Nuffnang Ads

Wednesday, April 12, 2017

AKMALL RAZLAN ATELIER. JOM!!!

Assalamualaikum WBT

Apa khabar semua? Well, untuk entry ini saya nak tunjukkan beberapa hasil kerja saya yang boleh dikatakan saya agak berbangga dengan apa yang saya buat. Alhamdulillah.








So, inilah kerja-kerja saya. Saya tukang jahit sebenarnya, blogging ni sekadar hobi. Hihihi.. sebab tu jarang-jarang sangat menulisnya. Kalau blogging sebagai kerja, seharusnya saya aktif dengan entry-entry yang menusuk qalbu. Haha..

Apa-apa pun, kalau nak tengok lebih lanjut, follow la IG saya di a@akmallrazlanatelier dan FB di nama yang sama Akmall Razlan Atelier...atau nak email tentang tempahan, di akmallralzan@gmail.com atau Whatsapp di 013-9265385.

Itulah sahajaaaaaa...

Assalamualaikum WBT

p/s: Tempahan raya masih dibuka. Kalau nak buat top macam Saloma Top pon boleh... nak  jahit manik tudung, pon boleh. Nak jadi manik di baju kurung yang dah siap ada, pun boleh! Hantar je, whatsapp k?

Tuesday, April 11, 2017

Sukan atau Akademik???

Assalamualaikum WBT,




Apa khabar semua? Sihat ke? Saya baru je lepas ada program tadi kat kampung saya ni. Program Ceramah dan Pemeriksaan Kesihatan Peringkat Kampung Jenud 2017. Alhamdulillah, acara okay je.. tak ramai sebab ada kematian semalam, jadi hari ni rata-rata pergi memasak ke rumah yang ada kematian. Al-Fatihah. 

Baiklah, hari ini saya terasa nak berkongsi pandangan mengenai SUKAN atau AKADEMIK?

Apa pendapat anda?

Pada pendapat saya, sukan dan akademik seharusnya seiring. Maksudnya, cemerlang sukan = cemerlang akademik dan begitu juga sebaliknya, tetapi, ada yang cemerlang sukan, tapi akademik hancur dan ada jugak, cemerlang akademik, tapi sukan ke laut Hindi. Kan?

Tapi, apakah pandangan kita terhadap hal ini?

Ada yang mengatakan, 

"alah, takyah bersukan sangat lah, bukan menjamin kehidupan pun, jangka hayat kerjaya tu sekejap je".

Okay, tapi ada juga yang kata,

"Bersukan lah, tapi kena balance dengan akademik, jangan lupakan akademik".

Okay... macamane tu?

Baiklah, pada pendapat saya, bersukanlah sebab ia akan membuatkan kehidupan kita lebih sihat tetapi, jangan lupakan pelajaran. Dua-dua penting, ada ramai ahli sukan yang berjaya dalam akademik, dan ada juga yang ahli akademik yang tak dapat kerja, huhu.. itu rezeki dan usaha.

Tengok Dr. Shazril, ala yang Doktor kat Hospital Terengganu tu, dia bersukan, maksud saya, bina badan tu kan, tu bersukan juga . Dr. Pietro Boselli, ahli akademik dan juga seorang model, ramai lagi contoh-contoh yang boleh dijadikan contoh untuk menjayakan niat bersukan tu.

Tengok Lee Chong Wei, dia dulu seorang pemain bola keranjang, tapi rezeki dia, dia jadi pemain badminton, tapi dia tidak lah duduk sahaja, tapi dia berusaha dan sekarang dia adalah pemain terkemuka dunia. Sapa tak kenal Lee Chong Wei, kan? 

Tapi tulah, sistem sekolah sekarang ni berbeza sikit dah, ada KPI bagai, dulu ada juga, tapi sekarang ni lebih ditekankan kepada pencapaian sekolah itu sendiri. Maksudnya, kalau sekolah tu tinggi pencapaian akademik, maka sekolah tersebut ada nama. Kalau untuk pencapian sukan, sebab rata-rata sukan adalah benda yang sikit je orang minat kan? Lagi satu, fasiliti tu kurang, bukan takde, kurang sangat. Kalau sekolah-sekolah luar bandar, bakat banyak, disebabkan pendedahan kepada murid tu kurang, dek fasiliti yang kurang, maka, bakat itu terbakar begitu sahaja.

