Nuffnang Ads

Wednesday, November 30, 2011

SELAMAT TINGGAL CELCOM BROADBAND! SELAMAT DATANG MAXIS BROADBAND!

Hi semua...

ini akan jadi milik aku!!!..hahaha..

hari ni.. aku mendapat satu ilham... tapi ilham itu adalah.. aku akan menggunakan MAXIS Broadband dan akan meninggalkan CELCOM Broadband.. maaf.. aku memang terpaksa..lau tak.. segala kerja aku akan tertangguh.. aku tak mampu nak tunggu lama untuk loading page sahaja.. maaf!!!  da la mahal bayar.. aku ingatkan lau mahal bayar.. dapatlah servis yang SUNGGUH meyakinkan..namun!!! meleset..sejahk akhir-akhir ni.. pelbagai benda yang berlaku.. buat aku pening kepala.. memang sakit kepala pun sekarang ni.. kawan aku cakap aku banyak memikir... maybe kot.. memang banyak memikir pun.. macam2 pikir.. adoiyai..

okay.. itu keputusan aku.... memang muktamad da la tuh.. sepupu aku pun pakai Maxis Broadband.. hihu~~~ Scha namanya.. tah la....aku rasa baiklah aku bertukar.. berhijrah jugak la tu kan?.. daripada aku bertangguh kerja macamni sebab broadband tak berfungsi biarlah aku bayar  untuk benda yang memang aku sepatutnya dapat.. okay?...
kawan aku ada post fasal diri hari ni... korang baca eh.. ni linknya... klik sini.

aku pun sebenarnya rasa macam tak bermaya je.. letih..lesu.. kurang air kot.. tapi memang takde mood.. lagi pun.. aku ni sebenarnya rakan cakap kawan aku tu.. Belle.. ibarat lau tak bercakap BANYAK sehari..memang tak sah lah hidup hari tu.. tapi hari ni.. adoiyai.. memang la.. memang ada something je yang menahan aku untuk bercakap lebih.. apa?.. tak aku tahu.. mungkin DIA tahu...


okay la.. aku pening ni.. nak baring2 kejap kot.. hihu~~


Assalamualaikum WBT.


p/s: memang pening. seyes!

Tuesday, November 29, 2011

GOSSIP PANAS!! HATTAN DAN WARTAWAN!!??

Hi semua....

mari la... sila baca...hihu!!!


apa khabar? kamu mesti smua sihat kan?..hahahahaha...

aku sekarang berada dalam kelas Madam yang cantik lagi comel.. Madam Azizah....hahaha...best kan? memang best pun...tak caya kamu boleh tanyakan kawan-kawan saya....okay?

okay... sekarang kami sedang mendengar lecture yang diberikan...okay... sekarang aku duduk disebelah blogger terkenal... BILABELLEBERSUARA ..... lau korang nak tengok blog dia.. korang boleh klik je kat nama blog tu... korang boleh je follow blog dia ok?.... follow ar blog dia okay je... okay?

korang pun..korang ada kerja tak malam ni?... adoiyai.. ni ada pulak berita baru ni... Fasal Hattan mengamuk kepada seorang wartawan.. wartawan mana?.. haaa... itu aku tak nak sebut.. takut aku pulak kena saman..kes saman-menyaman ni kemain sekarang ni....hahahaha... takut aku..silap2 nanti orang lain saman orang lain... lepas aku pulak yang kena saman....hahahahaha..mampus aku!!! aku tak mampooo nak bayar saman....hahahah...

okay... aku nak bagi nasihat lah ni kepada rakan-rakan artis dan wartawan *macam ada je aku ni kawan artis dan wartawan... mula2 aku nak bagi nasihat kepada artis... kepada artis-artis ni kan... korang kena lah jaga imej korang... imaej tu besar tau.... tak hanya merangkumi imej je.... bermacam lagi imej itu dirangkumi... okay?.. macam penampilan, cara bercakap, gaya berjalan, komunikasi... semua la... hahahaha.... lepas tu... untuk wartawan pulak... kot iya pun nak menulis kan... tulis la benda yang baik sikit... aku rasakan lau segala niat dikaburkan dengan duit kan? memang la susah kan.. lagipun... memang lah..aku tau la wartawan perlu ada pada setiap berita yang ada tu kena ada nilai berita yang ingin dibuat *adoiyai...pening aku dengan bahasa aku....hahahaha....

sebenarnya begini.. wartawan dan artis saling membantu... sebab apa? kalau artis takde wartawan.... takde lah column yang hendak dibuat cerita.... lepas tu... kalau wartawan takde artis.. lagi la.. takkan wartawan nak tulis cerita fasal budak sekolah makan meggi tengah malam kan?.. so... jangan la korang buat cerita semata-mata nak naikkan trafik blog or nak jual cerita yang pada akhirnya memakan diri sendiri... so.. akhir kata... saling mesti mengamalkan nilai etika yang tinggi okay? jangan la sebab artis tu rapat dan selalu jemput kesana kesini.. dapat column haaa.. penuh. hari ni cerita dia.. esok cerita dia ... lusa cerita dia... kalau yang tak rapat tuh... ada cerita best pun... stopkan cerita seseorang tu... jangan la macam tu.. tak baik okay.? jangan  
TABUR PASIR DALAM PERIUK ORANG LAIN. okay?

pepe pun...dalam apa yang aku tulis ni...apply la dalam hidup readers an followers jugak.. okay? amik sebagai general okay?


