Nuffnang Ads

Thursday, May 31, 2012

DONE! DONE! DONE!

Whhhaatt??

I am glad here to say that the waiting is OVER!. YES! you are right, the class are over. No more classes but I have something to be handed-in to my Supervisor. THE BOOK. I called the book here because the thesis of mine, well.. not really a thesis. Its a academic report writing. As for me, my parts almost done, with few little things to be edited. Then, its ready for hard cover binding. 

We need to handed-in 3 copies. Two copies will be for the Faculty and also the SV. Another would be for the library I guess. Well.. i dont know and i dont really remember. Duh~~

Well.. these four amazing-bittersweet years have brought me a lot. Later on, I am not longer BEN student, I will be Ex-BEN Students.

Need me explain more when you just can browse my entries? I don't think so right? Feel free to click at my achieve blog entry. There are a lot of entries that you can read about me and my friend or you just can click at my Faculty link there, (THE BANNER). Just click to update your knowledge about my Fac. okay?

Ha.. me not done yet with the research. Me needs to email my writings and then my SV would comment it. I am quite relieve with the meeting early today. I am glad. Need to do my reference and then. wait for her reply.

Okay? done.


Assalamualaikum WBT


p/s: Happy but Sad.

Wednesday, May 30, 2012

"PSORIASIS : IDENTIFY AND CARE" CAMPAIGN.

Before we go any further, lets see this picture first. What would pop out from your innocent mind?


 This is a disease which called Psoriasis.
What is psoriasis?

Psoriasis is a common chronic in ammatory skin  condition that involves red elevated patches and aking  silvery scales. It can take on several di erent forms and  appearances, and symptoms can range from mild to severe.
What causes it?
While it is not known exactly what causes psoriasis to develop in certain individuals, experts believe that the condition may involve malfunctioning of the immune system and the consequent production of in ammation. White blood cells (T cells) in the immune system are triggered and this causes in ammation to occur, which then causes skin cells to rise to the surface and shed at an abnormally quick rate. Skin cells shed every 3 to 4 days in psoriasis whereas in normal healthy skin, the skin cells turnover cycle is typically 30 days.

click here to go to Page.

A group of students have come out with this amazing idea and the objective of this programme are :

1) increase the awareness on Psoriasis among Malaysians 
2) promote the positive attitudes and the moral acceptance of the public towards Psoriasis patients 
3) provide a support group for people with Psoriasis and their family.
This group of students are from Bachelor of English, Semester6 and this awareness programme was created on the need of requirement of subject of study, SCP (Strategic Communication Planning). This group consisted of three students, which are Nurul Wahida Samsuddin, Nasrul Mat Nawai and Akram Ismail. They hope that people could participate in this campaign and together we create better future. Don't discriminate!

Okay, the launching and small exhibition will be tomorrow 31st May 2012 at Universiti Sultan Zainal Abidin's Hostel Foyer. From morning to evening. For those who are interested in this campaign, you could click at the banner above. Thank you.

"Together we create better future"
"Don't discriminate!"

MOGA ROHNYA DICUCURI RAHMAT.

Assalamualaikum semua...

Apa khabar? semalam, kami semua telah kehilangan seorang kawan, walaupun kami BEN 8 tidak rapat dengan beliau, tetapi setiap Muslim adalah bersaudara dan setiap manusia adalah mempunyai emosi. Kami pergi melawat beliau dan jenazah beliau telah selamat dikebumikan di tanah kelahirannya, Johor Bahru. Moga roh beliu dicucuri Rahmat-Nya, Siti Aishah binti Yusop.

Amin.


Assalamualaikum WBT


p/s: ....

Tuesday, May 29, 2012

CURLY-WAVY HAIR IS THE IN THING RIGHT NOW!!

Say no more! 

This entry is strictly on the styling. Hair style.

To be honest with you all, I actually have this wavy-curly hair which sometimes, I hate it but sometimes, I love it. Depends on the day. hahaha..


That hair is totally amazing!! luv it!
Miss myself.
Look at these two amazing *duh pictures. They have something in common. You noticed it right? hahah.. yes!! its the hair. My hair and that's model's hair are wavy-curly type of hair. Like it or not, haha.it my hair. I could not like using iron to get very smooth straight line hair. Ive tried, it does not suit me well. seriously. haha..

Well.. i will do that hair. I gotta have that hair style. Gotta.


Assalamualaikum WBT


p/s: i wish my hair would be that long. I love it!!

TARIKH LAHIR FAMILY AKU.

Selamat ulangtahun kelahiran semua..

Haaa.. ini aku nak buat entry pukal ni.. fasal apa? fasal birthday ahli keluarga aku lar.. aku letak yang induk dulu..pastu nanti2.baru aku letak yang ahli-ahli keluarga yang lain. Fuuuhhh~~ ingat sikit ke ahli keluarga aku? ada la dalam 40 orang kot.. campur2 semua.. memang kalau kenduri.. penuh rumah da.. ingat lain kali kalau kita buat kenduri.. tak payah jemput orang lain da.. ahli2 keluarga je.. hahaha.. takde la.. ahli kampung perlu dijemput untuk mengeratkan tali silaturrahim. okay? itu wajib!!..*nak datang, tak nak datang adalah perkara kedua kan? janji, jemput.

eh!! apa ni melalut fasal hal Kampung Jenud Terchenta ni.. *nama sebenarnya Kampung Jenud je, tapi saje letak terchenta tu.. nampak cantik sikit..hahaha..komersila gitu..kelas!

Baiklah, berbalik kepada tujuan awal aku buat entry ni okay? haaa... aku sebenarnya nak letak tarikh lahir ahli keluarga aku dan aku nak letak GAMBAR mereka sekali!! huahuahau~~ baik lah... kita mulakan dengan ketua keluarga.. AYAH AKU!!


