Nuffnang Ads

Wednesday, February 29, 2012

ERYKAH BADU CONTROVERSIAL TATTOO!

Hye-All!!

people are havoc-ing about Erykah Badu's concert in Malaysia that has been cancelled by the Government of Malaysia due to Badu's tattoo which has been considered as insulting to the Moslems.

Well.. let see the picture first. okay?

See that? near her shoulders?

If you could not see, then, you better check you eyes. Both!

Well2!!! People say, it would not be a big problem because it was just a paint. Tattoo painted on her body which they said, it would not be there as long as the real tattoo. Well, what about these pictures, it lasts btw! As long as we want to, am I right? if I am wrong, then correct me, ok?

We are Moslems, no matter what we do, we must have the believe that our God is Allah SWT. We need to protect what we believe. Not just do what ever we want without a have little thought about other things. That is the most important, concern about others. 

She as a performer needs actually to know what were those paintings on her body first before publishing it to the audiences. Yes, she might not have the intentions to hurt the Moslems but it was done. The act was done. 

Let us turn the table here, what if the same thing happen to the other people which have different religions and their symbols were exploited like that? What would you think? What would you feel? what would be your reactions?

The readers could think and have a thought about it.


Do not forget our religion. Okay? ISLAM.


Assalamualaikum WBT



p/s: Sometimes I am funny but sometimes, I could be very cold. You choice.
p/s: I got the pictures from Google.

MEET MY BOYFRIEND!! HAHAHAAH!!!

Hye-All!!

I have a regret... I should have done this for like 10 years ago. If I do that thing, I would just be like this!! What a great thing to see right? hehehe.. I should have control my diet and so on.


Btw, meet my boyfriend..hahahaha...*perasan..kwang2..

hoohaa~~

No la.. I just want to be like this person. It would be a better world if I could be like this. Right?



Toodles!



p/s: Gosh! Would people think differently?
p/s: well, for those who LOVE to create amazing fuck-shit rumours, well.. I am just fucking kidding ok. I am not what you think I am. Duh!!?

JADI CHEF NAK LAWAN ENCIK MAT GEBU?

Hi semua,

Apa khabar? Maaf la tak update blog, pack dan banyak aktiviti yang aku perlu buat. Memang banyak. Sekarang ni aku telah menjadi tukang masak di kedai kawan aku. Alhamdulillah, masakan yang aku masak setakat ini memang boleh dimakan la. Cuma ada tadi seorang pelanggan memberi kritik terhadap masakan aku. *aku akui memang salah aku, sebab aku masak sedikit masin. Aku akan cuba perbaiki dari masa ke semasa. Okay?

CHef




Baiklah, esok aku akan buat segala kerja untuk research aku. Aku memang kena buat, walau macamane sekalipun. Lepas tu, aku nak study untuk MUET pada 3 Mac 2012 ni, yang tak lama ni nanti. Aku berharap supaya aku dapat membuatnya dengan baik. Buku MUET aku ada da, cuma nak buat review je nanti. Hehehe... InsyaAllah... boleh. kan?


Sebenarnya banyak jugak benda yang aku nak update cuma aku tak larat nak update sebab banyak aktiviti tapi takpe... demi untuk meneruskan kelangsungan hidup, kita kena berkorban masa dan tenaga. Okay? Chai-yok!!!

Berkenaan dengan tajuk, takde la sampai nak lawan Encik Mat Gebu yang memang alar2 retis hebat celebrity chef alam maya... memang tak la aku... tapi mana tahu suatu hari nanti aku akan buka kedai makan? mana tahu kan? moga cita2 tercapai...

Itu je la rasanya, 


Assalamualaikum WBT



p/s: seronok jugak jadi tukang masak ni. Hehehe~
p/s: suka sangat dapat duit syiling baru. Hehehe~

Monday, February 27, 2012

BLACKBERRY CURVE 8520 BLACK!!

Hi semua..

aku baru je berangan nak pakai sesuatu yang aku nak pakai ni.. cuba korang tengok dulu apa gambar yang aku nak postkan ni? hehehe...


Blackberry Curve 8520 Black..

hihu~~~

sama je kan?

hehehe...


