Nuffnang Ads

Sunday, March 31, 2013

Datuk Seri Solah Mat Hassan, Bekas Pengarah JPJ.

Assalamualaikum WBT,

*walaupun masih sakit perut, tetap saya gagahkan diri sebab minat menulis.

Baiklah, bila saya sebut nama ini, ada tak sesiapa yang kenal? Datuk Seri Solah Mat Hassan. Beliau adalah bekas Ketua Pengarah JPJ Malaysia. Siapakah beliau? Masih tidak kenal? Baiklah, saya juga tidak mengenali beliau seperti ahli keluarga, tetapi, hendak dijadikan ceritanya, bapa dan ibu saya pernah menjadi keluarga angkat kepada beliau, Razlan bin Rahmat dan Aminah binti Ishak. Jikalau tidak silap saya, ketika itu, Datuk Solah ada program dengan universiti beliau dan ketika itu, beliau terpilih untuk dijadikan anak angkat kepada ayah dan mak saya. Kiranya, Datuk Solah pernah tidur dan makan di rumah lama kami dahulu lah. 

Sekarang Datuk Seri Solah telah pencen tetapi saya percaya khidmat beliau masih diperlukan dengan memberikan pelbagai nasihat kepada JPJ, baiklah, tidak salah jikanya saya menceritakan serba sedikit mengenai latar belakang beliau. Datuk Seri Solah Mat Hassan dilahirkan di Kampung Gaal, Pasir Puteh, Kelantan pada 19 September 1953, (ayah saya lahir pada 20 September 1948). Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Gaal; Sekolah Aneka Jurusan (kini dikenali sebagai Sekolah Menengah Tok Janggut); Sekolah Menengah Kamil dan Sekolah Menengah Ismail Putra, Kota Bahru. 

Kemudian, beliau menyambung pelajaran dalam bidang Ekonomi dalam jurusan, Ijazah Sarjana Muda Ekonomi di Universiti Malaya dan Ijazah Sarjana Pengajian Pembangunan di Universiti Bath, United Kingdom. Beliau mempunyai banyak pengalaman dalam pentadbiran.

Beliau juga telah berkahwin dengan Datin Seri Rihana Yahya dan telah dikurniakan 6 orang cahaya mata. Alhamdulillah.

Kepada Datuk Seri Solah Mat Hassan, jikalau masih ingat dan berkesempatan, adalah kiranya dalam menjenguk ayah dan ibu saya, memang saya tahu, perkara lama jangan dikenang, takpe lah, janji dapat mengimbau kenangan lalu kan? Mana tahu, masih ingat perkara-perkara lama?

Assalamualaikum WBT

p/s: Siapalah saya untuk dia baca blog saya kan? hahahha

Jangan Mencebik Dek non! Buruk aih!

Assalamualaikum WBT,

Bila bercakap fasal kesihatan, ramai yang akan mencebik. Iya lah, macamni,

" eyh, dia tu, mesti nak jual barang kesihatan yang di jual, macamlah aku tak tau"

"huuurrmm.. takde benda lain lah si polan bin si polan ni, nak jual minyak lah tu"

"haaaa, dia dah mai daaa... aku balik dulu naa"

Kenapa macamni? Memang, saya pun bukan a big fan of these acts, meaning, yang jual ubatan ni, unless memang saya nak beli, then baru saya akan beli dengan penuh keyakinan walaupun diakhirnya produk tersebut tidak menepati kehendak saya. Betul.

Tapi, sesetengah orang, bila nampak such events kan, dorang mencebik, dan seolah-olah memboikot usaha penjual tapi mungkin kadang-kadang, si potential buyers tu pernah mengalamni benda yang tidak elok dengan ubatan yang dijual, mungkin.

Tapi, apa salahnya denga dahulu penjelasan dorang kan? Tetapi, kalau tak nak beli, dan pendengar tak mahu nak join bisness, ini kepada penjual pulak, JANGAN PAKSA okay? sebab nanti, dorang langsung tak nak buat apa-apa dengan penjual. Saya tak cakap sekarang, saya cakap berdasarkan pengalaman saya di Terengganu dahulu, Hehehe.. bukan awak, orang lain yer... hehehe..

Assalamualaikum WBT

p/s: dan sekarang saya mengalami cirit birit, ada idea untuk ubat tak? aduuuhhh...

Pasar Malam Jalan TAR.

Assalamualaikum WBT,

Tadi saya ada menonton Malaysia Hari Ini di TV3 dan terlihat saya akan satu bingkisan yang dipaparkan, tajuknya if I am not mistaken, "Pasar Malam TAR". Kehebatan pasar malam tersebut memang sudah diketahui ramai, rakyat Malaysia kebanyakkannya tahu kebesaran, kehebatan dan betapa gahnya Pasar Malam tersebut, NAMUN! apa yang menarik perhatian saya adalah, bila kita ingin mengiktiraf sesuatu, kita WAJIB dapatkan perhatian pelancong asing kan?

Tadi, dalam bingkisan tersebut, ada beberapa pelancong asing di'tangkap' dan ditemubual dengan menanyakan tentang Pasar Malam tersebut, jadinya, kalau kita hendak mengiktiraf sesuatu haruslah mendapat persetujuan mereka yang bukan dalam bidang itu, macamtu? Rasanya, kat US takde Pasar Malam, ada pun, flea market yang menjual barang-barang vintage and so on. Kan? 

