Nuffnang Ads

Friday, August 31, 2012

Ratio Design (Events and Weddings)!!!

Salam Jumaat semua!!

haa... tadi aku masak Kari Kambing. Mula-mula, aku ingat ia seperti membuat Kari yang lain sebagai contoh, kari ikan, kari daging dan kari ikan. Rupa-rupanya, agak susah la tapi alhamdulillah jadi. Tapi bukan aku yang memasaknya.. Mak Anjang yang masak, aku cuma membantu.. tapi alhamdulillah.. menjadi!!!

nak tau apa resepinya? korang boleh google je.. tapi resepi yang kitaorang buat tadi pun best. Hehe.. Rahsianya? Rebus dulu daging kambing dan jangan buang air rebusan daging tadi tu.. letak sekali masa masak kuah ok? jangan buang..air rebusan itulah yang paling sedap sekali. huahuahua....


okay la.. aku nak pergi tengok sepupu aku buat hantaran. korang nak tengok hasil kerja dorang? The Team has made great arts. Ratio Design. Korang klik tau, kalau berminat korang boleh email the Team. Lagi baik kalau korang tolong promote kan Ratio Design ni, they would appreciate your generous efforts. Thank you. Okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: Click tau kat Ratio design tu.

Salam Merdeka Semua!!!

Happy Merdeka and Merdeka!!!

Happy Merdeka to all Malaysians and Hope this amazing Peace will last until like forever. Okay? It is our job to keep it, okay?


And here, Team Google made it again. They put amazing banner on Google Search Engine. Amazing huh? Love it very much. :)

Assalamualaikum WBT

p/s: Salam Merdeka!

Sudah 1000 Dan I'll Keep On Writing!

Hi semua...

ni sebenarnya entry aku yang ke-1000, hehe.. seronok? memang lah seronok.. aku suka sangat.. hehehe...


Okay.. untuk entry aku yang ke-1000 ni, aku nak cerita fasal "Hormat". Kenapa? Kita kadang-kadang bila cakap fasal hormat, banyak perkara yang boleh kita sentuh kan? Baiklah.. terdapat pelbagai hormat kan? yang paling besar, Hormat kepada Allah, Hormat kepada Rasul, Hormat kepada Ibu, Hormat kepada Bapa, Hormat kepada mereka yang lebih tua, Hormat kepada Suami, Hormat kepada Isteri, dan yang lebih penting, hormat kepada orang yang menghormati diri kita. Banyak kan jenis Hormat dalan dunia ni.

Mungkin senang untuk kita mengatakan perkataan 'Menghormati' kan? tapi berapa orang yang benar-benar menghayati dan mempraktikkan maksud 'Hormat', kan? Tak semua kan? Okay baiklah.. apa apa pun, aku pun tahu sebenarnya bagaimana hendak menghormati orang lain. Tapi jikalau setua mana pun seseorang, jikalau sikapnya kurang hajar dengan orang, jangan harap aku nak hormat. Aku bukannya bodoh. Dan lagi satu, setinggi mana pun tahap belajar anda, jikalau anda kurang hajar dan tidak tahu menghormati orang lain. JANGAN HARAP ORANG NAK HORMAT ANDA. So, now you know  why you are not the favourite person in the family.

I'm glad I was able to control my emotion, if not, you will be dead meat, bitch! No one likes you la..  I hope you will not be in peace in this world. I really hope.

Okay, sudah marah, marah memamng marah, tapi dendam tetap dendam. I may look like this but I could have the meanest heart ever made to human body. Yes. I will.

Dan akhirnya, memandangkan ini adalah entry aku yang ke 1000, makanya, aku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada semua pembaca aku dan pengikut aku yang ada 222 tu. Terima kasih banyak2.. keep on reading my blog and keep talking about my blog eh? hehhe..terima kasih semua!!

Assalamualaikum WBT

p/s: entry ke-1000.

Thursday, August 30, 2012

Nama Pelik Tapi Senang Ingat!

Hai semua...

Okay, pada entry kali ini, aku nak tulis dalam bahasa Melayu. Okay? Tadi aku sempat membaca beberapa artikel dalam surat khabar, Utusan Malaysia dan Sinar Harian. Okay, aku lebih tertarik untuk mengulas sedikit dalam artikel tulisan Puan Sri Diah *aku pernah buat entry fasal dia.. hehe.. Artikel tersebut bertajuk " Perihal Nama Pelik dan Glamour". 

Kalau korang sempat baca, bagus lah, seronokkan baca artikel tu. Rasa sangat relate dengan diri kita kan? Sebab apa? Sejak dari dulu lagi, orang Malaysia ni memang suka bagi nama tambahan kat orang, bukan sebab nak permainkan nama atau orang tu, cuma senang nak kenal dan terus dapat siapa orang tu kalau sebut nama orang tu. Makanya, ia berlarutanlah sampai ke sekarang. Kalau kat kampung aku pun ada jugak, nama-nama orang tua-tua dulu la.. tapi aku bagi contoh ni tak berkaitan dengan kampung aku lar eh, Din Belacan, Li Putar, Din Pisang dan macam-macam lagi. Okay, kombinasi tersebut senang je sebenarnya, contoh, kalau nama seseorang tu Hishamuddin dan dia jual pisang, amik je nama Din kat belakang tu then tambah je pisang.. jadilah Din Pisang. 

Ni sebenarnya konsep jugak la, kalau kat sekolah aku dulu, ada dua kawan kitaorang nama Hisham, so, memandangkan satu Hisham tu tinggi dan satu lagi agak rendah, makanya, nama baru telah terbit dengan menggunakan konsep ini, Hisham Panjang dan Hisham Pendek. Contoh eh... Itu contoh.. hehe.. Tapi dengan adanya nama ini, secara tak langsung, ia menerbitkan satu perasaan mesra sebab, orang rapat2 je tahu nama-nama ni, kalau tak rapat, tak boleh lah kan.. takkan tetiba orang dari England guna nama-nama ni untuk panggil nama-nama orang lain kan? Unless dorang dah kenal rapat. So, cmtu lah...

Berbalik  kepada zaman sekarang, konsep ini telah digunapakai semua untuk dijadikan pelbagai jenis jalan cerita. Sebagai contoh, Kiah Pekasam, Fatimah Juling, Halimah Jongang, Bedah Tong Gas, dan pelbagai lagi cerita yang boleh dibuat melalui konsep nama ini. 

Mungkin ada yang berpendapat bahawa penggunaan nama-nama tambahan seperti ini adalah tidak manis dan mampu mencetuskan huru-hara * haha..saje je takde la sampai mencetuskan huru-hara tapi bagi tuan empunya badan, mestilah dorang rasa sedikit rendah diri kot.. sek bek lah aku takde nama gelaran ke apa.. cuma kat U je dulu, aku dipanggil Akmal si Model.. hahaha *sila muntah.. takde lah tipu je.. seingat aku, takde la aku kena panggil apa-apa nama ke.. aku ni baik la kot..hahaha... Cuma aku je buat Entry ini kat kawan-kawan aku dulu.. Tapi nama aku takde la..hahaha..