Berapa ramai bakat dari luar bandar yang diketengahkan? 

Ada sesetengah cakap,

"Kau nak, kau pergi lah".

Yes, dek, budak-budak kita bukan macam budak-budak bandar yang dipupuk dengan keyakinan. Nak cakap depan kelas pun takut, ini pulak nak bersaing dengan mereka yang lain di tahap yang lebih tinggi. Kenapa kurang yakin? Itu lah, kurang pendedahan. 

Saya ingat lagi, saya diketawakan masa masuk satu pertandingan membaca poem bahasa inggeris. Did my level of confidence goes down that time? Yes, sebab apa? Sebab saya tak familiar dengan keadaan tersebut. I was not ready with all the bullshit monkeys words when people laughed at me. But then, look at me now, I can speak, write and proud with my English language knowledge. Eat that? B!

Anyways, berbalik kepada Sukan atau Akademik? itu tadi, jadi, kepada guru-guru sukan di sekolah-sekolah, teraplah nilai-nilai kesukanan dalam diri anak murid anda. Sebab bagi ibubapa yang tiada pengalaman dalam sukan, kami hanya tahu menonton, segala teknikal issues, guidance, adalah daripada pihak anda.

Ramai yang berbakat, insyaaAllah, tidak akan tandus industri sukan negara jikalau ada pihak yang betul-betul mahukan  anak-anak ini berjaya dalam sukan. Lagipun, sukan membantu menjadi creative,  bijak menguruskan masa dan menjadikan anak-anak lebih sihat dan fokus.

Di zaman dunia tanpa sempadan, internet di hujung jari, memang susah untuk memulakan sesuatu, tetapi , bila dah berjaya, u can get ur name shines with them too. Trust me teachers.

Apa-apa pun, dunia sekarang amat mencabar, SUKAN atau AKADEMIK, akan selalu menjadi perdebatan, tetapi ingatlah, buatlah pilihan tepat, NO. Tiada pilihan tepat sekarang, sebab semuanya datang dengan USAHA. Berusahalah!

Assalamualaikum WBT

p/s: Saya pandai main badminton je, tapi kaki sakit, pandang je la...huhuhu

Sunday, April 9, 2017

Projek Perpustakaan Mini Kampung Jenud.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Mesti semua sedang sibuk menonton Anugerah DFKL 2017 kan? apa-apa pun, saya jarang tengok drama Melayu, jadi, memang tak pandai sangat.


Baiklah, untuk entry kali ini, saya ingin mendapatkan perhatian anda terhadap satu projek yang saya ingin buat. Projek ini adalah memulakan sebuah Perpustakaan Mini di kampung saya, oleh itu, saya ingin memohon jasa baik anda yang mempunyai buku-buku akademik, ataupun ilmiah yang sudah tidak tahu mana nak letak, anda bolehlah dermakan kepada saya supaya saya dapat memulakan projek saya ini.

Tujuan Projek Perpustakaan Mini Kampung Jenud :

1. Untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak Kampung Jenud.
2. Memastikan anak-anak Kampung Jenud mempunyai kadar literasi yang tinggi.

Mungkin kalian mempunyai buku-buku yang sudah kalian tidak mahu dan tiada tempat yang hendak di letakkan, kalian boleh hantarkan kepada saya di alamat,

Akmal bin Razlan
Kampung Jenud, Sega 2,
27660, Raub, Pahang.
018-9807556

Kalian juga boleh Whatsapp saya di nombor tersebut.

Alhamdulillah, saya sudah mempunyai beberapa buku dan saya hanya perlu membeli beberapa rak untuk meletakkan buku yang saya ada. InsyaaAllah, jikalau kalian, rakan-rakan, terbaca akan entry ini, saya mohon kalian pertimbangkan projek saya.

