Nuffnang Ads

Monday, August 15, 2011

RAMADHAN 15 : BELAJAR MENJAHIT.

Hi semua....

entry lembab dari rumah.... PANAS WOO!!!.... cuaca YA RABBI!!! membakar diri serta kulit... ni kalau duduk kat luar ni mau aku dapat kanser kulit... bukan apa... cuaca panas melampau.... bayangkan budak-budak berpuasa... yang besar pun da tercungap-cungap kalau berpuasa.... ini kan pulak budak2 kan....? tak gituw ? gler lar..hahaha  

tapi itu semua adalah dugaan bulan puasa kan? tak bermakna kalau bulan puasa tiada dugaan... nak2 hidup sebagai manusia ni..penuh dengan dugaan... betul tak? kalau tak nak dengan dugaan... boleh la jadi hewan... betul tak?

adoi... ni da kol 2 petang da.. mak aku masak... YA ALLAH... baunya...menusuk kalbu tau tak... memang nak nangis bau masakan... buat perut ku laparrr.... GRRR!!!...hehehe

hari ni tak tahu la nak pergi bazaar ke tidak... sebab semalam da pergi tapi kecewa sebab semalam hari Ahad... banyak peniaga berehat... hari ni nak pergi bazaar RAUB kot...hehehe.... tengok2..survey2..kot ada makanan..*makanan ok.. bukan puasa tak ley pandang benda lain sgt...hahahah


okay2..aku maybe hari sabtu minggu ni akan belajar buat JUBAH...JUBAH WANITA KOT>.. tengok dulu la.. jubah lelaki tu aku rasa buat okay je kot.. senang kot..hahaha...

till then...

Muah2!!!

p/s: looking forward being a FASHION DESIGNER!!! hahaha

Sunday, August 14, 2011

RAMADHAN 14 : JUADAH BERBUKA PUASA!!!

Hi semua...

apa khabar? kenyang tak? ni Ramadhan ke 14 kan? tol tak? mesti la betul... sebab kali ni senang nak kira... ikut August je...hehehe
okay... korang berbuka apa? aku berbuka hari ni nasi putih, siput sedut, ayam percik dan kuih masalavadai... ala...kuih yang kacang dahl tu... hamacam? banyak tak? itu lah yan seronoknya berbuka kat umah.... dan aku minum hari ni air SIRAP!!! sedap woo... memang seyesly sedap... tak sangka noks... hehehe..

okay2... malam ni aku memang nak kemas bilik kot... memang macam store da aku tengok... giler... yang hado!!!... adoi...hahaha.... ye la.. 3 bulan tak balik umah.... memang sumpah macam store.. kena kemas.. sok lusa nak RAYA. *boleh> hahaha... verangan awal... 

takde lar.. umah aku kat kampung menjadi pusat berkumpul saudara mara.. *SERONOK TAU!! suka sangat kalau saudara mara balik umah.... takde perkataan yang dapat diungkapkan.. memang seronok... walau sedara-mara da besar2 semua... tapi masih seronok... tapi tak tau la dorang balik ke tidak tahun ni... ye la.... dorang pun ada gak tempat yang perlu dirayakan selain kampung kami kan... hehehe...

apa lak destinasi korang?


till then...

Muah2!!!

p/s: aku tengah tengok cerita ni... Scott Pilgrim VS The World...

MAAF SAYA TAK BOLEH KOMEN POST AWAK!!

hi semua...

termanggu tak kalau dengar tajuk tu? kiranya kan apa tujuan aku tulis blog kalau setakat baca lau tak komen... kalau kita komen... itu ibarat kita menghargai apa yang ditulis kan? tak gitu ke? tapi entry yang kat atas tu bukan sal apa... cuma nak cakap bahawa aku untuk beberapa minggu ni agak susah la nak komen kat entry orang lain... hanya kerana internet access yang amat BANGANG!!!... boleh kan di kala manusia mengejar teknologi.. masih ada dibiarkan termanggu dek mengejar sesuatu yang tak pasti.. maybe aku kena undi bendera lain kot lepas ni.... *maaf undi adalah rahsia.... dalam parti besar tu pun ada yang undi yang lain.... ini kan yang tak sangat berparti... kan? sabar je la...