 
Razlan bin Rahmat (AYAH AKU!)
Tarikh lahir : 20 September 1948 (64 tahun)
 

 
Aminah binti Ishak (MAK AKU!)
Tarikh lahir : 22 January 1955 (57 tahun)




 
Ilyana binti Razlan (Akak De)
Tarikh lahir : 28 May 1978 (34 tahun)

 
Nor Irefah binti Razlan (Akak Chik)
Tarikh lahir : 24 July 1980 (32 tahun)



 
Saufi bin Razlan (Kembar aku)
Tarikh lahir : 22 August 1988 (24 tahun)



haa.. ini adalah keluarga induk.. kwang2.. takde la.. pepe pun, ini lah orang yang sering membantu aku tatkala aku memerlukan bantuan. Terima kasih.


Assalamualaikum WBT


p/s: takyah tanya la besday aku bila.. tengok gambar abang aku tu..tau la..hahaha

Monday, May 28, 2012

TILL DEATH DO US PART.

Sehari kalau tak update memang tak sah la. haahah.. 

Okay2.. sekarang da minggu terakhir kelas dan untuk tahun ke-4 ni, pelbagai perkara berlaku, baik, buruk, pahit, manis, semua ada. Takpe, itu semua akan menjadi satu memori yang tidak akan aku lupakan.

Baiklah, biar aku cerita mula2 aku masuk dalam UNISZA ni, dulunya dikenali sebagai KUSZA-UDM dan UNISZA, aku lalui zaman UDM dan UNISZA je, nama berbeza, surroundings sama. Takpe, dimana kita menuntut ilmu, hati kena suci, hati kena tabah. Itu paling penting. Okay? 

Aku masuk dulu tak berkawan pun pada mula2 masuk la, but then after first class, alhamdulilah, I have friends here who happened to be in the same course. haaha.. no la, range kawan aku dalam kelas je dan apabila di luar aku tak pandai sangat buat kawan, tah kenapa, memang macamtu, i do not have that ability. Do you know what, that ability, makes friends, it cannot be learn, they born with it. Seriously. I envy those who are able to make friends. They are good, people. Envy. 

Tapi alhamdulillah, aku ada kawan ramai da sekarang, kat universiti ni. alhamdulillah.

Pepe pun, masa kita belum berakhir lagi, kita masih ada beberapa minggu bersama kan? haaha...bagus2!!!

to all lecturers who taught us these 4 years time, big special thanks to all! luv u all and till death do us part.


Assalamualaikum WBT


p/s: (^_^)V

Saturday, May 26, 2012

TOP BLOGGERS OF THE MONTH!!!

TOP BLOGGERS of this Month!!!

Aku sebenarnya baru buat benda ni, tadi while I was blogwalking, I come across this amazing idea where, I personally choose blogger with beautiful header. Why on earth I did this? Well. it is just for fun. Nothing less and nothing more. Just for fun but not to make fun of others. Its two different things. Okay?

No la, the actually reason that i made this entry is because I love to see their header. Simple but yet meaningful. It is hard to make such thing, simple but yet meaningful and sometimes, they put a little bit of humour element in it. Sincere humour. Yes, its hard.

Okay, let's no go any further, let us see the lucky headers.

AND AGAIN, this is based on my personal opinion and it is not influenced by any other factors. Thank you. (^_^)



Yuyu Zulaikha,  The reason why I chose her to be in my entry is because her blog header is simple but it has this feeling that the simpleness is the X-Factor and it makes people *readers want to read her blog even more. Her style of writing is more to happy-go-lucky-die-hard-fan of teenage life and she is very smart. Again, her style of writing is very leisure, santai but yet meaningful. This is what i called, "Big heart and soul comes is small package". Lover her blog very much! 



Mr BEN, the reason why I chose his header is because, he is the only man who has the manliness that is shown to people and plus he is a body builder plus! he is a shining star in blogging world. Not to mention, he usually come out with perfect idea where other bloggers rarely put it entry. He makes blogging looks easy but to be honest, its not! love the header plus the content of his blog. He even come out with anything and he considers his blog as the "electronic diary" and he is "The Man".



Fatin Liyana, who *blogger does not know Fatin Liyana, a doctor to be with big heart and lots of experience and she easily translated all of her ideas into writings which people love to read it. No wonder she had millions of readers and followers. *exaggerated? sorry. And her style of writing is also more to leisure-type-of-writing and that is why, people love to read her blog. By looking at her header, we already know what her blog content would be on, the camera icon, it would on pictures taken when she on-the-amazing-travel, and that plane icon there, of course traveling. People, readers would die to be like her, am i right people? of course i am. She is the "Travelling Doctor with perfect sense of humanity", because she share what she been through, well not entirely.



Hanis Zalikha. She is the famous-blogger-model ever! Her blog is all about her life as a model, blogger, and public figure. Who does not know her? tell me, it would be spear through their skull! hahah..*obsess no la, i am not obsess with her, but actually, her style of writing too attract me to read her blog. Seriously, she has this way of telling stories which she makes it look interesting. It somehow hard to put in words because we could not put feelings into words. Am i right? again? duhh~~ hahaa.. all and all, she is famous and she has the perfect life of a perfect famous-blogger-model. Who does want to be like her? *please, kill youself! hahaha..kidding! just kidding. I am going to call her "The princess who types with humbleness" 



Last but not least, Maria Elena. A blogger+video blogger= vblogger, model, who has this amazing ability of telling complicated things in simple words. Seriously maria, hahaha.. you do have that ability. When I read her blog, the first sentence, it makes me want to know more. And *sedar tak sedar, I am at the last sentence. She loves to mix the languages, I am not furious, I know, she wants to attract more readers and she wants to share all of her experiences with her readers. Well, dont blame her people for being such popular. Please, dont, she worked her ass of for the popularity. huahuhua..As for that, I am going to name her "Simplicity is Maria Elena".