Cantik tak?



mana satu ek nak beli?



Assalamualaikum WBT



p/s: ehem2!! ada sebab sikit nak diet!!!

Sunday, February 26, 2012

BANTERAS PEMERDAGANGAN ORANG DAN PENYELUDUPAN MIGRAN!!!

Hi semua,

Sabtu lepas aka yesterday, aku telah pergi ke satu seminar yang agak menarik *lau tak dijemput oleh MPP memang aku tak pergi la.. tapi yang aku peliknya...tak ramai pun MPP yang hadir.. tah la...tak tau la.. tapi itu bukan hal aku... yang penting aku pergi.. dan aku enjoyed jugak la.. alhamdulillah~~

this is from Canada..the poster...


see this poster!!! it brings a lot of meanings...

Okay baiklah... korang mesti nak tau apa tajuk seminar yang aku pergi tu kan? Seminar itu bertajuk,. Seminar Bersama Membanteras Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA). Seminar ini telah dihadiri hampir 400 orang pelajar UNISZA dan seminar ini bertempat di Dewan Kuliah Utama (DKU) Universiti Sultan Zainal Abidin. 

Seminar ini rata-ratanya berkisar tentang pemahaman terhadap apa itu terma pemerdagangan orang dan penyeludupan migran. Beberapa ahli panel membentangan beberapa pembentangan dengan baik sekali, mereka adalah Prof. Dr. Azizah Kassim, seorang Felo Penyelidik Utama, IKMAS, dan beliau telah menyampaikan pembentangan yang bertajuk Isu dan Permasalahan Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran di Malaysia. Secara umumnya, Penerangan Prof. adalah dari perspektif IKMAS. IKMAS adalah Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS) Universiti Kebangsaan Malaysia. Prof. menerangkannya dengan cukup terperinci dan baik sekali.

Pembentang kedua adalah Tuan Azhar bin Abd. Hamid. Beliau adalah Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia Negeri Terengganu. Pembentangan beliau adalah mengenai Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran dari sudut Imigresen. Tajuk pembentangan beliau adalah Peranan Jabatan Imigresen Dalam Membendung Masalah Penyeludupan Migran. Biarpun terdapat sedikit masalah teknikal tetapi ia tidak berhenti begitu sahaja. Beliau cuba membawa perspektif imigresen dan aku rasa ianya jelas. Seringkali kita tertukar bidang tugas pihak Imigresen dan Kastam kan? mereka mempunyai bidang kerja yang berbeza tetapi mereka adalah kumpulan kerjasam yang baik. Imigresen akan menjaga orang (Rakyat Malaysia) yang hendak pergi ke luar negara dan KASTAM akan melihat kepada barangan yang cuba dibawa masuk kedalam negara melalui 3 jalan iaitu, udara, tanah dan air. Itu adalah bidang tugas mereka. Okay?

Pembentang ketiga adalah ASP Azmi bin Aziz. Beliau adalah dari Unit Antipemerdagangan Orang (ATIP), Bahagian D7, Jabatan Siasatan Jenayah, Polis DiRaja Malaysia, Bukit Aman. Beliau didatangkan khas untuk memberikan pandangan dari sudut PDRM. Tajuk pembentangan beliau adalah Membanteras Pemerdagangan Orang dari Perspektif Polis Diraja Malaysia.

Segalanya sudah jelas, Mengikut statistik terdapat 2.5 juta manusia menjadi mangsa pemerdagangan orang dan penyeludupan migran. Statistik ini telah dikeluarkan oleh International Labour Organisation (ILO). 

this is one of the posters..
Jadinya, sebenarnya, sejak zaman Nabi Muhammad lagi slavery telah diharamkan, kenapa kita nak buat balik. Nak kembali ke zaman jahiliah ke? Ha? Modern slavery la kononnya.. paleotak!!! bodoh. korang nak tau lagi fasal Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran ni silalah ke www.moha.gov.my ataupun pergi ke Facebook taip Against Human Trafficking & Smuggling of Migrants. okay? aku sudah!!! anda bila lagi.?