Bukan apa, sedangkan kita yang memang biasa dengan pasar malam ini, seolah-olah ditinggalkan, maaf, saya menonton hanya sedikit sahaja tadi, seharusnya, mereka yang membuat bingkisan tersebut ambil peduli akan perkara ini, biarpun mereka warga asing yang gah *kununnya, tetapi jangan lupakan pendapat rakyat Malaysia, pendapat Rakyat seharusnya diletakkan dahulu sebelum warga asing tersebut. Dan, lagi satu, memandangkan ramai warga asing yang lain di Malaysia ini, kepada tidak ditemubual mereka yang dari Pakistan? Nepal? Indonesia? Double standard? I believe so! hahahaha...

Whatever lah, saya tahu, korang nak buat bingkisan fasal tu pun dah kira bagus dan dapat menaikkan imej Pasar Malam TAR dan lepas ni peniaga-peniaga PM TAR dapat banyak duit lah kan? Iya lah, mungkin ia menjadi salah satu daripada evetn wajib untuk para pelancong. Good job! 

Assalamualaikum WBT

p/s: Nak kemas rumah lak, dalam demam-demam ni.

Saturday, March 30, 2013

Believe In YourSelf!

Assalamualaikum WBT,

Happy Saturday kan, for those who were working on Friday, congratulations, I am giving you two days holiday, hehehe... cuti dua hari okay, so for those who have wedding invitations, you'd better go to those wedding, boleh makan free kan?

It's okay then, tadi saya pergi kenduri kat rumah dalam kampung saya juga, dan after the tahlil, we was feast with dinner, lots of dishes and I was quite pleased with the taste. The dishes were quite tasty, I must say.

Lepas tu, ada beberapa orang mak saudara saya ada makan sekali dengam saya, then, they were talking about things I did not expected. I mean, not vulgar but the issues were up to date. There was one aunt said about her son, which happened to get An Okay result of SPM 2012. And she was quite devastated because, couple of teachers said bad things to her son about the result. Yes, the result is not that good, but with a lot of curricular activities that he already had, his future to be accepted in university for Diploma is actually quite good. But sadly, unfortunately, the teachers said that he does not have any future and he could not go anywhere with his poor result. 

Should not the teachers be the motivators and say nice things to their students, give moral supports instead of say bad things to his students? Kadang-kadang, I was wondering, adakah the teachers can be the determiners of what the students should be in the future? 

If the result is not good, well, do not tell them straight away that they are bad, meaning bad result, no! , communicate with them first and see how it goes. Nowadays, we have a lot of alternatives, yes, we do! It does not mean that when you are bad, you'll be bad for the rest of your life, NONSENSE! There is no such thing as that! Those teachers who said that, no matter how long they be educators, OBVIOUSLY! they does not possess the credibility to actually educate and give motivations to students.

Post SPM students are important, they can actually be the best, but they need to have determination. Different individual has different ways of approaching. We could not use hasty generalisation to all people, NONSENSE! Once again used. hehehe.. Be prepared and look for information, btw, Form Six is not that bad. And Form Six actually is not the last choice, during my days, my hey days, Form Six was my First Choice. Learn to make decision, it helps you grow. Yes.

Then, we talked with my aunties about how the world moves, meaning, its all about internet nowadays. I brought up one particular issue, "Year One student for 2014 need to register online", I said. I got mixed reviews from the aunties and most of them said, they do not know how to use computers. Meaning, that registration is only apply for those who have internet connection, for those who have knowledge with computering. Sometimes, the government needs to be very cautious about this, not all people could use computers, some of them are not built for this fast pace moving forward era. 

So, the government, before make such decision, make sure that all the people in Malaysia have these items:

1. Good internet connections
2. Good knowledge about computer
3. Widespread coverage

Do these things, you"ll see changes in people nowadays, okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: ppffttt! Government!

Friday, March 29, 2013

Lets think about this.

Assalamualaikum WBT,

I heard about these two Iranian women *correct me if I'm wrong, who found guilty and the charges would be on drugs. In Malaysia, the term would be Keldai Dadah or drugs mule, I don't really remember the terms actually, I'm sorry. And as far as I am concerned, if in Malaysia, when found guilty, the person/people will be punished and the person will be hanged mandatory. *I know, my English is not that good, forgive me. Heheh.. that is why I need to practice more.

My mum usually have a little concern about this, drug mule, the punishment. Why? There were a few cases where the Malaysians being  convicted on drugs abroad and usually, the Malaysian government take action to actually free them from the punishments and so on. But then, when the foreigners were convicted on drugs mule-ing, there were no actions from the their government and Our government punished them with heavy punishments. Actually, what concerns my mum was ...

"What if, the abroad governments, meaning, when our people were caught on drugs mule-ing, and the abroad governments do not want to cooperate and they want still to punish our people like our government punish their people?" 

Do you understand my analogy there? *I am so sorry for that bad way of explaining the explanation, it has been a while since I used full English in explaining things. heheh..

What do you think on this matter? Would you amend the law from Hang Mandatory to Whole Life Prison? Or you rather send them back to their own country and blacklist their names from entering our beloved Malaysia?

Assalamualaikum WBT

p/s: Would you answer my question?

Today's Khutbah Was About Sedekah.

Assalamualaikum WBT,

Well, today is Friday and for Moslems, Friday is a great day and we have special pray and that is Jumaah Prayer. Jumaah prayer is a must for Moslem men, Jumaah prayer consists of two sections, one is the khutbah and another one is the prayer. 

Well, as I attended the prayer for today, which I have done it for quite sometimes because I prayed at the Mosque at the town. Hehe...