Compared to my header, i am like the 1000th blogger who have cool header. These people here, they have the amazing, cooler header. Simple and yes! meaningful. It shows power. 

Well, as i mentioned in previous entry, this is the entry. hope y'all like it. Daaa...

Assalamualaikum WBT


p/s: cool headers=cool bloggers

HEADER BARU!!!

Header baru!!!!!!!!!!!!!!!!! *sila tengok atas

 sesiapa yang nak tengok header aku, tengok la.. okay la aku rasa, tak lah secantik header orang lain yang comel2.. tapi boleh la, cukup la untuk mewakili aku di alam maya ni, 

Alhamdulillah, kalau taip je nama aku sekarang, masuk la jugak dalam laman web tu, kan? hihu~~ namun, bukan populariti yang aku mahukan, aku tetapkan goal masa panjang, aku nak kekal lama dalam blogging world ni, biar pun slow2 tapi lama, kan? semua mesti yang benda yang serupa kan? 

Semakin lama kita berada di dalam sebuah dunia itu, semakin lama kita akan memahami sesebuah dunia itu. Jadi, dalam context yang aku cakapkan ni, dunia itu adalah dunia Blogging. Tengok sekarang, makin lama, makin dipandang pulak dunia blogging ni, dulu aku rasa, kalau cakap fasal blog, orang akan cakap "eh! apa tu?", "Tak pernah dengar pun", "Internet ke?", okay.. i was in that same opinion before but now, i am not. I know what is blog and I do know that it is not as free as we think. It was before because people seem ignored the power that bloggers have but not anymore, yes, still, we do have power but it was not like before. Why? because of the attention given. People stalk, open our blogs just to check the news and so on and they also check whether the writings have anything to do with the government, slander and many bad negative things. Why? Because we are free *they think. Not anymore, we are not that free.Okay?

Well, back to my topic, blogging. This one year and few month, i have received many comments from fellow bloggers and also friends about my blog. My writings and my arrangement of my blog. I appreciate it. To be honest, I do listen to your comments and and once a while I make the adjustment on the layout, header and so on, just to make the readers feel easy. comfortable while reading my blog.

And the contents, this actually worries me a lot. Sometimes, i did not realise, my writings can be hurtful but i always think, "it's my blog, no one read it" but I was wrong, people read my writings, my friends, my family, and my fellow blogger and even my lecturers. I appreciate that. Thank you. There was a story where, a blogger (Lulu Cadina), her posts/entries were copied by another blogger. To me, it was total rude, the blogger should not do that because its plagiarism and even in the academic world, we forbid such thing. its wrong. Totally. But, i have my own way interpreting other peoples' entries. I read, understand and interpret BUT do not forget to back link that blog. That is the way of blogging. Back link others blog. If not, we could easily say, plagiarism. 

Well, i wrote much there. hope to see you later tonight, i might have something to post here.

Assalamualaikum WBT


p/s: Thank God!

TAKDE ISU NAK POST???

Hajat nak sentuhr research jap, tapi malangnya, mata terasa mengantuk. huahuahua...hhuuuaarrghh!!! *menguap nih..

okay la.. takpe2.. jap aku lagi sentuh research aku tu, okay? 

Alar.. sebenarnya aku ni duduk je dalam bilik tanpa da aktiviti selain melihat keluar dan jalan-jalan keluar bilik, huahua... *no life at all..

Takpe.. sebenarnya aku takde benda nak post sebagai entry tapi ini lah selalunya yang dihadapi oleh bloggers kan? nak tak nak, demi traffic dan pembaca yang disayangi *wahh.. kena gak post.. biarpun post benda yang takde kena mengena dengan hidup pembaca. huyahua..yaya!!!

Nanti aku carikan sesuatu yang bermakna untuk dipost kat blog eh?


Assalamualaikum WBT


p/s: bangun awal tadi, jadi dah mengantuk!!

BUDAK BERDUA NI BERSUNAT DA!!!!

Cuti sekolah sudah datang!!! 

Maka, ramailah yang berkahwin, buat kenduri, bercuti dan satu lagi yang paling penting!!

BERSUNAT!! iya la.. budak2 bersunat... yang laki membaca ni, ingat lagi tak korang bersunat bila? hahaha... lau ingat bagus2..

Akim...

Abang...

okay.. takde nak cerita je, anak sedara aku, Abang dengan Akim bersunat dah semalam, aku tak tau la berdua tu camne.. tapi aku rasa Abang menangis kot..haha. sebab hati dia tu lembut sikit. compared to Akim, dia keras betul hatinya.. tapi kalau sekali menangis.. ! adoiyai!! memang sakit la.. memang bising.. puas hati betul kalau menangis. hahaha..

semalam mak aku call, awal2 lagi..sebab nak bagitau sal anak sedara aku dua tu bersunat. aku? baguslah.. jangan ada yang menangis sudah.. hahha

da lah.. aku baru lepas basuh baju then nak tengok Sherlock Holmes pulak okay?


Assalamualaikum WBT


p/s: perasaaan adalah sesuatu yang boleh berubah-ubah.

KELUARGA ATAU KAWAN???

Malam semua.. eh!! dah pagi da, Pukul 12.45 pagi. 

hurrmmm.. apa je yang aku dapat semalam? tengok balik.. revise.. urmm.. banyak jugak la.. alhamdulillah.. pelbagai pengalaman yang aku kutip untuk dibawa sebagai bekal tatkala aku pulang ke rumah aku nanti.

Baiklah.. tetiba aku nak post sal satu ni je.

