Nuffnang Ads

Saturday, September 29, 2012

Jangan Bergaduh, Ingat Rakyat Anda.

Good evening semua..

Apa khabar? Well, I am going back home tomorrow and I do not know whether I am able to blog because if the connection is not that great. But, I will try to blog as much as I can okay? Do not worry, I will try my best.

I have my dinner already and it was heaven. I love it. It was simple, plain rice + gulai masam tempoyak ikan lauh + ikan kerisi goreng and simple drink, air ribena sejuk. Sedap sungguh aku makan tadi. Berselera. Hahaha.. selalunya tak selera sangat. Hahaha..*kidding.

Aku tadi terbaca satu headline ni, "Obama and SetanYahu eh! Netanyahu seek unity against Iran", lebih kurang macamtu la. It makes me think, kenapa perlu sangat nak sibuk-sibuk dengan keupayaan nuklear orang lain sedangkan USA tu ada jugak membangunkan teknologi nuklear. Tak silap aku, Israel diSYAKi ada membangunkan teknologi nuklear tapi MASIH TIDAK diisytiharkan. Kenapa ye?  Kata demokrasi terpimpin sangat, ini tidak. Keupayaan nuklear orang disekat. Aku bukan orang yang mengetahui apa yang perlu ataupun apa yang tidak perlu untuk sesebuah negara ada, cuma tindakan USA dan Israel hanyalah untuk mencari gaduh dan hanya akan mencetuskan perang dunia. Ini ADALAH BUKAN SESUATU YANG BAIK.

Begitu juga pertelingkahan Pulau diantara Republic People of China dengan Jepun. Ini lagi dekat dengan Malaysia. Secara tak langsung, ia juga menjejaskan peluang Malaysia (ASIA) di dalam memajukan negara kita. Sebagai contoh, the Westerners are afraid to fly and visit Malaysia sebab takut akan pertelingkahan yang mungkin berlaku. They usually expect the unexpected. So, the unexpected would something yang bad la kan. It might happen but lets pray its not okay?

Well, aku sedikit pening sekarang mungkin sebab aku tak tidur petang kot. oh no no no.. cannot tidur petang or mungkin aku pening sebab membincangkan perkara yang agak berat ini? Well, mungkin. With that.. aku undurkan diri aku buat seketika dan...

Assalamualaikum WBT

p/s: Semoga berjumpa lagi.

Bajet 2013 dah keluar, korang nak undi SIAPA?

Hello...

Afternoon semua... sihat tak? lama rasanya tak berkumandang di waktu-waktu begini. Eh! korang tengok tak berita semalam dan hari ini? Surat khabar? Ada baca? Semua fasal Budget 2013 kan?  Bagus kan budget tu? InsyaAllah, segala niat kerajaan untuk menyenangkan dan membantu rakyatnya akan dipermudahkan. Amin. 

Terdapat pelbagai points yang dikemukan YAB untuk kita kan? Moga-moga kita dapat apa yang diperkatakan. Dan apa yang paling penting, ini budget unutk 2013 kan? Makanya, General Election would be in somewhere in 2013. Jadinya, bersedialah untuk mengundi! Kan?

Korang dah daftar? Kalau dah cukup umur tapi belum daftar, sila-sila la daftar,  bukan susah pun, pergi je ke Pos Malaysia,  banyak kan cawangannya, jadi, jangan malu2 untuk mendaftar mengundi eh? Bukan susah pun. Dan bila da cukup umur, daftar je la kan? hahaha...

Eh, kuasa voting yang ada pada kita *pengundi memang besar dan kita mampu untuk mengubah kerajaan yang ada. Kita boleh pilih samada untuk KEKAL atau UBAH. Its our decision to make kan?

Apa-apa pun, tolaklah segala janji yang ditabur oleh kerajaan mahupun pembangkang. Kita lihat dari segi positive, amik segalanya positive dan tolak segalanya yang negative kan? Kan senang? betul tak? Tapi apa-apa pun, UNDI adalah rahsia. Maka? Janganlah nak memandai mendedahkan  rahsia anda kan? Takkan rahsia sendiri pun anda nak dedah, cukuplah dengan apa yang berlaku kan?

Aku tengok cerita ni tadi, Brigde To Terabithia ( ni filmnya) dan ini adalah novelnya Bridge To Terabithia. Best jugak cerita ni, memang ia cerita kanak-kanak tapi ada sedih, ada gembira, ada macam-macam. Best jugak lah. Jadi, korang patut tengok, memang cerita ni dah lama, tapi tak salah kalau korang nak tengok. Kan?

Ni pun poster Novelnya..

ni poster novel dia..

Assalamualaikum WBT

p/s: Tetiba lapar pulak.

Friday, September 28, 2012

Bajet 2013 is ON TV!!!

Selamat petang semua...

Bajet 2013 yang sedang dibentang oleh YAB Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak di Parlimen. Pengamatan perlu dilakukan secara teliti untuk memahami apa yang dibentangkan oleh YAB Ahli Parlimen Pekan ini. 

Sekarang YAB menceritakan fakta-fakta peningkatan taraf kehidupan yang dibawa gulung dari tahun lepas dan ia disambut elok oleh ahli Parlimen yang lain. Mereka mendengar dengan baiknya untuk memahami apa yang diceritakan oleh YAB.

Apa yang aku boleh katakan untuk sekarang adalah pembentangan adalah sedikit mendatar. *untuk aku la cuma apa yang mungkin akan aku buat sekarang adalah menganalisa ia secara lebih baik. Memberikan fokus kepada TV dan stop blogging for a while.

Yup,

Assalamualaikum WBT

p/s: JOM! dengar apa yang tersedia untuk kita.

Edited And Not Edited Me.

Good morning!!!

Good morning, *even though morning is no longer early morning but still it is not yet 12 PM right? hehehehe.. morning is still morning.  Well, I took Nasi Goreng made by aunt this morning.

this is me in edited picture.

This is me in not edited picture.
Yes, I know, when we are on FB, we tend to use picture that somehow portrays us handsome, not-our-real-face, thin and so many things else that would make us attractive, right? I cannot deny that, I am practicing that too, no one in this world wants to look no attractive right? Right? Right? If someone says YES, oh, please.. you gotta to be kidding me. 

