Nuffnang Ads

Thursday, February 28, 2013

Jangan Jadikan Islam sebagai alasan!!!

Assalamualaikum WBT,

Kalau saya cakap ini, apa respond anda?

"Hidup dalam dunia kita berpegang kepada undang-undang Allah S.W.T. dan jikalau kita berada dalam sesebuah organisasi, undang-undang organisasi lah yang akan kita ikut."

Betul tak apa yang saya cakapkan? Bukan apa, setiap kesalahan sebenarnya bergantung kepada seseorang individu itu tersendiri. Tetapi, jikalau kita bekerja dalam kumpulan, individuality itu ada, cuma kita kena lebihkan group kita. Jangan sebab kita, ahli kumpulan yang lain akan menerima sesuatu yang sama. Okay?

Tadi, ada peristiwa yang agak mungkin membuat orang lain berasa marah dan panas hati. Ia semuanya berpunca daripada kelewatan dan tidak menepati masa oleh kebanyakkan pelatih. Okay, perkara ini sebenarnya sudah berlarutan 2 bulan, mula-mula masuk, ramai yang beratur pada pukul 2 petang namun, setelah 2 bulan, taring dan topeng masing-masing mula terbuka. Mereka mula menunjukkan belang yang tak seberapa nak hitam tu, pudar2 je saya nampak. 

Ada sesetengahnya memberi alasan yang mereka hendak bersembahyang. Ya Allah, kepada yang menggunakan alasan ini, banyak2kan beristighfar dan banyak-banyak meminta ampun dengan Allah SWT. Pernah dengar "Yang baik datang daripada Allah dan yang buruk datang daripada diri saya sendiri"? Pegang kepada kata-kata itu. Kalau kita lewat, jelas sekali itu bukan sebab Allah, jangan kata sebab nak sembahyang kita jadi lambat! JANGAN! Setiap perlakuan yang kita sendiri lakukan itu adalah datang daripada diri kita sendiri.

Baik, kita semua maklum yang masuk waktu Solat Fardhu Zuhur adalah 1.28 petang, jadinya, sebagai mereka yang nampaknya pergi solat setiap petang TIDAK maklum dengan waktu solat Zuhur, itu adalah satu alasan yang LANGSUNG tidak munasabah. Memang tak munasabah langsung. Banyak-banyakan muhasabah diri, jangan menjadi orang munafik, tau cakap tapi tak tau nak amalkan. Jangan buat alasan yang nak bersolat, berpuasa dan sebagainya. 

Memanglah solat itu perkara wajib dilakukan, tetapi, undang-undang dalam organisasi juga perlu diikut. Jangan pentingkan diri sendiri dan sekali-sekala mengaku kesalahan tidak membuatkan kamu jatuh ke bawah gaung, in fact, kamu akan lebih dihormati. 

Assalamualaikum WBT

p/s: Alhamdulillah. Maaf jika ia terlalu daring. baca dulu sebelum judge. Baca, faham dan sematkan dalam hati.

Wednesday, February 27, 2013

Hidup bukan senang dik!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Entry lewat malam lagi, takpe lah eyh, janji ada yang membaca biarpun tulisan saya tak seberapa. Hanya input begini yang dapat saya coretkan. Takpe lah kan? hehehe..

Okay, pada setahun setengah yang lepas, saya ada buat banyak entry semasa saya berada di Kuala Lumpur, praktikal 3 bulan dengan Malaysia Tourism Centre, ingat tak? Kalau tak ingat, takpe, cari je entry2 tu mesti ada. Semua tahu je kan, saya duduk rumah sedar semasa di sana kan, bukan itu yang saya ingin cerita kan, apa yang saya ingin cerita kan adalah, kita  jangan jadi manja. Kenapa kita tidak boleh jadi manja. Takpe, diakhir entry ini, saya akan selitkan beberapa pesanan dan pengalaman diri sendiri dan juga pengalaman kawan2. okay?

Baik, saya ceritakan rutin harian saya semasa saya praktikal, pukul 5.30 pagi saya bangun, lepas tu, saya mandi, bersiap dan sembahyang, dan bersiap pakai baju untuk ke tempat praktikal selepas itu, saya sarapan. Alhamdulillah, syukur kepada Allah, sebab diberikan rezeki lebih kepada tuan rumah sebab saya menumpang sarapan dengan mereka. Sebaik sahaja saya siap sarapan, saya pun bergerak ke station LRT Taman Paramount yang terletak lebih kurang 15-20 minit berjalan kaki. Yup, berjalan kaki. Sebenarnya, saya jikalau ke tempat orang dan tidak mempunyai kawan yang benar-benar rapat, saya tidak akan memanjakan diri saya. Yup. Tidak akan. 

Sesampai sahaja saya di station LRT saya akan bergegas untuk naik LRT yang sampai lah, then, saya akan turun samaada di station LRT Dang Wangi atau station LRT KLCC, dan saya akan berjalan dan menungggu trafik, lebih kurang dalam 10-15 minit bergantung kepada energy pada hari tersebut, tetapi selalunya saya akan sampai ke tempat praktikal dalam masa 10 minit. Agak lama bukan?

Okay, selepas punch card untuk balik, perkara yang sama saya lakukan,  saya berjalan kaki dari MATIC ke station LRT KLCC lebih kurang 10 minit dan berjalan kaki dari station LRT Taman Paramount ke rumah dalam lebih kurang 15-20 minit dan semua ini bergantung kepada energy. Ada energy lebih, saya akan sampai awal, kalau hari tu letih, saya akan berjalan agak perlahan.

Namun, kadang-kadang, kalau hari terlampau gelap, saya akan ambil teksi dengan tambang RM3- RM4 sampai ke rumah. Dan ia akan berulang sampailah 3 bulan. Lama bukan masa yang saya ambil untuk berjalan kaki. Yup, lama.

Tapi, bila saya ceritakan pengalaman ini. jarang ada yang percaya. Okay, sekarang saya belajar di Giat Mara Raub, yang mana saya drive kereta kakak saya pergi ke tempat belajar, bulan pertama saya pergi seorang, okay, namun tetapi bulan kedua, ada beberapa orang yang menumpang kereta saya, saya ni sebenarnya jenis yang sukar untuk menolak pertanyaan, biarpun, kadang-kadang ia menyusahkan saya. Iya memang. Saya memang begitu, dan kadang-kadang, saya hanya pendamkan di dalam hati. Yup, selepas seminggu, mereka naik dengan saya, saya minta bayaran, sebab apa? sebab saya tak larat nak minta duit dengan my parents sebab nak bayar minyak kereta. Okay, mereka bayar lah, mengikut kadar yang saya tetapkan. 

Tetapi, sebenarnya, ada price yang perlu bayar apabila mereka naik dengan saya. Apa itu? Kebebasan. yup, sebab apa? sebab time balik mereka juga akan naik dengan saya dan saya tidak boleh pergi ke mana-mana lah, To be honest, saya adalah seorang yang agak individual. Maksudnya, lebih selesa membuat kerja secara berseorangan, tetapi kalau kena buat kerja berpasukan, saya okay je. Maksudnya, kalau saya ingin kesana kemari, berseorangan adalah pilihan yang saya akan buat.

Berbalik kepada berjalan kaki, saya tidak tahu jikalau lelaki dan wanita berbeza, sebab apa? Semasa saya di KL aritu, berjalan kaki dari rumah ke station LRT, saya juga berjumpa dengan anjing, dan kereta bersimpang siur, tapi saya gagahkan sebab apa? Niat dalam hati saya nak belajar di pagi hari ke tempat praktikal dan saya lebih selesa jikalau ia adalah efforts saya, saya tak nak menyusahkan orang lain, kalau boleh lah, tetapi jikalau terpaksa, selalunya saya hanya selesa dengan kawan yang betul rapat2. 