Tapi bukan apa, segala jenis nama ni sebenarnya akan membuatkan kita cepat ingat dan at least kita ingat kat orang kalau ada nama tambahan ni kan? Bukan apa... ramai je sekarang nama pelik2..tapi susah nak sebut.. orang-orang tua, bagi je nama kat budak2 tu senang nak panggil, pesanan kepada ibu bapa, jangan bagi nama anak-anak pepanjang, pepelik dan susah-susah nak sebut. Kesian nenek dan atuk nanti.. okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: korang ada nama yang diberikan oleh kengkawan..kalau ada komen kat bawah okay?

I Was Here by Beyonce Knowles.

Hi all!!!

Good morning... hehe.. I have a new favourite song! This is from Beyonce. I watched it early this morning and she sang it beautifully, with grace and also with her signature runs. hahaha.. But, this song actually has very good message. Very good.

"I Was Here"

I wanna leave my footprints on the sands of time
Know there was something that, meant something that I left behind
When I leave this world, I'll leave no regrets
Leave something to remember, so they won't forget

I was here
I lived, I loved
I was here
I did, I've done everything that I wanted
And it was more than I thought it would be
I will leave my mark so everyone will know
I was here

I want to say I lived each day, until I died
And know that I meant something in, somebody's life
The hearts I have touched, will be the proof that I leave
That I made a difference, and this world will see

I was here
I lived, I loved
I was here
I did, I've done everything that I wanted
And it was more than I thought it would be
I will leave my mark so everyone will know

I was here
I lived, I loved
I was here
I did, I've done everything that I wanted
And it was more than I thought it would be
I will leave my mark so everyone will know
I was here

I just want them to know
That I gave my all, did my best
Brought someone some happiness
Left this world a little better just because

I was here

I was here
I lived, I loved
I was here
I did, I've done everything that I wanted
And it was more than I thought it would be
I wanna leave my mark so everyone will know
I was here
I lived (I lived), I loved
I was here
I did (I did), I've done
I was here
I lived (I lived), I loved (I loved)
I was here (oh)
I did, I've done

I was here 

 You'd better look for this song in Youtube, listen to it and love it. Okay? I was amazed by her ability to sing such wonderful song and it also a big ballad. Love it very much. 

Toodle!

p/s: This song is about help each other. Yes!

Wednesday, August 29, 2012

Do Not Take The Future Away From Us!

Hi semua!!!

Good afternoon to all, how do you do today? You must be having great time at home right? Well.. Malaysia's Independence Day is just around the corner. Do you have plan to this coming Friday? Well, in fact the celebration is on the Thursday night, right? 

Before we go any further, what does independence day means to you? We surely have many opinions and answers but as for me, the real meaning of independence is not yet been achieved. Why? YES, we are free from the Japan, British and we are free country but do we really free?

Let me take one aspect, politic. In modern days, politic has become more and more dirty. Everyone agrees that politic is dirty right? But one funny fact that we cannot put away is that we are bound to this political thingy. Why? Without politic *I believe, we would not have a government. I still remember one quote, "We have to love and cherish our own country but it is not a must to love and cherish the Government". Why? Why do you not loved by all Malaysians? When people have this wonderful way of thinking, we would think beyond what has happened. Why? Because we know things. We know what is right and what is wrong. I am not going to tarnish the present government's image but seriously, you people need to think thoroughly before make something. I have actually no problem with current government. No problems at all, they gave me PTPTN, education and so many things, but due to some reason the Government's credibility has been doubted these days. Why this happened?

Have you ever think to actually revive the spirit but by doing it in the right way? Well, we have seen you doing try and error but the success and the error-ness are equal. How's that happened?


Well, as we can see, we are not free yet right? To catch the meaning of independence is million kilometers away. We, the youngsters do take part in the government but we may not as bold as others but I do believe, one day, all of these will change.There will be time where the youngsters becoming adults and the adults becoming old timers. And as for that reason, keep striving for better future and do not take the future away from us. Peace. Believe in Peace. 

Assalamualaikum WBT

p/s : I do believe in PEACE!

Tuesday, August 28, 2012

We Just See The Surface.

"Don't judge the path I choose to take if you haven't walked the journey I had to make."

I took this saying from a tweet. Someone tweeted this and I took it. Yes, it explained everything right? 

Life is hard but what makes it harder is the views from other people. Positive, negative views can make very successful people become down low. But most of the time, people say, "Just ignore what other people want to say about you, they do not know what you have been through". Easy to say right? but damn hard to do.

This entry is actually universal, not my story or what, but it can be applied to all people. But one thing that we need to remember is that, expect the unexpected. Well, just make the preparation okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: Reaching for the stars.

English Language Lesson.

Good morning all.

I was given a great advice from my dear friend saying that I need to improve my English and I need to avoid using a few words that will cause my English to be declined. I actually agree with that advice. Obviously, there was a research carried out by one research from the USA saying that the second language users will have problem in communicating with other people when they hardly use their second language (English). I do agree with this statement from this researcher. There are many ways for our second language to be declined. One of them is the improper words used during conversation or writing. Sometimes, when we ignored the rules of grammar *for instance we would immediately feel that it is alright to do the mistakes but it is not actually. As for me, I am learning English grammar almost everyday. I will keep on repeating all those rules in my mind, whenever I want to construct sentences, I will try and error first, then, I will say the words. Not that I did not have the confidence to say it straight away but for the sake of not doing the mistakes, it is better for me to rehearse it first. Well, that is my method, I do not know yours.

Back to the declining of English language among non-native speakers. As I mentioned before, there are lots of ways that contribute to the declining of English language among non-native speakers such as, 1. not able to practice the English, 2. the environment was not help much, 3. not enough English reading materials, 4. low self esteem, 5. lack of motivation. Here, there are five causes of declining. I believe, there are more causes that may cause declining of English language but I could only figured five out. But, there problem actually can be solved by finding one's favourite way of learning English language and focus on that one way. This will make things easier. Different people have different ways of learning things. As for an example, I'm myself love to listening to radio, watching television, reading. So, my ways of learning involved two major element which are visual or audio and combination of both. Radio is fully audio, reading is fully visual and television is combination of both. So, visual and audio made two major elements. 

To overcome this matter, what we actually need is to practice because as the saying goes, "Practice Makes Perfect". Do not afraid to make mistakes. If do not know the English grammar rule, it is better for you to ask those who know about the grammar. Read loudly, when you ears can hear what you have said and it is help you building the confidence that you should have in communicating with other people. 

To know about English grammar is the best way getting know the language itself. Grammar is like pillars and without it, all the added things are all useless. Right? I am too still learning about English grammar, since I am too second language user so, keep on learning, okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: Learning is a whole life process.

Monday, August 27, 2012

Stop Discriminating Other People!

Good Evening everyone.

As you all know, I am like now one of the tweet-a-holics in the world of twittering. Yes. I am. I tweet about almost everything. I tweet about my life, interests, surroundings, food, tv programmes and many more. I have a few friends who actually like friends of tweeting. Belle, Wahida, Wan Zul are among them. 