But when we use our own picture on FB or other social medias but hey, *cricket cricketing.. it is not a issue right? hahaha..

What ever it is, do not lose yourself. Hehehe...

Assalamualaikum WBT

p/s: I have to write in English back, I am losing my grip on English language that I have in me, its getting loosen and loosen. *is that right? wow...

Thursday, September 27, 2012

Learning Process.

Selamat petang...

Afternoon all, how do you do? Today is Thursday right? OMG! Its Thursday already.. it is almost the end of the week. Anything in the pocket to do this weekend? Well.. hope you have planned things that you wish to do. 

Whatever it is, this afternoon, for the hi-tea, I made Keledek Goreng with Milo. Weird, awkward combination eyh? but it tasted gggreat! To be honest, I have nothing to be posted as my entry but I need to write just to make sure my survival of my blog. I have too.

Aaahh... Today I bought New Strait Times and it has a few columns where it talks about English language and I personally think that it might help us the second language users in improving our English. Yes, I know, there are many ways of improving our English language but we need to know what is the best way for us right?

OMG, what am I talking about here, Hahha... whatever it is, learning process is not just for 11 years, it is a continuous process.There is an Arabic word of wisdom, "Learning process is from we small (baby) until we die". *I do not really know the translation from Arabic to English but at least you got the main idea right?

Well, I need to go now, have something important to do.

Assalamualaikum WBT

p/s: To gain back the memory is not an easy task. Sure.

Happy Birthday Google!

Morning!!

Short entry for this time, I am so busy. So sorry.

I have this picture that I want to share with you... here it is.


 So, how was it? Happy Birthday Google!!!!

Assalamualaikum WBT


p/s: Google has been a very massive help for me in me finishing my Degree. Google is like my library! hehehe..

Tuesday, September 25, 2012

Lomo Camera, Back to Basic with Great Twist!

Good afternoon,

I have a confession to make. I know, everyone is into LOMOGRAPHY these days and me too but I do not have yet the camera that I want. I had a camera before but lost it. huhuhu.. But I found a new camera and very inexpensive. Very. But I need time to buy this small camera. Hehehe... Do you wish to see the pictures of the camera? Here they are..





 So, these are the pictures of the small camera. You may click at the pictures and it will bring you to the FB page of this amazing products. There are more amazing products there that might catch you eyes. To be honest, I am very interested with this camera, I would prefer the Blue one. Yes, I know, the quality of the photos might not be as level as DSLR or Canon, or high definition cameras out there, but for self pleasure, everything can happen. Right? Hehehe...

Well, that is all.

Assalamualaikum WBT

p/s: next month.

Cara Untuk Menghadapi Celaan, Cemuhan, Hinaan.

Salam tengahari semua...

Tadi aku ada baca satu kolum dalam Utusan Malaysia, Pedoman. Ada sorang pembaca menghantar surat dan menanyakan fasal 

"Bagaimana hendak menghadapi cemuhan, celaan dan hinaan yang dilontarkan oleh orang lain kepada kita dan bagaimana saranan Islam dalam menangani perkara ini?" 

Lebih kurang macamtu la soalannya dan jawapannya terbahagi kepada 4, 

1. Lihat celaan dan cemuhan sebagai salah satu cara untuk menghapuskan dosa, 

2. jadikan celaan dan cemuhan sebagai pembakar semangat untuk mempertingkatkan diri sendiri, 

3. Terima celaan itu sebagai nasihat dalam memperbaiki diri sendiri,

4. Alihlah celaan untuk kita itu kepada perkara lain, senyum dan tenang.

Memang celaan, cemuhan, hinaan memang susah untuk dialihkan dan kita bukanlah individu yang mempunyai tahap kesabaran yang tinggi. Kita bukanlah wali-wali yang mempunyai hati yang cukup bersih untuk mengalihkan kebencian terhadap orang yang mengeji, menghina kita, memang susah. Tetapi apa yang kita patut buat adalah cuba sebaik mungkin untuk bersabar dalam menghadapi semua celaan, cemuhan tersebut kan?Apa yang penting, kita harus mencari jalan untuk menghadapinya dengan baik. Itu sahaja. Semakin tinggi iman seseorang, semakin banyak cabaran yang ditentukan Allah SWT bagi menguji keimanan kita. Semoga segalanya dibalas dengan setimpalnya. InsyaAllah...

Ada satu hadith catch my eyes, Rasulullah SAW bersabda: Tidaklah seseorang mukmin tertimpa kesusahan, kepenatan, kepeningan, kesedihan dan kesakitan, melainkan Allah menghapuskan dengannya sebahagian daripada dosa-dosanya. (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim).

Ia terbukti, segala jenis kesakitan yang dialami manusia bukanlah sahaja satu dugaan namun ia adalah satu cara untuk menghapuskan dosa orang Muslim. InsyaAllah, janganlah kita mencemuh dugaan yang datang kerana ia datang daripada Allah SWT, Allah berikan kita segala ujian, kesakitan, kepeningan adalah untuk menguji kita sebagai Muslim.

Dan Imam al-Ghazali mengatakan : Seringkali manfaat yang kita peroleh daripada celaan seorang musuh lebih banyak daripada manfaat yang kita dapatkan daripada nasihat seorang teman

Assalamualaikum WBT

p/s: Susah nak menghadapi celaan. 

Monday, September 24, 2012

Me On DIVA Cover!!!

Hye-All!!

Evening all, I really wanted to write this entry but I did not have the time and I just do not know how to write it actually but hell yeah, now I know. I want to share with you this amazing cover made by my group during our last semester in UNISZA. Hehehe... Do not be surprised with the outcome of this amazing spread. I know, you would believe the amazing thing I have for you right? hahaha... 

That is me.
Haa... see here? This amazing spread was created by my group. There were three people in the group, me, Belle and Nik Azlinda. We were great and to be honest, even though it was tough in choosing the materials but it was fun. We had great fun. Yes, we had fun doing it. I love it very much. Thank you.