Mungkin ada yang akan membaca coretan saya ini. Maaflah, saya takde medium lain yang saya ingin coretkan, ini adalah satu-satunya medium yang saya tahu dan dapat membuatkan hati saya berasa lebih baik. Mungkin ada yang terasa, mungkin, tapi hari dorang saya nak jaga? well, saya hanya manusia, kalau saya nak jaga hati orang, hati saya sapa nak jaga? Daripada saya jaga hati orang yang saya tak kenal, lebih baik saya jaga hati ibu dan bapa saya. Betul kan? Pandai-pandailah fikir sendiri, jangan ingat kamu perempuan dan duduk di tempat orang, bermakna kamu tidak boleh berdikari dan tidak boleh nak bergantung pada diri sendiri.

Hidup ini lebih susah daripada itu, betul. Kalau dari jalan besar ke rumah sendiri tak boleh nak berjalan kaki, itu baru sikit dik, dalam dunia ni ada lebih banyak cabaran yang menanti korang semua. So, jangan selalu menyusahkan orang, dan peringatkan diri sendiri bahawa setiap manusia yang lahir ke dunia ini adalah seorang yang kuat. 

Hidup bukan senang tau!
Assalamualaikum WBT

p/s: Lepas pun benda yang terbuku dalam hati. Rasa macam nak try nak bus lah, takpun, naik motor. cam best je....

Kampung Ku Mahir Tok Machang Majlis Perasmian Penutup.

Assalamualaikum WBT,

Seperti mana yang kamu semua tahu *kalau kamu ikut blog saya, saya ada update fasal Kampung Ku Mahir Tok Machang dan ini adalah salah satu daripada usaha GiatMara Malaysia dalam mendekatkan GiatMara dengan masyarakat. They put a really great efforts to actually achieve the objectives. I applaud that amazing efforts.

Maaflah saya tidak dapat pergi ke padang sebab saya sibuk dengan urusetia dalam mem-packing barang *goodies bags, shirts and other stuffs. Despite all the downs, perjalanan program masih di tahap yang memuaskan. Alhamdulillah. Kami amat berbangga menjadi tuan rumah *Giat Mara Raub. Kehadiran Yang Amat Mulia, Tengku Mahkota Pahang ke Majlis Perasmian Penutupan adalah menjadi kebanggaan kami dan kami amat bersyukur kerana Baginda turun mencemar duli dari takhta berjumpa dengan rakyat jelata. Daulat Tuanku.

Pelbagai aktiviti yang telah dijalankan bersempena dengan progam ini, pada petang tadi juga. ada beberapa booth telah dibuka untuk menerangkan objektif serta misi sesebuah oragnisasi itu ditubuhkan. Antara yang mengambil bahagian adalah, Giat Mara sendiri, Bomba, Polis. 

Sorry sebab saya tak dapat nak upload gambar, tak tau apa masalahnya..huhuhu

Assalamualaikum WBT

p/s: Please lah weh! jangan lah manja sangat!

Tuesday, February 26, 2013

Kampung Ku Mahir Tok Machang Episode 2

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Alhamdulillah, tamat sudah program Kampung Ku Mahir yang bertempat di Kampung Tok Machang, Ulu Gali. InsyaAllah, jikalau tiada aral melintang, esok akan diadakan majlis perasmian penutupan, YAM Tengku Mahkota Pahang akan hadir mencemar duli ke majlis tersebut. InsyaAllah. Segala persiapan telah dipersiapkan.

Hari ini tadi adalah hari kedua dan terakhir bagi latihan yang diberikan oleh para tenaga pengajar GiatMara seluruh Malaysia. Ada yang datang dari Giat Setiu, Bera, Muadzam, Bandar Tun Razak, Gombak, Cheras, Lembah Pantai, Kuala Lipis, Cameron Highlands, Bentong, Gua Musang dan banyak lagi. Semuanya bertungkus-lumus dalam menjayakan program ini, alhamdulillah, syabas diucapkan dan tidak lupa kepada Giat Mara Raub yang bertindak sebagai Urusetia merangkap Tuan Rumah untuk program ini. Sekalung tahniah diucapkan kepada semua! Tahniah.

Tidak lupa juga kepada JKKK Tok Machang yang juga bertungkus-lumus dalam memastikan program ini berjalan dengan lancar dan juga penduduk Kampung Tok Machang yang rata-rata begitu bersemangat dalam menuntut ilmu dan ingin belajar sesuatu yang baru. Rata-rata penduduk, berpuas hati akan kelancaran program ini dan mereka juga ingin program seperti ini diteruskan di masa-masa akan datang. 

Mari, kita lihat beberapa moments yang telah saya abadikan dalam camera saya. Enjoy.

 

Cikgu Iza, tunjuk bakat!
Hasil kerja saya, hehehe
BUdak2 dandanan.
So, ini dia, huurrmmm, esok saya akan cover untuk majlis penutupan pulak eyh? Nantikan!!

Assalamualaikum WBT

p/s: mengantuknya.. selamat malam.

Kampung Ku Mahir Tok Machang Episode 1

Assalamualaikum WBT,

Tok Machang, ULU GALI - Bertempat di Kampung Tok Machang, Ulu Gali, Giat Mara Malaysia telah melaksanakan satu program yang diberi nama sebagai KampungKu Mahir. Dengan menawarkan 20 kursus jangka pendek (2 hari) penduduk sekitar diajar supaya mempunyai nilai tambahan dalam diri.

Pelbagai jenis kursus yang dilaksanakan seperti jahitan sulaman benang, jahitan sulaman reben, dandanan rambut lelaki dan wanita, Western food, baking dan banyak lagi. Hebat bukan? Terima kasih diucapkan kepada Giat Mara Malaysia kerana menjayakan program sedemikian. Alhamdulillah, saya juga sempat menyertai kursus sulaman benang yang kebetulan diajar oleh Cikgu Khairul Akmal dari Giat Mara Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur. Terima kasih cikgu. Nanti saya tunjukkan hasil tangan saya, tetapi sebelum itu, saya nak post beberapa gambar dari hari semalam.

Bengkel dandanan rambut lelaki.

Bengkel dandanan rambut wanita.

Bengkel manicure and pedicure.
See, itu adalah antara gambar yang sempat saya tangkap, enjoy!

Assalamualaikum WBT

p/s: Esok majlis perasmian penutup Kampung Ku Mahir, YAM Tengku Mahkota akan berangkat mencemar duli ke majlis penutup ini.Daulat Tuanku.

Monday, February 25, 2013

Kampung Ku Mahir Tok Machang Prelude 2

Assalamualaikum WBT,

Hari ini adalah hari Ahad, dan tak berapa lama lagi, masuk hari Isnin, waaahhh, kejap je cuti kan? kalau boleh nak cuti lama je, tapi apakan daya, Isnin kena belajar dah. Alhamdulillah, banyak yang saya dapat dari belajar ni, alhamdulillah.

Apa-apa pun, saya nak tunjuk lagi gambar yang saya sempat tangkap *dan edit di Kampung Tok Machang, Ulu Gali, yang menjadi tumpuan untuk event KampungKu Mahir bawah Giat Mara Malaysia. Nanti saya akan dapatkan details bagi event ini. InsyaAllah.