Some people asked me, "What is Twitter?", "Is it good?", everything new is quite hard because we did not familiar with it yet, right? but when its blending in quite nicely, we would find that Tweetting is the best medium to actually update our status. Its is a different method to say things. Which is good because we need something to channel our mind, right?

Tweeting with my friends makes me feel like chatting with them. Face-to-face. And now, I am going to bring up one great matter. "Not everyone thinks like us think". Reason? I have my own reasons. We are different. Unique in our own ways. Discrimination is not something that can be used towards other people. This is because sometimes, when you discriminate people, it will come back to you. If its not yourself, it might be your daughters, sons, grandchildren and many more. So, stop discrimination other people and start creating good and better lives because you are not the only one who stays in this world. Yes, you are not the only one. Note that okay?

Okay, the reason why I wrote this entry was because I have a friend who were controlled by her colleagues in her work place. I sincerely think that, it is also one of the discrimination. People are different just because that small difference you need to discriminate people. hey? not nice la. You *those discriminators need to think wisely about that matter. 

Discrimination not only bring harm but it also lead to dangerous emotionally disturbed to those who become the victims. Other people might not know but the victims feel the abuse. 

Stop discriminating other people okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: Muhasabah diri.

Terlalu Ghairah Berdakwah?

Selamat petang semua,

Ingat tak dulu, beberapa tahun lepas. Masa aku mula-mula pakai HP, iya la.. excited kan... pakai2.. okay la.. then lama-kelamaan, pelbagai message masuk inbox. Bila buka, "Anda ingin melihat video sexy si A?", "Anda telah memenangi sejumlah wang daripada Power Root"..aku pun? What? Dari mana dorang dapat number ni sebenarnya. Kalau iya pun nak beriklan, tak payah lah sampai macamtu sekali. Kalau hal-hal penting takpe.. ni, tah hape2. Macam bangang.

Lagi satu message yang dulu sering masuk adalah message yang berunsur keIslaman. Alhamdulillah, aku selepas dua tiga kali message masuk, bukan aku tak nak percaya cuma, kadang-kadang ia memberikan syak kepada aku la. Kepada orang lain aku tak tau. Sebagai contoh "Hantarkan message ini kepada 10 Muslim yang lain dan nescaya anda akan mendapat ganjaran". Ya Allah, aku bukan tak nak percaya, cuma kadang-kadang ia memberikan sesuatu perasaan yang tidak menyenangkan. Dan aku juga tidak langsung menghalang sesiapa yang ingin berdakwah, dipersilakan. Aku sedikit tidak menghalang. 

Iyalah, berdakwah ni ada macam-macam jenis. Sedangkan yang menggunakan lisan tidak ramai yang mampu mengikutnya, apatah lagi yang menggunakan message kan? Aku pun tak lah sealim mana pun. Tapi cukuplah aku dengar sekadar menggunakan apa yang aku tahu untuk diri aku. Jauh sekali untuk aku berdakwah sebab aku pun bukannya alim ulama' sangat. Tak nak aku jadi macam sesetengah artis tu, baru pakai tudung 2 jam dah macam tahun agama dalam 200 tahun. huhu.. Malu weh. Memang nanti sesetengah orang jawab, "Kenapa nak malu? bukankah dalam agama kalau nak berdakwah tak boleh malu dan takut?" Aku jawab, memanglah tak boleh malu tapi ingat kalau ilmu baru dua muka surat, takkan nak mencetuskan kontroversi sampaikan mengetus orang lain hingga membenci kamu kan?, berdakwah pun ada caranya. Ada cara lembut, ada cara keras. Macam-macam. Kalau nak berdakwah pun masih tak tahu cara apa nak digunakan supaya orang mengikut, itu parah tu. Bukan berlakon je buat homework, berdakwah pun ada homework. Jangan main hentam je.

Mungkin isu ni dah lama dan tak perlu dibangkitkan. Well, baru sekarang aku dapat ilham untuk menulis, so, aku tulis je la kan? takkan nak biarkan lama-lama dalam kepala aku. Nanti terlupa, susah lak kan?

Okay la. plan hari ni tak berjalan lancar, hehehe.. esok lah ek, pegi pepagi kat tempat tu. Sorry.

Assalamualaikum WBT

p/s: Gambar amik dari Google. :)

Selamat Pagi Semua!!!

Selamat Pagi..

Eh! kenapa selamat pagi? sebenarnya, aku dah bangun lama da. Tadi haa dah.. hahaha.. okay, plan hari ni, nak g survey kerja. Yup.. I want to actually feel how to officially work. Kan? Takde la, sungguh ni. Jap agi nak pergi. Mall tu kat bawah tu je. Hehe... insyaAllah, ada rezeki aku, ada lah.. kalau takde nak buat camne kan?

Aku sekarang masih belum mandi, tak tau lah pakai apa g kat situ, Jean? Slack? aku rasa, memandangkan nak pergi tanya2 je, adalah lebih elok jika aku pakai jeans kan? Lebih selesa. Tak gitu? 

Okay la... aku nak bersiap-siap ni, jap lagi dalam kol 2 petang ke, pergi la.. sebab lau pergi sekarang, mesti dorang (admin) dalam waktu rehat kan? so.. adalah lebih elok jika pergi after lunch. hihu :)

*Dulu arwah abang aku duduk rumah mak anjang dengan ayah njang, sekarang aku pulak. InsyaAllah...

Assalamualaikum WBT

p/s: pengalaman itu penting. :)

Sunday, August 26, 2012

Jangan Politikkan Setiap Acara.

Malam!

Semenjak dua menjak ni banyak lah kan jamuan raya, rumah terbuka dan pelbagai lagi perkara yang dibuat oleh orang untuk memberikan sedekah dalam bentuk makanan kepada orang ramai dalam merayakan hari Raya yang mulia ini.

Namun, apa yang merungsingkan adalah apabile segelintir pihak menjadikan rumah terbuka dan jamuan raya sebagai salah satu tempat untuk menjalankan aktiviti politik. 

Macam wartawan tak aku tulis? macam kan? kan? hahaha.. takde lah, ni bukan isu sangat pun, cuma peringatan kepada semua, nak bersedekah, berjamuan makan, rumah terbuka pada pendapat aku tersangatlah boleh dan sangat2 dialu-alukan. CUMA!, janganlah cemarkan keharmonian bersedekah dan berumah terbuka tersebut dengan politik. Bukan apa, ini pesanan, tak kiralah parti apa sekalipun, jangan berpolitik. Ada masa berpolitik, haa... berpolitik lah sekuat mungkin, tapi time bukan untuk politik, contoh, beraya , jamuan rumah terbuka, janganlah nak berpolitik jugak. Tak manis kan? 

Aku tak nafikan, aku ada jugak pergi jamuan hari raya yang dihadiri oleh pemimpin setempat. Alhamdulillah, segala persiapan adalah dari pihak JKKK itu sendiri dan ia dijayakan oleh pelbagai pihak. Kedatangan ADUN adalah untuk menunjukkan satu rasa hormat kepada rakyat yang mengundi mereka. Tapi selagi mana ia tidak dicemarkan dengan aktiviti politik aku rasa ia okay.