"Antara keluarga dan kawan, mana lebih penting? adakah kamu dalam kesusahan, siapa yang akan kamu call dahulu, mak, ayah, adik-beradik atau kawan?"
"Siapa yang bagi kamu duit kalau kamu tiada duit?"
"Siapa sebenarnya yang memberikan kamu semangat untuk study?"
"Siapa sebenarnya yang memberikan kamu sokongan dan segalanya untuk study?"

Setiap satunya ada pros dan cons kan?

Time kita di Uni, kita berkawan, kita berhutang dengan kawan, makan dengan kawan, membeli belah dengan kawan, bergaduh dengan kawan, berselisih faham dengan kawan, tapi yang sebenarnya, siapa di belakang kita yang selalu mendoakan kejayaan kita? kawan ke? Salah, yang selalu mendoakan kejayaan kita dalam doa sembahyang mereka adalah KELUARGA kita, IBU dan BAPA kita. Salah aku cakap? cuba tanya kawan sendiri, ada tak?

Aku mengaku, aku berhutang dengan kawan aku, tapi insyaAllah, nanti aku bayar bila mak dan ayah aku masukkan duit. Tengok? mak dan ayah masukkan duit, Ada aku cakap "nanti bila kawan aku masukkan duit" takde weh. Ingat! KELUARGA adalah segalanya. Baik ke, buruk ke, Mereka adalah segalanya. SEGALANYA. okay? ingat tu.

Aku nak provoke ke apa? takde langsung, cuma malam ni tetiba terpikir akan benda ni. Baru je tadi.

Assalamualaikum WBT


p/s: YES! aku ada berhutang, insyaAllah, aku akan bayar hutang aku. Aku ingat hutang aku.

Friday, May 25, 2012

BEG BONIA UNTUK DIJUAL!!! MURAH2!!!

Mari! mari! mari! 

Bag berjenama yang murah, dilelong kepada semua..

Jenama BONIA! Kulit dan sangat lagi baru, Pepe pun korang boleh contact orang ini untuk further information. Nadhirah (click kat nama tu). PM dia okay? ni gambar bag tu.. cantik! sebab dia tersalah beli, jadi reduction price memang giler!! seriously. Seriously giler. okay? PM HER!!




sangat masih dalam kondisi yang baik. Sapa berminat silalah click kat nama kat atas tu,. PM her okay?



Assalamualaikum WBT


p/s: helping a friend.

KENYATAAN DIRA DI BLOG?

Hari ni hari Jumaat kan? kalau tahu bagus... mesti semua *kaum lelaki pergi semayang Jumaat kan? bagus2... kepada yang pergi.. mungkin ada alasan tersendiri..takpe2.. *kot..

Okay2.. hari ni tadi aku buka Blog ni.. cuma buka.. KAKI WAYANG yang memaparkan komen seorang pengacara rancangan popular, rancangan tu yang popular, dia? aku kenal dia.. korang, aku tak tau la kenal dia ke tak, okay? hiuhu~~

Baiklah, dalam komen beliau mengenai apa yang berlaku itu, aku sebenarnya agak bersimpati dengan kisahnya tapi pepe pun Dira, I know. you have the ability to emcee-ing but i do believe that, ur talent is not for that tv programme, and I know, you have better future. okay? Good luck.

aku bukan apa la... setelah Dira mengeluarkan kenyataan macamtu, kesian pulak kat dia, iya lah, sebab dia di"buang" daripada mengacara program tersebut. Kesian dia kan? tapi takpe la Dira, you have talent and i know u can do it better and you just need to find the badass other tv program yang sesuai dengan perasaan you. okay?

Da la.. aku nak pergi somewhere ni.. hihu~


Assalamualaikum WBT


p/s: Kalau salah, tolong tunjukkan.

WHY MY COURSE IS NOT IN MQA YET???

Well, actually, I was looking at the MQA which they put the qualified courses of all universities around Malaysia and UNISZA is included. You may click at the MQA there, it will give brief explanation of what has happened and you would able to see all the courses from all other universities in Malaysia. Feel free to click.

When I open this section you might feel a little bit weird. Why? you might ask youself, 

"Why my course is not in MQA?"
"Why its not been approve yet?"

Yup, same goes to me, but when I opened almost all of the universities' courses, there are some courses even from other famous universities have problems where the courses were not, how to say this.. urm.. not yet qualified?  Well,, even my courses Bachelor of English is not IN the list of Malaysian Qualification Register. Well... why? I don't know, I tried to understand the policy or whatever given in the website, but I have better things to do.

Btw, this entry is not to provoke the students or something but the main purpose of this entry is to make the students aware of this condition and to make the students that we have to do something in order to at least get our course into the LIST (Malaysian Qualification Register). AT LEAST, because, at the time being, nowhere to be searched. Gosh, seriously.

But, this is not the end of our study people. Work hard and show them that we can. okay?


Assalamualaikum WBT


p/s: I do not know what is the procedure of the MQA's people but I am going to call or email them immediately and see how it goes.

Thursday, May 24, 2012

ARTIS TAK BOLEH NAK BERPOLITIK???

"Amboi! sampai tak boleh nak berpolitik bagai!!" 

Pandangan aku terhadap pemimpin kerajaan yang menyedari ramai artis yang berpolitik. Sampai kata macam-macam. Hoi, kamu! pemimpin masyarakat, janganlah nak taksub sangat. Jangan taksub dengan politik, kamu boleh nak berpolitik, tapi jangan taksub sebab apa? sebab aku cakap macam ni, sebab engkau sebagai pemimpin hanya lah perlu untuk memimpin dan berlaku adil terhadap rakyat dan rakyat perlu la mencari jalan yang terbaik untuk didengari.

Cuaca politik kat Malaysia ni da kira macam guruh2 da, tak lama nak ujan untuk membasuh habis semua najis kotor yang ada, tak kira la dari parti politik mana pun. Semua pun tak berapa nak BERSIH jugak, memang tak BERSIH. 