Sebenarnya kan, masalah human trafficking ni bukan hanya masalah Malaysia, ianya juga adalah masalah dunia. Statistik yang aku bagi tadi tu adalah statistik untuk dunia, itu yang dilaporkan, yang tak dilaporkan? macamne? kan? pikir2kan la sendiri, jangan hanya tidak peduli.. kalau nanti kena kat diri sendiri? macamne?

Assalamualaikum WBT


p/s: bersama membanteras perkara durjana ini!!! for the sake of Humanity!!

NAIB JOHAN TERBUKA MALAYSIA? UNISZA?

Hi semua...

apa khabar? sihat tak semuanya? ha.. hari ni adalah hari Ahad.. selalunya kalau aku berada di rumah aku, hari Ahad adalah hari untuk aku bersantai-santai dan memasak di rumah sambil menajamkan skill memasak aku. Hehehe... dan aku boleh lakukannya tatkala aku berada di U aku.. Haaa!!! korang mampoooo?? hahahaha... 

Jumaat lepas aku serta beberapa kawan telah masuk sebuah kejohanan badminton anjuran Kelab Fakulti aku.. alhamdulillah, aku dengan Belle telah mendapat tempat ke-2.. hehehe.. ingatkan aku dengan Belle akan menjadi juara... hehehe.. tapi rezeki masing-masing kan.. nak buat camne.... hehehe... 

Nak tengok tak gambar pingat yang aku dapat? hehehe..silver pun silver la.. janji aku sertainya kan?? hahahaha....





Ini lah bukti kemenangan kami. Alhamdulillah.... kami memang juga walaupun hanya sekadar berada di tempat yang kedua. Hehehe...  tak dinafikan memang letih tapi yang penting kami semua seronok dan sentiasa cuba untuk sertai apa yang dilakukan.


Assalamualaikum WBT



p/s: kejap lagi nak baring-baring jap...lepas tu nak pergi main badminton!!! hidup sihat di tengah panas!!! hahahah

ROUTINE HARIAN AKU!!! HEHEHE

Hi semua,

apa khabar? malam ini aku amat letih.. pagi tadi aku bangun pukul 7.30 pagi dan pergi ke seminar. Seminar habis pukul 1.30 pagi. Lepas tu, petang pukul 5.00 petang pergi main badminton pulak.. sampailah pukul 7.00 malam, lepas tu pergi makan malam. Malam pulak pergi tolong kawan punya kedai.. alhamdulillah.. segalanya berjalan dengan lancar.

Kami semua bertolong-tolongan. dan Alhamdulilah sekali lagi, esok takde kelas!!! cuma aku kena pergi ke library kot nak cari sumber untuk research. Hehehe.. *first time in this semester nak pergi ke library. Kan... hahaha...

Okay la.. aku nak tidur da ni.. buat masa ini, diatas adalah aku punya routin harian. Alhamdulillah..


Assalamualaikum WBT


p/s: tak pernah pulak terbayang ada bukan melayu baca blog aku. Hehehe..

Friday, February 24, 2012

ONE DAY TRIP TO CAMERON HIGHLAND!!!

Hi semua..

hari tu.. aku pergi ke Cameron Highland.... lupa nak update.. (padahal aku memang takde line internet)....hehehe... btw.. aku pergi hari tu.. pada 6 Februari 2012... tak silap aku masa tu adalah waktu Thaipusam ke apa... tapi waktu tu adalah waktu cuti.... punyalah banyak kereta nak pergi melawat Cameron Highland... plus all the domestic tourists... including us!! hehehe....

aku haritu pergi dengan mak, abang kembar aku. 4 anak sedara aku. kakak aku dan sepupu aku. Dua kereta jugak la... best tau.. 2 jam 30 minit dari Kampung Jenud tercinta aku tu.. naik terus sampai ke atas.. best woo...  kita orang bertolak pukul 9..30 pagi tak silap lepas tu sampai dalam pukul 2.00 petang gak la.. banyak lak tu kereta nak boleh ke naik ke atas.. huuu... jenuh... dah la aku bawak kereta kakak aku yang manual tu.. main clutch je la aku.. hehehe... parah2... 

sesampai je kami di atas, kami terus pergi ke Strawberry Farm.. memang best wa cakap lu.. hehehe.. banyak gila tanaman, cacti, tumbuhan hijau, grapes yang tumbuh dan di-mould sebagai atap untuk pejalan kaki... memang tersangat best uols!!! aku memang suka dengan keadaan yang harmoni macamtu.. domestic tourists pulak memang ramai la... Melayu, India, Cina dan pelbagai kaum lain yang memang aku pun kadang-kadang tak berapa nak kenal. Pergh!!! memang 1 Malaysia lar.. hehehe... 