Sekian, terima kasih.

Assalamualaikum WBT

p/s: Tolong pertimbangkan.

Merapu Berisi.

Assalamualaikum WBT,

*masih menulis blog ni sebab memang ini la tempat luahan perasaan dan buah fikiran yang PALING baik dan setaraf dengan Twitter. Yes, I tweet.

Baiklah, hari ni adalah hari Ahad. As usual, hari Ahad adalah hari yang panas. Tak tau la panas sampai bila, tapi selalunya, panas macamni mengundang hujan. Tapi kalau hujan tanpa angin takpedehal, tapi lately, hujan yang disertakan dengan angin kuat, almost ribut like angin. Takut sebenarnya, iya lah, duduk kat area Kampung, ada banyak pokok-pokok yang agak besar. Tapi nasib baik dekat dengan area rumah takde pokok besar dah, sebab aritu, pokok macang tu dah kena tebang. Sebab angin tulah... takut timpa ke rumah.

Sebenarnya, saya sekarang ni masih mencari sesuatu yang betul-betul hendak saya tulis. Bukan saya nak spesifikkan blog saya ni, tapi kadang-kadang tu lah, idea takde kan.. terpaksa tulis benda yang merapu. Tapi kadang-kadang, yang menarik fasal merapu ni, ia menerbitkan satu idea yang boleh dikatakan bernas dan mempunyai isi. Tulisan tanpa isi, bila orang baca pun menyampah kan? Tapi itu lah, kena ada isi, biarpun merapu. Haha...

Baiklah, semalam saya menonton sebuah video mengenai seorang Mathematician bergelar Dr. dan juga seorang Model, Pietro Boselli. 



Cerita dia ni dah lama dah, tapi tu la.. bila orang famous kan, cerdik plak tu.. siapa tak suka baca kan? Menariknya, dia habiskan Bachelor's Degree dia, first class honour, terus buat PhD, dik...PhD!!! Kau rasa?

Terus stress.

Apa-apa pun, kalau rajin, search la dalam website, berlambat gambar dia as model, as teacher, as mathematician, Ok?

Assalamualaikum WBT

p/s: nak berehat jap... baru lepas bagi anak-anak sedara makan nasi... lambat sikit...

Saturday, April 8, 2017

Jahat-jahat nak ke mana? NERAKA?

Assalamualaikum WBT,

Ramai orang sekarang ni ada rasa dengki dengan orang lain. Kalau dengki yang membina takpe, meaning, kita jadikan kehidupan orang lain sebagai panduan dan try make our lives better. Ini tidak, dengki yang secara kejam. Setengah orang ada yang kena santau lah, guna-guna lah, itu la, ini lah... seram wehhh...

Mintak jauh la daripada perkara yang macamni.


Saya sering membaca posting orang yang menderita fasal benda-benda yang macamni. Macam petang tadi, saya baca fasal seorang lelaki menyantau orang yang dia minat tapi bila orang yang dia minat tu tolak cinta dia, dia marah. Dia santau orang yang dia minat supaya orang lain tak dapat. 

WHAT THE HELL?


Tak faham! Semua orang ada perasaan masing-masing, Cinta yang berteraskan ilmu syaitan, tak kemana. Percayalah. Hanya akan membuatkan diri anda tak senang duduk Rasa nak marah, semua ada.

Ada lagi tadi, bekas isteri yang menundukkan suaminya ketika kahwin dan menyantau bekas suaminya ketika suaminya telah berkahwin dengan wanita lain. Okay, ini berkaitan dengan tanggungjawab. Tanggungjawab suami untuk bagi anak-anak makan jikalau ada anak-anak yang masih kecil. Jikalau takde anak, hendaklah memberi nafkah kepada isteri, tapi jikalau isteri mintak cerai, maka tidak jatuh atas suami untuk memberi nafkah kepada isteri, jikalau itu pemintaan isteri dan jikalau si suami memberikan segalanya kepada si isteri. *haa... dah jadi ustaz pulak. Tapi itu lah, hati masing-masing kan, bak kata pepatah Melayu, "rambut sama hitam, tapi hati lain lain".