Assalamualaikum WBT.


p/s : semakin lama aku ni semakin gumuk... mana tak gumuk.. makan banyak!!! hahahaha

PANAS WEH!!!

Hi semua...

apa khabar? kamu semua mesti sihat kan? aku dan kawan2?.... agak tidak sihat sebab kami sekarang berada di dalam kelas yang agak 'panas'. Panas meaning here adalah.... CUACA KAT LUAR KELAS YANG PANAS DAN KELAS YANG TIDAK BER-AIR-COND....hahaha.. memang panas..adoiyai.. nak buat macamne..mesti ada yang jawab...  biasalah tu...panas dunia... belum lagi panas akhiratkan?..mesti adalah yang jawab macamtu...sebab apa aku tau? sebab aku akan jawab macam tu jugak..hihu~~~

btw, sekarang ini aku berada di dalam kelas Dr. Kamariah... kelas.. Contrastive Analysis and Error Analysis... agak tidak paham la...tapi slow2...hahaha *slow2 apanya... ni da minggu ke berapa...hahahha... pening2...

Yang aku paham sekarang ni... One important thing is WE NEED TO HAVE THE FRAMEWORK!! OR THEORETICAL BACKGROUND.
wooooo..takpe la..nanti aku tanya orang..sebab kadang-kadang yang belajar kat depan nun mudah paham...hihu~~~ okay?... sapa2 nak ajar aku nanti..aku pergi kat korang eh!! 


Assalamualaikum WBT.


p/s: pening kepala aku!!!!....panas...

SCANDAL KHAIRUL FAHMI & OGY SAMAN JOHAN???

Hi semua...

wah...semalam adalah malam yang panjang... aku baru tau... aku kena tidur sekejap je.. tak yah banyak jam pun sebenarnya... okay...semalam aku buat poster.. dapatlah 2 jenis poster... hihu~~ satu tu macam tak cantek mana....yang lagi satu tu...agak okay lar....hahaha...*nak tengok?  nanti la.. sebab ni tak official lagi... lagipun next week nak hantar.. banyak lagi kena buat kot... banner semua... aku buat guna PhotosShop..(PS).. PS ni tak la susah sangat... sebab lau tau yang basic pun okay da.. sebab aku pun buat yang berdasarkan yang basic je...hahahah...kwang2...

okay la... berbalik kepada cerita ku ni.. aku semalam tidur pukul 3.00 AM... hehahaha... sek bek takde pepe pun...haha..sek bek roomate tidur2 ayam... hahaha... alar.. macam terjaga, tejaga macamtu la... dia pun lau tidur bukan macam aku.. lau aku tidur.. letak je kepala... berjalan terus keretapi..terus jalan....takde da sedar2....hahahah.. 

suka sangat gambar ni kan?..terpancar kegembiraan...hihi

hari ni.. cerah. Memang best! banyak cahaya matahari yang dicurahkan oleh langit.. *wah..berfalsafah pulek...hahaha..  aku ni sebenarnya...ada benda yang nak dicakapkan... kan hebohkan banyak perkata buat dua tiga hari ni... dengan Khairul Fahmi Che Mat punya 'scandal' dengan perempuan tu..apa namanya? Shida eh?.. aku baca macam tu je pun.. malas sangat nak amik tau hal peribadinya.. aku lebih suka tengok dorang punya prestasi permainan... hihu~~.. lagi satu berita hangat sekarang ni adalah, Ogy nak saman Johan... wah!! yang ni memang bidang aku... aku suka nak komen fasal ni... baik!!! korang ingat tak MASA ZAMAN KEGEMILANGAN OGY AHMAD DAUD masa mengacara MELODI or apa2 rancangan dulu.. masa dulu2.. maybe korang da lupa kot... korang taukan mulut OGY tu macamne dulu... kan? wah....sekarang nak saman-saman pulak... okay.. mungkin aku tak tau apa yang terjadi..tapi takkan nak saman bersaman... dunia hiburan Malaysia ni kecik je.. balik2 nanti kau jumpa orang yang sama juga.. Johan pun satu....da tau ada masalah disiplin... perbaikilah... ini tidak.. duk duduk di takuk lama buat apa.. lau kau melangkah jauh sekali pun.. nilai-nilai murni tu..janganlah dibuang sekali masa melangkah tuh.... bangang kan?.. tapi..aku rasa.. Johan pun sedar salah dia kot.. *tah aku pun tak tau... tapi lawak dia best.... lau dia tak sedar.... Johan kena lah tahu salah dia..WALAUMACAMNE PUN!!! okay?.. tau salah baru boleh baiki diri..okay?

hurm...itu ulasan aku untuk kejadian beberapa hari ni..hahaha...


Assalamualaikum WBT.


p/s: hidup penuh cabaran.. cabaran mendewasakan kita... kan?

Monday, November 28, 2011

Cinta

Aku cintakan dia dan sampai bila2 cintakan dia..Muah muah!!!

HARIMAU MUDA MALUKAN NEGARA??? KOSMO...