Okay, the khutbah for today was about Sedekah/ Giving. The Imam said that when we want to give sedekah, we have to be very sincere. We need give people that we want to sedekah good things no used things that we do not want anymore. And when we give those things, when those people practicing the amalan towards Allah SWT, we will too get the pahala. 

One great thing among the other great things about Islam is, pahala can be shared but not the dosa/sin. Yes. Indeed.

So, give things to other is great but do not say anything  about the sedekah or do not show off to other people about the sedekah. That's a sin.

So, marks that in our minds eyh?

Assalamualaikum WBT

p/s: nothing much for today. hehehe

Random Friday Pictures Memoir.

Assalamualaikum WBT,

This is random entry made for random posed pictures. hahaha.. well, not so random eyh? Never mind, I love these pictures that I am about to post here, I feel that I am connected to these pictures. I was and I still am, they are my friends. of course. Right?

So, here are the pictures.. enjoy.

hehehe...

Nampak bodyguard ku...




angah, belle and me, during photography time was it?
These pictures were very random, but to be honest, to pick random pictures, I have to actually think randomly, meaning, I have a huge collection of my friends pictures but sometimes, I have to consider a few things before posting any pictures. Well, I came put with my pictures instead. hahaha.. enjoy!

darling friends, if you want ur pictures, kindly take here in my blog, hehee..

Assalamualaikum WBT

p/s: love writing in English. :P

Thursday, March 28, 2013

I am touched.

Assalamualaikum WBT,

I was watching television just now and I watched a programme called All On The Line by Joe Zee. Do you know Joe Zee? He is the Fashion Director of Elle Magazine,great huh? Yup, he is. Well, tonight's episode was about plus size female designer who design for plus size women.

To me, the story was very moving and touching indeed. She designs for plus size women and she does not have any fashion background, she just have business background but with support from her friends and because of reason which is, she could not find clothes that fit her and her friends.

She is Tracy and she has a fashion line and because of Joe Zee saw her potential, he wanted her to be bold and be able to design for all the plus size women in the US. She was actually had problem with her self esteem. She could not say not to things and she would always seeks for advice from Joe Zee. 

To be honest, I could easily relate this story, this moving story with mine. I am actually plus size too, could not find the perfect fits for me. We, plus size people, usually hide under the clothes, we too want to dress beautifully but then, do we have the fit to actually wear? Do we? NO, what we have usually too big and way bigger than our sizes. 

So, that is why I took fashion course, to make my own clothes. Yes. Back to the programme, okay, Tracy was convinced by Joe Zee, that she will face buyers so that she could sell her clothes and designs. She was given 6 weeks to complete a capsule collection and present that collection in front of the buyers. At first, she was excited but then, after 10 days, she did make any clothes, not even a sample and when Joe Zee found out, he was disappointed and but then he was quite happy because of the sketches that Tracy did. 

Joe did give a few advises to Tracy that she needs to stand up for whatever decision that she is going to make and prove that she can take control. Then, a few days before the presentation, a few of the clothes did not even finish and Joe said he needs to cancel the appointment and cancel everything. Joe was devastated. He was furious. But then, Tracy went and talk to Joe and stand up for herself and gave Joe words to trust her once again. 

Then, the day of presentation, she started good but then some of her creations were not up to the standard of the buyers but then, the buyers agreed to work with her and produce her collection.

Amazing huh? I was actually very touched with this story. It is not everyday television will show about plus size people, usually they will show about skinny, good looking girls. BTW, that makes ur stress. 

Well, that is all I guessed, I am so sorry for using full English for this entry. I will write back in Malay, okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: Awan yang terpilu.

Makin dekat election, makin banyak masalah!

Assalamualaikum WBT,

Apakah khabar anda di sana? Gitu, cam orang lelama kan? hahaha.. bukan llama, tapi lelama, lama-lama, bukan chinese dialect untuk rama-rama, BUKAN!! adoiyai.. hahaha..

Eh, korang dah makan ke? Alar, tempat saya takde bekalan air lah, makin dekat dengan pilihanraya, makin banyak masalah berlaku, pagi tadi tempat saya takde elektrik, then dari pukul 11 pagi tadi, sampai sekarang, takde bekalan air pulak, apahalnya ni? Ha? ada masalah ke or memang korang *JBA nak susahkan kami ni? Lama tak kami tidak terputus bekalan air ni tau!

Tetiba berlaku benda macamni susah lah, dah lah ad-hoc, tetibe je takde air, takde notis, takde apa, apahal korang ni *JBA! ha? Esok kalau takde bekalan air juga tak tau lah, saya rasa kan, mungkin ia ada kena mengena dengan proses pemasangan kabel elektrik kat tepi-tepi jalan kami ni, ia lah, dorang gali-gali then tetibe kena paip air. Mungkin lah, tak tau lah...hihu....

dah lah, ada kerja nak buat ni,

Assalamualaikum WBT

p/s: makin lama, makin gatal lak tangan kanan ni...

Karnoval ASTRO Fiesta Mesra 1 Malaysia.

Assalamualaikum WBT,

Astro Fiesta Mesra yang akan berlangsung di Taman Tasik Raub pada 29 - 31 Mac 2013. Karnival ini menyeru golongan belia agar dapat menyertai segala aktiviti yang akan diadakan. Marilah kita bersama-sama menyertai program yang dianjurkan oleh Astro dengan kerjasama Ahli Parlimen Raub, Dato's Sri Dr. Ng Yen Yen.