Kadang-kadang percakapan kita, perlakuan kita, posting kita dalam FB, IG, semua ini dilihat orang. Kalau orang tak suka, macam-macam yang orang boleh buat. Mungkin benci kita tak sedalam benci orang lain, tapi itu lah, orang lain punyai pendapat berbeza. Bila hati dah dipujuk syaitan, gunung pun boleh ditarah.

Okay fine, saya ni kadang-kadang mulut boleh tahan, tapi tu lah, bila orang usik kita, kita kadang-kadang marah la jugak kan, tapi tu lah, kadang-kadang orang yang tak tahan dengan kita, PADAHAL dia yang usik kita. What the hell? What do you expect? For me to be nice and hug you whenever I see you? Please, I am not that innocent.

Apa-apa pun, kita cuba la untuk menjadi baik dengan Allah dan diri kita dahulu sebelum cuba menjadi baik dengan diri orang lain. Bukan apa, kadang-kadang baik kita tu, kita nakkan sesuatu in return. Jadi! Cubalah dulu yea, mana tahu, kita boleh sama-sama berubah menjadi baik. Dan bila kita jadi baik, tidak terdetik dalam perasaan kita untuk buat perkara-perkara buruk TERHADAP orang lain! ok?

Dah lah, saya ni suka baca cerita-cerita mistik, seram tapi bila sensorang, mula teringat! Tu malas tu...

Assalamualaikum WBT

p/s: Tempahan Baju Raya by Akmall Razlan Atelier telah dibuka. Jangan malu, jangan segan, whatsapp me at 0139265385, kita bagi harga kasih sayang.

Tuesday, April 4, 2017

Kedai Makan Angah, Raub.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semuaaa...

Bersiaran lagi kita di Makan Di Mana? Saya sekarang berada di sebuah kedai di Bandar Raub.

Kedai Makan Angah.

Premis yang berada di Pusat Perniagaan Raub adalah sebuah kedai makan Bumiputera yang baharu. Kedai yang berasaskan makanan Melayu kampung adalah menyediakan makanan yang enak dan menepati selera anda.

Hari ni mereka menyediakan Gulai Lemak Daging Salai. Mana nak cari oiiiiu... sedap hamat pulak tu...

Ada telur masin, ikan keli goreng...ada gulai asam tempoyak patin... apa lagi mauuu??

Datanglah ke Kedai Makan Angah Raub yang beralamat di No.48, Pusat Perniagaan Raub, 27600,Raub,Pahang.

Jommm makannn...


Sunday, April 2, 2017

Musim Tak Menentu, Jaga Keselamatan.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Sihat ke?

Saya ingin mengucapkan salam takziah kepada mereka yang berada di Melaka sebab terbabit dengan banjir kilat. Sekarang ni musim memang tak menentu, di tempat saya ni sekarang hujan lebat dan semalam ribu kuat, memang menakutkan.

Tapi, kita hanyalah hamba dan semoga Allah SWT tidak menguji kita dengan ujian yang besar, amin.

Baiklah, hari ni dah 2 April 2017 dan result MUET saya akan keluar pada awal bulan Mei. Semoga saya dapat result yang terbaik dengan usaha yang saya buat semasa menjawab peperiksaan. Amin *I really want to get a Band 6 for that. Really!

Now, kepada yang membaca, saya ingin berpesan kepada semua supaya menjaga keselamatan semasa musim hujan yang agak tidak menentu ini. Tutup semua plug sebab hujan berserta dengan kilat amatlah berbahaya. Jaga anak-anak supaya tidak bermain hujan kerana AIR adalah KONDUKTOR yang terbaik bagi kilat. Ingat tu! Sains tu, jangan lupa. Jaga pemakanan. Jangan makan makanan yang tidak di masak. Minum air masak yang banyak supaya kekal hidrasi. *hidrasi yea, bukan DEhidrasi. Yeaa, neelofa? Luv.

Jadi, ingat pesanan saya tu!!!

Assalamualaikum WBT

p/s: Jaga keselamatan.