Tapi, sebelum itu, saksikan antara gambar rakan-rakan saya yang saya sempat saya tangkap di padang Kampung Tok Machang, *majlis gotong-royong. Enjoy.





So, these adalah gambar yang sempat saya tangkap lah, kiranya untuk bukti lah kan...hehehe..

Assalamualaikum WBT

p/s: sorry, lambat sikit, upload gambar ni lama.
p/s : klik gambar bagi best kualiti.

Sunday, February 24, 2013

Handle lah stress dengan baik.

Assalamualaikum WBT,

Stress, stress atau tekanan adalah sebenarnya salah satu daripada cabaran yang ada dalam hidup kita. Kenapa? Tanpa tekanan, masakan kita dapat hidup dalam dunia ni. Se-free mana pun kita, tetap ada stress, apatah lagi yang tak free kan? Contoh, belajar. Dalam belajar lagilah banyak stress, dateline submit assignments, stress sebab meeting dan banyak lagi.

Tetapi, jikalau kita buat sesuatu kerja yang kita memang suka, makanya, laluan untuk stress itu masuk sudah dikecilkan. Kenapa? Sebab walaupun sesusah mana sesuatu kerja itu, dek kerana kita memang suka akannya, automatically, kita akan cuba sedaya upaya untuk menyudahkan sesuatu kerja itu. Selalunya, kita akan mencari jalan supaya kerja itu siap dalam masa yang singkat dan insyaAllah, kualiti kerja yang ditahap maksimum. Moga2.

Jadinya, saya memang minat dengan apa yang saya lakukan sekarang, namun, terdengar dalam kelas FND saya yang ada diantara mereka ingin berhenti belajar menjahit kerana tidak sanggup berhadapan dengan stress. Saya tidak terkejut, memang lah setiap perkara ada tekanan, kalau dalam menjahit, tekanannya mungkin lebih sedikit, mungkin. Kalau salah menjahit, kena buka jahitan, kalau salah potong kain, kena ganti kain lain dan berbagai lagi masalahnya. Namun, pada saya, itu semua mengajar kita menjadi lebih baik. Kalau salah, buka lah jahitan itu dan jahit semula. Kalau kehidupan kita ni boleh direwind, nescaya ramai yang akan tidak salah dalam membuat keputusan dan nescaya, dunia ini akan menjadi lebih baik. InsyaAllah.

Cara saya handle stress? Selalunya, saya akan berdiam diri dan cuba muhasabah diri. Kalau saya banyak diam, maksudnya saya tidak selesa dengan sesuatu dan dalam masa yang sama, saya akan mencari jalan untuk membuatkan diri menjadi lebih baik dan muhasabah diri. Saya juga akan selalu berfikir, "orang lain pun stress jugak, mereka juga ambil perkara yang sama (Fashion and Dressmaking) tapi kenapa mereka kurang stressnya berbanding saya? Di mana perlu saya baiki tentang diri saya?". Itu yang selalu saya fikirkan, jikalau mereka boleh mengatasi tekanan, mengapa tidak saya? Apa kurangnya diri saya? Banyakkan berdoa dan bertanya pada diri sendiri. Jangan bertanya pada orang lain bagaimana untuk handle stress sebab kemampuan setiap orang adalah berbeza-beza dalam menghandle stress. Jadi, adalah lebih baik kita muhasabah diri sendiri.

Tapi apa-apa pun, setiap pelajar yang belajar menjahit itu mempunyai keputusan masing-masing, jikalau belajar menjahit tidak dalam menghandle stress, bayangkan apa yang menanti diluar sana? Fikirkan jikalau kamu ingin belajar nanti, Matrikulasi, Diploma dan sebagainya, itu pun ada tekanan, percayalah, bertanyalah kepada yang telah melaluinya. Belajarlah untuk meng-handle stress. Okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: Hari mendung pulak.

Saturday, February 23, 2013

Kampung Ku Mahir di Tok Machang Episode Prelude.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Semua sekarang mesti sihat kan? Baiklah, pada pagi tadi saya pergi ke Kampung Tok Machang untuk bergotong-royong. alhamdulillah, kami pelajar Giat Mara Raub serta penduduk Kampung Tok Machang dengan Pelatih PLKN Benum Hill Resort, Ulu Gali bersama-sama melaksanakan gotong-royong tersebut.

Gotong royong ini adalah untuk membuat persediaan untuk event yang akan dilaksakan oleh Giat Mara Malaysia khususnya Giat Mara Raub, KampungKu Mahir adalah eventnya, dalam event ini, terdapat beberapa aktiviti yang bakal dilaksanakan oleh gerakan KampungKu Mahir yang mana akan memberikan perhatian penuh kepada penduduk yang menginginkan nilai tambah diri. Banyak aktiviti yang akan dijalankan seperti jahitan manik, sulaman benang, dan banyak lagi.

Ni adalah gambar yang sempat tangkap ketika di aktiviti gotong royong tersebut.


3 budak comel.

Dua DIVA.


Ni adalah sedikit daripada apa yang saya tangkap, untuk melihat lebih lagi, saya akan upload lagi gambar lain lah ye, bila nanti saya ada connection yang kuat. okay?

Malam ni saya nak pergi ke Bandar Raub untuk menyaksikn sambutan Riang Ria Sambutan Tahun Baru Cina 2013 yang akan dihadiri oleh banyak pihak dan yang paling utama adalah YB Dato' Seri Dr. Ng Yen Yen, Ahli Parlimen Raub merangkap Menteri Pelancongan Malaysia.

So, insyaAllah, jikalau tiada aral melintang, saya akan pergi ke Bandar Raub pada malam ini dan taking a few pictures to put here.

Assalamualaikum WBT

p/s: Ni online kat rumah akak. hehehe..

Thursday, February 21, 2013

Sudah siap blouse!!!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua!!! Saya sihat sahaja, alhamdulillah, alhamdulillah, saya ucapkan kepada Allah sebab bagi saya nyawa sampai saat ini. Tadi kan, masa belajar, kami dah belajar ukur dan potong kain untuk buat blouse. 

Blouse ni sebenarnya lebih kurang buat kemeja la, cantik, jadinya, untuk lelaki macam saya, cikgu buat beberapa perubahan seperti, tak letak pleat di dada, jadinya, ia menjadi seperti kemeja, cuma takde lah complicated sangat cara memotongnya, itu pun nasib baik belajar dengan tekun dan sabar. hehehe..

InsyaAllah, nanti kalau dah siap, saya akan tunjukkan hasil produk yang dibuat. Saya dapat kain polka dot dan memang cikgu bagi kain camtu untuk saya, jadinya saya sangat bersyukur, alhamdulillah. Saya suka, lagipun memang saya pilih kain warna dan corak itu, thanks cikgu Izam.

Eh! banyak lak cakap nih, hahaha...

Assalamualaikum WBT

p/s: kenyang dah, makan nasik. erkk!

Wednesday, February 20, 2013

BR1M, Blouse and Effort!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Mesti semua pembaca sihat kan? Alhamdulillah, apa-apa pun, hari ni memang panas kan? saya pun terasa kepanasannya, hihu..

Okay, lesson untuk hari ini adalah pertahankan hak anda. Well, I am not gonna tell you what I have had this evening, let that be my secret. hahaha. :p, apa-apa pun, tadi kami belajar buat blouse. Saya guna ukuran badan saya nak buat blouse tu nanti, cikgu suruh. Cikgu cakap, buat je ukuran sendiri, at least ada produk awak sendiri. Saya sangat setuju dengan pernyataan cikgu itu!! Saya  setuju! Hidup cikgu!! EH! Tetibe lak kan.. hahaha.. ala-ala politik gitu. ahhaha..