Aku bukan apa, apa yang betul tu betullah, apa yang salah tu salahlah.

Dan berbalik kepada ramai artis masuk politik, nak kisah sangat kenapa? Artis tu manusia yang mengundi jugak, diorang pun rakyat Malaysia yang mendaftar sebagai pengundi dan yang pemimpin sorang ni nak sibuk2 bawak timbul hal ni kenapa? owh.. jadinya, kalau artis kena duduk bawah payung you? hoi.. pikir sikit la.. kata pemimpin masyarakat, macamne jadi pemimpin kalau tak dapat berfikir secara rasional? owh...tau tak masuk rasional tu apa? itu pun tak tau? kesian... bawaklah bertaubat.

hurm.. malas la aku nak ulas sangat sal hal ni, btw, aku pun pengundi jugak, jadinya aku kena sokong mana2 yang memerintah sekarang? macamtu? hurmm...payah lah!!


Assalamualaikum WBT


p/s: nak buat senaman! hahaha

COLLECTION TERBARU!!!

Tuan-tuan dan puan-puan.. saksikanlah.. rekaan terbaru aku yang diberikan tema, "Modern Goddess". Tema ini diinspirasikan dari Mitos Greek. 




peerrghhh... kalau berangan, bagi la kat aku kan? hahaha... takde benda la.. memang puas hati la aku berangan... takde la.. ini adalah hasil daripada tekanan yang aku dapat daripada FYP. huahuahua... I translated it into things that I love. I love sketching. Recently, i tried to sketch portraits but I can't, i could not sketch according to the face. I just can't.

Tapi at least aku boleh la kan..hahaha *takde langsung rasa riak serta bangga, hanya ingin berkongsi.


Assalamualaikum WBT


p/s: nak sketch lagi but later la kot..hahha

Wednesday, May 23, 2012

PAGI APANYA?? DA TENGAHARI!!!

Selamat pagi semua! Ya Allah.. da tengahari.. giler ar aku, bangun tengahari. Rasa bersalah pulak. Huuuu... aku ni sebenarnya hanya menunggu respond aku punya SV (research) sebab semalam aku pergi jumpa dia sekejap but there was nothing to discuss because she said she needs to read my chapters that i have written. So, InsyaAllah, hari ini ataupun esok la kot. InsyaAllah.

Okay2.. kalau nak ikutkan tu, segala findings aku telah menjawab da kot RO and RQ aku, but if aku buat syok sendiri payah kang. Macam kawan aku cakap, "Jangan nak syok sendiri buat research, kang kena reject payah". That's why la I have give all the chapters to my SV. *last minutes but i manage to give to her la. Alhamdulillah. Amin ya Rabb.

comel giler kan kucen dua ekor ni!!

Untuk entry permulaan hari ini, aku nak tulis banyak sebab aku akan keluar sekejap untuk mencari bahan untuk ditulis. Okay?

Assalamualaikum WBT


p/s: Cari bahan yang elok2 je okay?

Tuesday, May 22, 2012

DON'T JUDGE PEOPLE, PEOPLE!!

Pepetang ni, hujan pulak tambahan hari ni adalah hari Selasa, makanya, ada pasar malam berdekatan dengan tempat kami ni. Sebelum hujan tadi, aku minum air tea o, peerrgghh!! mak engkau! memang best air tea o yang aku buat tu,,,, rasa.. hurmm.. rasa tea. Aku guna Boh Cameron Highlands Tea, memang rasa Cameron Highlands tea. 

Nak cerita hal dalam kelas tadi ni, tadi, Sir Hisham talked about eclipse which happened yesterday, When the exact time? Ask me nothing, i dont know. hahaha.. but when he mentioned that, I was like singing a song called "Total Eclipse of My Heart" and Zakiah sat next to me and she knows the song too, but hello.. we were not able to sing the amazing song because we did not know the melody. But then, after the class, just a few minutes before I made etnry, Zakiah Ngah posted something on FB and tagged my name and it was the lyrics of the song. Hahaha.. but seriously the song from Bonnie Tyler - Total Eclipse of My Heart was/still a very very great song. Its evergreen and legendary song. hihu.. love that song but the key is high. too high for me. haaha..

Okay2... aku ni sebenarnya ada satu tajuk untuk entry, iaitu, "DON'T JUDGE A PERSON, IF YOU DO NOT KNOW HIM/HER" or "jangan nak menghakimi seseorang kalau tak kenal isi budi". Mesti benda ni pernah berlaku pada korang kan? Tadi ada kawan aku post kat FB, sebab ada orang judge dia HANYA dengan cara dia bercakap dan bergurau. Kalau aku? to that person who LOVES to judge people, GET a life! and please la, kalau kau rasa kau kawan dengan dia, you WILL not say bad things about ur friends, even kalau nak tegur, carilah masa yang sesuai kan? 

Please la, aktiviti budak2 kecil yang berhingus je nak judge2 orang tanpa usul periksa ni, Kita da besar da, sekali buat salah minta maaf dan beringat la kan? lagipun kerja judge ni bukan kerja kita. This is Allah's work, HE will do all the judgement. Us? stay put and do ur very best to not to get into Hell. seriously, this is the time to do good things and my advice, good things sometimes come in bad situation. and not all good things that we did/do will guarantee us to get ticket to Heaven. Remember that! okay?

well!! get good life people by do good deeds to other people.

Assalamualaikum WBT


p/s: Oh! My English!

PERSAMAAN DATUK SITI NURHALIZA DAN NAJWA LATIF!!!

Tadi aku ada terbaca fasal lirik lagu Najwa Latif, Kosong yang dikatakan menyindir para wartawan. Hello!! korang baca tak apa yang ditulis dalam lirik dia tu, ke korang fikir surface dia je? takpe, kalau korang ada masalah nak translate or interpret things in her lirik, never mind, tonight, I am glad to interpret this good lyrics to you. okay? Don't worry. 