Banyak aktiviti yang akan diadakan, marilah kita sama-sama memeriahkan karnival ini.



Assalamualaikum WBT

p/s: saya nak pergi jugak nanti, jumpa di sana!!!

Minuman Fiber Jadi Pilihan Untuk Kurus!

Assalamualaikum WBT,

Kenyang sudah sebab baru je lepas makan nasi untuk lunch. Takpe2, still boleh maintain, hehe.. 

Eh, tadi saya naik Giat kejap, GiatMara Raub, hehe, saya pergi tanya cikgu sal minit mesyurat aritu, tapi takpelah cikgu cakap, buat untuk unofficial, bagus tau kalau ada orang bimbing kita, bukan apa, kita ni walaupun banyak pengalaman, orang lain lebih banyak pengalaman dari kita, so, jangan malu untuk bertanya.

Dan, kak Miza dah jadi pembaca blog saya!! yeay, thank you kak miza, tadi kak miza tanya jugak, "camne nak buat blog eyh?", owh, senang je kak miza, nanti saya ajarkan, *jawab saya. Senang ke buka blog? Senang kan? Cuma, nak maintain tu susah sikit, lagipun tadi kak miza nak baut blog sal Giat Mara Raub, saya dengan senang hatinya nak membantu, bukan apa, Giat Mara Raub perlu ada web sendiri, biarpun hanya guna blog, tapi okay tau, sebab orang nak cari iklan sal Giat Raub susah nanti. So, dengan adanya blog yang tak lama lagi nak buat ni, bertambah satu lagi lah kerja kak miza.. hehehe.. mengupdate blog, saya boleh tolong kak miza, amik saya jadi staff eyh? hahaha. :p, duduk bawah RND Department, hehehe.. *verangan gitu..

Eh, dan lagi satu, saya sekarang ni, right this moment, memang sedang minum air fiber. Air fiber buatan sendiri, apa kandungannya? Green Apple + Lemon + Lime +Banana dan Plain water. Rasa? Ya Allah Ya Tuhanku, memang tak sedap tapi memandangkan nak membersihkan usus ni, saya paksa diri, tekak saya minum, kalau nak sihat lah kan. Aritu saya dah minum air minuman kesihatan D'Herbs, memandangkan agak mahal, so, saya decide untuk buat recipe sendiri, kalau kurus, kuruslah, kalau tak kurus, takpe, usaha sendiri..

Tanya juga Junior saya, Ridzuan tu, dia kata, banyakkan exercise dan makan ikut time, jangan lambat, jangan cepat dan jangan lupa exercise, katanya.... hahaha.. aduh, time makan cepat lambat tu, boleh lah, time exercise tu, adoiyai!!!! hahahaha.. *alhamdulillah, habis sudah minuman fiber tu! rasa!! ugh! memanglah kan, ubat mana sedap kan?

Dah lah, nak cuba baju dan seluar baru beli tadi, *habis duit ai nak beli Samsung Galaxy Grand, dah lah tak menoreh ni.. camno ni ha???? hahhaa.. takpe, insyaAllah, kalau ada rezeki, tak kemana rezeki tu kan? InsyaAllah...

Assalamualaikum WBT

p/s: Kak miza, nanti saya ajar eyh?
p/s: Dah Ber-Keek lak orang.. saya bila lagi?

Wednesday, March 27, 2013

Pembenihan Hujan, please!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Mesti anda sihat kan? Alhamdulillah, takpe kalau sihat, itu lah yang kita mahukan, okay? 

Seperti mana yang kita semua tahu, sekarang ni cuaca amat panas kan? Tapi kan, saya teringat masa zaman Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi yang semasa pemerintahan beliau, cuaca juga begitu panas, sehinggakan memaksa beliau untuk mengarahkan pembenihan awan dilakukan untuk menggalakkan hujan. Ingat tak? Ada sesiapa ingat tak? Kalau tak ingat takpe, cuma search dalam google ni, mesti jumpa.

Ada tahun aritu Kerajaan buat pembenihan awan hujan sebab nak menggalakkan hujan, dan buat masa sekarang ini, saya AMAT BERSETUJU JIKALAU WANG yang ada itu dibuat modal untuk pembenihan hujan, at least benefit untuk semua kan? Tak kira parti, takkan nak asing-asingkan hujan betul tak? Ia juga dapat menyelesaikan masalah Empangan Langat yang makin lama makin kering tu? Kami kat sini pun tak dapat hujan, semalam ada lah sikit, itu pun beberapa minit je. Kerajaan tak kesian ke dengan rakyat? Korang takpe lah, pemimpin semua duduk dalam aircond, duduk je, sejuk, kami ni, panas tau tak? Korang tak tau. Kami ni golongan bawahan yang sering bekerja panas-panas, duduk di luar dan kepanasan.

Cubalah korang fikir sikit, jangan dok nak fikir beri bantuan dalam bentuk material, duit, itu lah, ini lah. Cuba fikir? Payah sangat ke nak gerakkan otak korang yang bukan main cerdik tu? Mentadbir negara boleh, takkan nak fikir benda mudah ni tak boleh? ha? Payah? Kalau payah, macamni lah, datanglah ke Kampung Jenud ni, tanpa kipas, tanpa aircond, tanpa ais yang boleh membasahkan tekak korang, cuba datang. Tanpa orang ramai bersesak, bukan apa, kalau ramai sangat, nanti takut korang sesak nafas, iya lah, sesak sangat kan.