okay2... hari ni sangat panas dekat kampung aku ni.... memang habis air yang aku minum waktu sahur tadi... adalah dalam sebotol kot... eh.. apa ni? lari tajuk lak... okay2.. kembali ke tajuk tadi...  macam yang aku cakap la tadi... memang aku tak ley nak komen... ye la.. nak buka Facebook pun macam kena tunggu 6 bulan *eh.. melampau lar..hehehe  kan? tade la nak tunjuk betapa lamanya nak load.. adeeh.. oleh kerana itu.. aku terpaksa membuat entry tanpa gambar dan aku akan beralih ke tajuk dalam menarik perhatian... olollo~~~....hehehe

k lah... nak baring2 jap hilangkan letih nek bus...


till then..

Muah2!!!

p/s: nak buat report lak.. adeh!!! sengal!

RAMADHAN 14 : BERBUKA DI RUMAH DENGAN KELUARGA!!!

Hi semua..

haaa... ini adalah entry selepas aku berkerja di MaTiC..  perbezaan? banyak.. banyak bezanya.... banyak sangat.... aku kalau kat Kaunter MaTiC ibarat aku ni adalah penceria mereka...ye la..kerja banyak stress... aku la yang akan buat lawak *tak percaya?... cuba kawan ngan aku.. nanti lambat laun korang akan tahu...walau mulut jahat *agak lar.. tapi lawak tahu..hahaha..

aku da sampai umah da.. ni tengah update blog menggunakan connection internet di EGDE/GPRS... ini je la yang dimampu... nak buat macmne... duk kampung kan.. hihu.. aku duk Raub... Ahli Parlimen aku Ng Yen Yen.. hiuhhu... tapi aku masih takde internet... di kampung.... salah siapa? salah aku kot.. sebab tak duduk BANDAR...boleh?? hahaha...

okay la.. hari ini aku berbuka dengan keluarga aku.. *TERMAKBUL DOA nak berbuka dengan keluarga.. hehehe sonok2!!!!...

k lah.. jap lagi nak pergi bazaar ramadhan... hehehe...

till then...

Muah2!!

p/s: maaf takde gambar sebab memang tak ley nak upload.. lambat nak mampus...

Saturday, August 13, 2011

RAMADHAN 13 : BERBUKA DI MATIC

Hi semua...

hari ni aku berbuka di MaTiC... last berbuka puasa di MaTiC... berbuka dengan kawan masa kat U dulu adalah perasaan yang berbeza... dan berbuka dengan kawan-kawan ni tempat kerja ni jugak suatu perasaan yang berbeza... 

macamne perasaan itu? tah aku tak tahu apa perbezaannya.... tapi apa yang tahu... ia adalah satu perasaan yang berbeza.. dan i am looking forward to berbuka dengan keluarga aku di rumah... aku rindu sangat nak lihat suasana berbuka puasa itu... sungguh rindu... 

hari berbuka last dengan Kak Sya, Mei Ling, Tasha and Najwa... so campur aku adalah 5 orang untuk last aku berbuka dekat sini... mesti suasananya akan best kan kawan-kawan? I will make the best from it..hahahaha...



menu berbuka puasa?


mesti ada yang tertanya-tanya kan?


nanti aku post..


till then...



Muah2!!!
p/s: lalu ku redah onak duri dan lautan api..untuk mu...

RAMADHAN 13 : KEBULURAN DI SOMALIA

Hi semua...

hari ni.... hari Sabtu..  hari ni terbaca satu entry dari SEKAMAR RINDU...  entri ini.

Sila baca tau...

lagi satu... aku anggap ini adalah tragedi seperti juga di Jepun baru-baru ini.. yang gempa bumi tu.. cuma yang membezakan Jepun dengan Somalia adalah.. Jepun negara kaya dan Somalia negara miskin. Korang tau tak sekarang ni Somalia dilanda KEBULURAN. KEBULURAN ADALAH berpunca daripada ekonomi mereka. Anak-anak mati disebabkan kebuluran. Punyalah susah hidup mereka. 