KOSONG - NAJWA LATIF

Kau melihat diriku
Seperti sesuatu
Yang mencabar dirimu
Akal dan mindamu
Kau mendustaiku
Kau bilang mereka tak tahu
Siapa diriku
Sedangkan kau juga begitu

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

Kosong...kosong

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku

Kosong...kosong

Kini aku bangkit
Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan
Kini aku pantas berjalan
Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan
Siapa diriku yang sebenar

Kosong...kosong
Ini lirik lagu Najwa Latif, KOSONG dan liriknya ditulis oleh Najwa dan Kakaknya kan? Kalau nak tengok lirik tu senang je, ia dibuat untuk tatapan umum dan apa yang ditulis oleh mereka itu adalah secara general. Ambil je korus lagu ni, kan pada mula2 dia masuk dalam industri ni dulu, ramai yang mempertikaikan kemampuan beliau dalam menyanyikan lagu semua. Suara tak power la, mendatar la, lagu sama la, takde melodi la, itu la ini la... semua la. Tapi apabila lagu Cinta Muka Buku dapat masuk ke Anugerah Juara Lagu, masih ada yang mempertikaikan pilihan juri. Hello.. kalau nak masuk lagi popular tapi takde nilai pembaharuan, sila masukkan lagu anda minat dalam ABPBH ke kan. hihu~~ *sekadar sebutan. 

Tapi apa yang penting, Najwa Latif yang sering.kerap dihentam oleh blog, wartawan hiburan dengan segala apa yang dibuatnya adalah membuat Najwa menjadi seorang yang lebih tabah dan kuat. Aku masih ingat lagi, masa Najwa ada outfit untuk ABPBH ke, orang dok cemuh dia sebab pakai baju yang tak padan dengan umur dan serba tak kenalah, apa lah.. Hello,, dia masih baru dalam bidang ni, give her space to breath, kalau dia baru nak bernafas, korang da letak dia dengan banyak komen dan kritikan yang membunuh, mati la dia. tak gitu?

lagi satu, kalau rasa lagi KOSONG ni ditujukan kepada wartawan adalah amat tidak benar sebab ia ditujukan kepada semua.. Okay?

Kalau korang kata lagu Najwa Latif menyindir wartawan, apa pulak pandangan korang terhadap lagu ini, Biarlah Rahsia dari Datuk Siti Nurhaliza,yang mana lagu ini ditulis beliau pada beliau dihentam kuat oleh wartawan masa beliau ingin berkahwin dengan Datuk K? Beliau mendiamkan diri dan lagu ini adalah luahan hati beliau dalam menangani karenah wartawan hiburan.

Korang cuba amik rangkap satu dan baca, tapi pada pendapat aku, ia bukan hanya ditujukan kepada wartawan, ia ditujukan kepada semua, general. Datuk Siti Nurhaliza kan public figure and when the wartawan hiburan brought up the story that she was/still in love and wanted to marry Datuk K at that time, everyone was trying to get her story. Everyone was furious. Everyone wanted to know the story. So, because of too stressed with the pushings and so on, Siti came out with single Biarlah Rahsia that told the publics about her condition. She needed space.

BIARLAH RAHSIA

Pernahkah kau bermimpi seketika
Berada di tempatku
Membayangkan pahit manis berlalu
Entah siapa yang tahu
Mungkin nanti kau jua merasakan
Berdepan dengan kata menyesakkan
Takkan tugumu kebal
Tiada pertimbangan
Chorus
Keheningan malam membangunkan
Kepayahan jiwa meluahkan
Andai kau jujur memahami
Tiadaku menjauhi
Dan kisahku yang masih panjang
Menambahkan berat yang memandang
Lantas ku pendam
Ku putuskan biarlah rahsia
Bridge
Semakin aku hidup dalam cinta
Tiada kuasa mampu menghalangnya
Hentikan kata-kata
Bertulangkan dusta
Ulang chorus
Pernahkah kau bermimpi seketika
Berada di tempatku

Ha.. amacam? penjelasan aku tu? jelas tak? sorry la terpanjang sikit entyr untuk kali ni, kalau korang nak baca, bagus la, kalau tak baca pun aku paham, sebab aku pun jarang sangat minat nak baca entry panjang-panjang ini. hihu~~aku suka kedua-dua lagu ni, tapi bila orang salah ertikan lagu-lagu ni, kesian lak, terpanggil aku untuk buat analisis ni.


Assalamualaikum WBT


p/s: okay tak?
p/s: cuba click gambar siti nurhaliza tu.

Monday, May 21, 2012

CARA NAK NAIKKAN TRAFFIC.

Korang nak tau tak macamne nak naikkan traffic korang?

Mesti korang pernah terfikir:

"Kenapa eh kalau aku tulis fasal benda ni, takde orang nak baca?"
"ada ke orang nak baca blog aku?"
"Ada ke orang nak baca tulisan aku?"
"Ada ke orang nak baca pengalaman aku?"

Kalau ini pertanyaan yang anda sering ajukan, jangan risau, permasalahan ini boleh diatasi. Aku sebenarnya selalu je tanya persoalan ini kepada diri aku sendiri. Banyak kali lar, memang banyak cuma nak ke tak nak je kita improve.

Baik, seperti mana yang kita semua tahu kan, terdapat pelbagai blog artis, hiburan, makanan, pakaian, kehidupan seharian semua, banyakkan ? tapi untuk menaikkan traffic blog, nak tak nak, kita kena ikut peredaran dan gossip. Kita pilih lah berita yang kita nak baca kat blog orang dan kita amik berita tu, kita letakkan kat blog kita dengan cara olahan yang berbeza. Kita amik berita orang, kita improvise dan yang paling penting, kita backlink dia balik okay? bukan susah pun. cuma kita kena pandai lah nak buat benda ni. 