Hi semua....

ini update dari lab ni sebenarnya..hahahah..seronok? memang la seronok kelas ni.. lagipun kelas research ni memang antara kelas yang aku suka sangat...hahaha.. 

okay lah.. hari ni aku bangun awal sebab kelas pukul 10 am kan? kenalah bangun awal... hahahaha....

bangun2 hari ni...lepas tu roomate aku kata aku mengigau.... boleh?... as usual..mengigau memang kita tak sedar kan?.. hahaha.. aku dikhabarkan bahawa aku mengigau semalam...aku cakap benda yang tidak difahami oleh kawan aku... jadi aku pun tak amik port sangat sebab mengigaukan....manalah aku tau apa yang aku sebutkan...adoiyai...hahahha...

hari ni..kelas agak pack la...haahah...pening pun ada sebab pack sangat...ni pun masih dalam kelas....hihu....

Okay la.. aku nak fokus ni..hahaha..

Assalamualaikum WBT

p/s: tengok KOSMO.... tepi headline... bertajuk Harimau Muda malukan negara... sedih tengok tajuk....adoiyai...tak patriotik langsung!!!

Sunday, November 27, 2011

AZAM TAK BERAPA NAK BARU DI HARI PERTAMA!!!.. SEDIH!

Hi semua...

hari ni aku nak berazam baru la kununnya.. nak bangun pagi...MALANGNYA... memang malang.. tengok2 ha...pukul 10.45 am... bangang!!!..memang bangang.. aku da kunci da alarm tepon...tapi malangnya.. aku tak bangun!!! memang malang!!! memang!!! memang!!!!...geram aku kat diri sendiri.. hihu~~~ 

lepas tu kan... ada pulak orang kol aku pepagi buta... *masih aku tak bangun...bodoh?..memang!!!.. orang yang call aku tu pun sengal jugak.. call aku banyak kali.. so. lau kau kol aku banyak kali..ne tau kot2 aku bangun ke kan.. dapat ko pahala... hihu~~~... *itu tak campur kemarahan aku lagi sebab kol aku pepagi buta..adoiyai..sengal!!!

pepe pun... hari ni merupakan hari yang sungguh cerah! matahari di sana sini.. hihu~~ *cahayanya la.. hahaha... dan hari ini adalah hari untuk menghadap laptop untuk membuat kerja.. memang banyak kerja yang perlu disiapkan.. memang lau boleh nak siapkan hari ini jugak.. itu tak campur lagi kerja statistik.. memang sengal!!! kesengalannya terasa...hahaha.. 

hari ni aku makan nasi lagi.. *asyik nasi je.. takde benda lain ke kan. *hello.. i lidah melayu ok..walau amik course bahasa inggeris.namun.. lidah tetap lidah melayu... makan belacan, budu lidah  ni tau.. dan alhamdulillah lah.. boleh utter bahasa inggeris... *eh!!! jangan pulak ingat aku orang kelantan.. memang bukan.. lau cakap budu je orang kelantan kan? takde takde.. aku orang pahang.. hihu~~~.*bab mengarut.. sila bagi kat aku kan ?..hahahaha..

urm..apa lagi eh nak tulis... aku rasa cukup lah sampai disini sahaja untuk hari ni.. sebab pe.. hari ni dan hari-hari yang mendatang adalah antara hari yang memang sibuk!!! sibuk gila babi... hihu~~~



Assalamualaikum WBT.


p/s: mari sama-sama buat kerja nak? jom!!!

Saturday, November 26, 2011

HIKAYAT : IBAM, SI KUCING YANG CERDIK.

Hi semua…

Korang pernah dengar tak satu hikayat ni… Nama hikayat itu adalah “Ibam, Si Kucing yang cerdik”. Mesti korang tak pernah dengar kan? Takpe je… mari aku cerita…okay?

COMELKANKUCINGNI!!!!


Di sebuah bandar, tinggal sebuah keluarga yang agak kaya. Mereka mempunyai segalanya. Segalanya ada di dalam rumah mereka. Abu dan Siti adalah pasangan suami isteri yang sungguh bertuah kerana memiliki segalanya.  Abu dan Siti amat menyayangi haiwan, terutamanya kucing.  Abu dan Siti membela kucing di dalam rumah mereka. Abu dan Siti mempunyai dua orang anak, Rita dan Rina. Rita adalah anak kandung Abu dan Siti, manakala, Rina adalah anak angkat kepada Abu dan Siti. Rina seperti ibu bapa angkatnya amat sayang akan haiwan terutamanya kucing. Rita pula tidak suka akan kucing, namun, Rita hanya berpura-pura menyayangi kucing, kerana ingin dilihat sebagai comel dan manja apabila menyayangi kucing. 

Pada suatu hari, sedang Rina belajar di dalam biliknya sambil ditemani oleh kucingnya Hiro; seekor kucing jantan yang jinak dan manja, Rita masuk ke dalam bilik Rina dengan menghempas pintu Rina. 

Rina terkejut dan bertanya, “Kenapa Rita menghempas pintu itu?” 

Rita menjawab “ Maafkan saya, saya culas”, jawab Rita penuh sopan santun.Rita pandai berpura-pura.

Rita bertanya lagi. “Rina, comellah kucing kamu ni… saya main dengan dia dalam bilik saya boleh?”

Rina menjawab, “Boleh saja, ambillah, lagipun saya tengah study ni… Hiro pun ajak saya main tadi… tapi saya nak study. Kamu mainlah dengan dia”.

Rita senyum kucing sambil memandang Hiro. “Okay!”, Rita menjawab dengan gembira.