This picture was taken by Belle and the outfit would be my own. I do not know how this amazing picture turned out to be real amazing. I looked very think there. *I am thin. still. hahaha...

But whatever it is, this project has given me great things, great experiences. Thank you. I would never gonna forget the amazing moments.

Assalamualaikum WBT

p/s: I think I am sick. I refuse to get medical check up. Hahaha...

Alhamdulillah, Segalanya Sudah Selamat. Amin.

Wahh!!!

Selamat bertemu kembali!! Apa khabar? Mesti korang semua dalam keadaan baik sahaja kan? Alhamdulillah kalau semuanya baik-baik belaka tapi apa yang penting, aku nak tulis satu entry comeback after a few days that berkumandang kan? hehehe...

Mula-mulanya, aku nak minta maaf kat semua sebab aku tak sempat update blog. Aku sebenarnya agak sibuk dengan persiapan perkahwinan sepupu aku yang took place di Ampangan, Seremban. Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar. Sekarang, sepupu aku, Zul Mazrie telah menjadi suami yang sah kepada Mas Angelina. Alhamdulillah,semoga mereka berbahagia ke akhir hayat, amin.

Dan aku sekarang telah balik ke rumah dan menjalankan aktiviti seperti biasa. Alhamdulillah juga. Aku tetap bersyukur. Mungkin bersyukur sahaja tidak cukup tetapi siapalah kita untuk menidakkan keputusan Allah kan? Bersyukur adalah apa yang manusia dan kita sebagai Muslim boleh lakukan. Bersyukur adalah satu perbuatan yang baik, yang tak bersyukur itu adalah satu perbuatan yang tidak baik. Jadi, bersyukurlah. 

Allah SWT ada perancangan untuk setiap daripada kita yang bernafas dalam dunia ini. Segalanya telah dirancangkan, cuma walaupun ia telah dirancang, tugas kita sebagai manusia perlulah berusaha untuk mendapatkan apa yang kita mahu. Tetapi, mungkin ada satu dua perkara datang dalam hidup kita tetapi kita tidak dapat penuhinya mungkin kita ada perkara lain perlu dilakukan. Kita perlu membuat keputusan kan? Keputusan yang terbaik untuk diri kita dan keluarga serta orang lain. Semoga keputusan dibuat adalah terbaik untuk semua orang. Amin.

Eh! korang nak tengok gambar pengantin tu? ni dia.

Sepadan kan dorang berdua?

Assalamualaikum WBT

p/s: pulut adalah bagai ubat tidur buat aku.
p/s: gambar ini aku amik dari FB Kak Mas.. thanks. sorry for not telling you about taking this picture.

Thursday, September 20, 2012

Aku Si Hitam dan Putih.

Morning..

Aku memang macamni kan? Dah lambat-lambat baru nak update, tengok jam ni dah pukul 12 AM adoiyai... tadi ada masalah dengan FB aku kat Blackberry. Dia jadi lambat and aku sendiri pun tak tau kenapa.. pening kepala aku.. dah lambat nak balas comments kawan-kawan. spoiler betul lar..

Then tadi aku tengok cerita Thor.. yah yah yah.. I know.. banyak kali dah aku tengok kan? huahuahua.. memang pun.. aritu ada cerita tu dengan bob..hari-hari aku tengok... bukan apa.. dah takde cerita lain. aku tengok je la... kan?

I have this picture blogged but not in grey scale.

Apa-apa pun, I have created one look for this picture and I was using Photoshop to make it like that.. here you are... behold! the amazing BLACK AND WHITE.

Okay tak? Aku edit tadi.. hehehe... enjoy.

Assalamualaikum WBT

p/s: I am one step closer to have Lomo cam...hihu...

Wednesday, September 19, 2012

Where is your Magnum?

Hola!!!

Aku tadi pergi kedai and I bought this amazing ice-cream. Just one kind. Aku boleh je makan apa-apa ice-cream pun tapi this one aku jarang makan, aku makan chocolate cappuccino sebenarnya,, huahuahua... but whatever it is, i believe, this ice-cream mni meemang best. hahahaha... tapi apa-apa pun, aku ada dua link yang best ni. Korang try click kat sini. Magnum and Magnum.


aku makan yang ni. ua lagi aku tak makan. hahaha

voila! best kan?

So, enjoy your Magnum!

Assalamualaikum WBT

p/s: aku dah makan panadol soluble. InsyaAllah, aku akan baik.

Wasiat Anak Dara di Astro Ria! Hahahaha...

Pagi!!!
 *masih pagi ok masa aku update blog ni...huahuahua...

Aku sekarang tengah tengok TV dan ceritanya adalah "Wasiat Anak Dara" yang disiarkan di Astro RIA. Ia mengisahkan 4 orang anak dara, anak Tok Ayah and Tok Mak, Acum, Ira, Ina dan Jiji yang perlu memenuhkan permintaan wasiat Tok Ayah mereka. Mereka perlu duduk di kampung dan melakukan kerja kampung namun hanya Jiji seorang yang mampu memenuhi permintaan tersebut sebab dia tinggal di kampung dan tahu bagaimana nak membuat semua kerja kampung tersebut. Namun bagi Ira, Ina dan Acum, perkara tersebut adalah perkara yang susah sebab mereka tinggal di bandar dan tidak biasa dengan perkara tersebut. Perkara itu adalah menoreh getah, membela ikan keli dan membela kambing. Hahaha.... dan cara mereka (Ina, Ira dan Acum) menerima permintaan tersebut memang bangang! hahaha.. sebab ia memang tah hape2 sebab mereka duduk kat kampung lama, masa kecil2.. then bila dah besar lupa diri apabila duduk di bandar. Tak pandai la... susah la.. busuk la.. apa la... tapi benda ni memang berlaku pun kepada remaja Malaysia dan dunia pun.