Dan, jangan lupa letak gambar yang menarik okay? contoh macam ni.

 

Amik berita orang boleh, cuma kena apa? kena BACKLINK okay? jangan lupa tu.

Assalamualaikum WBT



p/s: aku beri salam ni, korang jawab tau, at least kita semua dapat pahala.

AWAL ASHAARI JADI PENGACARA MELODI?

"Bagus la", itu ungkapan pertama aku bila tahu yang Awal Ashaari akan gantikan Dira sebagai pengacara Melodi. Bukan kata Dira tu tak pandai nak mengacara ke apa,cuma setelah beberapa ketika dan tambahan gosip yang melanda Dira, baiklah gantikan sahaja, lagipun, okay apa Awal dengan Zizan, Awal serasi je dengan Zizan tu,




Nak cerita lebih lanjut, sila click sini. NARA.

Aku bukan la nak menangkan Awal tu, cuma, mana-mana lah stesen TV pun, kalau ada artis kontroversi sekali pun, akan di'rehat'kan ke, apa ke, kan? so, same thing goes to Dira, she maybe made a small mistake and was not able to perform her best in emcee-ing the sensational TV programme Melodi, but it does not mean that she cannot perform, right? Therefore, to me, by resting Dira from emcee-ing Melodi is the best way for now, she needs space and she need to be rested from all those controversial things. 

Eh, tercakap omputih pulakz... hahaha.. tapi pepe pun, rezeki di tangan Allah SWT, kepada yang percaya, have faith on Allah's power, they will make lots of efforts and bertawakal supaya segalanya akan berjalan dengan lancar dan bumi Allah ni, tak pernah lekang dengan rezeki. Kita perlu bijak untuk mencari nya.

Kepada Awal, tahniah! dan I know, you will do ur best in Melodi. good job!


Assalamualaikum WBT




TAK SEDAR DIRI AKU NI!!!

Adoiyai...

aku ni kalau tak update blog sekali dalam sehari memang tak sah, walaupun research bertimbun-timbun kerjanya kena buat. Takpe, aku mengamalkan prinsip *prinsip ke? tak2.. amalan jangan stress buat kerja. hahaha.. lau stress payah nanti, emosi terganggu, mula lah buat assumption bukan-bukan. hahaha.. jangan2.. no no no.. tamo,, tamo.. tamoo.. tak bley!

okay baiklah, memandangkan aku ni post dah giler lewat malam *pukul dua da sebenarnya., aku nak cerita la sikit fasal tengahari tadi, aku tadi dengan roomate kemas bilik, peerrgghhh bilik wa da kemas bai, wangi siap bau Ajak Fabuloso.. Bercakap pulak fasal Ajax Fabuloso ni, aku ada cerita jugak... Pada sem lepas, aku nak basuh baju, Ajax Fabuloso tu kan macam bekas sabun biasa tu kan, aku masa tu beli yang bau epal, memang siamang wangi sedap baunya. Lepas tu, aku dengan selamba badaknya, menuangkan cecair handalan pencuci lantai dalam baju aku yang aku letak dalam machine. washing machine. Memula aku tak sedar, lepas aku naik atas, *tingkat lima, jalan kaki, takde lif, memang letih. da sampai atas baru aku sedar, aku pun, takpe la.. aku redha je la, kalau bau baju aku tak sedap or terlampau wangi bau cecair pencuci, aku redha je. nak buat cmne, takkan aku bazirkan dua ringgit sebab nak basuh dalam trip machine lain, Tak nak aku! biarlah bau epal pun baru epal lah,. janji sedap baunya! hahahah...sekarang tidak lagi, aku menggunakan pencuci baju yang wangi. hihu~~

insan tak tau beza antara pencuci lantai
dan pencuci baju. adduuhh~~

Okay, sambung cerita kemas bilik tu, aku kemas bilik memang la letih, biasalah kan, tapi nak cakap ni, habuk! peeerrggghhh.. macam duduk kat medan perang da, *maaf, bukan kampung medan ok. Habuk...sana ada habuk, sini ada habuk, tapi nasib baik, alhamdulillah la, aku tak terbersin pun. Alhamdulillah sangat sebab kalau kat rumah, kalau aku kemas bilik ke rumah ke, habuk sikit pun, aku terbersin bagai. tapi tadi alhamdulillah la, selepas semua bersih, aku pun hidup gembira dan happy ever after. hahahaha.. macam ceria cinderella je... *nak tunggu prince charming.. *bangang! ada je yang cop aku kan? kan? kan? isu hangat sekarang neh.

Uish! sedar, tak sedar, da banyak aku tulis, *sek bek sedar, kalau aku tulis je, tak sedar2.. lagi panjang berjela kot...adoiyai.. dah2. sok nak kelas!

Assalamualaikum WBT

p/s:gantuk!

Sunday, May 20, 2012

MARI BACA INI!!!

Hari ni aku beli surat khabar Berita Harian dan hari ni edisi Ahad, jadinya, Berita Minggu, aku tau da surat khabar dalam Malaysia ni rata-ratanya menyokong dan pro kuat kerajaan, tak kisahlah yang tu, cuma, kita ni sebagai pembaca haruslah bijak membuat keputusan SELEPAS membaca yang yang ditulis oleh wartawan. Kadang-kadang wartawan tulis betul dah, cuma editor edit2... wallah!! dapat cerita lagi best! hahaha.. itu pendapat aku la.. 

dari BH.

dari BH.