Rita pun membawa Hiro ke dalam biliknya dan dia pun terus mengikat Hiro di katil. Rita menyepak-nyepak Hiro. Rita membuka ikatan Hiro dan menendang Hiro hingga terpelanting ke dada dinding. Hiro berbunyi seolah-olah meminta belas kepada Rita, namun, ia tidak dihiraukan oleh Rita. Rita terus menerus menyiksa Hiro. Selepas 30 minit, Rita membawa Hiro kepada Rina sambil bergegas dan menjerit,

“Rina! Rina,,, tengok ni Hiro sakit! Hiro bergaduh dengan kucing lain”.

Rina terkejut dan berkata “Mari sini aku tengok!, Ya Allah, Hiro. Apa yang terjadi dengan kamu ni…”

Rita tersenyum puas melihat Hiro dalam kesakitan, namun ia ditutupi dengan tangisan palsunya.

Petang itu juga, Rina bersama Pak Abu dan Mak Siti pergi ke klinik haiwan dan merawat Hiro. Namun, hidup Hiro tidak panjang, Hiro mati tatkala tiba di klinik. 

Rita memang seorang budak yang kejam. Dia apabila melihat kucing, dia akan terus menyepak kucing dan mendera kucing. Hiro bukanlah kucing yang pertama menjadi mangsa Rita. 

Rina masih dalam kesedihan dan Rina dihadiahkan seekor lagi kucing oleh Pak Abu dan Mak Siti. Seekor kucing Parsi yang bulunya sungguh gebu dan comel. Siti menamakannya Ibam. Ibam seekor kucing yang bijak. Ibam seolah-olah tau akan perangai Rita yang suka menyiksa haiwan kecil seperti kucing. 

Pada suatu hari, Rita ingin meminjam kucing Rina. Namun, selepas kejadian Hiro, Rina tidak mengizinkan sesiapa pun bermain dengan Ibam. Namun, Rita berkeras. Oleh kerana Rita lebih tua daripada Rina, Rina pun mengizinkan Rita mengambil Ibam. Rita pun mengambil Ibam. Tetapi dalam tidak sedar, Rina telah meletakkan kamera kecil pada tag yang berada pada badan Ibam. Oleh atas dasar keselamatan, Rina meletakkan kamera kecil pada tag di badan Ibam. 

Rita membawa masuk Ibam dan cuba menyiksa Ibam. Namun, Ibam cerdik dan dapat melarikan diri dan terus menyorok di bawah katil. Oleh sebab kamera yang diletakkan itu dapat menunjukkan bukti terus ke computer Rina, Rina pun merakamkan terus bukti yang menunjukkan Rita menyiksa kucingnya Ibam. Rita menjolok bawah katil dengan penyapu dan Ibam melarikan diri, namun dapat ditangkap oleh Rita. Ibam mencakar Rita. Rita menjerit dan berkata,

‘Kucing celaka!, mampus kau!”

Rita membaling Ibam ke dinding. Ibam jatuh terkulai.

Namun, segala rakaman suara dan video telah dapat dirakamkan oleh Rina. Rina mendapatkan Pak Abu dan Mak Siti dan menyuruh Rita membuka pintu bilik. Rita mengunci pintu biliknya dan amat terkejut apabila disuruh membuka pintu bilik. Namun, Pak Abu ada kunci pendua. Pak Abu membuka pintu bilik dan alangkah terkejutnya Pak Abu apabila, Ibam telah terkulai di tepi katil. Pak Abu memarahi Rita dan menampar Rita. Rina terus mendapatkan Ibam dan mendapati bahawa Ibam masih bernafas dan Rina membawanya terus ke Klinik sambil di pandu kereta oleh Mak Siti. Selepas di check, Rina mendapati bahawa Ibam dalam keadaan yang selamat. Rina memeluk Ibam.

Rita cuba menafikan perlakuannya dan mengatakan bahawa Ibam cuba mencakarnya. Namun, Pak Abu tidak mempercayainya. 

Rina menunjukkan video yang Rita cuba menyiksa Ibam. Rita menunduk dan menangis sambil berkata “Aku benci kucing!, Aku benci kucing!”.

Pak Abu bertanya, “Tapi, selama ini kan Rita suka kucing? Tapi kenapa sekarang Rita benci kucing?”

Rita menjawab, “Rita suka kucing sebab orang suka tengok Rita pegang kucing dan Rita hanya berpura-pura menyayangi kucing, lagipun semua orang dalam rumah ni suka kucing, Rita pun terpaksa suka kucing!”

Pak Abu, Mak Siti dan Rina tergamam dengan jawapan Rita. 

Namun selepas kejadian itu, Rita berubah dan tidak lagi menyiksa kucing. Hal ini mengembirakan Pak Abu, Mak Siti dan Rina.

Okay tak hikayat tu? Penat aku karang ni tau. Okay la… kalau korang suka haiwan seperti kucing ke, anjing ke, mouse ke, hamster ke, tak kira apa lah… tapi tolonglah jangan berpura-pura sebab kalau berpura-pura, takut nanti apabila orang lain tau yang korang tu hanya berpura-pura… kesemua kepercayaan yang ada akan hancur lebur begitu sahaja. Jadi! Jangan lah berpura-pura menyayangi sesuatu okay? Lau nak sayang, sayang betul2.. jangan mengada-ngada nak menunjuk ke.. nak bawa kehulu-hilir ke.. tak payah!!! Meluat aku!!

SILA MENANGIS TENGOK KUCING COMEL NI!!! WAAA!!!~~~


Disclaimer: Maaf, segala watak dalam hikayat ini adalah tidak kena mengena dengan individu yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia. 