Okay lah, rasanya, sudah terang lagi bersuluh apa yang ingin saya sampaikan tu, So, faham-fahamlah yer.

Assalamualaikum WBT

p/s:Banjir besar lak di China.

Peragut Wajib DiBELASAH!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Harapnya semua sudah kenyang. iyalah, tadi dah lunch kan? Kalau nak makan lagi pun, makan sikit2 dah lah, jangan banyak2. Okay?

Tadi saya pergi klinik, teman mak pergi klinik, dan saya pun buat saringan jugak. saya checked tadi, BP saya 140/75, misi tu cakap, "umur adik berapa?" saya jawab "25 tahun " sambil tersenyum, sebenarnya, memang saya dah tahu dah apa yang hendak misi tu cakap, "okay, kalau macamni, adik kena banyakkan exercise, kurangkan makan nasi dan lebihkan minum air". Saya pun senyum dan angguk. Hehehe.. memang saya malas nak makan ubat sebenarnya, bukan apa, kadang-kadang, makan ubat ni menyebabkan kita kebergantungan kepada sesuatu. Susah lak saya nanti, kena makan ubat ikut masa lah, pastu kena makan ubat bertambun-tambun, tak nak lah!! hahaha... sekali makan 16 biji ubat, semata-mata hendak baik, padahal! noway! TAK NAK!

Lepas tu kan, tadi saya ada baca fasal "Patutkah peragut dibelasah?". Korang nak tau jawapan saya? Memang patut! sebab apa? Selain dia menganggu-gugat keselamatan orang ramai dengan melakukan dosa kan, dia juga akan mengganggu perjalanan manusia. Contoh eyh, kalau ada seorang peragut, lepas tu dia ragut orang lain, takke dia akan menganggu urusan orang lain, seperti pergi ke pejabat post, nak bayar wang ke, kirim wang ke, then kalau wang tu tak dikirim, mesti keluarga tak dapat wang, susahkan keluarga pulak, haaa. camtu lah, senang je, so, jangan mengada nak meragut, sebab alasan untuk dibelasah itu banyak, kalau peragut tu tak lembik dibelasah, memang tak sah lah, sek bek je korang tak mati, kalau mati? Lagi naya, takde orang nak mengaku kematian korang.

Lagi satu, orang lain letih-letih cari duit, korang nak ragut. Saya tak tau lah itu memang kerja korang ke apa, ada KWSP eyh? ada SOCSO eyh? Ke korang kerja bawah syarikat ke apa? Cari lah kerja yang elok2 sikit, janganlah meragut bagai, Tak nak jadi lembu kan? iya lah, meragut? Lembu meragut rumput. 

Assalamualaikum WBT

p/s: Mintak simpang dengan benda-benda macamni.

Artis Sertai Politik? Hebatkah mereka?

Assalamualaikum WBT,

Semakin lama nak pilihanraya ni, semakin panas cuaca hari kan? Semalam ada lah sedikit bumi Jenud ni ditimpa hujan, itu pun sedikit sangat, tak pun macam dulu-dulu. Kalau dulu-dulu hujan, memang lebat, cam musim tengkujuh lebatnya, tapi sekarang. wahhh.. panasnya.. rasa terbakar kulit, tanned dah jadi kulit ni, memang panas.

Tapi panas hari ni kan, ada lagi satu isu yang panas. Artis menyertai politik. Wahhh, hebat sungguh, nak lebih hebat? Cuba baca Sinar Harian, memang banyak ketelusan yang boleh dikira makan keliling, sebab dia tak berbelah bahagi dalam menyampaikan tulisan. Ada lah juga berita yang berat sebelah, ada, bukan takde, cuma, at least dia tulis bagi kedua-dua belah pihak. Bagus juga, at least terbuka mata untuk baca benda-benda macamtu kan.

Tadi saya da baca fasal Hairie Othman yang telah menyertai politik dan duduk di bawah parti PAS dan dia juga berkata, "Kalau diberikan peluang, saya hendak bertanding", kerusi mana, saya pun tak tau, tapi kalau ada peluang terpijak tu, bertandinglah, cuma janganlah kau bertanding atas tiket nak dapatkan hormat orang lain dan pujian, bertandinglah atas dasar ingin membangunkan rakyat dan membantu rakyat, sebab itu namanya WAKIL RAKYAT, WAKIL RAKYAT dalam bersuara dan lain-lain macam jugak. 

Bob Lokman juga adalah nama yang tidak asing lagi dalam politik, sejak dua menjak ini, dia mengaktifkan diri dalam politik dan parti pilihan beliau adalah parti PAS. Saya sebenarnya tidak kisah namun, ada benarnya kata-kata ini, "Artis berpolitik untuk memancing undi". Memang, seperti Bob Lokman yang sememangnya mempunyai ramai fan base, mestilah beliau akan mengajak peminatnya untuk menyokong apa yang dia sokong, itu sudah pasti, jadi, jangan pandang rendah kemampuan golongan artis ini. Okay?

Kepada semua yang memang ingin berpolitik tanpa ada rasa fikir dua kali. bagus, keputusan anda itu bagus, tahniah saya ucapkan, cuma, ingat KENAPA ANDA BERPOLITIK? tetapkan matlamat, betulkan niat dan sucikan niat anda. Ingat hadith "Innamal a'malu binniat,..ila akhir". "Sesungguhnya setiap perkara itu disertakan dengan niat..." Kalau niatnya baik, baiklah yang anda dapat, kalau buruk niatnya, maka buruklah yang anda dapat. Okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: Slow-slow je...hehhe

Tuesday, March 26, 2013

Blaine newest Crush.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Mesti semua sihat kan?