Tadi, saya pergi amik BR1M, terima kasih kepada Kerajaan Barisan Nasional yang memberikan bantuan ini, dan ini fact yang saya suka sangat nak perkatakan, sekuat mana seseorang itu menolak kerajaan BN, apabila ada duit yang diberikan, ada je muka-muka yang saya nampak yang memang menolak BN YANG DATANG AMIK BR1M, penuh kepura-puraan. Alasan? "Laaaa, orang nak bagi, kita amik je lah" Hahahha.. alasan itu memang munasabah, sangat munasabah, saya setuju sungguh. hebat kamu!

Saya? tidak menentang namun tidak juga bersetuju dengan kesemua apa yang dibuat dan saya juga bukan bakal pengundi atas pagar. Saya tidak! Jadi, anda tahu saya mengundi mana kan? Biar pun ramai yang mengatakan 'Undi adalah rahsia", zaman sekarang memang susah, amik duit bantuan, tapi mengundi? hahahha.. malas nak cakap, bukan rakyat Malaysia tu, rakyat negara lain agaknya. 

eh! terpesong lak dari tajuk utama, tajuk utamanya adalah BLOUSE. Alhamdulillah, pola saya dah lukis cuma nak suruh cikgu check je lagi, then baru boleh buat cutting both pola dan fabric. Saya dan aliff dapat fabric cantik!!! hahahah, baik punya fabric. Memang cantik lah, nanti kalau dah siap, saya tunjuk kepada semua ye? InsyaAllah, menjahit blouse ni mudah je, cuma tadi lah, nak buat ukuran tu letih sikit, bukan apa, ramai yang bertanya, hahaha. Saya sebenarnya memang tak kisah kalau orang nak bertanya, tapi saya paling pantang, kalau bertanya tanpa baca nota, tanpa rujuk nota, dan terus tanya macamtu, apa dia ingat saya ni berpengalaman sangat ke? Saya juga belajar, dan saya juga baru belajar mengukur dan baru sahaja belajar mengenai ukuran blouse. Saya juga pelajar. Apa yang membezakan kita adalah, cara masing-masing, iaitu, USAHA. Berusahalah untuk kesenangan anda sendiri. Okay? Study dulu sebelum bertanya, bertanya ini untuk ada masalah dengan kefahaman, bukan baca tidak tapi nak bertanya, itu memang membuatkan saya marah sungguh. 

Apa-apa pun, nantikan blouse yang bakal saya buat untuk diri saya sendiri, insyaAllah, semuanya akan menjadi! InsyaAllah. Amin.

Assalamualaikum WBT

p/s: letih tap seronok!!

Tuesday, February 19, 2013

Phonetics and Phonology? Are u kidding me right?

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Semoga semua sihat belaka. Tadi saya dapat message dari kawan saya bertanya fasal Phoneme. Wow girl! Itu subject masa kita sem 2 tu dengan Madam Mahani Mohamed, lama giler dah, like 3 years ago. Ahaha.. I did message two people to actually ask about it, haha, I just don't remember, really. hahaha..  

Then, I tried to look for my Phonetics and Phonology book, well, during that sem, I don't know where I put it! I am so sorry Mila, I could not help you by writing it here. I am so sorry, but I will try to look for it. To be honest, reading it all back gives me chill, why? It shows how much I love to read and it too shows how much I HATE exams! hahaha.. agree with me? yay!

But, apa-apa pun, I will try to look for it. hahha, but it is waaayy better you cari sendiri Mila, I could help you but hey, hahhaha.. 

Sebenarnya, saya sangat mengantuk ni, iya lah, tadi pergi pasar malam Dong, saya pergi dengan penuh harapan, namun, balik dengan penuh rasa kecewa sebab apa yang saya cari seperti minggu lepas, tidak dapat! huk huk huk!!! memang kecewa, I hope I could see you again. *ups! hahahha..

I downloaded three amazing videos from GLEE Season 4, Girl on Fire, DIVA and also Locked Up In Heaven by the GLEE Club, llooovvveeee ittt so very much! In fact, I am listening to it now and singing with it, ohh,, my voice is not good? Well, do i care much? No! hahaha..

Assalamualaikum WBT

p/s: kalau sekali berbahasa Inggeris, memang camni.

Monday, February 18, 2013

Blog tak Relevan? Salah tu.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Sekarang jam menunjukkan pukul 10.05 malam, takde apa yang aku nak buat sebenarnya, tapi! eh! esok ada test, tak baca lagi ni, takpe, jap lagi saya baca lah, tapi sebelum tu, saya kena rehatkan mata, minda serta menulis sesuatu di blog yang amat saya sayangi ini.

Aritu saya ada baca dari blog Encik Ben yang mengajukan soalan "Blog tak relevan?", tapi bukan dia yang tanya, ada orang tanya dia, so dia buat entry fasal ni dalam blog. Untuk pandangan saya lebih lanjut, ini dia.

Pada saya lah, blog sebenarnya memang relevan, tapi bagi mereka yang tidak mendapat capaian internet, memanglah, tetapi kepada mereka yang ada capaian internet, ia suatu sumber maklumat yang tidak boleh dipandang rendah. Blogspot, blog.com, tumblr, wordpress, .com, .net dan pelbagai lagi platform yang boleh digunakan dalam menulis coretan masing-masing, pada saya, ia juga salah satu daripada media alternatif yang ada di Malaysia, khususnya. 

Ramai orang muda memilih untuk membaca maklumat daripada blog, laman sosial seperti Facebook, Twitter, dan banyak lagi laman sosial yang boleh menyebarluaskan pelbagai jenis maklumat. Baik dari sebaik-baik maklumat sehinggalah ke rahsia negara. Penting bagi individu dalam menilai apa yang ingin mereka baca, ini kerana, kadang-kala terdapat unsur berat sebelah ataupun bias dalam kalangan penulis, wartawan yang ada blog dan bloggers yang berpengaruh. Tulisan mereka dibaca dan dipercayai. Mungkin kadang-kadang penulis tidak berniat untuk membuat sebarang provokasi, namun, jika itu yang difahami oleh pembaca, tidak mustahil provokasi boleh tercetus. 

Sebagai contoh, blog saya, saya menulis apa yang saya rasa betul bagi saya, tidak terlintas dalam kepala untuk menulis bagi mencetuskan sebarang provokasi. Itu sebenarnya berbalik kepada pemikiran pembaca. Kami blogger menulis apa yang kami rasakan betul, namun, itu tidak menghalang kami daripada menulis. Ada dalam kalangan blogger, terang-terangan mengutuk perjuangan sesebuah parti yang ada di Malaysia, tapi mungkin kita tidak mengalami apa yang dia alami, itu salah satu daripada perkara yang perlu kita fikirkan sebelum mengatakan sesuatu. Tapi mungkin kadang-kala, rasa marah lebih menguasai diri sehingga ada yang menulis sesuatu yang luar jangka. Ini semua terjadi.

Sebenarnya, kehadiran blogger di Malaysia ini, telah mengubah pandangan rakyat serta pucuk pimpinan *mereka juga rakyat sebenarnya! akan betapa pentingnya blog dan tulisan rakyat mereka. Memang payah untuk mereka membaca satu persatu tulisan rakyatnya rata-rata mempunyai rasa tidak puashati, mungkin ideology berbeza, namun masih ada yang berjuang dengan pucuk pimpinan masing-masing. Masih, ideology mereka berbeza tetapi hanya satu mereka perjuangkan, hak mereka sebagai seorang rakyat Malaysia. Apa hak mereka? Itu ada sangat subjektif. Itu pandangan mereka.