Assalamualaikum WBT.


p/s: credit tu Baby, Belle dan opkos aku la.. atas idea ini.

KESAN HAKISAN DI PANTAI TOK JEMBAL, GONG BADAK, KUALA TERENGGANU.

Hi semua...

aku sekarang menikmati service CELCOM yang agak laju..Alhamdulillah...

ada orang baca tak entry aku yang lepas?.. takde?..urm..lantak~~..ahhaha..

okay2.... sekarang ini aku nak bawakan beberapa keping gambar yang menunjukkan kesan hakisan yang sangat bahaya....kejap eh!!!....







ini adalah kawasan Pantai Tok Jembal di Gong Badak, belakang UMT... dulunya sungguh cantik tapi sekarang selepas penambakana berlaku untuk membina Airport... kesan hakisan semakin teruk dialami oleh Pantai Tok Jembal... sungguh sedih..

Jadi, sayangilah alam sekitar..pesanan ini dibawakan kepada anda oleh Kementerian Alam Sekitar.

Assalamualaikum WBT.



p/s: janganlah melakukan kerosakan dimuka bumi ini lagi...

Friday, November 25, 2011

KENAPA BERKAHWIN HANYA UNTUK BERCERAI??

Hi semua....

apa khabar?..

Ya Allah..selepas hampir beberapa hari aku menunggu dan menunggu.. akhirnya... internet connection aku *which is Celcom Broadband.. agak okay la kali ni... Alhamdulillah... aku masih mampu besabar...hihu~~

okay2... 

aku hari nak update.. fasal...urm....urm..... urm.... apa agaknya? aku ni macam ni.. kadang-kadang banyak sangat benda nak update.. mungkin apabila pengalaman kurang itu lah yang jadinya...hahaha..pening2.... aku rasa ini juga adalah punca ramai blogger sedikit demi sedikit kurang update blog..mereka merasakan bahawa kurang bahan untuk diketengahkan...haha..*pandaila aku kan... 
tadi kawan aku bawakan KEK ulangtahun hari lahir aweks dia... nama kawan aku tu TONY TEY MENG LONG dan aweknya JESSY JIA XIN.. semoga mereka berkekalan hingga kawin dan hingga akhir hayat.. tak silap aku TONY belikan Kek Secret Recipe to Jessy.. dorang da lama da berkawan (berkasih la) da dekat 4 tahun da.. lama kan?.. harap-harap mereka nanti kawin la.... Go Tony!! Go Tony!! 

Haaa!!! ada da.... tajuk entry malam ni.. macamne nak kekalkan hubungan. Aku tidak pernah menjalinkan sebarang hubungan dengan sapa-sapa pun. So, aku tak pandai la nak judge ke apa.. cuma melihatkan kawan-kawan aku yang berkasih, dan kahwin dan da ada anak, terpanggil aku nak menulis fasal hubungan ni. Untuk mengekalkan hubungan bukanlah sesuatu yang mudah. Sebab? Ia melibatkan permainan emosi dan segalanya. Kadang-kadang duit pun diperlukan dalam sesuatu hubungan. Pernyataan aku boleh disangkal. Tapi mengikut pengalaman kawan-kawan, apabila berada dalam sesuatu hubungan, perhatian perlulah diberikan lebih kepada pasangan masing-masing. Betul tak? itu yang aku boleh nampak la. dan sepanjang pembacaan aku dalam blog, apa yang aku baca, setiap pasangan HARUSLAH memahami pasangan masing-masing, sebab, kalau tak fahami pasangan masing-masing, manakan untuk mendapat hidup yang harmoni? betul tak?... Ambil contoh, artis sekarang, ramai yang berkahwin kan?.. sebab apa..mereka ada persefahaman.. tup tup! ramai jugak yang bercerai.. alasan? Jodoh tak panjang... hebatkan mereka. senang-senang je salahkan takdir.. mungkin aku tak tau, aku hanya bercakap dari pihak yang membaca tabloid dan akhbar serta coretan blog yang ditulis atas dasar bias dan negative serta positive. Tapi manakan pokok bergoyang kalau takde angin. Betul tak? takkan berita datang ke akhbar dengan berjalan kaki? terbang? merangkak? tidak. Ada orang yang mengoyangkan pokok tu.. Tapi apa yang aku cuba sampaikan, cubalah selamatkan sesebuah perhubungan , jawab soalan aku, "KENAPA KAHWIN HANYA UNTUK BERCERAI?" bayangkan ? 

Bayangkan kalau pasangan itu ada anak-anak? macamne dengan anak-anak? secara tidak langsung, emosi anak-anak akan terganggu. Mungkin pada mulanya gangguan itu tak berapa nak nampak... tapi apabila anak-anak masuk sekolah... pelbagai pertanyaan akan ditanya daripada kanak-kanak lain. Itu yang pasti. Tapi apa yang pasti, ibu bapa perlu lah lebih pakar dalam menguasai emosi...jangan biarkan emosi menguasai diri, sebab? kelak akan merana diri. Perceraian akan lebih membawa kepada masalah yang lain. Betul. Mungkin anak-anak akan luar kawalan, terjerumus dalam kancah hitam, buang anak, rempit, samseng dan semuanya. 