Contoh, kalau mak ayah dorang ada kebun getah, tapi dorang tak nak menoreh sebab busuk dan tak cool. *aku tak..aku pandai menoreh...hehehe.. kalau contoh luar negara, maybe mak ayah dorang kerja ladang, but then ada yang nak jadi penyanyi masuk American Idol, X-Factor, The Voice bagai... memang ramai pun...haha..tapi tu la.. nak ceritanya, mereka lebih rela jadi penyanyi..nak ubah nasib la..bukan tak nak kerja dengan keluarga kot.. nak ubah nasib lagipun dan kata sana ramai giler orang so, orang nak cari benda yang berbeza la.. apa lah berbeza jadi penyanyi kan?

Kalau kat China tu lagi la.. ramai giler orang, berbillion2 manusia kat sana..hehehe.. ramai sangat ke tu? tak kan? hahaha...

Apa-apa pun, aku tak berapa sihat sekarang ni, sakit tekak, pening dan batuk berkahak. Seyes, aku makan je ubat tapi tak tau kenapa ia tak berkesan dengan baik. Adoiyai.. pening kepala aku. Asyik sakit je, payah la macamne.. adoiyai..

Dah la.. aku nak rehat kejap sambil cari idea untuk tulis blog dan aku nak tulis 2 jam dari sekarang so, lebih kurang 2.20 pm karang lah. Tunggu eh korang?

Assalamualaikum WBT

p/s: bongok gak cerita Wasiat Anak Dara ni. hahaha

Amazing Quote.

Morning...

In every movie presented by the directors and creators have good sense of creating great, amazing turns to inspire people watching. I have learned good things watching Cars 2. I still remember this one turn saying "One who finds friends, finds treasures". Could not agree more. Love this very much.

I do not need to explain more about this right?

I am going to sleep to catch some rest. Daa...

Assalamualaikum WBT

p/s: To sleepy.

Tuesday, September 18, 2012

Anak-anak Saudara Aku!!! Hahaha...

Evening semua!!

Nak tengok gambar anak-anak sedara aku? aku dah letak dah dulu tapi saje je nak lagi banyak....hahaha... memang blog aku ni dibuat untuk letakkan gambar keluarga....hahaha.. macam online photo album la kiranya.... hohoho...

Wiwi...ni kat KLCC ni..haha
Baju raya 2 tahun lepas rasanya...
ni masa dorang pergi Melaka agaknya..aku pun tak tau..
tapi kura-kura ni memang ada kat Zoo Melaka kan?
Dalam bus...
ni kat Kuala Gandah...ular..eeiii...
Cap dan headphone tu aku punya...
tah bila sambut besday angah ni...
ni gambar lama..sekarang wawa da gemuk..hahaha
ni lagi la lamanya..ni amik dari FB jew....
ni kat Pejabat Pos ni...hahaha
Apa-apa pun, memang suka dorang ni bergambar.... kwang2....hahaha... so enjoy la.. hahaha... so sekarang anak sedara aku dah ada 6, Abang, Akim, Wiwi, Kakak, Wawa dan Nadim...

Assalamualaikum WBT

p/s: ni la anak-anak sedara aku.

Karnival Pembelajaran Sepanjang Hayat 2012.

Memperkenalkan! Karnival Pembelajaran Sepanjang Hayat yang akan diadakan di PWTC bermula 22 hingga 23 September 2012, ramai artis dan akademik serta orang perseorangan akan datang memeriahkan acara ini. Jemput beramai-ramai.


Untuk maklumat lanjut, sila click banner ataupun click sini, KPT.


Sekian hebahan.

Assalamualaikum WBT

p/s: Suka jugak aku buat hebahan macamni. Kan best kalau aku jadi wartawan.

Monday, September 17, 2012

Berniaga Tetapi Takde Lesen???

Malam semua!!

Alhamdulillah, kenyang sudah perut ini apabila makan di sebuah stall yang boleh dikatakan sebagai Riverside di Sungai Marong, Bentong, Pahang. Tetapi mungkin peluang untuk orang lain makan di situ akan terhenti apabila dikatakan malam ini adalah malam terakhir peniaga tersebut berniaga. Ini kerana, mereka terpaksa memberhentikan perniagaan mereka kerana mereka berdepan dengan satu masalah besar. Masalah tersebut adalah Majlis Perbandaran Bentong tidak membenarkan mereka berniaga lagi. Kesian kan? Dengar tadi mereka ada buat permohonan untuk lesen tetapi masih dalam proses dan tidak diluluskan lagi. 

Tadi aku tengok berita di TV 3, then ada satu berita ini mengatakan ramai peniaga di Jalan TAR, Kuala Lumpur tidak mempunyai lesen dan tidak dibenarkan berniaga. Ada mengatakan walaupun mereka telah berniaga lama tapi masih tidak dapat lesen. Kesiankan mereka? Walaupun telah lama berniaga tetapi masih tidak dikeluarkan lesen. Kenapa? 

Kalau mak cik yang cakap dia telah lama berniaga makanya ini clearly bukan masalah politik or apa-apa, sebab kalau dah lama berniaga tak dapat lesen ini bermakna ia semestinya hasil daripada pemerintahan dulu kan? Siapa memerintah? Mungkin minda kamu boleh memikirkannya sendiri kan? :) 

Tetapi apa-apa pun, perkara yang berlaku sekarang adalah tidak masuk akal, apa prosedure untuk seseorang mendapatkan lesen? Kenapa ia lambat dikeluarkan? Adakah ia melibatkan permainan wang untuk mendapatkan lesen dengan cepat? Pelbagai pertanyaan boleh diutarakan untuk mendapatkan jawapannya.

Mungkin ada pihak yang boleh menjawab persoalan ini. Kesian mereka yang berniaga. Cuba anak-anak or saudara-mara menjadi sedemikian. Kesian weh.

Assalamualaikum WBT

p/s: Best la Adam dan Hawa ni.

InsyaAllah, Segalanya Akan Baik.

Evening all!

I am not watching The Voice Season 3 on AXN. Aku juga tadi ber-tweeting dengan kawan aku and we were talking about jobs, works, life and so  many others. To be honest with all of you, I am worried. Worried because lots of things. One of them would be making choice on furthering my studies. My mum asked me about whether my previous grade is enough to continue Master Degree and I know the grade is okay and it will be accepted to enroll in universities but then I have a little bit of insecurity that need to let it out. I am really afraid that I could not get all of it done. I am afraid.