Tapi aku rasa, tak semua acara bersih. Kan?

Assalamualaikum WBT

p/s: dah, nak mandi pulak!

Nak Cari Kerja.

Hello Malaysia.

Okay, sekarang dah lepas raya kan? so, officially aku sekarang berada di rumah mak dan ayah sedara aku. Dekat je, kat daerah sebelah. Motive? sebab aku nak cari kerja. Kerja apa? kerja apa2 je la janji aku dapat pengalaman. Itukan lebih baik. Betul tak? bukan kerja kampung tak baik dan bagus, bagus, sapa cakap tak bagus cuma, kan lebih baik kalau aku ada pengalaman bekerja yang lebih official. Ia lah sekarang, orang duk cari candidate dengan pengalaman bekerja, at least I can put something in my resume kan? 

sambil2 itu, memandangkan daerah Bentong ni lebih terdapat line broadband Celcom yang kuat, makanya, aku bolehlah nanti isi SPA kat sini kan? or any jobs available la kan? hehehe...

Plus, at least aku boleh check segala email aku kan? tak gitu kan? bagus tak? 

Dah, nk check email dulu.

Assalamualaikum WBT

p/s: nanti aku update segala info okay?

Thursday, August 23, 2012

I Lost My Camera!!! huhuhuk

Hi yay!!!!

Well, tadi pergi Genting Highlands, nak upload gambar tapi malangnya camera I hilang kena curi. Huhuhu.. kesian kan? tapi nak buat cmne.. redha je la.. InsyaAllah, ada rezeki lain Allah bagi nanti. Amin. Amin Ya Allah.

Tapi alhamdulillah, tadi kiranya sambut besday la. Hehehe.. makan pizza. Tadi first time kat Genting Highlands. Best jugak la dan amat sejuk! Dan tinggi gila kot.. takut aku, gayat!!!

Tapi this birthday brought me thing that I will not forget for the rest of my life, for sure. I lost my camera. My first ever camera and now, I am depending on my Blackberry. hihu.. do I need to buy new camera? I don't know yet. Hihu.. :)

Assalamualaikum WBT

p/s: Need to think thoroughly about buying new camera.

Wednesday, August 22, 2012

Baju Raya.

Hi, waaaahhh... baru dapat update. Ni nak tunjuk baju raya. hehehe..





haaa... ni dia baju baru aku, Sendiri Buat. Hehehe...

Assalamualaikum WBT

p/s: Hehehe..

Monday, August 20, 2012

Majlis Sambutan Hari Raya 2012 di Kampung Jenud.

Selamat Hari Raya kepada semua!!!

Well, dalam kita semua berhari raya, jangan kita lupa kepada yang mereka yang tiada. Iyalah, kadang-kadang kita ni asyik melaram je. Aku pun melaram jugak. Alhamdulillah, baju raya aku tahun ni cantik. Hahah.. *tiap2 tahun baju raya aku cantik hehehe.. Tahun ni, keronsang aku makin besar.

Okay, untuk tahun ni, penduduk Kampung Jenud ni tak ramai sangat, ia ditunjukkan sewaktu kami semua ke Kubur, selalunya, ramai orang, tapi tahun ini agak berkurangan. Tapi takde lah sampai takde langsung, ada lah jugak.

Urm.. hari raya pertama aku berjalan dengan lancar, alhamdulillah, dan hari raya kedua pun okay jugak. Banyak rumah yang kami pergi. Dan pada petang tadi, ada majlis sambutan hari raya di Kampung Jenud ni, alhamdulillah, ramai jugak yang datang. Berbagai makanan yang ada, sedap giler kot. aku? makan banyak la of course. Who does not love food, nak2 masa raya ni, bermacam-macam ada. Kenyang perut, ni pun sekarang masih kenyang. Nak tengok gambarnya? 


 Gambar ini adalah YB Dato' Aziz bin Mat Kiram (ADUN Batu Talam) dan Datin memberikan sumbangan duit raya kepada anak-anak Kampung Jenud.


Dan gambar ini adalah Datin memberikan sumbangan duit raya kepada ibu-ibu yang berada di Kampung Jenud.

Alhamdulillah, aku pun dapat gak duit raya. Maaf yer, aku bukan bawah ibu tunggal mahupun bapa tunggal, aku tadi amik duit raya bawah Belia. hihu~ dapatlah, alhamdulillah, syukur, Hehehe..

Okay lah, nanti, InsyaAllah, aku akan cuba update lagi gambar baju raya aku, aritu janji kan? Maaf lah, sibuk sangat dua tiga hari ni, dok melayan tetamu dan pergi beraya. Walaupun tak ramai tahun ni, tapi tetap sibuk, maklumlah, retis! hahahaha *berangan lagi!

Okaylah, depan rumah aku ni ada ceremony. nanti2 kita update lagi eh.

Assalamualaikum WBT

p/s: mesti ada yang berminat nak amik gambar aku ni, *wartawan kot. hihu~ well, at least aku cover cerita ni kan?

Saturday, August 18, 2012

Last Entry for Today!

Yeay.

InsyaAllah, tomorrow would be a very big day. Tomorrow would be day to celebrate the winning of all Muslims. Tomorrow is Hari Raya Aidilfitri. I actually have nothing to be posted as an entry. 

Today, all the ahli keluarga have balik ke rumah masing-masing kan? yang jauh2 lah, yang dekat2 takde lah sangat kan. Apa2 pun, pemanduan berhemah adalah yang paling dikehendaki. 

Okay, untuk esok? apa aktiviti korang selepas Sembahyang Sunat Hari Raya? Kalau kat tempat aku, kami akan pergi ke Kubur, melawat dan menghadiahkan tahlil kepada semua ahli keluarga yang ada di sana. InsyaAllah, kami akan lakukannya lagi esok.

Okay, seperti yang aku tuliskan dalam entry sebelum ini, banyak dah aku jelaskan kan? hehehe.. apa2 pun, untuk hari raya ini, aku akan cuba untuk mengupdate sebanyak yang mungkin, as long as the internet connection is in, if now, nothing that I can do except for taking pictures and put it in Facebook. yes, I will for that, With or without internet connection. Thank God I have with me BlackBerry. I don't, I do not know what to do. yes! Call me technology man, I need internet now, So what? Is that wrong? Nowadays, no one wants to live in a place without technology. Even 3 year old boy know what IPad now. During my 3 year old time  I do not know what telephone is. Duh! hahaha..

Well, whatever it is, Raya is still on. I will be updating all of our picture for tomorrow with new clothes and shoes or whatever. Hahaha.. *not for showing off but I just want to share with all friends.
 
Assalamualaikum WBT

p/s: Keep on reading and I will keep on writing. Hehe :)

My Raya Moment!

Morning a-day-before-raya all!!

Today is the last day of Ramadhan. Sad? Happy? yup, all mixed up, no one knows what would be happening tomorrow or next month right? We might die or something, yes, we do not know. But, what we know is enjoy life as it should be enjoyed. Not that we need to as our heart says, we need to do it on the track that has been given to us. Well, you know what is it right?