Oleh itu, cuba ambil krusus anger management ke, dalam usaha untuk memperbaiki perhubungan, atau pergi ke ustaz2 ke.. dapatkan tips2 untuk memperbaiki rumahtangga dan perhubungan (begitu jugak hubungan berkasih)..  dan kepada yang berkasih-kasih, pakwe-makwe ni... cuba tidak untuk melampaui batasan. Ye la kan... kita tak tau apa yang syaitan cuba lakukan.. kadang-kadang apa yang kita lakukan adalah baik tapi dengan adanya hasutan syaitan.. segalanya bertukar. Kalau boleh cuba jauhkan segalanya dulu... lepas tu..bila da dapat kerja ke.. cuba ikat perhubungan dengan pertunangan. Itu lebih bagus kan?

Mungkin ada yang mencebik sebab aku hanya menulis dari pembacaan dan observation... terpulang.. kadang-kadang apa yang kita lihat boleh dijadikan iktibar dan tauladan..tapi segalanya lebih bermakna apabila kita merasainya.. kan? Wallahualam.



Assalamualaikum WBT.



p/s: tetiba aku tulih macamni.... takut aku!

CELCOM BROADBAND, FASTEST BROADBAND EVER!!!

Hi semua....

okay baiklah... ini yang aku dapat pada pagi ini... CELCOM LINE DA OK.... KOT!!!!... aku tak tau sama ada line Celcom sememangnya okay or whatever... but the thing is I am now using the Celcom Broadband... because before I was using PZ's P1... thank you.. hihu~~

dan yesterday, aku ada terbaca fasal IKLAN celcom... tau apa yang ditulis?..


"CELCOM BROADBAND, FASTEST BROADBAND EVER"..

catchy tak? korang rasa tagline ni BULEH PAKAI KE?.. hati aku kuat mengatakan MEMANG TAK BOLEH PAKAI LANGSUNG!!!.. LANGSUNG!!! ok LANGSUNG!!!.. macam apa je connectionnya.. buat aku marah je.. DAN lagi... atas jambatan SULTAN MAHMUD di Kuala Terengganu, penuh la iklan or papan iklan kecik2 tu..kan... SINI WILAYAH CELCOM la... SHARE di SINI LA.. dan lain-lain lagi... dan guess what? itu iklan apa?... iklan CELCOM!!! IKLAN CELCOM yang tulis SINI WILAYAH CELCOM!!!... aku pun WTF!!! WTF!!! WTF!!!. memang sakit hati!!! sakit hati sangat-sangat tau!!!..benci nak mampus!!! *tapi aku masih berharap yang Celcom akan memperbaiki SEGALA perkhidmatannya.. masih berharap... 

tapi tolong la baiki dalam masa terdekat ini.. sebab apa?... AKU NAK BUAT KERJA... dan begitu jugak orang lain.. orang lain pun nak buat kerja jugak!!! tau tak CELCOM!!!!! please lar.. jangan nanti orang lain berubah kepada pembekal service internet yang lain baru tu la terhegeh-hegeh nak baiki segalanya.... tolong ok.. please ar...



Assalamualaikum WBT.


p/s: nak makan nanas pulak...kena kupas dulu kejap..!!hahah

Thursday, November 24, 2011

BONTOT BAIK????

Hi semua....

korang nak tau apa yang aku jumpa masa aku tengah main-main dengan Nuffnang?.. aku tengok la Analytical kan... korang tau aku jumpa per?... nak tau tak?...



apa kah???

tengok tuh???..macam hape je kan?... bontot baik?.. apakah maksudnya itu?.. apakah jadahnya?. aku tak kisah pun sebab memang aku tak tulih benda2 macam ni...dan lagi satu.. aku pun tak tau la camne boleh naik bacaan seperti ini...sengal je kan?...hahahaa..pening...



Assalamualaikum WBT.



p/s: aku baru je lepas makan beberapa benda ni... fening2.. asyik makan je... ni nak buat kerja pulak... one by one....

BENMINTON 2011 UNISZA (BEN 7)

Hi semua...

apa khabar?..mari aku bawakan beberapa kepin gambar yang menggambarkan betapa HAVOCNYA kejadian semalam..last night event...hihu~~~


aku suka gambar ni... cuma ada tangan sapa tah ...adoi...sengal

angah ambik gambar ni...hihu~~~..dia rendah...tapi dia naik atas kusi nak amik gambar aku ni....

rakan2 sekelas..ni da lewat da ni sebenarnya...hihi

tempat ke tiga~~...ATEH N PZ!!!..yeya!!!

Tempat ke Dua....Mimi and Mila...
 

Juara...hihu~~~ AKU AND WAN NOR....

kawan-kawan...
Best jugak main2 sukan ni... best tau... lagi best lau semua ada....kan?..yang takde tu takpe la...kot2 mereka ada masalah ke...kan?..mana tau... takpe la..




Assalamualaikum WBT.



p/s: FINAL YEAR.

ENTRY BALAS DENDAM BERJEMAAH!

Hi semua...


ini adalah entry balas dendam untuk beberapa hari aku tak update Blog... 

okay la... memandang aku da mention ini adalah entry balas dendam... cuma.. aku tak mention dari segi apa aku nak balas dendam kan? adakah aku akan membunuh? adakah aku akan memenggal kepala seseorang..? adakah aku kan memakan orang? adakah aku akan menembak orang? adakah aku akan menjadi wonderwoman? kan? macam tu la contoh-contih yang aku berikan ... takde la.. buat apa aku nak jadi semua tu.. tu bukan nak balas dendam... tu nak masuk jail... 

aku ni sekarang tengah menggunakan P1 kawan aku... hahahaha.....biar lantak......haha... *hati gembira sebab aku boleh update...hahahaha..suka2!!!...


okay2.. sekarang ni aku nak mandi kejap..nanti aku balas dendam balik ok?.. aku akan update setiap kali aku berada depan laptop!!!..hahaha..tengok la.lagipun aku nak buat kerja.. nak cari literature review..hahahaha.... 