Sebab apa aku kata kita perlu bijak dalam membaca tulisan surat khabat, cuba buka Berita Minggu, RENCANA, muka surat 21, tengok kat bawah tu, artikel tulisan Mior Kamarul Shahid dengan tajuk, "Najib bawa Malaysia ke landasan yang betul", nampak tak? jumpa kan? okay.. kalau da jumpa bagus.. dan cuba pulak tengok kartun yang kat bawa tu, RAGAM, cuba tengok dialog yang ditulis tu, "HA! KALAU YANG INI BARULAH BETUL ISU BERSIH!", aku tak tau la orang lain berpendapat apa, tapi kalau aku, terdapat kesinambungan daripada *nada sinis tajuk besar yang aku tunjuk tu tu. 

Dari BH.

Kata bawa ke landasan yang betul, tapi dalam kartun tu, tunjuk isu air takde. hurrmm, memang dalam kartun tu dia hi-lite isu BERSIH tapi, sebaliknya tu? isu air kan? Adakah isu air takde adalah atas landasan yang betul? *kompius sekejap! hahaha.. *pening pun ada.

Moral of the story: pembaca sekaran sudah bijak tau, dan jangan pulak la sebab aku post ni ada yang terasa hati dan marah2 kat aku kan. Cuba kita fikir betul, dalam keghairahan kita mengejar kekuasaan politik, adakah kita pandang kebawah? adakah kita cuba memperbaiki mereka yang mengundi kamu? *tak kisah la parti mana pun, pada aku kalau seseorang itu tidak menyuarakan hak pengundinya, takde beza pun parti kerajaan ke, parti pembangkang ke, SEMUA sama.

Maaf ye, ini pendapat aku. 

Assalamualaikum WBT


p/s: aku da cukup umur untuk mengundi.

Saturday, May 19, 2012

HI-TEA EXECUTIVE TALK WITH PUAN SRI DHIAH FROM KARANGKRAF.

Hi semua..

tadi aku serta beberapa rakan telah menghadiri satu program yang dianjurkan oleh Unit Kaunseling Universiti Sultan Zainal Abidin yang telah bertempat di Terengganu Equestrian Resort, Kuala Ibai. Program yang diberi nama Hi-Tea Talk : Bersama Kumpulan Karangkraf dan Buku Prima ini telah menjemput Puan Sri Dhiah binti Shaharuddin. Beliau adalah penulis buku, novel, pengurus besar Kumpulan Karangkraf dari Karangkraf.

Sedikit nota catatan.

Tandatangan Puan Sri Dhiah .

Sebahagian daripada kawan-kawan yang hadir.

Dua ni memang gila gambar..hahaha

Beliau memulakan talk beliau tadi dengan menceritakan serba sedikit mengenai latar belakang beliau, dari mana beliau bermula dan hingga sekarang.

Kronology pengalaman kerja beliau:

Pembantu farmasi -> Pegawai pemaju masyarakat (KEMAS) -> Editor Buku Karya Bistari -> Penyunting Akhbar Bacaria -> Editor Akhbar Bacaria -> Editor Majalah NONA - Editor Majalah Mingguan Wanita - Edtior Kanan Bahagian Majalah di Karangkraf -> Berkhidmat sebagai Editor Kumpulan Majalah -> Editor Kumpulan Akhbar Sinar Harian -> Pengurus Besar Oasis Books Sdn. Bhd. dan sekarang beliau adalah Pengurus Besar Penerbitan di Kumpulan Karangkraf yang mana menerbitkan buku-buku novel dari karya Bestari Sdn. Bhd., Alaf 21 Sdn. Bhd dan juga Buku Prima Sdn. Bhd. 

Beliau ada memesan hadirin dan hadirat yang datang supaya menjadikan segala ilmu yang dipraktikkan supaya kita dapat lebih lagi. Ia bermaksud segala yang dilakukan mestilah berlandaskan agama. Seperti kata beliau, kalau buat akhbar, "setiap laporan adalah ibadah". Kalau orang baca salah maka, dosa tu akan dapat kepada sesiapa yang melihat berita itu tersebar. Betul katanya. 

Intipati tadi berkisar mengenai peluang kerjaya dengan Karangkraf yang mana, Karangkraf sentiasa membuka pintu untuk menerima manuscripts yang boleh diketengahkan, namun, segalanya ada procedures yang perlu diikuti. Beliau juga menerangkan menjadi seorang penulis juga boleh menjadi kaya dan tidak semestinya bekerja dengan kerajaan ataupun swasta. Menjadi penulis juga boleh menjadi kaya, beliau memberikan contoh penulis novel seperti Ramlee Awang Murshid, Anis Ayuni, Aisyah Sofea dan lain-lain. Ada yang sanggup berhenti kerja hanya untuk memenuhi impian mereka untuk menjadi penulis novel yang berjaya.

Puan Sri Dhiah (kanan)
Puan Sri Dhiah juga memberikan nasihat, jikalau ingin menjadi seorang penulis novel yang berjaya, seseorang itu hendaklah memenuhi segala kriteria yang diberikan antaranya adalah, membuat kajian, mendengar kata-kata pengkritik, mendengar kata-kata bos dan banyak lagi.Beliau menambah, bakat boleh diasah kerana semuanya pandai menulis cuma kreativiti itu membezakan setiap penulis.

Program ini juga dihadiri dan dirasmikan oleh Yang Berusaha Dr. Mustafa bin Che Omar, Timbalan Dekan (Pembangunan dan Khidmat Pelajar) Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UNISZA. Ia diakhiri dengan sesi bergambar oleh para hadirin dan hadirat yang hadir. Sesi berakhir pada pukul 6.00 petang.

Itu adalah sedikit sebanyak daripada pengalaman yang telah dikutip untuk hari ini. So, kepada yang hadir tadi, jom! mari kita start novel kita sendiri!!! jom!!


Asssalamualaikum WBT


p/s: Seronok jugak.