Since today, is the last day of Ramadhan, and one day before Eidul Fitr, people are busy preparing for the amazing feast for tomorrow. Lemang, ketupat, rendang, sambal, cookies, and all of those stuff that sometimes we managed to get on Hari Raya. yes. sometimes a for some dishes. 

Hari Raya is the winning day for all the Muslims. Muslims would be wearing new clothes for the first day of Hari Raya and it is a sunnah to wear new clothes but make sure that its go too over the top okay? During first day of Raya, in my village, we would go to graveyard to actually, bertahlil there and pray for their safety. It is something that has been practiced ever since, since I was born and since I can remember. On top of that, after bertahlil and so on, the children will get a few ringgit from those who want to bersedekah. Yes, during my childhood time, I managed to get a lot of money. Alhamdulillah and now, the tradition has been successfully passed to the new generations. Our cousins, nephews and nieces. Now, they would have the chance to get the money during hari Raya. 

If I want to tell you about the experience during Hari Raya from my perspective, it would be a very long entry. No one would care to read it right? During those amazing days, we would walked around the village and went from house to house just want the duit raya, eat the cookies and getting to know the orang kampung. But now, we do not walked because we have motorcycles, and we want to get to home as soon as possible because we want to watch the television. Television nowadays has taken the ability to imagine by kids. Yes, with all the programme on television, no one cares to go to houses around the village and getting to know each other. But, my raya resolution, the same as last raya, I want to visit as many houses as I can. Yup, just go to their house and get to know the orang kampung. That is better I guess. *iyalah kan, nanti nak jadi artis. hahahha.. berangan!

When we talk about cookies during Hari Raya, there are lots of amazing cookies bought, made by people. Most favourite, kerepek pisang. I love kerepek pisang actually, I could eat a jar of that with single chew. *kidding! But, seriously, there are a lot of cookies made or bought by people. Let me list down all the amazing cookies that personally know, Almond London, Honey Cornflakes, Suji, Arab Cookies, Bahulu, and soooo many others. Sometimes, we found ourselves in big trouble for not be able to choose the cookies that we want to eat, right? * according to experience.

Well, whatever it is, Hari Raya is Hari Raya. Hari Raya in Malaysia, surely not the same with the one in Japan, Korea, China, US, UK or elsewhere. Hari Raya in Malaysia surely the best Hari Raya ever celebrated right? Ask every Malaysians, they would say the same. I love Malaysia, and thank you for the peace that we have now. Do not ruin it! Thank you.

Assalamualaikum WBT

p/s: I wrote lots of things!

Raya Pun Nak Dipolitikkan?

Sehari Sebelum Raya.

Seronokkkan? Aku seronok jugak kalau nak raya ni. Iyalah, setahun sekali, I mean, raya Aidilfitri la, setahun sekali, kalau nak ikutkan perayaan yang ada kat Malaysia ni, banyak! sangat banyak! terlampau banyak. Tiap2 bulan ada je perayaan yang akan disambut oleh rakyat Malaysia. Nak-nak setahun dua kebelakangan ni, aku bukan lah anti politik ke apa, cuma, kadang-kadang naik fed up juga. Sejak 1 ideology diperkenalkan, setiap perayaan, setiap acara yang ada kaitan dengan sesetengah parti politik. Punya banyak sekarang. Benda ni ada dua kemungkinan besar, 1. orang akan lebih terpengaruh, 2. Orang akan lebih menyampah. Dah yang so-so tu, aku tak kira lah, sebab kadang-kadang yang so-so ni pun tak mengundi kan. So, lantak dorang lah yang tu. Atas pagar kalau dalam istilah politik. *wah!! tahu jugak nih.. hehhe..

Eh!!! apa ni, nak raya cakap sal politik! no no no! tak nak! tamo! tamo! jangan cemarkan pemikiran aku yang suci kudus ini. *wahahaha.. rasa nak lempang laju2 tak? Okay lah, memandangkan esok dah nak raya, cuma tunggu penyimpan mohor besar Raja-Raja je sekarang ni. Kalau dapat green light dari Raja-Raja, then esok adalah hari Raya. Tapi selalunya, dalam kalendar tu dah tepat da. Sangat menepati segalanya. Kalu raya esok, makanya, pelbagai perkara perlu dilakukan, mop lantai, sapu rumha lagi, kemas halaman rumah bagai, sapu2 lagi, lap2 tv, lap2 radio, sapu lagi, mop lagi, lap kipas bagai, sapu lagi. Memang banyak kerja kan? apa nak buat, nak beraya, kenalah berkorban. Wah!! berkorban tuh.hahhaha.. sengal tak terhingga. 

Aku ni sebenarnya baru je lepas makan, dan selalunya aku takkan bangun sahur, dan alhamdulillah, aku tidak merasa lapar. Mungkin aku telah biasa dengan keadaan itu, iya lah, dah 28 hari puasa, malangnya, tak pulak 28 kilo turunnya. mungkin naik adalah kot. *Ya Allah, Malaysia ini adalah syurga makanan. hihu~ Semua salah penjual makanan yang jual makanan sedap2.~ hahaha.. takde lah, gurau je.

So, untuk aktiviti pagi pukul 9 nanti adalah pagi yang paling sibuk, mak dan abang aku nak pergi pasar Kuala Lipis, nak pergi beli daging katanya, nak turun lemang jugak. Aku dan akak cik aku memang confirm2 lah kemas rumah. memang confirm. sapu2 (sila rujuk list diatas). Cuma, mak de aku je tak balik lagi, sebenarnya nak balik hari ni, sepatutnya, tapi ada masalah pulak! bukan dari dia, dari orang yang KONONNYA nak balik sekali ke kampung, tak jadi balik, huh! macam hape je. kalau tak nak balik cakap tak nak balik,. jangan nak berjanji dengan orang. Sengal! 

Takde kena mengena langsung Tajuk dengan isi penulisan. Maaf. 

Okay, banyak pulak aku menulis ni. Padahal dah malam da ni. Okaylah, aku nak tidur da ni. 

Assalamualaikum WBT

p/s: kepada pembaca, ajak2 lah kawan2 jenguk blog aku ok? hehe..

Friday, August 17, 2012

Kad Raya, Jalan Raya dan Hari Raya.

"Warm wishes from me to you"

Ha... selalu je kan dapat macam dalam message? pernah tak? okay lah, aku tahun ni alhamdulillah, rezeki lebih *tolong mak menoreh, dapatlah aku menghantar kad raya kepada kawan-kawan. Kepada yang dapat tu, itu je yang aku dapat bagi, kepada yang tak dapat tu, nak buat cmne, aku takde alamat korang. hihu..

Okay, mungkin kiriman kad raya sudah dilupakan tapi aku masih ingat, walaupun dulu2 masa kecik dulu, mana lah dapat kad tapi alhamdulillah, waktu dah besar ni, time aku lah pulak menghantar kad-kad raya tu. Kan? Bukan susah pun, nak2 pulak tahun ni, Pos Malaysia ada buat promosi kad raya, maksudnya. 1 kad raya hanyalah 50 sen. Murah dah tu. Seyes. Nanti kalau aku dah jadi terkenal boleh lah korang hantar kad raya kat aku eh. *berangan lagi! hahahha...