Assalamualaikum WBT.



p/s: letih semalam tak habis lagi dek non...hahhaha

PENGALAMAN AKU SEHARIAN!!.. AKU MENANG TOURNAMENT BENMINTON!!!

Hi semua...

gatal je jari aku ni nak menaip..bila tak update rasa diri ini bukan blogger sejati.. rasa macam main2.. bukan blogger la senang cerita....

selepas aku consult dengan celcom centre dekat Kuala TErengganu ni.. tau apa diorang cakap? Maaf dik.. sekarang ni 3G untuk celcom memang tak boleh connect. 

aku pun.? WHAT????? WHAT????... apakah semua ini dugaan sebelum aku final exam?.. aku nak buat kerja kemain banyak lagi.. boleh pulak benda alah tu rosak!!!.. apakah??..  maksudnya selama ni... bukan aku sorang je la.. hihu~~~.. aku pun ask jugak kawan-kawan aku yang lain... dorang pun cakap benda yang sama.. thank god!!...hihu~~~... lepas ni nak tukar lak kot.. mana la tau... dapat line ok lagi..

ini pun guna P1 kawan aku... PZ... thank PZ for the P1... appreciate it alot..

okay.2.. sebenarnya banyak benda nak tulih.. cuma.. masa banyak tapi.. connection tak boleh.. memang sakit hati.. ibarat nak terbersin tapi tak boleh... kan?.. bayangkanlah bagaimana perasaan itu.. fuh!!.. memang sakit hati... sial betul!.. celcom pun satu.. takde plak bagitau sal masalah ni.. lepas tu... bil aku pun jalan je kan.? macam bangang je!.. buat aku sakit hati je... benci aku!

btw.. aku nak ucapkan terima kasih kepada kawan-kawan BEN 7 diatas kerjasama anda di Sukan badminton semalam.. memang best.. terbest lar... lepas ni ada masa kita buat sukan lain pulak eh?


Assalamualaikum WBT.


p/s: aku dan Wan Nor menang semalam. Thanks Wan Nor.

Tuesday, November 22, 2011

ENTRY MARAH BERSIRI (SIRI DUA)

Hi semua....

apa khabar??? aku semalam da kol da Celcom Customer Services (sekali lagi) untuk mendapatkan kepastian yang benar-benar pasti.. dan aku kol... dorang jawab la.. discussion tu selama 15 minit ok.. tak pernah aku cakap selama itu... memang benar2 masalah ni... lepas tu.. diorang check semua... acc aku memang takde masalah dengan pembayaran ke apa ke... lepas tu.. ada instructions yang diberikan kepada aku untuk dilakukan supaya aku boleh main internet ke hapa ke... lantak...

tapi yang penting..pagi ni aku boleh pulak main internet tanpa ada gangguan yang melampau... baiklah... aku nak tengok sampai bila benda ni tahan... lau tak tahan jugak.. aku akan complaint lagi... dan lagi... dan lagi.. dan lagi... *btw.. aku complaint tu untuk kebaikkan dorang jugak... hihu~~~

Malaysia menang semalam keatas Indonesia... tapi 2 orang peminat bola Indoenesia meninggal dunia.... bahayanya minat bola eh... minat bola boleh mati... so.. jangan minat bola... *bangang tak?

okay la... ini aku nak kena pergi kelas dulu.. 



Assalamualaikum WBT.
p/s: ni kiranya entry Marah Bersiri gak la kan?

Monday, November 21, 2011

ENTRY MARAH BERSIRI (SIRI SATU)

Hi semua...

seronok kan tengok Malaysia lawan Indonesia.. menangis la penonton Indonesia...hahaha... menang penalti.. pun menang jugak kan? pedulik!!!.. hahaha janji Malaysia menang dengan kemenangan yang sejati.. tak macam tuan rumah yang memang suka main kotor ni.. tengok saja la acara pencak silat.. main macam TUT!!!.. buat sakit hati je kan? mereka memang pandai buat kerja-kerja macamtu... sial! (OPS!)

okay la... as usual.. masalah broadband aku memang tak selesai lagi.. connectionnya memang menyakitkan hati aku yang memang da sakit untuk beberapa hari ni (memang berasal dari broadband la pun) memang sakit hati. Sebelum ni, aku tak pernah pun encounter perkara yang bullshit macamne.. tapi WHY NOW? Celcom.. why now? kenapa tak 10 tahun akan datang.... or ada problem dengan benda lain... itu aku tak pasti.. aku called da diorang punya customer service line.. but WTF!!! dorang cakap memang ada problem... masalahany, aku ask jugak kawan-kawan aku yang lain yang pakai broadband celcom.. and guess what!!! dorang cakap OKAY je... connection boleh pakai.. laju je... what happened to my broadband? what happened? this is ridiculous!!! shit! bullshit! shitting on the celcom broadband!!!  i have sent my email to celcom.. but i do not know whether they will take action or not.. but apa yang aku tau.. kalau masalah ni tak selesai jugak.. memang cari nahas... aku akan tukar kot kepada yang lain.. maxis ke... YES ke... apa2 lah... asalkan aku dapat connection yang elok.. tak pun aku guna P1 je.. susah2 sangat.. kan?  shit!


 okay la.. selesai marah untuk hari ini.. nanti aku marah untuk hari esok pulak.... okay? tunggu entry marah bersiri ni no...