Bayangkan hidup kita macamtu... dilanda kebuluran yang melampau... apa perasaan korang semua...  nasib baik kita kat Malaysia ni makanan banyak... memang berlambak-lambak kat Malaysia ni sehinggakan ada yang membazir tau... main buang je makanan... membazir kan.... apalah salahnya..dermakan makanan yang BELUM DIMAKAN maybe belikan ke macam beras ke... apa ke... dan dermakan ke Somalia... tapi lau kita nak hantae sendiri memang susah la.. tapi lau ada kerajaan yang buatkan kan senang... tol tak? macam tabung derma apa2 ke... tabung makanan ke.. apa ke.. kan?  

tolonglah mereka wahai rakyat Malaysia...



p/s: harap-harap ada yang prihatin. aku tak sampai nak letak gambar orang kurus kebuluran tu... tak sampai hati aku... maaf.

RAMADHAN 13 : PERKARA YANG AKU BELAJAR SEMASA DI MATIC..

Hi semua...

mari aku ceritakan perkara yang belaku sepanjang 3 bulan aku berada di Malaysia Tourism Centre ni. Ye la.. sepanjang 3 bulan ni... macam-macam yang berlaku, macam-macam yang aku belajar...

 gambar semasa berbuka posa...
aku, syafiq n fadh (TM)


gambar selepas berbuka posa...
tasha, aku n jeff...

okay...

mula2.. aku belajar macamane nak naik LRT.. dulu aku tak pandai... tak pandai pun... macamne tah kan...*ingat last naik pun masa tu tahun 2008 kot... huuuu... lama kan? ye la.... bukan aku guna sangat put LRT *ingat guna LRT macam guna minyak petrol kan.. hehehe..tapi selepas aku kerja ni... rasa macam LRT adalah satu transportation yang sangat bagus... ye la..hinggakan sekarang aku tahu plan LRT tu.. bagus kan? hhehehe... lepas ni.... naik LRT je la...boleh semua?. *tak yah nak bersesak2...kan?

dulu aku tak tahu jalan sangat kat KL ni... tapi sekarang boleh lar... tak lah hebat mana... tapi  okay la... hehehe... setakat nak g jenjalan tu... hurm.... boleh lah.... hehehehehe.... 

dulu aku tak berapa mesra dengan orang.. tapi lepas aku kerja ni... sedikit sebanyak pengalaman itu mengajar aku untuk lebih polite *at least..hehehe.. lau nak marah pun lepas belakang2.. jangan depan2.. ye la takut apa lak kan... hehehehe...

dulu aku ingat kuala lumpur ni macam bandaraya yang dipenuhi rakyat Malaysia SAHAJA.... namun.. sekarang... rupa2nya... ramai sangat RAKYAT BUKAN MALAYSIA kat MALAYSIA ni.... hari tu pergi.. ya Allah... macam aku berada di negara orang lain... boleh? huhuhu~~.. seram daaa... 

itu adalah sebahagian daripada apa yang aku dapat. sebenarnya kalau nak dikirakan.... macam2 lagi aku dapat sepanjang masa 3 bulan aku di MaTiC ni... macam-macam....

tapi yang penting.. macam orang lain jugak... aku dapat KAWAN-KAWAN yang best! Staff dan rakan Praktikal MaTiC... semoga persahabatan kita kekal... lau jumpa nanti... berteguran lah ek.. aku nampak aku tegur.. kau korang nampak dulu tegur aku dulu.. macamtu la ek... takyah malu2...

okay.... itu untuk permulaan hari ini...

till then...


Muah2!!!


p/s: hari last... beberapa jam je lagi...

RAMADHAN 13 : RAMADHAN TERAKHIR?

Hi semua....

ini adalah entry pertama dari tempat kerja... hamacam? haaa... lama gak kan aku tak update.. untuk pengetahuan... ini adalah HARI TERAKHIR AKU DI MATIC... sedih? yer.. gembira? yer... semua perasaan bercampur baur... semua ada.. dan aku hari ni akan balik berbuka kat rumah mak cik aku... jadi kena balik awallah... jadi tidak lah aku berbuka di MaTiC hari ni kot... tak tahu la... bukan apa.. sebab mak aku nak datang petang ni.. tapi tak tahu dia nak datang pukul berapa... aku dalam dilemma.... hihuhuuh.....



okay la... aku nak sudahkan segalanya yang tak sudah lagi... macam buku, report.. log book semua.... kan.. adoiyai... banyak lagi ni...

okay...bye..


till then...