Dulu-dulu masa kecik2, aku beli kad raya sendiri, lepas tu letakkan kat dinding, tapi make sure klipkan isi dalam tu, kang orang tahu lah yang itu takde tulisan. hahah.. jangan conteng, insyaAllah, boleh guna untuk tahun depan. hahaha.. *bijak tak? bijak tak? bijakk!!! hahaha

Hari ni mesti ramai dah yang balik kampung kan? Alhamdulillah, korang yang akan memandu, sedang memandu hendaklah berhati-hati sebab kita tak tahu malang kat mana kan? kalau mengantuk, haaa.. sesila la cari tempat berhenti. Minum ke, tidur ke, takpun berhenti kat stesen minyak. Confirm ramai orang. Kan? Jangan lupa bawak bekal sekali, minuman. Pastikan bawak minuman yang akan membuat anda terasa nak berjaga je. Jangan pulak termakan pujukan iklan tu, kadang-kadang, tak berkesan jugak untuk diri sendiri. You know what best for yourself. Okay? Remember that.

Kalau kat Jalan Bentong-Raub-Lipis-Merapoh-Gua Musang adalah laluan utama untuk orang Kelantan balik. ya Allah, ramai kot orang Kelantan, kitaorang yang kat sini, kalau nak tengok kereta banyak, pergi je la kat jalan utama tu, memang ramai orang. Kadang-kadang, pening kepada pun ada tengok terlampau banyak kereta. Tapi yang paling banyak sekali adalah di waktu Hari Raya Aidiladha. Itu, memang kaw-kaw punya banyak. Takde siapa boleh lawan. Cayalah!

Hurm... terbanyak pulak tulis malam ni. So, drive safe and hope everything would go as planned. okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: kenyang sangat pulak hari ni! erk!!

Lagu Raya Berkumandang di mana-mana da sekarang.

~ Selamat Hari Raya~~ 
~ Hari untuk kita bersuka ria~~
~ Selamat kami ucapkan~~
~ Untuk kita hingga sampai tahun depan~~
~ Selamat... Haaa... Riii... Raaa... Yaaa...~~

Ha... banyak lagi lagu raya yang menjadi pilihan sebenarnya kan? Tapi takpe la.. ni pun sebenarnya random je petik, main petik je. Tak tau lagu siapa yang nyanyi.. hihu~~ lalalala~~ janji lagu raya kan? Itu sudah cukup baik. hahaha..

Okay, aku tak tau sejarah lagu raya ni, bila ia mula-mula dicipta, sapa rakam, tapi pada pendapat aku, lagu yang paling lama adalah lagu Tan Sri P. Ramlee dengan lagu Puan Sri Saloma. Evergreen habis. Memang puas hati evergreennya. Sepanjanng hidup aku, itulah lagu yang selalu aku dengar. Lagu DJ Dave, Black Done Bone, Sharifah Aini, itu semua old timers la tu, kalau yang baru2 ni dan yang pada aku telah mencecah taraf ever green adalah, lagu2 Siti Nurhaliza, M. Nasir, Amy Mastura. Hmm.. itu je la, yang lain tu, masih ala-ala je. Tak dengar pun takpe. Hihu~~ *sorry.

Okay, kalau kat luar negara, dorang ada Christmas, dan kat Malaysia ada Raya. Dua perayaan yang berbeza. Tapi kalau di UK, contohnya, keluarkan Album Christmas, ramai giler yang beli dan lagu mereka diberi nafas baru tapi melodi tetap sama. Kebanyakan lagu Christmas mereka adalah diambil daripada hym2 yang mereka ada. But vocally, they have soprano touch to the songs. Itu yang membuatkan lagu mereka berbeza dengan lagu2 lain. Seronok dengar, aku suka dengar lagu cmni. salah satunya adalah Purify My Heart.

Kalau di Malaysia, lagu2 perayaan seperti lagu Raya adalah ditulis oleh komposer2 kita lah kan. Dan kalau ada yang memberi nafas baru kepada lagu2 raya yang memang evergreen, memang kita tak dapat nak terima. Sebab apa? sebab kita memang suka versi tradisional. Aku tak nafikan, aku pun suka sebenarnya lagu tradisional, aku cuba dengar lagu raya versi baru, cuma ia tidak menjadi halwa telinga aku pun. Memang susah aku nak terima. Memang susah lah. Hihu..

Okay, aku sebenarnya suka je dengar lagu apa2 pun. ranging from heavy rock to ballet, traditional to fusion. I can listen to any music. I even listen to Kitaro. I love Kitaro. He made great music. Tapi, apa2 pun, good music comes from artistic people made for those who appreciate it, right? 

Well, apa2 pun, ni da nak raya da, aku nak ucapakan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin kepada semua bloggers dan pembaca blog aku. Aku amat menghargai kalian, tanpa kalian semua, siapalah aku. *macam menang award pulak. *verangan! hahaha...

Assalamualaikum wbt.

p/s: petang ni nak makan apa eh?

Aktiviti Menjelang Hari Raya.

Pictures say thousand words. 

Nak raya ni, banyak lah aktiviti yang akan dijalankan. Jadinya, aku nak post beberapa keping gambar yang sempat aku amik untuk menunjukkan beberapa aktiviti yang kami jalankan dalam persiapan menjelang Hari Raya Aidilfitri.

Angah dapat ikan. Nelayan kecil!

My mum and Angah..

This is the kolam. (pond)

And these are the fishes. Lots of them aite?

So, got what we want, heading home! hehe

So, these are the pictures that I have taken a few days back. Hehehe... Ini lah aktivitinya, kadang-kadang lagi banyak dari ini, ia la duduk kampung, macam2 boleh buat. Korang ada aktiviti yang dilakukan menjelang hari raya ni? Jom, kongsikan dengan semua. okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: Jumaat terakhir Ramadhan sebelum Raya.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin.

Hi everyone, again, this the entry after Phase One Home Decluttering. Yes, it is not an easy task to do because we have lots of things that we have to do for clean house. After did the sweeping, we need to mop the floor. And the list goes on darling... yes, it goes on and on... huhuhu..

Well, I need to bring this up. We usually said Selamat Hari Raya and Maaf Zahir dan Batin right? Okay, the first part is okay, but the second part, Maaf Zahir dan Batin need to be said as a whole. Let say people do not want to say that Batin thingy. Well, darling, its wrong. Batin is not just for the married couple or intimate relationship or whatever. Batin here means something that from the inside where we usually do not realise about it. Lets take a look at this example, we accidentally said something about a person we know and it might be something bad or something that even we do not like it. So, that is Batin. Because we cannot see it, its inside our mind and heart. Has been said that, we need to apologies what we have done wrong. Well. that is the best right?

As for Zahir is understandable right? Zahir is what was/is happening outside. We understand it right? Hehehe.. no need for me to explain to you right? Hehehe...