Assalamualaikum WBT.


p/s: takde air lagi..hujan mencurah2... apa nak jadi dengan dunia sekarang ni....

MEMANG SAKIT HATI WEEEHHHH!!!!

Hi semua...


Hari ini adalah hari yang paling "gumbira". Ya Allah... sungguh GUMBIRA. WTF!!!

memang WTF!!!!

 Sekarang ini dalam kelas Statistics... memang gila babi hebat!!!! da nak last2 ni ada pulak kerja project paper... memang hebat.. aku rasa macam nak burst je.. tapi melihatkan kawan-kawan aku yang lain.. macam okay je.. so... okay je la... malas aku..layan je.. nasib baik ini adalah group work.

dia bagi kerja pulak... *tetibe je emo kan.. padahal memang ada je..tapi nak mampus je... mencik pun ada..tapi LANTAKKK!!!!~~~

okay ala... nak marah pun tak guna..banyak benda lain yang nak marah... takde air.. broadband macam hape je... kerja banyak..lepas ni memang takde benda da lah.. buat keja je.. mengadap laptop.. memang kena mengadap la.. memang kena mengadap!!! tapi tu la... benda lain pun kena buat jugak.... hadap la aku semester ni...



Assalamualaikum WBT.



p/s: Its getting heavy!!!

Sunday, November 20, 2011

UCAPAN SEMPENA ENTRY KE-600!!!

Hi semua...

ini adalah entry aku yang ke-600.. ya Allah... banyak da aku menulis.. *itu tak masuk yang da delete tuh...hahaha.. suka-suka kan.. tengok2 lama-lama jadi best.. 

aku berjaya!!!! yeya!!!


ada orang ask aku.. BEST KE BERBLOG NI? 

aku jawab.. "ENTAH, aku pun tak tau kat mana yang best sangat.. cuba la ko try.. kot-kot ko dapat jawapan yang aku cari selama ni.."

Itu selalu kan untuk kita ni sebagai blogger (mengaku sendiri, takde sapa pun bagi nama ni kat aku).. hahaha...bersempena post aku yang ke-600 ni.. aku nak buat speech sikit boleh?

Assalamualaikum semua, apa khabar semuanya. Aku ucapakan selamat segalanya. Mula-mula aku nak ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada Allah SWT yang selalu memberikan aku kesihatan untuk menulis. Alhamdulillah. Segala idea ini memang datang daripada-Nya. Keduanya, aku nak berterima kasih kepada ibu bapa aku, yang mana membesarkan aku dan membayar bil CELCOM Broadband aku. Ketiganya, aku nak ucapkan terima kasih kepada followers aku dan readers aku (perasan tak aku?)... lantak.. Keempatnya, aku nak ucapakan teirma kasih kepada semua kerana memberi aku tunjuk ajar, Encik BEN, Yuyu, Lulu, Ayuni, dan lain-lain (secara direct ataupun tidak).. terima kasih banyak-banyak.

Sepanjang aku menceburkan diri dalam dunia blog ini, ada banyak kelebihan yang aku dapat. Ilmu yang melimpah ruah seolah-olah tiada pengakhirnya. Cuma kita perlu cari ilmu yang sesuai dengan diri kita kan? jangan kita dok main amik je.. baca je semua tapi lupa kita nak baca untuk persediaan akhirat kan? Bersamalah kita muhasabah diri. Namun , dalam banyak-banyak ilmu yang aku dapat, aku suka jugak baca pelbagai entry yang dikarang dan dipost oleh blogger lain. Sungguh bermakna dan seolah-olah mereka menceritakan kepada kita bahawa kita adalah rakan baik mereka. Mereka mahu kita baca kisah hidup mereka dan pada aku.. itu adalah yang terbaik. Sekarang, ramai manusia (orang) yang menggunakan blog sebagai medium untuk pelbagai tujuan. Aku pun kadang-kadang ter'carried out' dengan apa yang dalam hati aku. Cuma, kadang-kadang manusia lain mungkin lebih mempunyai objektif mereka sendiri, Itu aku tak boleh nak sentuh la. Sebab, mungkin orang lain baca entry aku mempunyai perasaan yang berbeza. Itu aku tak boleh nak cakap apa-apa, tapi ada orang lain yang menggunakan blog dan lain-lain social network sebagai medium untuk menjatuhkan orang lain. Macam blogger-blogger lain. Yang buat gambar yang pelik-pelik la... Cik Siti Wazurra tu kan... bahaya tu, boleh menjatuhkan maruah orang lain. Nak-nak kalau main agama pulak, Biarpun aku ni tak la tawaduq (masih menuju ke arah itu) sangat, tapi aku masih tau halal haramnya. Dan aku memang ingin berubah cuma masa akan menentutkan ia. (wah..macam lagi pulak).

Apa-apa pun, speech ini aku akhiri dengan wabillahitaufik wal hidayah, wassalamualaikum wbt.





p/s: aku masih lagi berblog ok..hahahah...