Begitu juga dengan blog, tulisan juga boleh menjadi SANGAT subjektif dimana, setiap daripada penulis blog mempunyai idea yang berbeza. Kadang-kala ia boleh menjadi pro kerajaan, pro pembangkang, dan sebagainya, namun, itu tidak menghalang untuk blogger terus menulis. Saya percaya, ramai yang akan menulis sehingga mereka tua. Lebih tua, lebih banyak pengalaman? Mungkin ya, mungkin juga tidak.

Tapi apa-apa pun, stick to your values, stick to your values and stick to your values. Nilai yang kita ada dalam diri kita adalah amat penting sekali. Jangan sesekali lupa akan itu.

Assalamualaikum WBT

p/s: penulisan yang panjang.

Hebatnya Datuk Siti Nurhaliza dan Tan Sri Rafidah Aziz!!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Semua sihat? Masih lagi bernafas selepas Black Monday, sebenarnyakan, baru saya tau kenapa orang putih panggil Black Monday!! Sebab, hari Isnin adalah hari permulaan week, so, memang mengantuk lah, so tadi saya memang mengantuk, memang gelap je nampak! hahahaha... seyes!!!

Tertarik saya akan Datuk Siti Nurhaliza punya kata-kata dalam blog ini CLICK HERE. MEmang, memang terkena kepada mereka yang aktif dalam politik, dan mungkin menyalahgunakan pakaian mereka untuk berpolitik. Tudung labuh, berjubah, berkopiah, songkok, iya, memang ada diantara mereka menggunakan pakaian tersebut dengan baik, namun, ada juga yang salah menggunakannya. Okay? Camtu lah... hehehe.. Cayalah Datuk Siti! Saya suka Datuk Siti!!

Selepas tu, malam semalam saya berkesempatan menonton satu coretan dari RTM, Bicara Negara bersama Tan Sri Rafidah Aziz, beliau memang seorang yang hebat, tetapi memang lah setiap kehebatan seseorang ada cacat celanya, kita manusia, tetapi, memang tidak dapat dinafikan apa yang beliau katakan semalam mempunyai isi-isi yang menarik. Beliau berkata, setiap pekerjaan perlulah ada kerjasama dari pucuk pimpinan. Beliau menjelaskan, tanpa sokongan padu di pihak pucuk pimpinan, sesebuah parti politik itu akan TUMBANG! Tanpa kerjasama, tanpa sokongan yang padu dari kedua-dua belah pihak, akar umbi dan pucuk pimpinan,  memang sesebuah parti politik itu tidak akan lama bertahannya. 

Beliau berkata lagi, ekonomi memang adalah elemen yang paling tinggi dalam memastikan percambahan kuasa ekonomi dan juga kemajuan sesebuah negara. Kata beliau lagi, Malaysia sekarang berada di tahap ketiga, iaitu tahap terakhir peralihan dari negara membangun ke negara maju. Industri ekonomi, pelaburan, adalah industri yang memang menjana ekonomi negara Malaysia, beliau berkata juga, industri pelancongan telah meningkat naik dan memberikan sumbangan ekonomi yang baik. Namun, beliau menegaskan, "Semestinya kita tidak hanya mahu bergantung kepada pelancong-pelancong yang datang ke negara dan berbelanja, itu tidak mendatangkan apa-apa manfaat, apa yang kita mahukan adalah, besarkan skop perlancongan tersebut, kita mahukan pelancong yang tidak hanya datang melancong, bahkan, kita mahukan mereka datang melabur serta melihat potensi-potensi yang ada di Malaysia ini".

Beliau berkata lagi, untuk menjadi sebuah negara maju, aspek inovasi perlu dimartabatkan serta diperkasakan. Dalam Malaysia ini, kita mempunyai ramai yang berbakat dalam mencetuskan idea inovasi yang hebat cuma, mereka perlukan ruang, peluang serta dana untuk merealisasikan idea tersebut. "Inovasi bukan hanya mencipta benda baru, itu 'creating' namanya, inovasi adalah idea untuk penambahbaikan yang perlu dalam sesetiap satu alatan, sebagai contoh, sekarang ini, mungkin jikalau ada inovasi, kita tidak perlu ada orang (cameraman) untuk merakam ini". Ini adalah betul.

Apa-apa pun, Tan Sri Rafidah Aziz adalah seorang ikon politik yang hebat, nama beliau memang dikenali ramai, walaupun masih terpalit kontroversi AP (Approval Permit) yang menjengah beliau tidak lama dahulu, namun, kredibiliti beliau memang tidak dapat disangkal lagi. Seusia 22 tahun, beliau sudah menjadi ahli UMNO, pelbagai perit getir beliau lalui, mungkin sudah berbalas, mungkin. Beliau juga adalah ahli London Speaker yang masih aktif. Namun, apabila sampai sahaja di rumah, dia adalah mak cik, itu yang diterapkan oleh beliau kepada semua pembantu rumahnya, dan ini menunjukkan, beliau adalah seorang yang naif dan seorang yang rendah diri apabila tidak berpolitik.

"Walau di luar saya adalah Menteri, Menteri Kabinet, Majlis Tertinggi (UMNO), namun, apabila sampai sahaja di rumah, saya adalah isteri kepada suami saya, ibu kepada anak-anak saya, nenek kepada cucu-cucu saya, saya bukan Menteri, saya bukan Ahli Majlis Tertinggi di rumah, saya juga manusia biasa".

Simply the best! Hebat!

Assalamualaikum WBT

p/s: Saya dapat banyak dari program semalam!

Sunday, February 17, 2013

True Love, Gadget and Origin of Language.

Assalmualaikum WBT,

I have found my true love! Well, not really, but hey people change kan, hehe.. well, I have fell in love with this one gadget. Remember, those days that I said that I am not really good in anything that touchscreen, I was! but now, I am not that dumb anymore. I have learned how to actually use gadget that have touchy screeny thingy element, something like that laa. I have fell in love with this one gadget! I am. Well, I cannot show you here because, I have to wait like 1-2 months for me to actually get the money. Working? naaa,, nope. I have my source, don't worry. It is not like the haram source, this is very credible source (s) and very halal punya. 

Last Saturday, me and my nephews went to a gadget (hp, camera, vid cam and so on) shop and I bumped into this one amazing gadget. It is not Samsung, it is not IPhone but it is Android OS, well, I do not actually care about brand, as long as it is well fit and actually it is up to the person who handle the gadget. As far as I am concerned, I am not sloppy. I take care of my belongings quite well. Ask my family and friends. hehehe.. kan?

InsyaAllah, when I manage to get the gadget, I will post it here, like I got my Canon digital camera, remember? Yes, I still have it and it is functioning very well. Very well. I just do not know what to do with it, so, I just put it in my drawer. Great huh? hehehe.. I am.

It has been a while since those days I wrote and posted something in English language, I felt a little bit rusty here, but I am trying my very best to actually maintain my English language, InsyaAllah, with a little bit of practice, I would able to speak again. *no! I do not have any English language speech impairment.. nope! not at all, just when we did not talk like for quite sometimes, we tend to forget how to use the words and so on. Just. FYI, English language is my second language. so, hehe...

I am now reread a book that I bought like 4 years ago, this book was by Merritt Ruhlen, and the title of the book is The Origin of Language "Tracing the Evolution of the Mother Tongue". Amazing book and I definitely have something to be shared here. I hope so.