Korang nak tengok gambar yang sempat aku tangkap during out trip to Cameron? nak? hehehe..jom!!! layan la foto2 ni!!!...


Najwa, Fitri dan Abang,,,
Aku lar!!! bukan azwan ali ok!!! tetiba kan..

Ainun, Akim, Najwa and Mak aku!! yeya!!!

Abang kembar aku Saufi, Mak Aku and Najwa...

Kakak aku, Nor Irefah!!!
 

Periuk Kera!!!

bunga-bungaan,,,cantiK!!


mawar!!!
salad kami makan kat situ lar..


waktu malam di pasar brinchang!!! memang sejuk wooo...

itu la sedikit sebanyak yang aku sempat rakam ketika kami di Cameron Highland...


Assalamualaikum WBT



p/s: letih main badminton!!! tapi seronok!! hehehe....

Thursday, February 23, 2012

TOWER HEIST BEST!!!

Hi semua!!!

Apa khabar anda semua readers and followers at this time? very damn hot isn't , I mean the weather! like very damn hot!!! tapi nasib baik aku duduk kat dalam bilik ni tak terbakar ke or microwave ke.. lau tak..!!! huhuhu.. duk dalam bilik air la aku!!! hehehe...

btw, I watched a movie called Tower Heist!!! It is Ben Stiller's acts. It was amazing! He still got it! All the supporting actors and actresses, its just wow! Like Oprah said it was a Woww-er!! hehehe...

Ben Stiller's acting was amazing, plus Eddie Murphy, Sidibe, and some other actors and actresses... it was just seriously amazing!!! just love it!!! hehehe...

Synopsis:

Tower Heist is a comic caper movie. The Tower is an exclusive New York City condominium where Ben Stiller is the Manager. When their most prosperous resident, penthouse owner Alan Alda (a Bernie Maddoff-like swindler), loses the retirement funds Stiller and his staff trusted him with, Stiller decides to steal the money back. Yes, the plot becomes silly and you’ll have to swallow two or three major coincidences to follow the caper to its conclusion. Eddie Murphy, Matthew Broderick, Michael Peña, and Casey Affleck make up the heist team. Tea Leoni steals scenes as an FBI agent. But all and all, it was a good movie, for those for have great fear if height, beware!! hehehe.. there will be surprise waiting for you.. hehehe.. *I watched it!

The Cast...

Two major roles..

Well.., that is all from me, I think, so see you next time!!! okay?



Assalamualaikum WBT


p/s: Good grief!

KAMI NAIK BUKIT BESAR, KUALA TERENGGANU!!!

Hi semua...

da dua pagi da aku bangun pagi untuk pergi berjoging di Bukit Besar.. takde la joging sebenarnya..hehehe..jalan naik bukit...itu pun sekali je.. aku kagum betul dengan kawan aku, Belle and  Pz and Ayie.. dua kali naik bukit besar tu..turun naik lepas tu turun lagi lepas tu naik pulak!!! lepas tu turun!!! Ya Allah.. aku naik sekali je da letih macam nak putus nafas... hhuhuhu.. 

Tadi pagi kitaorang pergi naik Bukit Besar.. dan kali ini jemaahnya adalah agak ramai dan best!!! ramai gak tadi... tapi takde la seramai hari Jumaat.. hehehe.. lau hari Jumaat tu memang sangat boleh la  cuci mata!!! maksud cuci mata kat sini adalah kalau2 nak cari calon isteri ke suami ke.. sila la...hahaha..boleh pilih.. cuma jangan pilih suami orang sudah la..hahaha..jangan pilih isteri orang sudah la..hahaha..macamtu la..hehehe..