Aduh, tak larat saya ni sebenarnya, tak tau kepada, entah-entah sebab banyak sangat makan kot. Tadi tengok GLEE Season 4, I watched the last scene, when Blaine looked at Sam *his new crush, while Tina was happily think that Blaine was in love with her, please! hahaha...

Whatever it is, fictional characters are fictional characters, nothing more than that eyh? Yes, nothing more than that.

Well, I am so tired and I need to rest, like, right now. So sleepy, but aduh.. I have to finish my report.

Daa,

Assalamualaikum WBT

p/s: I am the new Secretary. :)

Bincang Politik Di Dalam Kebun Getah!

Assalamualaikum WBT,

Tadi saya menolong mak saya mengutip getah buku, selepas mengutip buku, mak saya cakap, 

"Mak risau lah dengan sikap pemimpin sekarang ni, *cam pengkritik politik dah mak saya, bukan apa, setiap kali lawatan yang ada, pemimpin negara akan bagi bonus itu, bonus ini, mak bukan cerita fasal BR1M tu, cuma bantuan lain cam pencen dan lain-lain. Mak risau untuk masa hadapan je, iya la takut-takut di kemudian hari, negara kita akan susah."

Saya jawab,

"Tau takpe, macam pencen tu, memanglah bagus untuk rakyat yang penat berkhidmat dan berbakti kepada negara kan? tapi sebenarnya pencen adalah satu perkara yang mampu  membuat negara susah, akan memberikan kepada ekonomi negara, contoh, mak adalah kerajaan, adik *mak saya panggil saya adik tau!, orang yang pencen, pastu tiap bulan mak bagi adik RM800 untuk pencen, tapi adik tak buat apa-apa, tak tolong mak, duduk je, kalau adik sorang RM800, bayangkan puluhan ribu orang lain? kalau setahun berapa? kalau 10 tahun? macamne?, tapi itu takpelah kan, sebab kalau yang kerajaan memang ada pencen, tapi kalau badan berkanun ni? Camne?"

Mak bincang lagi,

"Iyaa lah, tapi kan, mak bukan apa, Najib ni bagus dalam corak pimpinan cuma, dia memanjakan sangat rakyat Malaysia ni, itu nak bagi bantuan, orang ni nak bagi bantuan, setiap lawatan bagi bantuan yang kadang-kadang tak sepatutnya dibagi. Aritu Najib pergi Tanjung Besar kat Lipis, entah bantuan apa yang dibagi, lepas tu, petang tu pergi pulak ke Padang Kuantan, entah bantuan apa yang dibagi pulak. Banyak sangat janji. Lepas mak dengar aritu, ada yang dijanjikan elaun dan baju kalau pergi ke Kuantan, mak tau itu hanya untuk meramaikan orang tapi janganlah janji macamtu sekali kan?"

Saya bincang lagi,

"Memang janji-janji tu nak meramaikan orang, bukan apa, kadang-kadang, tak ramai pun yang datang ke satu-satu event tu, contoh macam Ekspo I Want Sihat Bersamamu kat Raub aritu, yang ramai datang adalah orang Melayu, adik tengok, ramai je yang kaum Cina pergi minum di kedai dan buat seolah-olah takde apa-apa yang berlaku sedangkan jelas ada event di dataran Raub tu".

Mak jawab,

"Itu lah, yang datang tu jelaslah menyokong Barisan Nasional, mak bukan apa, mak risau juga, iya lah, kalau-kalau pucuk pimpinan kita dipegang oleh orang bukan Melayu, mak takut sebenarnya, mak tak nak negara kita ni menjadi seperti Pulau Pinang atau Singpura, nak laungkan azan pun tak boleh, risau mak".

Saya cakap lagi,

"Betul tu, tapi dengan kecelaruan politik sekarang, susah nak cakap mak..."

Kami senyap, dan menanti lori amik getah sampai.

Assalamualaikum WBT

p/s: Kebun getah jadi wadah perbincangan hal politik negara.

She sings from her heart, bless her.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Semalam saya ada post fasal Ekspo I Want Sihat Bersamamu di Raub tu kan? Well, such a mess that event. Okay, btw, in that particular event, they had a karaoke competition and the contestants were amazing, but then, there was one contestant that caught my eyes. Yes, she does not have the best voice ever, she does not have the beautiful-est clothes ever, BUT she sang from her heart. She did. I personally think that, she has the best emotion among all of the contestants. Yes! I personally think that.

The intro for the song, she said that the song was dedicated to her mum, foster mum, now lived in Kuantan, she called her Mama. I was touched by that sincerity. I could not stop my tears but then I quickly swept my tears away. I was touched by that emotion. Yes, I was.

Even though, she did not sing according to the melody, her tempo was everywhere but that emotion was above all. Know I know, no matter what you are doing, do it from your heart and do not think about the others, do it from your heart.

I too was there, before she performed her singing, she was quite nervous and excited, to see such energy, personally, I felt ashamed. Why? She has the guts to actually registered and performed the song. The title of the song was Ibu by Exist. Overwhelmed? Yes, Indeed. I was and so did the audience. Yes. At the beginning of her performance, everyone was laughing at her, but then, to be able to see that sincerity, everyone was silent. They did not know what to say. 

