nak berceramah tentang kita boleh/tidak boleh pegang anjing ke tidak, NO. Saya nak cakap fasal, compassion, passionate dan kasih sayang. Tau tak kalau kita start berniat untuk memelihara haiwan, nyawa mereka adalah dalam tangan kita. KIta kena jaga mereka, bagi makan, bagi minum, sayang mereka. Itu adalah persetujuan secara tidak langsung kita buat dengan Yang Lebih Berkuasa.

Allah tidak menyuruh hamba-Nya memelihara binatang, tetapi, secara logiknya, jikalau kita hendak memelihara haiwan, seharusnya kita menjaga mereka seperti kita menjaga diri kita sendiri. Dimandikan, diberi makan, dijaga minum, tempat tinggal. 

Yes, kalau kucing, kita boleh biarkan mereka berkeliaran di merata tempat sebab kalau macam rumah saya yang berada di perkampungan, kawasan yang tidak mempunyai kejiranan yang terhad, alhamdulillah. Tetapi, perkampungan kami yang 100% Muslim, tiada mereka yang memelihara anjing.

Tetapi, bagi mereka yang boleh memelihara anjing atau kucing, atau apa sahaja, TOLONGLAH! PLEASE, saat kita terniat dalam hati yang kita hendak memelihara anjing, kucing atau apa sahaja haiwan peliharaan, JAGALAH MEREKA! JAGALAH MEREKA seperti kita menjaga diri kita sendiri! PLEASE.

Ini kerana, ada yang saya tengok manusia yang membuang ibu kucing bersama anak mereka (MASIH MENYUSU) di kawasan yang tidak sepatutnya. Ya Allah. Kenapa lah ada yang berfikiran sebegini?

Yea, saya ada kucing dan kadang-kadang apabila mereka berak di tempat yang tidak sepatutnya, muntah di tempat yang tidak sepatutnya, saya marah sebab itu lumrah. Marah apabila benda yang tidak betul dibuat. Tetapi, ingat! Mereka adalah haiwan! Haiwan yang tidak diciptakan minda. Tidak dianugerahkan akal fikiran. Tapi tidaklah kita sebagai yang mempunyai akal sewenang-wenangnya membuang mereka apabila mereka sudah tidak diperlukan! Itu bukan manusia, itu binatang. Even haiwan pun mempunyai perasaan sayang akan keluarga yang memelihara mereka.

Tengoklah Youtube, searchlah fasal Dog Rescued by Human, Dog Transformation, macam-macam ada. Even ada anjing yang menangis apabila tuannya meninggalkannya di shelters.

Kesian sungguh.

Apa-apa pun, please, jangan buang kucing, anjing, atau apa-apa haiwan. Dosa weh. Dosa lain tak tertanggung, fikirlah.

Assalamualaikum WBT

p/s: Nabi pun sayangkan haiwan.

Saturday, February 18, 2017

I ada accent? Please.

Assalamualaikum WBT,

Aritu saya ada posted a few videos on Instagram. Haha, just for fun, nothing much.

Tapi tu lah, some said that I have an accent. To be honest, saya memang takde accent, even if so, I might get that from watching movies. *Harry Potter movies will always be my favourite. 

*btw, semasa menulis entry ni, saya tengah dengar lagu Demi Lovato - Confident.

So, confident lah kan... hahaha...

Some commented,

"kalah Coco macamni".

Haha, takde niat langsung nak mengalahkan sesiapa. The thing is, in my village, I have no one to talk to, i mean in English. To me, I do not know about the others, to me, learning English language it good, plus, it will help you in examination of course, but most important is when you want to have a good, decent, conversation. You have to know about code switching and code mixing. Meaning, you have to know how to change your style of speaking. 

Kalau someone said that you have an accent. Thank them for most gratitude sebab for us Malaysians, to have an accent, is very impressive. Hihihi, thank you dear.

The thing is, saya memang suka Bahasa Inggeris sebab tu bila I have the opportunity to teach people, I am very thankful to Allah sebab gives me this talent.

Apa-apa pun, minat is penting. I have been scoring good marks in English subject since my early days. Kalau orang betulkan you when it comes to what you love doing, accept people's opinion sebab who knows you can learn something else other than the things yang you know, kan? Be humble, bila orang puji, cuba cakap terima kasih dan cubalah untuk tidak membangga diri sebab kalau kita hebat, ada orang lain lebih hebat dari kita, cuma kita je yang tak tau.

Jadi! do what you do best and do it with pride.

Assalamualaikum WBT

p/s: Jom, English!