Well, the reason why I brought this up is because usually teenagers keep saying that they just say the Zahir. Hihu.. so, that pagi raya, you better said "Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin" Okay?

Assaalamualaikum WBT

p/s: want to do more on mopping.  

Nak-nak Raya Ni Schedule Penuh Lah!

Good Morning people!!

Hamacam? sihat tak? mesti hari ni adalah hari untuk membeli pelbagai keperluan untuk beraya kan? Iya la, hari ni hari Jumaat, esok dah Sabtu, hari terakhir sebelum Raya kan? So, hari ini adalah hari yang ideal untuk menyibukka diri. Nak basuh semua baju bagai, nak sapu2 dulu, sebelum Malam Raya *malam ultimate sweep off. hahaha.. Boleh pulak kan? kwang2..

Rumah aku ni banyak lagi yang tak sapu, bilik aku pun tak kemas lagi. Eh, sebenarnya hari tu dah kemas da, cuma kalau masuk pakaian baru lepas basuh semua jadi berterabur balik, semuanya jadi macam tak terurus. Huahuahua... So, jap lagi aku kena kemas balik la, kipas nak kena basuh, bagi anginnya kwang2 punya sejuk. *mampus ketar!

Then, jap lagi nak buat kuih lagi, kuih cornflakes tu, tapi kena letakkan dulu kuih yang dah siap tu dalam gebok *aka balang kuih. Fuh. schedule memang penuh. Nasib baik pakaian raya dah dicari. Hehehe.. Aku raya tahun ni ala kadar je, malas nak beria-ria, hahaha.. alar kadar, bersederhana je. Alhamdulillah. korang? macamne raya? okay?

Okay lah, nanti, aku update lagi eh, sebab sekarang nak mulakan segala proses pengkemasan, Sebab hari ni pendek kan, nanti nak pergi Solat Jumaat lak. Hehehe.. chow!

Assalamualaikum WBT

p/s: sakit tekak pulak! haish,

Thursday, August 16, 2012

Tania Zainal in 7 Ramadhan is Amazing!!!

"Good Drama!"

7 Ramadhan, I watched it with family and amazingly, the ending is very very good. I love it. Tania Zainal, you are my newest actress! You are very good! Very darn good. I love it. Looovvveee it!!

To all the casts of 7 Ramadhan, you are the best. You put all of you emotions in the drama. Amazing! Elly Suriyati, Tania Zainal, Dhani *do not know his name yet, Nabila Huda,Tania Zainal, Datin's Daughter, you are the best. Love that drama. Wish all the directors in Malaysia could produce more dramas like that and please! Take Tania Zainal! She is goooddd!!! Very good. 

Love her last scene when she slapped Dhani's face. Pergh! It was insanely good. Amazingly good. "Walaupun aku ni bengkeng, tapi aku memang pantang dengan anak yang derhaka kepada ibunya, sekarang, aku nak kau pergi jumpa mak kau dan cium kaki mak kau." Sort of la.. I do not know all the dialogue, *duh! 

All and all, I sometimes love watching Malay dramas. Hehehe.. Well, That is all for now, Later readers.

Assalamualaikum WBT

p/s: I am full, kenyang dah!

Menu Berbuka Gaya Omputis.

Good evening everybody, apa khabar? mesti semua sihat kan?
Iyalah, tadi baru lepas dapat nyawa kan? dapat makan. Hehehe... Untuk pengetahuan semua, tadi aku buat spaghetti untuk berbuka. Alhamdulillah, walaupun tak habis lagi, pada aku amatlah sedapnya. Hehe.. recipe? eh.. senang je la kalau nak buat spaghetti. Ini dia cara-caranya...

Bahan2:
Spaghetti
Prego (sauce aku guna Traditional punya)
Minyak zaitun

Black Pepper
Minced meat
Sausages
Eggs
Garlic
Shallots 
Water

Okay, cara-caranya adalah, mula2, masakkan air dalam periuk bersama 3 sudu minyak zaitun dan secubit garam. Fungsi minyak zaitun adalah untuk memastikan spaghetti itu tidak melekat antara satu dengan yang lain. Garam adalah untuk merasakannya. Untuk mengetahui bahawa spaghetti kita masak,

Untuk kuah, masukkan small dices garlic and shallots ke dalam sedikit minyak yang panas. Masak selama 2-3 minit. Lepas tu masukkan minced meat into the pan. Masak selama 5-7 minit. Lepas tu masukkan sausages ke dalam pan dan masak selama 5-7 minit. Selepas masak, masukkan Prego Traditional sauce ke dalam pan. Dan masukkan sedikit air. Selepas masukkan air, reneh kuah dengan api yang sederhana untuk seketika. Selepas 7 minit, angkat kuah dan sedia untuk dhidangkan.

Assalamualaikum WBT

p/s: cuba jangan tak cuba tau?

Jangan Bermain-main ketika di Surau atau Masjid.

"Good morning Malaysia!"

Good morning, my stomach is in real pain today. Very pain. 

Well, hari ni aku baru dengar cerita. Budak-budak kopek papan dinding sebab nak air kotak. What? seriously? Please la, orang bagi air kotak letak kat surau, ada budak2 yang pergi sembahyang, tapi tak sembahyang. Bermain-main kat belakang, *aku nampak sebab rumah aku dekat hehe.. dah pagi tadi ni, ada pulak cerita, budak-budak ni, kopek papan dinding sebab nak air kotak. Ya Allah, korang ni, orang tak bagi air tu sebab korang berniat nak minum air bukan berniat nak sembahyang.

Orang kata waktu kanak-kanak adalah waktu untuk belajar bukan waktu untuk bermain-main dalam masjid atau surau dan lagi satu, dalam surau atau masjid bukanlah tempat untuk bermain-main. Lagipun, banyak lagi tempat luas yang korang boleh main. Pening aku. 

Dah lah, entry pendek je la, aku nak tolong mak aku bekerja. Hehehe... nanti nak pergi shopping seluar dan baju raya lak. Memang tak beli banyak raya tahun ni, aku spend banyak kat kuih raya. *sengal. hahaha....

Assalamualaikum WBT

p/s: Selamat ramadhan ke 27.

Wednesday, August 15, 2012

Cornflakes Chocolate with Honey Cookies.

"Jolly Good Evening people"

Well, I supposed you had a wonderful evening right? 

I am far beyond happy because just now, I ate AGAIN, the duck, the pineapples, the ikan masin, the prawns and on top of that, I made cookies. The cookies that I mentioned in the previous entry, remember? Well, here is the recipe for the "Cornflakes chocolate with honey cookies"


Ingredients:

A box of Nestle Cornflakes
500 gram of Cooking chocolate (choose your chocolate with your own heart)
250 gram Butter
Edible beads (sugar)
Cups (small cups)
A bottle of honey

Method:

To make the chocolate:

Take the cups and line them on the tray.
Put the cornflakes inside each cup.
Then, pour honey in the cornflakes inside the cups.

Take 300 gram of chocolate and 100 gram of butter, put together inside a pan. Use the technique double-boiling to melt the chocolate. Then, after the chocolate is perfectly melted, then you can pour the chocolate into the cups with cornflakes and honey.