I have consulted my friend and she said "Be yourself and if you think you can, go for it!" And JobStreet would her suggestion for me. I am on it right now, I am looking for it actually, but I did not get the chance to surf that website last week. I am too busy but I am looking it now. 

And she asked me to be determined and be consistent with whatever I do. To be honest, I will not stop looking for jobs but I am going to be more determine to support my life. Yes, I hope everything would be okay. I am hoping, really. :) And I do believe in rezeki that Allah gives and yes, I know, we do need to look for it right? So, insyaAllah, I will.

InsyaAllah.

Assalamualaikum WBT

p/s: Need to calm down and do things accordingly.

Sesal Dulu Pendapatan, Sesal Kemudian Tak Berguna.

Petang semua...

Ni semua mesti duduk tengah menonton Mara Clara kat TV3 kan? Aku pun tengok gak tadi tapi perasaan benci terhadap si Gary tu meluap2...huh! hahahha....

Tapi aku bukan nak cerita fasal Mara Clara tapi aku nak cerita fasal penyembur racun serangga. Ala yang kita guna untuk mematikan semut, nyamuk bagai tu la... got the picture kan? Kalau dapat bagus! aku tadi tengok la iklan dia, kita semua tahu kan, iklan memang digunakan untuk membuatkan bakal pembeli, pembeli, sesiapa yang menonton iklan tersebut untuk mungkin membeli sesuatu produk tersebut kan? Mungkin..*banyak betul kemungkinan dalam aku punya entries aku yang lepas ni...hurrmm....


Okay... memandangkan aku dah tengok iklan satu brand untuk penyembut racun serangga ni, ada satu je comment aku, jangan buat apa yang tertera kat iklan tersebut! sebab apa? Dalam iklan tu, model tu sembur menghala ke atas, contoh ke syiling dan langsir namun! apa yang tertera kat botol tu, "Jangan sembur ke atas" kan? Itu akan mengkonfiuskan pembeli kan? Tapi alhamdulillah, walaupun iklan tu melakukan sesuatu yang bangang namun tetap semua pembeli tak buat macam dalam tv tu buat.. huh! sedih aku tengok. Iya la..bukan apa..cuba kalau kanak-kanak yang tengok iklan tu, pastu dia amik penyembur tu, then, dia sembur? mesti sesak nafas budak tu kan? Mati lak.. kalau cakap macamni memang "Eh, tak masuk akal langsung!", tapi bila dah kena "Ya Allah.. kenapa la aku tak dengar cakap dia dulu". Boleh macamtu? berhati-hati okay? bukan susah pun nak buat kan? letak botol tu tinggi2.. senang.. tima nak guna je guna.. time tak guna, letak atas almari..

Tapi apa-apa pun, isikan petang anda dengan perkara-perkara yang best okay? 

Assalamualaikum WBT

p/s: Hujan kat Bentong ni, sejuk lak tu... sedap tidur. *tidur best apa..hahaha

Selamat Hari Malaysia!

Petang semua....

Hari ni adalah hari cuti berganti bagi hari semalam kan? Korang tau tak semalam hari apa? Memang la semalam hari Ahad cuma hari semalam adalah hari yang istimewa. Lebih istimewa daripada hari biasa-biasa sebab apa? Sebab, hari semalam adalah Hari Malaysia dimana ia disambut bagi memperingati kesatuan Semenanjung Malaysia dan Sabah Sarawak. Hebat bukan? Dulu Indonesia nak amik Sabah Sarawak tapi tidak jadi sebab Malaysia isytihar dulu dah. Dan ada sebuah pulau di Sabah yang diberi nama Pulau Sebatik yang mana, separuhnya Sabah dan sebahagian besarnya milik Indonesia. Hebat bukan? Aku kagum. 

Bukan apa, walaupun kita jauh kan? Sabah Sarawak nun di Borneo sana tapi kita tetap dalam Malaysia cuma jarak membezakan kita semua. Tidak mustahil suatu hari nanti, kita ada keretapi laju yang menghubungkan Sabah Sarawak dengan Semenanjung Malaysia kan? Memang semua itu tak mustahil cuma memang mustahil lah dengan ekonomi sekarang ni, Banyak kerajaan nak buat pelaburan mungkin 50 tahun akan datang.. kan? Kemungkinan itu mungkin la kan?

Apa-apa pun, I am going back to my home tomorrow. Hehehe... aku pun dah mencuba, dan mungkin takde rezeki aku kat sini, but apa-apa pun , aku akan terus mencuba di tempat lain pulak. InsyaAllah, selepas sepupu aku ni kahwin, aku akan cuba berhijrah kemana-mana ke kan?InsyaAllah,,.. insyaAllah... Allah akan sentiasa bersama orang-orang yang berusaha, InsyaAllah. Selagi mana aku ta sakit, aku akan mencuba lagi kan? InsyaAllah.. amin.

Eh? korang pulak, buat apa waktu-waktu senggang ni? Makan? eh, jangan lah makan, diet2.. nanti tak muat pakaian korang... takpe la... makan pun boleh tapi jangan makan banyak, takut nanti payah lak kan? maka ikut portion yang sikit, ibarat kata, sikit demi sikit, lama-lama jadi kenyang..hhhaha..

Assalamualaikum WBT

p/s: perut aku pun dah kenyang ni. 

The Help.

Night everyone..or morning? 

hahaha.. well.. I don't know... hahaha...

Just now I got to watch this one movie, The Help, I love this movie very much. It told about things that a maid/help does. And anything that you want to know about this movie, it is better for you to click here. THE HELP.

This is would be the poster for this movie.


I love this movie, I wish I could watch it again. Hiihu..

Assalamualaikum WBT

p/s: daaaa....

Sunday, September 16, 2012

Suka Dengar Kiah Propa Ketawa.

Petang semua!!

Apa khabar? Korang buat aktiviti apa untuk hari Ahad ni? Pagi tadi buat apa? Mengemas ke? ke macamne? Tak kisahlah kan nak buat apa pun aktiviti kan? Janji buat aktiviti, jangan terperuk ajer kan? hahahhhahaha... 