Well, tomorrow would be the first day of the week, tiring hu? So, good night and

Assalamualaikum WBT

p/s: Felt a little bit weird writing in English language, I hope I could attract more readers. Thanks.

Black Monday???

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua pembaca ku yang sungguh setia serta cantik2, handsome2 semua. Iya.. saya tahu, semuanya cantik-cantik dan handsome-handsome belaka. Tiada duanya kamu bagi setiap daripada kita, kan? Tengok tu, kalau saya bermain kata-kata memang sesuatu yang agak.. huurrmm.. mengada2.. hahaha..

Well, esok dah mula sekolah dah! yeay!!! Saya pun memang sekolah lah, belajar, tapi apa yang pasti, traffic esok akan menjadi-jadi sibuknya. Seriously! Tadi, petang ni tadi, bukan main banyak lagi kereta-kereta, serta kenderaan yang menjelma di atas jaalan. Waaahhhh... kereta besar, kereta kecil, kereta lama, kereta baru, kereta buatan negara, kereta buatan luar negara, semua ada!!! macam-macam ada. Hebat sungguh. 

Apa-apa pun, saya akan berhati-hati esok di jalanraya. hehehe..

Assalamualaikum WBT

p/s: nak pergi makan!!!

Modern Family gives me a lot.

Assalamualaikum WBT,

Yaaa,,, hari ni Ahad dah.. I am so blank right now, so damnly blank. I do not know why, I just lost it. I do not know.

Well, I am now watching Modern Family Season 1, well, marathon indeed. Hahaha.. when I am watching Modern Family, I remember Siti Zakiah, my classmate in Bachelor of English, hahaha, I got the series from her, thank you. hahaha..

Modern Family sebenarnya satu garapan cerita siri yang seronok, fun, berinformasi, penuh ketawa, sarcastic tapi in the end of each episode, there will be one lesson yang dorang dapat from the incident happened lah, so, secara tidak langsung, bagi yang menontonnya, juga akan mendapat pelbagai pengajaran yang berguna dalam parenting. 

Like just now, the episode was telling about to be proud of your children. Walau apa pun yang anak anda lakukan, tapi benda yang baik lah kan, not yang buruk lah.. camtu lah.

So, be proud of your children, okay? Encourage ur children to do things that they love the most, okay? If creativity that they want to show or do, they encourage them to do it. Don't discourage them, okay? Support them. That is better.

Assalamualaikum WBT

p/s: "Do you Mitchell?, Do you?" *double questions, remember Z?

Saturday, February 16, 2013

Ada bakat, tapi malu.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Payah sungguh bagi saya untuk mendapatkan line Celcom Broadband ni, mungkin lama tak bayar kot, eh! Bulan 12 bayar eh...bulan satu je tak bayar lagi.. nanti bayar lah.. hehehe..

Semua mesti sedia maklum dnegan Meteor yang jatuh di Russia yang telah melintas kawasan pergunungan Ural, semalam. At least 700 people were hurt disebabkan oleh meteor tersebut. Kalau kat Malaysia, kita panggil meteor tu tahi bintang. gitu... 

Bahaya kan? Tapi nak buat macamne, itu semua ujian Allah SWT sebenarnya, untuk melihat apakah kita bersyukur dengan apa yang diberi-Nya. Kita redha je lah, cuma alhamdulillah, tiada kematian dilaporkan oleh media tempat Russia, walaupun 700 orang cedera oleh insiden tersebut. Alhamdulillah. Amin.

Eh, hari ni kan, selepas saya balik dari kursus haji tu, saya terus tidur dan sampailah pukul 5 petang. huhuhuhu.. eh! saya tidak sekejap je, dalam 2 jam, tak boleh lah, letih sangat saya. Lepas saya bangun tu, saya terus mandi, dan sedang saya mandi, hujan pun turun! sekali lagi! Saya rasa semasa saya tidur tu, hujan dah turun dah, camtu lah, hehe.. tapi saya cool je, sejuk woo, sekarang pun masih sejuk jugak.. tambah dengan kipas lagi sejuk.

Then, malangnya, hujan ni ada keburukan dia jugak, baju saya tak kering, plus, saya tak boleh nak basuh baju yang saya telah sememangnya menimbun dan memang tak boleh nak basuh, takut tak kering, memang tak kering sebenarnya. Huuuuu... apa lah baju yang saya nak pakai untuk pergi Giat hari Isnin ni nanti... adoiyai!!! pening2...

Tapi kan, tadi saya pergi pasar malam, saya ada beli baju ni, cantik!! hehehe.. 2- RM 5.. murah? sangatt!!!! hahaha.. "Belle, aku punya demam bundle dah kembali!! hahahaha..." Kalau kat terengganu dlu, kemain la saya, kalau hari Jumaat je, petang Jumaat, memang Pantai Teluk Ketapang menjadi tempat kami bermain-main dan membeli baju yang cantik2.. seriously, kebanyakkan baju yang saya ada, adalah dari bundle Teluk Ketapang, dan kalau ada baju yang saya sendiri tak nak pakai, ahli keluargalah yang akan menjadi tempat saya menderma semua baju-baju tersebut. hahaha.. Mereka terima je... maklum lah, saya memang pilih baju ni cecantik je...

Kalau kat tempat saya ni, susah sikit, sebab memang saya tak tahu tempat yang mempunyai bundle yang bagus, takpe, mungkin satu hari nanti, saya akan cari kat area KL ke.. bukan apa, saja je nak beli untuk diri sendiri, sebenarnya ada kepuasan kalau beli baju bundle ni, kalau dapat pakaian yang cecantik, memang best wooo...

dah lah.. saya ada sesuatu yang saya nak tunjuk ni... 

ni saya panggil Caftan Kimono.
Camni la saya, kalau takde benda nak buat, harus lah buat baju kat anak patung, kata amik Fashion and DressMaking kan...hahaha..

Assalamualaikum WBT

p/s: Saya dah cakap dah, saya ada bakat cuma malu je sikit.

Krusus Haji Minggu 4

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Hari ni adalah Hari Sabtu kan? memang hari ni adalah hari saya pergi ke Masjid Tengku Abu Bakar saya serta ibu bapa bersama beratus lagi orang Muslimin dan Muslimat menghadirkan diri di sini untuk mendengar ceramah haji yang diadakan di Majis di Bandar Raub ini. Alhamdulillah.

Takde apa saya nak update. itu sahajalah.

Assalamualaikum WBT

p/s: sibuk je abang ni! nak main laptop!! hahahah

Friday, February 15, 2013

Stressed Out? Scream and Shout!!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar??? Hari ni hari Jumaat dan penghulu segala hari! Alhamdulillah, masih kita dipertemukan di hari Jumaat dan alhamdulillah, saya masih beruntung dapat mengerjakan Solat Jumaat tadi. Alhamdulillah. 

Banyak miracle happened pada hari Jumaat ni, tapi kita sebagai hamba-Nya, kita kena percaya dan berdoa supaya semuanya berjalan dengan lancar, InsyaAllah, segalanya akan menjadi baik. InsyaAllah. Amin.

Seperti biasa, saya kan pelajar jahitan, makanya, menjahitlah kami tadi. Bukan setakat tadi je, masa-masa lain pun, cuma tadi petang, jahitan saya tidak menjadi, automatically saya menjadi stress. Memang stress tapi takpe, itu sebenarnya mengajar kita menjadi bersabar dan menjadi lebih bersedia untuk menghadapi masa-masa akan datang kan? Bukan senang nak menjadi penjahit terhebat di dunia ni. *dalam proses.. hahaha.. *wekk!