Muah2!!!

p/s: sonok ke?

Friday, August 12, 2011

RAMADHAN 12 : ENTRY PERTAMA SUDAH RAYA?

Hi semua...

ha... hari ni hari Jumaat... da solat Jumaat dah? bagus2...

okay... sedar tak sedar hari ni sahaja da Ramadhan yang ke 12 kan?  makanya... lagi 18 hari lagi kita akan menyambut Hari Raya.. tapi aku da Raya da... *raya disini bukan bermaksud aku beraya... cuma aku selepas esok aku akan balik umah... hehehehehe... hahaha...

ini adalah entry pertama untuk hari ni...

letih la berpuasa di bulan puasa ni..

nak2 lau duk dalam air-con... adeehh... sedih betul... mata asyik nak tidur.... hahaha...



till then...



Muah2!!!

p/s: jap lagi nak edar BUBUR LAMBUK MAGGI di MATIC!

Thursday, August 11, 2011

RAMADHAN 11 : POST BERBUKA...

Hi semua....

da kenyang!!!... hahaha... menu tetap sama dengan tadi okay... kuang3... 

okay2... untuk entry ni... mari aku bawakan satu cerita...*cerita ke? hmm... perbincangan lah kot... hahaha...

sekarang ni aku tengok berita... hmmm... berita TV3... berita sal 'riot' yang kat London dan banyak states lain... adoi... macamne la... macam-macam kan sekarang... macam RIOT ni da jadi trend kan? tengok la berapa banyak harta benda yang dicuri dan rosak.

England sekarang ni dilanda riot... fuh... bahaya tau... takut aku tengok... ye la.. banyak sangat orang yang cedera la... apa lah.... adoila.... bahaya2... takut2...


okay la...

till then...


Muah2!!!

p/s: nak balik da jap lagi...huahuahuha

RAMADHAN 11 : BILA NAK DAPAT PERUT CAMNI???

Hi semua...

tau tak menu apa aku hari ni???

okay baik... menu aku hari ni... hahahah... 

menu utama.... 

Nasi putih + Ikan Kembung Goreng + Sambal + Tempe + Gulai Nangka + Air Milo Panas!!!


= Kenyang lah nanti...


giler!!! puashati kot.. ye la semalam tu... lepas je berbuka puasa... aku MUNTAH!!! sebab tak sedap perut.... agak bangang kan? hiu!!!!

Biler nak dapat perut cmni ni? adeehh!!!!


till then...




Muah2!!!

p/s: jap lagi nak berbuka puasa!!!...hahahah...

RAMADHAN 11: HOBI AKU SEPANJANG HIDUP!!!

Hi semua....

korang nak tahu tak hobi aku apa? aku ada banyak hobi sebenarnya...hahaha... 

Menyanyi..



walau aku tahu suara ku tak sedap mana.. tapi persetankan.. hahaha... janji aku nyanyi.. aku suka je nyanyi.. banyak jugak la lagu yang aku... hehehe... 

Membaca

aku suka membaca. Tapi aku suka baca yang berkaitan dengan fashion, model, entertainment... benda2 ni la ku suka sekali... hahahaha....

Melukis

aku suka gak melukis... kiranya aku ni macam artist la kan... *artisan suka buat perkara yang seni2 ni..hahah...*sila muntah...

till then...


Muah2!!!

p/s: hari ni berbuka puasa bertemankan Jafni, Kak Sya, Clement.. dan Cik Fazz,,, hehehe...

RAMADHAN 11: BERBUKA DI TEMPAT KERJA

Hi semua...

apa khabar? hari ni aku berbuka kat Malaysia Tourism Centre (MATIC)... maybe it sounds weird but I would love to enjoy my last time here... sisa-sisa akhir aku disini....                                   