Eh! aku pun sebenarnya tak la banyak sangat aktiviti yang aku buat cuma duduk-duduk sahaja. Tengok TV dan aku tengok Master Chef US Season 2, dia ada macam marathon kat Star World, aku pun tengok la.. memandangkan aku tak pernah tengok cerita ni dulu kan... Master Chef Malaysia tu pun tak tengok sangat.. ni pulak yang luar negara kan? *rasa macam nak lempang tak? hahahaha... I ikut Zek Zedi.. dia kan promote artis Malaysia supaya dijulang tinggi.. so... hurrmm...

Aku ada masalah lah... aku ni asyik LAPAR jer? Macamne eh? Aku kena makan roti je ke camne? Ke aku kena jog ke cmne? Huahuahuaaawawwaaaaa... takut dah aku ni.. tah-tah berat badan aku naik lagi tak? Adoiyai... aku rasa nak pitam lak memikirkan benda-benda remeh temeh mak jemah oi!!! hahahah..


EH! korang pernah tengok Kiah Propa? or pernah dengar Kiah Propa kat Era? Kalau tak pernah, sila-sila la dengar.. aku memang suka benar dengan dia punya accent Perak tu.. memang sedap sungguh dengar. Kat Galaksi TV9 pun dia ada jugak rasanya.. kan? Aku memang suka la.. memang suka dengar dia bercakap. Hehehe.. Suka! hahahhaa...nak-nak kalau Kiah tu ketawa, ya Allah.. memang ..memang sungguh membuatkan aku geli hati, aku rasa macam nak ketawa sekali jer. hahah...

Tapi apa-apa pun, loghat memang best kalau didengari. Hahaha... aku suka je banyak loghat kat Mesia  ni..hahaha..

Assalamualaikum WBT

p/s: dah kenyang mengantuk pulak. huhuhu

Think Before Saying Things.

Malam semua!! eh? Should I say pagi semua!!..hehehe...

I am so sorry sebab agak lama tak update kan? About three days ago I update blog kan? SO.. agak lama  la... sorry eh? Sorry sesangat... I bukan apa.. bukan tak nak update cuma aku sibuk sikit buat masa sekarang ni. Aku tolong sepupu aku buat kerja. Hehehe... 

Aku takde banyak isu lagi nak bawa. Tapi apa2 pun...  ada kawan aku Share ni... best quote ni... cuba tengok..


Best kan? Ini namanya think twice before saying things kan? Kalau kita cakap benda tu, kita kena fikir apa yang mungkin orang lain cakapkan...

Aku sekarang tengok cerita Gila-gila di Astro Warna... seyes, sememangnya kelakar! hahaahha...rasa nak lempang-lempang jer.

Assalamualaikum WBT

p/s: aku akan cari isu untuk diketengahkan. Hihu.

Wednesday, September 12, 2012

MILK A DEAL ROCKS!

Petang semua!!!

Tadi aku jenjalan kat website ni, tetengok, ada satu website ni, lama da aku tahu tapi aku buat-buat tak tahu akan kewujudannya dan hari ni aku buka, rupa-rupanya, ia adalah satu website yang amat best! aku suka, banyak giler barang dalam website ni. hohohoho..contoh?



MILKDEAL!!! hahahah... jom click tengok jom! hahaha...

Salam..

p/s: tak sangka lak aku senang je nak bershopping.

Beliau Sungguh Berkeyakinan Tinggi!

Petang semua!!!

"I nak buktikan perempuan cantik pun pandai memasak".



Ya Allah... memang tinggi sungguh keyakinan beliau untuk cakap sedemikan rupa. Memanglah cantik itu abstrak dan terpulang kepada wanita tersebut lah untuk cakap dia cantik ataupun tidak kan cuma kalau keluar nationa television with such confident untuk cakap dia cantik tu, perrgghh!! wa cakap lu, lu memang berani bangat! Wa salute sama lu kak! Akak memang hebat! Akak memang cantik. *tangan ke dada mata ke atas. hihu :)


Bukan apa la eh, memang kalau masuk sesuatu ujibakat itu adalah untuk menonjolkan bakat yang ada dalam diri. Contoh, macam akak yang dalam iklan tu kan, dia cantik, putih, comel dan pandai masak pulak so, dia nak buktikan lah bahawa orang perempuan yang cantik bukan hanya pandai shopping or makan je, dia nak buktikan bahawa orang cantik pun pandai masak. Kiranya akak tu wakil lah kepada semua wanita cantik yang ada di Malaysia ni *adoiyai... hahaha.. setuju tak yang akak tu boleh dijadikan wakil? Kalau setuju bagus la. kalau tak setuju, siapkan diri untuk Master Chef tahun depan okay? pastu masuk VT dengan cakap, "I nak buktikan perempuan cantik pun pandai masak". hihu... kuatkan semangat yer akak, akak dah famous da dengn hanya cakap macamtu. Kalau Astro tak amik akak untuk tonjolkan dalam prgram tu memang susah la dorang sebab, sebaba akak lah Rating Astro time Iklan tinggi kak. Aku suka akak!!!

Eh, melalut lah.. aku harap akak akan dapat program memasaka sendiri maybe bagi tajuk "Beautifully Cooked?" okay tak? hehehhee... well for those who know the meaning, thank God! ehehehe...

Okay la. apa2 la aku tulis ni, jangan lupa korang nanti tengok program MasterChef Malaysia yang telah pun ke udara pada 8 September 2012, so, korang mesti ikut nanti kan? Bagus! tengok-tengok la kot kakak yang cantik tu ada, kalau ada! kita sokong dia okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: ramai yang tersenyum dan bertanya "Cantik ke?".

'Guru besar didakwa halang murid duduki UPSR'?

Hi all!!!