Ha!! ini aku nak tunjuk gambar hasil daripada usaha pagi ini!!! jom!! hayati gambar2 ini..hehehe...

pepagi di Puncak Bukit Besar...

sudah berada di bawah!!!

posing sebelum balik!! hahaha
aku dengan Angah!!
Angah!! hahaha...
Seronok weh naik pepagi ke Bukit Besar ni.. memang sejuk lepas tu bila kita berpeluh..kita akan rasa nyaman sangat!! ramai gak orang lain yang naik tadi.. ada pak cik ni..siap berlari lagi naik Bukit Besar!! tercabar aku...tapi apa boleh buat!!!  aku bebanan lebih!! hahaha... kenala jalan sebelah kiri..hihiuhuhu....

Sapa nak ikut lain kali lah ek!!


Assalamualaikum WBT



p/s: naik slow2... pasti sampai di Puncaknya!! okay?

DEAN'S LIST FACULTY OF LANGUAGES AND COMMUNCATION 2012!!!

Hi semua...

malam tadi Fakulti Bahasa dan Komunikasi ada mengadakan suatu majlis Hari Anugerah Kecemerlangan dan alhamdulillah.. aku dapat jugak menjejakan kaki aku untuk mengambil anugerah cemerlang (Dean List la kiranya)... walaupun aku hanya dapat pointer yang cukup2 makan untuk amik anugerah...tapi bersyukur juga la.. 

nak tengok gambar aku dan kawan-kawan?

ni dia...hehehe

hihu~~~ sengal je... mana aku cuba cari!!! hahahaha...



rantai tu aku buat sekali dengan baju tu... hehehe...





Assalamualaikum WBT


p/s: pagi nanti nak bangun nak pergi naik bukit besar!!! yeay!!!
p/s: tak jumpa pun dia hari ni!! nak tengok muka je....

Wednesday, February 22, 2012

LOVE THE WAY YOU ARE!!! JUST LOVE!!

Hi semua...


love birds...

Wahahaha... I saw that person today driving the car. Wahahaha... I could just see that person. I would just love to go to that person and tell what inside my heart.

To that person, I just want to let you know that I would always want to talk to you. If you already have someone in your heart, It would be not a big problem because I could just be your friend.


Good Night, that is all! 



Assalamualaikum WBT



p/s: WGS .. hahahaha....

Tuesday, February 21, 2012

ANAK SEDARA AKU NADIM!!

Hi semuanya..

hari tu aku ada post sal anak sedara aku yang mendapat penyakit TGA kan... so.. after the operation and taking medicine (still) he is recovering. Thanks to those who pray for my anak saudara. Appreciate it a lot. 

Therefore, I would like to show you his picture. Btw, his name is Khairil Nadim bin Khairi. This is his picture after two months.

Da gemuk da!!!
Hari yang panas kat rumah aku kat kampung Jenud. Serious panas! aku rasa kalau tengahari memang gila la panas!!! aku pun tak tahan then nadim pun duduk kat verandah. Pergghh!! memang panas. hehehe...

Assalamualaikum WBT


p/s: nak pergi PC Fair kat UNISZA ni...salam!

Monday, February 20, 2012

TODAY WAS THE MUET SPEAKING TEST!!!

Hi semua...

hari ni adalah hari yang paling awal aku bangun. Aku bangun pukul 5.45 AM sebab kena bersiap awal untuk pergi ke Sekolah Menengah Seri Berang, untuk mengambil exam MUET ataupun Malaysian University English Test, MUET. 

gantok!!


gantuukkksss!!!

The reason why I need and some of other fellow friends need to take the examination back is because we need to get the Band 4 level to actually graduate as Graduate of University Sultan Zainal Abidin under the Faculty of Languages and Communication. Well... I am very lucky to have several friends this morning. Me, Belle and also Josephine were going to the school and we were very glad for making it on time. Thanked God because the session was not start at 7.30 AM sharp. The examiners actually waited for like 30 minutes and the session started at 8..30 AM. Thanked God!