Tapi walaupun stress, alhamdulillah, saya berjaya jugak siapkan, *walaupun hanya 90 per cent, hehehe.. tu lah, tadi tu, pinggang getah tu susah sikit nak jahit, kalau tak siap dah saya punya tu, tap malangnya, kepala dah pening, stress, masa takde, jadinya tinggal lah ia tak siap di situ, jawapannya, hari Isnin nanti saya akan siapkan. hehehe...

Baik! untuk sekarang, saya akan berehat dan mencari masa untuk duduk-duduk dulu, then, barulah saya buat kerja balik! yeay! gather my own strengths and soar higher!! always need to have good, positive vibes, right?

Assalamualaikum WBT

p/s: Saya takkan post komen yang menjatuhkan saya. hahaha

Thursday, February 14, 2013

Trend Tulis Lagu Kalau Berpisah???

Assalamualaikum WBT,

Wahhh... memang sekarang trend eh? Meaning, tulis lagu kalau baru nak bercinta, macam lagu Datuk Siti Nurhaliza, Biarlah Rahsia, kalau putus cinta ke, macam lagu Taylor Swift, We are never going to be back together, something like that dan banyak lagi. Terbaru, Shila Amzah, Masih Aku Cinta yang dikatakan menulis lagu itu untuk Sharnaaz, urm, dia ada tak tulis lagu yang ditujukan kepada mak atay ayah beliau? Ada.. kalau ada alhamdulillah, masih sayang dia. Alhamdulillah.

Bukan apa, memang lah kita nak bagitau dunia yang kita bercinta bagai nak rak kan.. tup tup, berpisah. Ingat tak cinta Brad Pitt dengan Jennifer Aniston yang gagal di tengah jalan? Kita tak nak jadi macamtu kan? hahaha.. iya lah, bercinta, bulan bintang, langit bumi, air laut air sungai, dedaunan bagai, tetapi, putus ditengah jalan. Tak bebelah lah pinang dek non. HUahuahua...

Eh! terlupa lak, saya sebenarnya ada satu kisah ni. Dalam proses kita berkawan ni kan, kita janganlah menyakitkan hati kawan dengan menipu. Sebab apa? Sebab in the end, kawan yang kita duk kawan lama tu lah yang akan menolong kita, membantu kita dalam kesusahan, membuatkan kita gembira, memujuk kita dikala sedih. Itu semua memang tidak dijangka, tetapi itu yang perlu kita sedia kan? Kalau macam saya ni kan, memang lah saya kelihatan sombong, tetapi selepas dorang kenal saya, semua cakap "Eh, awak tak sombong lah, klakar giler!!" hahaha.. itu respond yang selalu saya dapat.

Apa benda lah saya membebel ni kan? Adoiyai... memang takde benda pun nak diperkatakan sebenarnya, cuma nak update blog jangan bagi bersawang sangat. hahaha.. dah lah, saya nak berehat ni, letih lah, belajar, mengajar, mintak belajar... huahuahua

Assalamualaikum WBT

p/s: mengantuk sungguh saya ni.

Wednesday, February 13, 2013

Tudung Seperti Rambut???

Asslamualaikum WBT,

Semalam nak buat entry tapi line sucks, payah sikit, so, sekarang je la kan.

Apa khabar semua? Alhamdulillah, saya sihat walafiat, siap berkaraoke dalam bilik lagi, nyanyi lagu Memory by Musical The Cat. Best wooo... ehehhe.. dapat nyanyi ni, kiranya release tension jugak lah, walaupun tension takde sangat kan.. hahaha..

Hari ni,saya dah masuk belajar balik. cuti sekejap je dek non.. hahaha.. eh! ada sesuatu yang hendak di kongsikan bersama. Sila lihat gambar ini dahulu..


Apakah komen anda fasal tudung yang pelik ni? Cantik? Bongok? Entah, saya pun tak tau, memang lah dia menutup aurat kan.. tapi boleh ke pakai tudung seperti ini?

Sounds of below and comment.

Assalamualaikum WBT

p/s: makin hari, makin pelik.

Tuesday, February 12, 2013

Chili Crabs and Fried Long Beans!!! Sedap!!

Assalamualaikum WBT,

seperti yang dijanjikan, saya telah memasak dua jenis lauk yang amat istimewa, apakah ia? Mari, saya tunjukkan gambarnya dahulu...hehehe..

Ketam bercili

Goreng Kacang Panjang

Iya!!! Ketam Bercili (Chili Crabs) dan Goreng Kacang Panjang (Fried Long Beans). Okay, resepi ketam bercili tu saya dapat dari Chef Wan, semalam dia ada masak kat dalam TV, Asian Food Channel (AFC) dan saya ingat-ingat macamtu je lah sebab resepi dia senang nak ingat so, hari saya masakkan. Alhamdulillah, sedap! my family semua makan, hehehe.. Nak resepi? Mari, saya tulis..

Resepi pertama 

Ketam Bercili (Chili Crabs)

Bahan-bahan :
1 kg Ketam (saiz besar) lebih kurang dalam 4 ekor.

Bahan kisar:
Cili besar (10 biji)
Bawang besar ( 2 biji)
Bawang putih (1 labu)
Halia ( 5 cm)
Bawang besar kuning (separuh)
Cili kisar (1 senduk sederhana)

Garam
Gula
Cuka
Sos cili
Sos tomato
5 biji telur
Tepung menggoreng
Air

Cara-cara :

1. Basuh ketam. Cabutkan kulit atasnya dan potongkan kepada dua bahagian setiap seekor. Masukkan ketam yang telah dipotong kedalam mangkuk besar dan pecahkan 3 biji telur dan taburkan sedikit tepung menggoreng.Gaulkan ketam, telur dan tepung sehingga sebati. Panaskan kuali dan letakkan minyak masak secukupnya. Setelah minyak panas, masukkan batch pertama ketam. Gorengkan ketam sehingga masak.

2. Untuk membuat sosnya pula, kisarkan cili besar, bawang besar, bawang putih, halia, bawang besar kuning serta cili kisar. Kisarkan sehingga hancur. Panaskan kuali lain, amik minyak daripada kuali menggoreng ketam dan tunggu sebentar supaya minyak panas. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Tunggu dalam 4 minit, masukkan 3 sudu makan sos tomato dan 5 sudu makan sos cili. Masak lagi sehingga agak kering. Masukkan sedikit air, jikalau ia terlalu kering dan tunggu sebentar. Masukkan garam, gula, cuka secukup rasa.

3. Apabila semua ketam sudah dimasak dengan sempurna, masukkan ketam kedalam kuali tumisan dan kacau sehingga sebati. Pecahkan telur ke dalam mangkuk kecil dan pukul telur tersebut. Kemudian, masukkan telur ke dalam kuali dan matikan api. Kacau sehingga sebati. Elakkan daripada telur menjadi berketul-ketul. Teruskan mengacau.

4. Masak, dan boleh dihidangkan.


Resepi kedua.

Goreng Kacang Panjang (Fried Long Beans)

Bahan-bahan :

Kacang Panjang (dipotong sepanjang 1 - 1.5 inci)
Bawang putih (3 ulas)
Bawang merah (separuh)
Halia (2 cm)
Garam
Minyak

Cara-cara:

1. Panaskan kuali dan masukkan minyak secukupnya.

2. Masukkan bawang putih, halia dan tumiskan sehingga naik bau. Kemudian masukkan bawang merah kedalam kuali dan tumiskan lagi.