Hari ni hari ke dua kan budak Darjah Enam amik peperiksaan UPSR kan? Bagus2... semoga semua yang diidamkan menjadi satu kenyataan, selalunya budak-budak akan berazam untuk mendapatkan semua A dalam semua subject kan? Bagus2.. itu yang kita mahukan, hasilkan ramai lagi budak-budak yang cerdik. Ank sedara aku, tahun depan baru ambil UPSR, insyaAllah, segalanya akan menjadi yang terbaik. Hehehe...


Eh! dalam sibuk-sibuk budak-budak tahun 6 amik UPSR, terkejut aku dengan satu berita yang memang mengejutkan ini. Kalau korang ada Utusan Malaysia, sila buka page 5 dan baca yang bawah sekali dengan tajuk "Guru Besar didakwa halang murid duduki UPSR". Bapa mendakwa guru besar tersebut mengatakan kehadiran Muhammad Faiz ke sekolah akan hanya 'menjejaskan reputasi dan imej' sekolahnya. Bapa, Mahadzir Mokhtar, 42 tahun, dia amat kecewa dengan kenyataan guru besar tersebut dan dia sudah membuat laporan polis dan mengadukan kepada PPD Hulu Selangor.

Hebat kan kuasa guru besar tersebut? Kadang-kadang aku pun pelik, kerana menjaga imej sekolah, kerana hendak bersaing dengan sekolah-sekolah di sesebuah negeri, kononnya hendak mendapat 100 peratus lulus, sanggup membiarkan rezeki budak seperti Muhammad Faiz ditutup. Kita tak tahu rezeki budak-budak. Janganlah dek kerana dia tidak mampu mengira, kita terus cop dia seorang budak yang 'bodoh' sampai tidak membenarkan mengambil UPSR. Itu sudah melampau. Cuba kalau anak atau cucu guru besar tersebut tidak dibenarkan mengambil UPSR? Apa katanya? Percaya pada Qada' dan Qadar Allah? Mungkin suatu hari nanti perbuatan mereka akan dibalas juga. Kan?

Tapi apa-apa pun, aku mendengar dari satu pihak, pihak Bapa Muhamad Faiz dan ia dari kenyataannya dalam Utusan Malaysia dan aku amat ingin mendengar kenyataan balas dari Guru Besar terbabit, apakah mungkin alasannya. Hurrmmm.. biarlah surat khabar ni buat kerja sikit eh? Cari kenyataan dari kedua-dua belah pihak, okay?

"Tingkatkan prestasi, kurangkan kontroversi", memang sangat bersesuaian dengan semua media (elektronik, cetak, program tv, radio dan sebagainya) pada zaman sekarang ini. Kan? Thanks Melodi.

Assalamualaikum WBT

p/s: Besar betul kuasa guru besar tu kan?

Melissa and Joey.

Pagi!!!!

Ya Allah... pagi apa bendanya kan? Dah pukul berapa dah ni kan? hehehe.. nak buat macamne.. aku tak berapa sihat... batuk2.. sakit tekak bagai...Adoiyai.. aku rasa itu adalah dugaan untuk aku kot...hehehe... di atas pelbagai kesalahan yang aku lakukan dalam kehidupan aku. Mungkin itu tidak cukup untuk membayar kesalahan aku kot.. hihu~~

Eh! korang dah sarapan ke? Kalau belum, bawak-bawak lah makan dulu, jangan asyik bekerja aje kan? Kalau kerja, fokus je... tak jadi juga sebenarnya, kena rehat sekejap, kalu tak otak tak akan berfungsi dengan baik. Seyes! Herherher...


I am now watching Melissa and Joey. Seronok gak sitcom ni, memandangkan aku baaannnyyyaaakkk sangat masa terluang kan, makanya, tv akan menjadi teman hidup aku buat masa ini. *hehehe... and also my laptop and my broadband. They are all my partners for life well.. at least for the time being. Kan? hehehe...

Berbalik kepada Melissa and Joey, nak tengok tak information fasal dorang ni? Korang click je kat banner tu, mesti korang akan dapat tahu semuanya. Hehehe.... Its a very good sitcom, sebenarnya cerita ni dah lama da, tahun 2010 aritu...hihu... and seriously, we need sitcom right now in our country, aku ingat last sitcom adalah 2+1 dari Hafsham kan? Itu je la...sebelum tu ada Kopitiam bagai, tapi macam dah dilupakan je, I wish it comes back. I want to see it tapi create la something yang menarik, macam cerita omputih tu, cuma batasan kenalah ada, janganlah nak bercium jugak bagai kan? hahaha...

Well, dah la.. aku nak do something ni, later on aku update lagi eh? Aku nak baca surat khabar... hihu...

Assalamualaikum WBT

p/s: Melissa had crushed on Joey! hahahaha

Your Clothes Reflects Who You Really Are.

Salam tengah malam,

korang buat apa tengah malam ni? mesti ada yang sedang makan kan? Iya laa.. mesti korang makan macam roti camtu kan? Ke ada yang makan nasi ? Nasi lemak? Nasi goreng? Mee goreng? Mee hoon sup? Apa-apa lah, korang makan je la apa yang korang nak makan...hhaha.. janji perut korang kenyang kan? Gitu? boleh? hehehe...

Aku tengok American Idol ni, tapi yang audition kat 8TV, yang berjaya memang aku salute la kan.. yang tak berjaya tu, ada yang menangis dan menjerit bagai sebab tak dapat. Aku nak kat bagus pun tak sampai hati kan? hahaha... biarlah... 

Eh! tadi aku dengar this dialogue "You appearance reflects who you want to be and reflects who you really are" Aku pun terfikir, apa yang dicakap itu pun betul jugak, adalah betulnya kan? Tapi I have nothing to be commented, memang takde... hahaha... aku pun pakai tak lah class sangat pun. fashionable? Jauh sekali..selalu aku je yang perasan..hahaha..

Whatever it is, we wear according to our body la kan? Takkan badan comel macam aku ni nak pakai macam model luar sana, Memang tak mungkin la kan? Kita harus sedar diri dan apa yang penting, pakai pakaian yang selesa sebab itu akan membantu kita menjadi lebih yakin. Betul tak apa yang aku cakapkan ni? Kalau nak pergi interview ke apa, cuba pakai pakaian yang melambangkan kita nak pergi interview. Long sleeves, slack, kasut kulit, itu memang normal la, memang normal untuk pergi interview, unless kalau you pergi ujibakat ke apa, kalau nyanyian, all the juror want to see your creativity dan your attraction dan kalau nak pergi ujibakat pembaca berita ke, mestilah korang kena pakai baju yang kemas dan kena ada tie, coat bagai-bagai kan? mesti punya la...