Well.. Me and Belle were the in the 4th group and Josephine was in the last group. In me and Belle's group, as usual it consists of 4 people (candidates) and we were very lucky because we were in the same group. So, let me introduce the candidates first, Candidate A = Belle, Candidate B = Me, Candidate C = A girl (dont know the name) and Candidate D = Badrul (a working man). There you go, and then, we were given two pieces of paper (one question paper and another one would be the writing paper *to write the points), we were quite good and it was greatly done *not the damage.. hehehe...  We did talk a lot  *with a lot of points and opinions too.. hehehe... Me and Belle talked loud and clear with inclusion of few concrete points and opinions, as for the girl, she was told in the middle of the group discussion to actually volume up her voice because the examiner could not hear her sweet voice. As for Badrul, handsome looking guy, he also had a few hard time in explaining his points and opinions but then, he managed to pull it off. 

excited!!!

As for me, this is my third time taking MUET examination, I think after several years learning English, actually, it getting better, not the learning but my English is getting better. I am very glad of that improvement. This is because before, *when I was in Form 6, I was not have the time to actually learn English like the Grammar and so on. Not that there is not class but I was not understand what is English grammar is all about but now, I know a little bit and I could use a little bit more exposure because I found myself have a few hard times in conveying message in English. Not that it was not expressed well but sometimes, I could not find the perfect words to actually find that message. hehehe.. 

Well... I have been through hard times...

Assalamualaikum WBT


p/s: I HAVE NOTHING!!! Whitney Houston said it.
P/s: all the pictures used in this blog are actually from Google. Thank you.

DISEBABKAN LORI KONTENA PECUT 180KM/H !!!

Hi semua...

Baru beberapa hari aku balik ke UNISZA ni... RM400 da melayang.. sebab??? nak tahu sebab apa??? tukar cermin kereta kakak aku.*aku bawak kereta kakak aku... okay mari aku cerita dari mula..

lebih kurang macam ni la mula2nya..

lama2 jadi macamni... tapi tak seteruk ni..

semasa aku balik hari tu.. Hari itu adalah hari Jumaat. Semasa aku memandu di kawasan perindustrian di Gebeng.. ada lah sebuah lori bawak kontena la.... malas sangat nak sebut nama lori yang terpampang di kontena lori tu.. nanti aku kena saman lak.. da la memang ada kes ni.. malas aku... lepas tu.. tau tak lori durjana tu bawak berapa? kelajuan dia.. adalah dalam 180KM/J kot aku rasa. Dia ingat jalan perindustrian tu BAPAK dia punya!!! bangang kan? dan tak semena-mena... cermin depan kereta kakak aku tu.. kena batu!!! hasil daripada  batu yng dilanggar oleh lori terbabit... kesialan berlaku disitu!!! ikutkan hati, nak je aku kejar lori tu *walaupun guna kelisa je... and aku nak je tangkap gambar lori terbabit dan hebahkan satu Malaysia.. eeiii!!! dah sekarang aku kena tukar lak cermin kereta.. aaiiisshh!!! rasa macam nak mengamuk je.. dia ingat bapak aku cop duit ke? mak aku tauke balak? kakak aku kerja kedai makan 50 cawangan? haaa??? 

Jadi macam ni!!!

baiklah, kepada lori-lori yang berada di Malaysia ni... khususnya yang LORI-LORI YANG TERSANGATLAH BESAR NI!!! sila la bawak perlahan sedikit...please la... okay?

Assalamualaikum WBT.


p/s: melayang RM400... sama dengan cermin laptop da... hihu~~ da lah PTPTN  tak masuk lagi..huhuhk

Sunday, February 19, 2012

I LOOK TO YOU- WHITNEY HOUSTON SONG INTEPRETATION

Hye-All!!!

This entry is dedicated to Whitney Houston. I am just a big fan of her. She had a amazing beautiful voice and she done a lot to the music. It will be remembered forever. I would always want to post this entry after the day she died but I did not have the chance to actually post it. So, here I am, I am posting it.

First, I would like to write about the a few songs that have meaning (deep meaning) sang by Whitney Houston in her life. Since she passed away, so, this is my way of memorising her contribution to the world of music. No doubt that I did influenced by her music and her incredible voice. Love her very much. I will always love you, made famous by Whitney Houston which wrote by Dolly Parton. Both Whitney and Dolly sang that song and it has very good achievements and they also have different versions of the song. So, this is also one of her songs. Lets take a look.