And at the end of the song, she screamed, "Ibbbuuuuuuuu...." and she cried. Perhaps, that was the way she knows how to show her love to her mum, again, foster mum. I remembered when she want to register her name, she forgot to bring the money *RM10 for registration and she ran from the Urusetia booth and she came back with the money as soon as possible, and she was gasping for air, she was tired, of that running. I was amazed, and from that, I knew, she would give a great performance.

Yes, again, she does not have the Voice, she does not have the Body, she does not have the Look, but she surely has the emotion and that emotion affects everyone who hears it. 

Congratulation to that akak.

Assalamualaikum WBT

p/s: If I am not mistaken, she works as pembantu kedai at one of the restaurants in Raub. Bless her.

Monday, March 25, 2013

Gambar Masa Kecik.

Assalamualaikum WBT,

Saya kan, dulu takde camera cecanggih ni, ada gambar masa dulu pun kita bagus dah, saya kan, kalau gambar dulu-dulu adalah lah beberapa je, tak sampai 50 keping pun. Kadang-kadang jeles dengan orang lain, bukan apa, bila dorang tanya, "Eh, ko ada tak gambar masa kecil-kecil dulu, aku ada, nak tengok, jap eh aku amik"...5 minit kemudian, "haaaa.. ni dia!", amik kau, satu kotak penuh gambar masa kecik.

Saya? Tak banyak pun saya ada untuk jadikan documented memories, yang ada pun sikit je, itu lah yang saya cherish. So, buat masa sekarang ni, saya ada dah nak camera digital, makanya, setiap kali ada apa-apa, saya akan cuba untuk mengambil gambar dan cuba untuk tangkap sebanyak mungkin gambar untuk jadikan simpanan di masa hadapan. Biar pun hanya camera digital, tetap saya berpuas hati dengan camera tersebut, saya suka hasilnya, tambahan pulak editing process, lagilah bertambah sukanya saya. hehehe...


Iya lah, sesetengah orang guna Instagram untuk jadikan tempat simpan gambar, takpe, nanti saya akan buat satu account Instagram then, saya akan amik gambar dan letakkan dalam Instagram. Hehehe... Jangan tak follow yer nanti...*boleh lak.. belum ada lagi gadgetnya...

Tapi takpe, kebanyakkan memori lalu diletakkan ke dalam storage yang paling besar dan canggih, iaitu otak saya. Saya masih ingat memori-memori lalu yang saya sendiri lalui.

So, takpe, insyaAllah, lepas ni, saya akan tangkap gambar banyak eyh?

Assalamualaikum WBT

p/s: nak amik gambar banyak2 lah.

Seksi Itu Hak Saya - Rozita Che Wan.

Assalamualaikum WBT,

Heboh dunia hiburan Malaysia fasal Rozita Che Wan nak kahwin dengan Zain Saidin, dan lagi hebatnya, pose maut Rozita Che Wan di atas kerusi bergambar dengan Zain. Rozita Che Wan atau lebih mesra dipanggil dengan nama Che Ta telah bermain tarik tali dan telah ada banyak kontroversi dengan beberapa artis lelaki yang lain. Hebat! Berusia 40-an, dia akan mendirikan rumahtangga sekali lagi dengan lelaki pilihannya Zain Saidin tidak lama lagi.

Namun, kontroversi tidak hilang keman-mana, isu mulut celuparnya telah memakan diri sendiri, tidak sekarang balasannya, mungkin tak lama lagi or mungkin lambat lagi, kita tak tau, sebagai orang Islam, kita percaya dengan Qada' Qadar Allah SWT. Isu "Seksi itu hak Saya!" telah mengundang banyak persepsi negatif dari banyak pihak termasuk peminat-peminat dunia hiburan Malaysia. 

Sejujurnya, saya fikir ayat 'Seksi itu hak saya' adalah satu ayat percakapan yang agak bangang! sebab apa? Ia seolah-olah tidak menghormati undang-undang Allah SWT. Hebat sungguh artis sekarang, dorang tau tak agaknya kita ni hidup atas dunia yang Allah punya? Kalau sayalah, tak sanggup saya nak cakap demikian rupa. Awak tu public figure, cakap pulak benda yang macamtu, dah lah seksi, cakap pulak macamtu, ada ke orang nak hormat? Semua orang tau awak hot, hot stuff kan? tapi kat SANA nanti lagi hot, panas sangat,

Assalamualaikum WBT

p/s: panas-panas pakai pakaian tak cukup kain, kenapa tak pakai je pakaian yang kau pakai kat Malaysia ni kalau keluar ke London nun? Tau lak nak tutup2 kalau ke tempat orang. gila!

Ekspo I Want Sihat Bersamamu, 24 Mac 2013, Raub.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Alhamdulillah, memang seronok saya tidur malam tadi, dan saya bangun pada pukul 11.00 pagi, memang lama, terlampau letih disebabkan beberapa program yang ada pada hari Sabtu dan Ahad. Sungguh meletihkan.

Baik, aritu saya dah cerita serba sedikit program pada hari Sabtu dan kali ini, saya nak ceritakan serba sedikit pada hari Ahad. Semalam, ada program Ekspo I Want Sihat Bersamamu anjuran Kementerian Kesihatan dan Parlimen Daerah Raub. Komen saya terhadap program ini? Agak mendapat sambutan TETAPI, pilihan hari yang bangang membuatkan orang tidak pergi. Kepada appointed event organiser yang kononnya riban-riban orang yang datang semalam untuk event korang yang anjurankan, please lah, I too know thing or two about this event organizing. I have been in a  few events and I know, yesterday, it was not event close to 5 thousands people. No kidding. Please lah, saya pun tahu.