"Orang mengata sebab kita famous"

Assalamualaikum WBT,

Tadi terbaca kat sebuah article dalam sebuah surat khabar yang mengatakan bahawa,

" Kalau orang bercakap fasal diri kita *baik atau buruk, itu bermaksud, kita famous".

Well, to me it is HALF TRUE, sebab we can be famous for both causes; bad or good, positive or negative.

Tapi biarlah kita famous for being good kan? For doing something positive. Iya lah, kadang-kadang kita rasa apa yang kita buat tu, OKAY di mata dan hati kita, tapi tidak semestinya OKAY di mata dan hati orang lain.

Sebagai contoh, artis-artis yang ada di Malaysia ni, gembira dengan, well, ada sesetengahnya gembira dengan cara hidup yang mungkin sedikit berbeza dengan mereka  yang berada di kampung-kampung yang masih mengamalkan cara hidup yang, hmmm.. tradisional. Mereka yang di bandar mungkin sudah 'lali' dengan cara hidup yang dipaparkan di kaca television, kan? Mungkinlah, mungkin masih ada yang masih mempunyai nilai-nilai baik yang lain.

Ada nilai-nilai Barat yang baik, bukan takde, tapi apa yang dipaparkan di dalam television, tidak lah semuanya baik. Rata-rata nilai-nilai kurang baik ini sudah menjadi kebiasaan dalam TV di Malaysia.

Adakah kita perlu menunjukkan nilai tersebut? Rasanya tidak sebab yang buruk kita simpan, yang baik je la kita paparkan. Sebab? Sebab bila kita famous, yang baik kita jadikan teladan, yang buruk kita jadikan sempadan.

Assalamualaikum 

p/s: Well, better kenali diri kita dahulu. Kan?

Friday, February 17, 2017

Bahagia kita berbeza - Mall Razlan

Assalamualaikum WBT,

Alhamdulillah, sudah ramai kawan-kawan saya telah mendirikan rumahtangga. Rezeki masing-masing, siapalah kita nak menidakkanya kan?

Baik, bercakap mengenai rezeki. Rezeki ni Allah datangkan dalam pelbagai jenis bentuk. Ada yang dari segi kesihatan, rumahtangga, duit, makanan, minuman, ilmu pengetahuan, harta benda, ibu bapa, kawan-kawan, dan lain-lain lagi.

Tapi kita manusia ni selalu je rasa tidak mencukupi. Yes, sebab bila kita tengok orang lain lebih daripada kita, kita mula rasa cemburu. Kalau cemburu itu membuatkan kita lebih berusaha untuk menjadi lebih baik, takpe. Ini tidak, sesetengah daripada kita mempunyai cemburu yang lebih terarah kepada membenci dan mengadu domba untuk mendapatkan pendapat orang lain sama dengan pendapat kita. Cemburu yang lebih kepada mengeji. Jenis yang macamni, susahlah nak hidup senang dalam dunia, mungkin susahnya sampai ke akhirat.

Bagi yang mempunyai tahap redha yang tinggi, alhamdulillah, kita akan berasa lebih rendah diri dan cuba reflect diri kita tang mana yang kita kekurangan. Tapi itu lah, kadang-kadang kekurangan yang kita rasa diri kita ada membuatkan kita lebih rasa sedih berbanding gembira. Kadang-kadang kita sendiri rasa macam tidak disayangi, kita lebih tertanya-tanya sebab kita banyak kekurangan.

Kalau macam saya, saya ada apa orang lain ada, tetapi kenapa saya tidak dapat apa yang orang lain boleh capai? saya tertanya-tanya. Tetapi bila saya sendiri reflect diri saya sendiri, saya rasa, 

"hmmm.. Allah mempunyai perancangan yang lebih dari ini".

Adakah itu ayat untuk membuatkan saya rasa sedikit gembira?

Mungkin.

Adakah itu ayat untuk membuatkan saya rasa sedikit senang?

Mungkin.

Tapi apa yang pasti, bila kita berasa begitu, kita redha dengan apa yang akan terjadi. Bukan senang itu redha dan orang lain sekeliling kita akan berasa seperti kita tidak kisah dengan apa yang berlaku. Itu bukan niatnya. Itu adalah perkara yang amat berbeza.

Akan tetapi, pandangan orang lain mungkin berbeza, nak buat macamne kan?

Tapi itu lah, bahagia kita mungkin berbeza dengan bahagia orang lain, jadi, janganlah kit mencaci dan mencacai bahagia orang lain berbeza dengan bahagia kita. Dan begitu jugalah harapnya untuk orang lain.

Assalamualaikum WBT

p/s: Bahagia dicari, insyaaAllah berjumpa.