*tade nanges2 ek (^_^ )

ye la... tak lama da... walaupun hanya 3 bulan... tapi aku 3 bulan di tempat yang sama... tu yang best tu.. dan dalam masa tiga bulan itu sahaja... pelbagai yang terjadi... seronok.. gembira... sedih.. marah... semua ada.. tapi itu adalah asam garam kehidupan... mungkin aku masih tidak layak untuk bercakap mengenai asam garam kehidupan.. tapi itu adalah yang benarnya... pengalaman hidup aku selama 23 tahun (22 ogos adalah besday aku...) maybe agak cukup untuk membuatkan aku matang sedikit... kan?

okay2... aku sebenarnya kelakar orangnya.. happy go lucky person... namun apabila berkaitan dengan perpisahan... aku sering tumpah air mata.. namun aku rasa.. semua orang pun begitu... kan? tapi... benda itu adalah lumrah kehidupan... yang datang kena pergi.... yang berjumpa kena berpisah... perpisahan adalah menyakitkan.. tapi itu yang perlu ditelan... 


till then...


Muah2!!

p/s: menikmati sisa-sisa akhir... 

Wednesday, August 10, 2011

MATIC TETAPI DI HATI... AKU AKAN MERINDUI KAMU SEMUA...

HI semua....


malam ni aku agak emosi... sedih.. mengenangkan hari-hari yang mendatang yang aku akan tempuhi... namun hari itu hanyalah Khamis, Jumaat dan Sabtu. 3 hari sahaja lagi aku berada di Malaysia Tourism Centre (MaTiC). Sedih ku tidak dapat tu tanggung lagi.. air mata ku mengalir jatuh ke pipi ku.... ku sapukan... aku tak mau ianya berakhir sebenarnya.. namun apakan daya.. setiap pertemuan WAJIB diakhiri dengan perpisahan... jadi.... aku telah bertemu dengan perpisahnnya itu...



hati kecil ku berkata dahulu

*tabahkan hati... sekejap je...

hati kecil ku bersuara sekarang..

*perlukah ia berakhir sekarang? 

adakah pengakhiran ini yang ku nantikan? apakah ianya perlu? adoi.... aku akan merindui kawan-kawan ku...

Kak teha, kak Afin, Kak Sya, Mei Ling, Fadh, Syafiq, Clement, Jafni, Farah, Yana, Tasha, Sri, Cik farah, Cik Asma, Kak wati, Kak Rusliza, CC, kak Jay, Kak wati, Encik Fauzi, Tham, dan semua staff MaTiC dan praktikal yang lain.... nama kamu semua akan aku semat dalam hatiku...

3 bulan rupanya adalah waktu yang singkat untuk sebuah perkenalan...


till then..

Muah2!!!

p/s: malam ini aku bergenang air mata.

RAMADHAN 10 : OVEN UNTUK BUAT KUIH RAYA.

Hi semua...

korang time raya-raya ni baru la nak buat kuih raya kan? *pertanyaan bangang tak? kuih raya mesti la buat time raya kan? hahahha...

okay2.. korang lau buat kuih raya... korang guna oven canggih ke bakar kuih atau oven biasa je? pilihan ditangan korang... hahahahha.. senang kan jawapan aku?

erm... lau aku la.. kerana aku dibesarkan guna oven Butterfly yang kena letak atas api dapur... so.. aku pandai yang tu je la.. ye la... aku maybe tak sepandai korang kot guna oven moden.. tapi okay la.. janji jadi kuih.. itu sudah memadai.. korang mesti tertanya-tanya kan camne la rupa oven Butterfly tu kan..

Adakah bentuknya serupa BUtterfly?
Adakah ia boleh terbang?

Adakah ia mempunyai sesungut?

haa... tade2.. jangan men teka je.. tade2.. oven tu macam oven la.. tade sesungut ke apa ke... meh sini aku tunjuk oven tu macamne.. ok?



haaamacam? korang kenal tak oven ni? ha,... oven macamni la aku buat Almond London, mama Carie, biskut cornflakes bakar, tart nenas.. kek.. kek walnut.. kek coklat.. sumer la... oven macamni la... hahaha.. sonok je kan? kadang-kadang kalau kita da biasa dengan teknologi lama.. yang baru ni susah sikit nak terima.. tapi lau ada maybe slow2 boleh je kot.. hhahahahaha....

okay2.. nak bersiap sedia ni jap lagi... hahaha.. doakan makanan itu sedap!!...hahaha *boleh?


till then...


Muah2!!!

p/s: kuih apalah yang aku nak buat nanti? hahagagagaga...*lady gaga?