3. Masukkan kacang panjang yang telah dipotong dan kacau sehingga masak. Masukkan garam untuk rasa.

4. Biarkan seketika dengan api sederhana.

5. Masak dan boleh dihidangkan.


Haaaa, hari ni cutikan so, saya masaklah, kalau tak selalunya saya takde masa nak masak sebab kat Giat kan, belajar. Selamat mencuba!!!

Assalamualaikum WBT

p/s: Sedap!!

Rakyat juga akan Kepentingan!

Assalamualaikum WBT dan selamat pagi!!!

Apa khabar semua? Alhamdulillah, saya sihat dan saya sudah pun bersarapan, sekejap lagi, saya akan pergi ke bandar Raub dan mencari ketam! nak buat apa? Nak buat Chili Crabs weh!!! semalam tengok dalam tv, Chef Wan masak, kemain berdecur air liur saya. Memang sedap nampaknya!! Memang.

Okay, dalam perjalanan ke kedai makan, *sebab beli sarapan, terlintas dalam minda saya fasal 'KEPENTINGAN' ataupun 'STAKES', kalau tak silap lah kan.. hehe.. Sebenarnya, kita sebagai rakyat Malaysia, kita juga mempunyai kepentingan, seperti biasa, mendapatkan pelbagai perkara seperti kemudahan, services, elektrik, air, telefon, internet dan sebagainya, tetapi, pada zaman sekarang ini, kepentingan itu lebih lagi, memang disesetengah tempat elektrik, air, line telefon sudah ada dan ada juga yang masih tercari-cari akan kemudahan tersebut, tetapi kita harus sedar akan kemudahan-kemudahan yang kita perlu ada, itu dinamakan kepentingan. 

Sebagai contoh, kita sebagai Rakyat yang sebenarnya memberikan mandat kepada parti-parti yang ada di Malaysia ini, pro, pembangkang, bebas, tidak kira, cuma kita perlu bijak memainkan peranan. Memanglah kita semua tahu, saya juga tidak dapat nafikan kebaikan Kerajaan sekarang, cuma, kadang-kadang, apa yang mereka lakukan adalah berlebihan, pembahagian wang, menjemput artis luar negara ke Malaysia hanya kerana untuk memancing undi? OMG, please lah, ini menunjukkan minda pemimpin masih ditakuk yang lama. Jangan melakukan perkara yang mampu memakan diri sendiri. Takut nanti, apa yang dilakukan seperti isu Psy ke Malaysia, memakan diri. Ramai yang akan berpaling tadah nanti. Bahaya.

Saya sebenarnya berada di pihak yang betul, sebab apa saya kata begitu, kerana, saya menyokong apa yang betul dan jikalau setiap daripada parti di Malaysia ni, saya rasakan tidak  bertepatan dengan nilai yang saya ada dalam diri saya, makanya, perbuatan mereka adalah salah. Saya tidak membenci Najib, Anwar, Rosmah, dan yang lain-lain, cuma kadang-kadang nilai mereka itu membuatkan saya muak. Sekali lagi, saya tidak membenci mereka, kerana, mereka juga manusia biasa.

Eh, tetiba cakap bab politik. Tak sengaja. da lah, saya nak pergi beli ketam ni, jap lagi saya tunjuk bagaimana ketam itu menjadi sebuah hidangan yang sedap dan menarik yer?

Assalamualaikum WBT

p/s: Yup, saya juga seorang BLOGGER!

Monday, February 11, 2013

2013 Grammy Awards Winners!

Good afternoon all!!


Staples Centre in Los Angeles was the main proof of the amazingness and the greatness of the 55th Grammy Awards along with artists, celebrities, music producers and also the loyal fans.

Here in Malaysia, I was able to watch that award ceremony on StarWorld Channel, I am actually glad, very glad. The awards started at 9.05 am and it ended at 12.40 pm, more or less.

All the nominees were amazing in their own ways and that is why they get nominated and the winners of tonight's event were have a little bit of that X-Factor and that is why they won the Grammy/Statue.

Well, let us see the winners of a few main categories.

Rock

Best Rock Perfomance
Lonely Boys - The Black Keys

R&B

Best R&B Performance
Climax - Usher

Best Traditional R&B Performance
Love On Top - Beyonce

Best R&B Song
Adorn - Miguel

Country

Best Country Solo Performance
Blown Away - Carrie Underwood

Best Country Duo/Group Performance
Pontoon - Little Big Town

Best Country Song
Blown Away - Carrie Underwood

Best Country Album
Uncaged - Zac Brown Band

Pop

Best Pop Solo Performance
Set Fire to the Rain (Live) - Adele

Best Pop Duo/Group Performance
Somebody that used to know - Gotye feat. Kimbra

Best Pop Vocal Album
Stronger - Kelly Clarkson

General Categories

Best New Artist
fun

Song of the Year
We are young - fun

Album of the Year
Babel - Mumford and Sons

Record of the Year
Somebody that used to know - Goyte feat. Kimbra

So, those are your this year 2013 winners and there are so many other categories that you might need to look at, you could click here and it will show you the winners of the respective categories. 2012 Grammy Awards

Enjoy!! Toodles!

Bebelan di Hari Cuti!!!

Assalamualaikum WBT,

Ini lah saya, kalau makan pulut untuk sarapan pagi, maknanya, sampai ke petang lah saya mengantuk. Tau dah akibatnya tu, tapi as usual, nafsu makan mesti nak, nak makan jugak walaupun kan. Memang macamtu kan? Benda yang memberikan kita akibat buruk itu lah selalunya yang kita ambil.

Tapi dalam kes saya ni, takde lah sampai memudaratkan diri sangat, cuma mengantuk sahaja, kalau benda lain, macam, rokok, dadah, heroin, ganja dan sebagainya, kita tau dah bahawa perkara tersebut berbahaya kepada diri kita, tapi MASIH ada yang mengambilnya. Kalau bercakap pung pang pung pang tentang bahayanya benda tersebut, tapi ambil jugak. Contoh lain seperti arak. Dah terang-terang dalam Al-Quran kata arak itu benda yang haram diambil oleh orang Muslim, tapi tetap minum. Macamne tu? Saya nak cakap lebih pun, saya pun tak berapa pandai dalam bab-bab ni, jadinya, adalah baik jikalau bagi mereka yang terlibat rujuk kepada mereka yang lebih mengetahui, seperti Ustaz, Doktor dan Pakar-pakar dalam bidang mereka masing.

Semalam, saya cakap kat mak saya, "Orang Yahudi tak minum air bikarbonat ni, sebab air bikarbonat menyebabkan otak lagi lemah sama juga dengan junk foods ni". Saya cuma bagi tahu sahaja, sebenarnya, saya pun dah lama tak minum air bikarbonat ni dalam kuantiti yang banyak. Entah, kadang-kadang kalau saya minumkan, ia membuatkan saya jadi pening dan saya akan sendawa kerap, mungkin disebabkan oleh gas yang ada dalam air tu kot, well, itu saya tak pasti lah, tapi yang pasti saya akan cuba elakkan meminum air bergas ni, lebih baik minum air mineral ataupun air masak. :)

Well, seperti kita semua sedia maklum, hari ni adalah hari cuti dan esok juga cuti!! Isnin dan Selasa tapi saya, hari Rabu dan sekolah dah. *suka je guna term sekolah sebab memang sekolah pun. So, untuk memaksimumkan cuti yang ada, saya mungkin akan berehat sahaja dirumah dan do nothing. hehehe.. as always, tapi saya nak menjahit baju melayu saya yang lama dah terbengkalai tu, hehe.. okay...

Assalamualaikum WBT

p/s: baru siap kemas bilik.