Tapi apa-apa pun, waktu kerja, fake it la kan, waktu tak kerja, pakai la apa yang korang nak, unless kalau berkerja dengan syarikat fashion or fashion magazine ke, kenalah pakai baju yang melambangkan korang berkerja dengan syarikat fashion tu, kalau tak, macamne nak yakinkan orang lain yang korang tu bekerja dalam syarikat fashion,kan?

Weh, mengantuk sangat dah mata aku ni, nak tidur.

Assalamualaikum WBT

p/s: Appearance aku biasa-biasa je.

Tuesday, September 11, 2012

Explore Not Changing.

Malam semua...

Apa cerita yang korang tengok malam ni? Harap korang tengok cerita yang korang suka la eh? Hehehe.. 

Click banner untuk tahu lagi fasal cerita ni.

Aku sekarang tengah tengok certa Jane by Design kat Star World. Best sangat.. and what I have learned so far would, "Being teenager is all about exploring not changing". Explore your life and be what do you wish to be, right? Alar... itu hanyalah apa yang dicakapkan dalam TV.. nak-nak cerit USA.. lagi la... kalau dalam cerita, macam-macam boleh terjadi tau. Contoh dalam cerit Jane by Design yang aku sedang tengok ni, Jane adalah seorang pelajar high school yang berkerja sebagai pembantu Creative Director at Donovan Decker sebuah syarikat fashion yang menghasilkan pakaian dan product2 fashion yang lain. Cumanya, apa yang Creative Director at Donovan Decker Miss Gray tak tau adalah, Jane adalah seorang pelajar di sebuah high school dan masih bawah umur untuk bekerja. Dan India Jourdain wants to know the truth sebab dia merasakan something's fishy about Jane. So, India is investigating about Jane's background. Hehhe..too much eyh? hahah..who cares?

Apa lah yang mengarut sangat ni? hahahah... Takde la.. hehehe... apa yang aku cuba sampaikan adalah, jangan terpengaruh sangat dengan programme tv yang ada, tengok boleh tapi jangan percaya cuma kalau ada satu dua pengajaran yang anda boleh amik, so, jangan hesitate, sila amik jangan buang. Okay?

Okay la.. aku nak focus mata dan minda kat tv neh.. hehehe...

Assalamualaikum WBT

p/s: masih sakit tekak.

Empower, Program Pembangunan Modal Insan ECER.

Petang semua...

Saje nak bagi tahu, aku makan malam dah tadi... lauk? nak tahu lauk apa? Okay, lauk-lauknya adalah ikan kerapu stim, daging masak black pepper, sayur sawi masak putih, telur dadar dan kicap cair bercili dan ia dimakan bersama nasi. Hello.. nasi adalah makanan ruji rakyat Malaysia kan.. so, nasi la... hehe..

Okay, korang macamne? Da kenyang? Korang lauk apa pulak? Aku sebenarnya nak tulis fasal satu benda ni. Benda apa korang tanya? Sebenarnya aku pun tak berapa nak arif fasal benda apa, sebab, sekarang ni aku agak blank. Mungkin selepas tidur buat seketika ( 5 jam) mungkin otak aku dapat berfungsi dengan baik. Boleh? hahaha... 

Okay baiklah, mungkin kalau aku teruskan menulis aku akan dapat idea kan? Baiklah.. aku akan teruskan menulis. Tadi aku pergi ke Raub sebab nak antar satu borang ni kat PPD Raub. Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar nak dijadikan cerita, tadi aku berjumpa dengan salah seorang orang kampung aku dan dia cakap, "Eh, *mungkin dia tak tahu nama aku yang glamour-ian ni, awak kerja da ke? Kalau belum, Empower tu ada nak pakai orang, cuba la, hantar resume kat sana". Aku? "Owh.. okay, terima kasih". Aku pun buat la semuanya dan aku letakkan dalam satu envelope. Lepas hantar semua document, aku tertanya-tanya, Empower? Apa tu? Aku pun search la.. ia adalah Program Pembangunan Permodalan Insan ECER, atau this is the synopsis about Empower..



The Empower project is a human capital and capacity development program under the auspices of the East Coast Economic Region Development Council (ECERDC). Pertubuhan Kemajuan Sosial Malaysia (PKSM) is a Project Manager. A two pronged approach which focuses on Academic and Skill-Training program is adopted to bring upon holistic development in the target community.

Students from primary and secondary schools are targeted in the Academic Skills Development programs. These interactive, fun and multi pronged training programs involve classroom activities, seminars, camps and house visits to build a progressive future generation for the country.

The main crust of Empower is Skill-Training of the target community in critical skills pertinent to the locality. This enhances the human capacity by  improving productivity and income.

Piloted in Bentong in 2010, Empower has expanded to Temerloh, Lipis, Jeli, Kemaman and now to Raub, Cameron Highlands, and Bachok.

Sekarang aku dah tahu apa itu Empower, ia rupanya bidang yang juga aku suka. Yeay, insyaAllah, kalau aku ada rezeki, dapatlah, kalau takde rezeki, nak buat macamne kan? Teruskan mencari... Aku akan teruskan mencari maklumat fasal Empower ni...hehhe. memandangkan aku telah berminat maka, aku akan teruskan mencari. Yeay!!! Nak tahu lebih lagi? Click kat banner tu, korang akan tahu lebih lagi..hehe..

Baiklah, sekarang aku tahu, ia bawah Kerajaan tapi aku tak tahu ia bawah kementerian mana, so, itu yang aku nak tahu sekarang, adakah ia bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah or ia bawah MARA.. hurrmmm... 

Okay la.. got to go.

Assalamualaikum WBT

p/s: perut kenyang, otak tepu. Hahaha...