RAMADHAN 10 : MAJLIS BERBUKA PUASA DI SALOMA BISTRO

Hi semua...


hamboih.. pelbagai hal berlaku.. tapi tu la.. aku dengar mana yang betul je la.. *itu yang sepatutnya.. kan? tak perlu berpura-pura... tapi apalah aku.. hanya semut kecil *kecil ke? (*-*) hahaha...

okay2... sudah.. malas nak amik port... okay2.. jap lagi staff MaTiC akan berbuka di Saloma Bistro *ni iklan free ni untuk Saloma.. tak bayar aku ke? bebulan puasa ni.. bayar2 la sikit.. buat derma amal jariah.. tak gituw.. kan? hahahaha... *bayar2!!!

erm.... sumpah aku tak tahu makanan apa yang dihidang kat Saloma Bistro... moga2 sedap la makanannya.. kan? hahahah....


Saloma Bistro waktu malam...


till then...




Muah2!!!

p/s: tak lama nak balik da rumah...hahaha.. sonok2!!!

RAMADHAN 10 : BERBUKA DI SALOMA BISTRO...

Hi semua...

addeehh... aku da mood raya da ni... sumpah mood raya!!! memang AMAT KURANGLAH MOOD KERJA TU...hehehehe.. *walaupun.. aku kena gak kerja... buat kerja... walau pun praktikal..hehehe... 

aku siap dengar lagu BALIK KAMPUNG dari Sudirman Haji Arshad lagi..hahaha.. *apakah? baru  10 Ramadhan kot...hihu~~~

erm... hari ni aku jarang duk depan kaunter.. time-time nak duduk je tetiba rasa nak duduk aku duduk la..lau tak.. fuh... aku duk belakang *update blog..hehehe...

tade la.. buat research sket... *nak pesen nanti.. tak tahu nak pesen pe..hahha.. tak lama nak abis da ni.. adeehh....

okay,,. nak teruskan keja....daaa...

till then...



Muah2!!!
p/s: tengok sate..dan hari ni berbuka kat Saloma Bistro... 

RAMADHAN 10 : SELAMAT HARI RAYA SEMUA!

Hi semua...

nostalgia hari raya kembali lagi... ye la.. tak lama berlumba-lumba la radio, tv dan segala yang teknologi memainkan LAGU RAYA.. dalam banyak2 yang aku suka.. aku suka gak lagu SUASANA HARI RAYA nyanyian Anuar Zain dengan Ellina

Lagu tu memang akan diingati sampai biler-biler kot. Lagu ni macam catchy kan... best.. dan agak girang la dengar. Tapi kalau nak lagu yang lebih matang dan agak sedih2 ha.. anda sekalian boleh la dengar lagu Satu Hari Di Hari Raya nyanyian M. Nasir. Yang tu best jugak. Suka2..hahahahha.... 


walaupun baru 10 Ramadhan... tapi disini ... aku nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua umat Islam...  okay je kan? hahahahaha

till then...


Muah2!!!

p/s: hahaha.. da raya!!! yeay!!

RAMADHAN 10 : WORDLESS WEDNESDAY.

ha... ni entry dari tempat kerja...

untuk permulaan..

Wordless Wednesday.



till then...


Muah2!!!

p/s: addeehhh. sedapnya sirap..

RAMADHAN 10 : SAHUR AWAL!!!

Hi semua....

erm.. sekarang da pukul 12 tengahmalam. dan aku baru je lepas bersahur.. *at least makan jugak kan... sebab da beberapa hari ni aku asyik tak bangun sahur je.. geram jugak aku... aku nak bangun dan jam sememangnya berbunyi dan aku memang terjaga dan apabila aku tutup jam.. tahu apa jadi? aku pun tutup mata *bangang tak itu namanya? 
sumpah... ini bukan sahur aku...hahaha
korang ada tips untuk bangun sahur? ye la.. korang bangun macamne? ke memang korang yang jenis senang bangun. Tak yah gerak memang da bangun *automatik kot.. hihuhu...

 tup tup.... hari da 10 Ramadhan kan? hebat tak kita.. makanya.. tolak hari ni * ada ke? baru kol 12 kot...hehehe... ada lagi 19 hari je kita kena puasa kan? *aku dengar puasa tahun ni 29 hari je.. mana satu betul.. sumpah aku tak tahu....hehehe....

okay2... aku da nak tidur ni.. satu hari pening kepala mencari maklumat yang susah nak mampus untuk dijumpai untuk buat presentation... giler...!! nak muntah.. sek bek malam.lau siang... da lama aku batal puasa... hehehe...*bukan sengaja kan?
till then...