I Look To You

As I lay me down
Heaven hear me now
I’m lost without a cause
After giving it my all

Winter storms have come
And darkened my sun
After all that I’ve been through
Who on earth can I turn to?

Chorus:
I look to you,
I look to you
After all my strength is gone
In you I can be strong
I look to you,
I look to you
And when melodies are gone
In you I hear a song
I look to you

'bout to lose my breath
There's no more fighting left
Sinking to rise no more
Searching for that open door

And every road that I've taken
Led to my regret
And I don't know if I'm go'n make it
Nothing to do but lift my head

Chorus:

My levees are broken
My walls are coming down on me
My rain is falling
Defeat is calling
I need you to set me free

Take me far away from the battle
I need you
Shine on me!


I Look To You was her first comeback song and this song actually telling a big story about her struggles in her past years. She did manage to actually perform the song very well in a few occasions all around the world. Yes, some people said that she lost the voice but to me, after watching a few video footage of her singing, it was actually a breath taking. She was not at her best condition, because of the drugs, alcohol and so on, but she did a great job to the world' music. She also changed the scene of music today. She will be remembered as one of the greatest singer of ALL TIME. 

As we look at the I Look To You lyrics, we actually can understand the deep meaning of each and every word there.

As I lay me down
Heaven hear me now
I’m lost without a cause
After giving it my all

In this stanza, she said about the she had tried her very best in this world. She did look up to the sky and hope that the heaven still want to hear her singing. She had a big hope to the world.

Winter storms have come
And darkened my sun
After all that I’ve been through
Who on earth can I turn to?

In this stanza, she said about after the shining sky before (her hey-days), but the winter storms have come and darkened my sun. Which means, she had battle with the addictions (drugs, divorce, alcohol, down record sales and so on) and finally, she understand and realised to whom she could turn to? She asked the question to herself.
I look to you,
I look to you
After all my strength is gone
In you I can be strong
I look to you,
I look to you
And when melodies are gone
In you I hear a song
I look to you

Here, we can interpret several meaning, I look to you, the word YOU brings a lot of meanings. You could be her family, her daughter, the God, her fans, her friends (artists) her manager and many more. But to me, the perfect reference would be her fans. Her fans played a big role in bringing her up back to the music scene. She had made a come back and it was a very successful come back. Without her fans, there would be no Whitney Houston. "All my strength is gone, In you I can be strong" she knew that whenever she needs helps, she can turn to her fans, her fans would give anything to see her healthy again. She just knew it. "And when melodies are gone, In you I hear a song", which means, even though she thought that she had lost her melodies but actually, her melodies were growing stronger and stronger in her fans' hearts. That is for sure. People of the world would always remember Whitney Houston. The joy that she brought to this world through music.

'bout to lose my breath
There's no more fighting left
Sinking to rise no more
Searching for that open door

And every road that I've taken
Led to my regret
And I don't know if I'm go'n make it
Nothing to do but lift my head

In this stanzas, the second ones brought very deep meaning, she said about she regretted all the bad things that she done. Which led to her regret. She did not know whether if she gonna make it (live the life with healthy life alongside families, fans, friends and so on). But she had to lift her head up to face the world and to actually face her life. She had to. And she did.  

My levees are broken
My walls are coming down on me
My rain is falling
Defeat is calling
I need you to set me free

Take me far away from the battle
I need you
Shine on me!

In this stanzas, she said about how her levees, walls are broken (protection), she cried and defeat came to her and she need that someone to set her free. Which here, the best reference is HERSELF or God. She wanted that someone to take her away from the battle that she was in (which it implied that the battle is still on even after her perfect comeback). She needs that someone and to bring back the joy to her live. But as we all know, a night before the Grammy 2012, she found dead in her hotel. RIP Whitney Houston. 


That is my interpretation on her "I Look To You" song. Hope you all readers also have the same interpretation with mine but if you have different perspectives then feel free to comment on my blog. I would appreciate it a lot. Thank you.



p/s: The world would not be the same anymore.