After that, you can put the edible sugar on top of the cookies as garnishing. Remember, less is more. That term actually applies to the garnishing thingy not the chocolate. Usually, people love chocolate. So, be generous, put lots of chocolate inside the cups. :)

There you go, the recipe, it is worth of trying tau. It is not that hard. You do not even have to bake it. 
 
*Do not use dark chocolate because it has bitter taste and do not add sugar into the chocolate because the chocolate is sweet. 
 
 Well, that is all. The recipe is there, and you just need to try the recipe. This recipe is actually my own creation. I created this like 5 years ago. And I love it very much. Most important, it is an easy cookies to be made. So, good luck. Hope you'll like too. 

Assalamualaikum WBT

p/s: try it eh?

Gulai Itik + Gulai Insang Ikan Masin dengan Nanas + Udang Sweet Sour, yeya!

"Alhamdulillah..."

Mesti anda da kenyangkan? menu berbuka tadi apa?

Okay, tadi aku makan, 

Nasi putih + Gulai Itik + Gulai Insang Ikan Masin dengan Nanas + Udang Sweet Sour + Air Tebu.

Heaven sangat! dan aku suka sangat kombinasi ni sebab kesemua lauk ini adalah lauk kegemaran aku. Aku memang tersangat suka gulai nanas ikan masin tu, Itik pulak! memang aku beli tadi dan sangat menyukainya! sangat!

so, hope korang berbuka dengan juadah yang menyelerakan eh, jangan terlebih makan pulak okay? susah nanti. Hahaha..

hari ni kelihatan nak hujan pulak, segala guruh dilangit sudah kedengaran. Tapi takpe, itu tidak menghalang aku untuk membuat kuih jap lagi, nama kuih itu adalah, "Cornflakes chocolate with honey", sedap tak bunyinya? sedap, I have good reputation for this amazing cookies. I dont even have to bake it in the oven. My secret? remains as secret. hahaha.. takpe2, nanti aku bagitau korang semua macamne aku buat kuih amazing tu eh? jangan risau.

OKay la,.,. itu je, nanti aku update lagi dengan gambarnya eh?

Assalamualaikum WBT

p/s:  this is what I want, be able to write again is a wonderful experience, at least I am able to practice my written English kan?

Selamat Berbuka Semua.

"Sleep is the best medicine ever"

yes! no single one in this earth could deny that I believe, right? I just had my wonderful sleep ever, in the middle of hot day, but still I managed to get my qualitiest sleep ever. Despite the sounds made my nieces and nephews. OMG! thank God I did not loose my patience. Hahaha...

Okay, earlier I did post on the duck that I bought in the market and my mum cooked it already, she made gulai itik which we all love. btw, that itik is RM26.60. It is quite expensive actually compared to chicken but believe me the taste is totally different. Duck has this wonderful chewy taste which chicken does not have it. What ever it is, I am going to cook my spaghetti after berbuka. Hehehe.. 

I think that is all for now, I would be very glad if I could give you the insight experience of cooking that spaghetti but what can I do? That connection is not that great, I could only managed to get EDGE from Celcom which is waaayyy better than services offered by Maxis. *Comparison makes better services which in this case, nothing is better. 

OMG, its 6.33 pm so, need to go because I need to siram my plants. Hehe.. I have a small kebum you know. I planted sawi, bendi and so many other plants. I am very excited to watch them grow. Hehee..

Well.. that is all. Later.

 Assalamualaikum WBT

p/s: selamat berbuka semua.

Today's Menu.

"Sunny Day Indeed"

Yup, everyday is sunny day. Seriously. I am tan-ner than ever. Hehehe... 

Today, I went to Bandar Raub with my father. He had something to do but me? I bought ingredients for things such as for kuih cornflakes. The ingredients are cornflakes, butter, cooking chocolates, garnishing and the cups. The cups are for the cookies.

And we went to wet market and I bought a duck. Yup! A duck. I am thrilled today, I do not know what to cook with it. I have no idea but I am sure my mom has ideas for that amazing duck. Hehehe.. 

And tonight, I am going to do the cookies. That cookies is cornflakes chocolate with honey. Hehehe.. I named it that way because I like it that way. I hope it'll be great and good cookies. Hope so. 

Well, I want to take a nap. Just for a little while then, for berbuka aka iftar today, I am going to make spaghetti with meatballs. Yeay! I hope it'll be great too. Hope so too. 

Now, nap time!


Assalamualaikum WBT


p/s: I so tired right now, the weather is too hot. Too hot. 

Jangan Membazir Ketika Membeli Baju Raya.

"Kalau dah dapat update..."

haa.. ini lah bahananya. *bahana ke? tak kot.. kalau aku dah dapat update, macam-macam la aku nak update dan mungkin setiap beberapa minit aku update kan? tapi aku nak guna automatic update la, senang sikit rasanya kan? tulis dulu lepas tu baru update sendiri.. hehehe.. 

Sebenarnya ingin menjadi blogger sepenuh masa, bukanlah sesuatu yang mudah. Ia amat payah sebenarnya, aku yang tak sepenuh masa ni pun tercungap-cungap cari bahan. Tak caya, cuba tanya mereka yang menjadi blogger sepenuh masa, mesti macam-macam diorang cakap tentang kepayahan mencari bahan. Macam Lulu, dia blog penuh infomasi, kat mana dia dapat news, dia kena cari. Pada aku tu payah gak la, tapi to earn living kan, who are we to say no kan? well, we got to what we have to do. Tapi kalau dah minat, benda susah jadi senang. kan?

okay lah, cakap sal raya pulak la eh, korang tahun ni berapa pasang baju raya rasanya? baju melayu? baju kurung? ada yang pakai cheongsam ke? sari? punjab pun cantik tau.. tak kisah la pakai baju apa, janji baru ok? sebab, kalau pakai baju baru ketika hari raya pertama dapat pahala sunat tau sebab meraikan kemenangan kita selepas berpuasa. Sebulan berpuasa. *Ustaz Azhar Idrus cakap. 

Aku tahun ni, aku buat baju melayu warna royal purple, nanti lepas raya aku post dalam blog eh, cantik jugak la for first timer like me, ada sampin sekali, warna purple gak, sampin ni aku beli kat Danau Kota ritu, shopping raya. Sekarang kalau nak pergi, memang tak dah la, ramai sangat orang. Sangat ramai. Ramai giler, *speechless

Baju raya ni sebenarnya tak lah kena banyak sangat, tak payah, 2-3 pasang sudah cukup. Kita bukan nak beraya sampai sebulan kan? Recycle adalah lebih baik daripada pakai baju baru semua, membazir. Tetapi kalau nak beli baju, beli baju yang boleh dipakai balik selepas raya. Macam baju melayu, baju kurung tu memang okay la, ni kalau baju yang pelik2 ni, takyah beli la. membazir. Pakai sekali, lepas tu tak pakai da. Membazir namanya tu kan?

Okay la, nak off da ni.

Assalamualaikum WBT

P/s: ingat pesanan, jangan shopping banyak sangat! membazir.