Muah2!!!
p/s: kepada keluarga pelajar yang dirompak di London... tolonglah bawa anak anda pulang... bahaya.

Tuesday, August 9, 2011

RAMADHAN 9 : LEPAS BEBUKA PUASA... KENYANG NAK MAMPUS!!

Hi semua....

ha... amacam aktiviti berbuka anda pada petang tadi? mesti bermacam juadah depan mata kan? tu tak campur yang semalam punya *sebab tak habis...hehehe..

okay... aku nak cerita ni... tadi masa siang.. Ya Ampun... sumpah aku letih giler... ye la.. tak tahu napa kot... geram je *semua kerja tak jadi...adoi la...  

okay... aku pun balik awal hari ni *yang pelik... time balik penuh bertenaga... hahahaha.. bangang tak? aku balik awal...tapi malangnya... sampainya lambat jugak... aku balik pukul 5.07 minit kot... tahu aku sampai pukul berapa? 7.00 malam. Tidakkah itu agak bangang! 2 jam perjalanan dari KL ke PJ... adoi.... mesti nak tahu sebab apa kan? sebabnya!!!


TREN BERMASALAH. tapi aku rasa bersyukur gak la sebab per? lau nak dibandingkan dengan yang berkereta dalam jam tu... fuh~~~ aku lebih laju la dari dorng...hahahaha...  tak tau la per masalahnya sebenarnya...tapi okay lar.. at least..masa ku habis dalam LRT.... nak dijadikan ceritanya.. aku pulak yang pergi menggatal nak turun ka Taman Bahagia (memang selalu turun situ pastu amik teksi) malangnya!!! aku turun kat situ.. tengok depan tunggu teksi tu.. adalah dekat 20 orang tunggu teksi jugak dan trafik masa tu Ya Allah... macam jam kt Bukit Bintang.... hampun!!!!... takut aku tengok... lepas tu aku amik keputusan untuk naik LRT balik turun kat Taman Paramount. Bangang tak? hahha..lepas tu aku pun jalan la kaki je... hehehe ... okay la...tak mati pun aku jalan kaki...hahahha



 da la...panjang sangat.. nak buat keja lak...

till then...


Muah2!!!
p/s: erk... hari ni berbuka kat Umah...

RAMADHAN 9: AKU AKAN MERINDUI KAMU SEMUA.

Hi semua....

ni entry dari tempat kerja... adoiyai.. aku malas betul hari ni.. TAPI!!!.. aku kena tabahkan hati untuk melalui hari ni dengan jayanya.. sebab? aku hanya ada seminggu ni sahaja jadi.. I will make the best out of it!!! yeya!!!... maka... dengan itu.. aku akan melakukan yang terbaik untuk minggu ini. 15 Ogos adalah tarikh keramat untuk ku... kerana pada hari itu aku akan habis praktikal. sedih.. gembira... takut.. semua ada! sedih sebab aku akan tinggalkan MATIC.. gembira sebab aku akan balik rumah aku.. takut sebab banyak perkara. 



AKU AKAN MERINDUI KAWAN-KAWAN AKU YANG BERADA DI MATIC.


till then...


Muah2!!!

p/s: ~~wuwuwuw~~

RAMADHAN 9: LEMANG DAN RENDANG RAYA!

Hi semua...




ada lagi satu hidangan yang memang tak akan dilupakan sehingga akhir hayat. Ye la... memang tart nenas best.. tapi ada lagi satu ni... Ibarat lau takde makanan ni... memang tak raya lar...apa? tahu tak apa dia? LEMANG!!!... ye la.. lemang yang dalam buluh tu...beras pulut dibasuh dan diletak santan dan dibakar. Prosesnya amat lama dan rumit..tapi kan.. mak aku dah dedahkan aku dan adik beradik ku supaya kami pandai buat lemang. Dan sumpah...agak susah la... dari ambil daun pisang... amik buluh.... pilih buluh yang sesuai... pilih daun pisang yang sesuai... santan... nak masukkan daun pisang dalam buluh... lepas tu basuh buluh la.. apa la.. memang rumit.. tapi hasilnya/?? memang sedap!!! sedap sangat... 
ada orang suka makan lemang yang agak keras.. ada jugak suka makan lemang yang lembut... ye la... tak yah nak kunyah sesusah kan? ada jugak suka makan kepala lemang (dimana lemaknya berkumpul di kepala buluh)... fuhh...lau takde hidangan ni pagi raya kat umah aku... sumpah!!! memang tak sah... dah la rumit buatannya... tapi nak buat camne... benda sedap..memang susah..kan?





okay... sudah bahagian lemang.. masuk pulak bahagian rendang!. Rendang tok, rendang ayam dan rendang biasa adalah pelabagai jenis rendang yang ada. Tapi feveret aku? rendang daging hitam. sebab apa namanya camtu? aku pun tak tahu *sila jangan tanya. Mak aku pandai buat rendang biasa..tapi mak sedara aku pandai buat rendang daging hitam. Berbeza dua-dua jenis rendang yang dimentioned tu.... Rendang biasa rasanya lebih pedas sedikit berbanding rendang daging hitam yang agak kemanisan sebab apa? dia letak kicap dan gula. So... tapi sedap...jangan jeles...hihihahiahiha...

k la..panjang lar pulak..adeehh...
till then...


Muah2!!!
p/s: entry dicetuskan oleh Madam Nur Fadzliah...hehehe

Gambar dari Google.

RAMADHAN 9 : ZAKAT FITRAH

hi semua....

adoyai... esok kerja da...last week lar kiranya... hihu~~... so... lepas tu.... raya *eh!!! tak2.. kena siapkan report dulu...*shit!  hhahahaha.... lepas tu kena antar kat U la *sek bek da masuk U da masa tu..hehehe.... lau tak merana aku nak buat...adeehhh....
em... sekarang da masuk Ramadhan 9 da.... mmmm... apa yang korang nak buat ek? ye la.... da 9 Ramadhan da... persiapan untuk raya macamne? baju raya? kuih raya? perabot raya? belanja raya? apa yang nak dimakan waktu raya? pagi raya? dan yang penting sekali... ZAKAT FITRAH KORANG BAYAR DA KE BELUM????



Bahaya tahu kalau zakat tak dibayar. Okay..sebab apa Allah bagi 30 hari berpuasa? sebab suruh kita (hambanya) munasabah diri dan berpuasa untuk mengingatkan kesusahan orang lain nun yang berada di mana-mana. BUkan kat Malaysia je... kat mana-mana la mereka yang ditimpa musibah. Itu tujuanNya... jangan lupa.
dan dalam masa 30 hari tu la jugak... untuk bayar Zakat Fitrah. Tolong la.. bayar la zakat fitrah sebab aku belajar dulu.. kalau tak bayar zakat fitrah, segala pahala yang dibuat di bulan Ramadhan ini akan tergantung di antara langit dan bumi. Tidak lepas ke atas. Maka... bayar la ek... bukan mahal pun... baju mahal2 boleh beli...takkan zakat fitrah tak ley bayar..kan?



CLICK KAT ZAKAT FITRAH TU...

till then...

Muah2!!!

p/s: sekadar peringatan.

Monday, August 8, 2011

RAMADHAN 8: JUADAH BERBUKA PUASA YANG SIMPLE

Hi semua...
 
termakbul sudah impian aku untuk berbuka puasa dengan kawan2 sama2 praktikal.. BELLE dan DEAN... sonok sungguh. I love the moments... it is not easy to find free time to actually get together and breaking fast together. sonok la dapat berbuka sama2. Cakap sama2, citer here and there. Good la... lovveee itt..
okay.. menu berbuka puasa?
 
memandangkan kitaorang hanya berbuka kat NZ Curry house maka... tidak lain bukan kami makan Indian Food. Nasi dan curry.. roti.. *air tak yer.. 
aku makan Nasi + Kari Ikan + Sayur Kacang. Itu je la... dan air milo + air kosong. 
 
 
walau makan sikit tetapi nikmat berjumpa kawan adalah jauh lebih baik. Seriously...hehehe
 
 
 
till then...
Muah2!!!

p/s: sok bebuka apa pulak?