Tapi kan, ticketing yang dibuat tu memang lah sesuatu yang luar jangka, sebab, selama ni saya ingatkan statistik yang dibuat oleh organiser adalah sesuatu yang betul tetapi ia bukanlah seperti apa yang kita lihat. KPI katanya ingin mencecah ribuan orang sebab nak memastikan hati Ahli Parlimen atau Penganjur *mungkin puas sehinggakan ada penganjur sanggup menipu statistik. Benda ni sebenarnya memang ada, nak tengok lebih lanjut? Cuma check betul-betul di mungkin pusat pelancongan, di receptionist ke, jangan hanya percaya akan statistik yang dibuat oleh staff anda, kerana kadang-kadang, boss nya kena mainkan peranan benda ni. Warning mereka, dan kaji betul-betul statistik tu bukan apa, kadang-kadang, ada je staff yang buat statistik mengikut suka hati mereka, Tak percaya? Cuba bangkitkan dalam meeting anda. Tengok reaksi mereka. Tapi pastikan sebagai boss, kaji dulu apa yang ingin diperkatakan. Okay? *jangan malukan diri sendiri, bahaya.

Apa-apa pun, pengalaman tetap pengalaman, tetapi jikalau saya disuruh untuk menjadi sukarela sekali lagi seperti itu? Dengan organiser yang sungguh terlampau bangang pengurusannya? Maaflah, minta maaf banyak-banyak, cari lah man power korang sendiri, me and my friends WOULD LOVE TO SAY NO TO THESE THINGS! noway. 

Macamani lah, dalam mengadakan sesuatu program, jangan amik organizer yang tangkap muat je tanpa mengetahui man power dorang berapa kuat. Saya rasa, memandangkan dorang ni terlampau sangat inginkan sokongan *ini bukan organiser tapi ini GOVERNMENT, sehinggakan dorang membuat beberapa program dalam satu-satu masa. Korang tau tak bahawa pada hari Ahad lepas ada satu lagi event di Felda Tersang di mana ia juga membabitkan Dato' Sri Dr. Ng Yen Yen, beliau telah menghadiri kedua-dua event ini, namun malangnya, disebabkan ada dua event yang berlainan, fokusnya telah hilang. Sebenarnya, untuk memastikan orang ramai ataupun tidak yang datang ke sesuatu event itu, FOKUS mesti ada. Kalau nak buat event, pastikan jangan ada clash dengan event lain, kalau tidak, pecahan pengunjung akan berlaku. Okay? Ramai sangat ke penduduk Raub nak pergi ke kedua-dua event? Ha? Fikir sikit lah, jangan main buat je okay? 

Lagi satu, dalam buat event, faktor Menarik dan Menolak haruslah dianalisa, janganlah main buat je suatu event tu, nanti orang cop membazir. okay? Sebagai contoh, hari Ahad, unless korang tu TV 3 yang buat Jom Heboh, lain cerita lah, ini tidak, artis yang datang pun setiap bulan datang Raub, siapa? Ifa Raziah, rasanya, bulan lepas dia dah datang dah. Berbalik kepada faktor Menarik dan Menolak tu kan,  saya fikir, hari Ahad adalah kedua-duanya, sebab, pada hari Ahad, ramai yang ingin berehat dirumah, setelah penat bekerja dan berehat sebab esoknya hendak bekerja lagi kan? Untuk faktor menarik pulak, hari Ahad mungkin untuk mereka yang suka outing, iya lah, walaupun ada yang letih tetapi disebabkan selalu keluar pada hari Ahad, mereka tetap akan keluar juga.

Cuaca, cuaca boleh jadi faktor menolak di sini, sebab apa? Disebabkan cuaca semenjak dua menjak ni TERLAMPAU PANAS, makanya, ramai yang berfikir banyak kali untuk pergi ke event tu. Lagi satu faktornya adalah, sikap penganjur itu sendiri. Memang sebenarnya kam *saya dan rakan-rakan hanyalah sebagai sukarelawan yang dibayar, tetapi pada pendapat saya, disebabkan pengagihan kerja yang kacau-bilau, dan langsung tidak ada maklumat persediaan sebelum event berlangsung, hasilnya, kami memang tidak akan join perkara seperti ini lagi, begitu teruk kan sehingga kami tidak akan join lagi, jadinya! take note everybody! 

panas wwooo time ni!!





semua dah letih giler dah!!!
Takpe lah kan, saya akan cakap kepada cikgu Mail fasal benda ni nanti, dan InsyaAllah, selepas ni, takde dah lah perkara seperti ini berlaku kepada pelatih-pelatih Giat Mara. Amin. Jadi, saya hanya akan post gambar-gambar yang gembira sahaja. hehe...

Assalamualaikum WBT

p/s: MagicDreams Media. *ppfffttt

Friday, March 22, 2013

Events for this weekend.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Mesti semua sihat kan? Mestilah, tengok saya ni, sihat walafiat weh!!

Alhamdulillah, cuti sudah menjelma!!! Tapi sebelum cuti betul2, kami masih ada dua event yang kena pergi. Satu pada hati Sabtu dan satu lagi pada hari Ahad. Untuk event esok, saya serta beberapa rakan akan pergi ke Kuantan bagi menghadiri satu event yang diberi nama, Karnival Pendidikan MARA. Memandangkan saya bawah GiatMara, makanya, adalah baik saya pergi, mendalami dahulu semua-semua ni, then baru boleh masuh Mara kan? hehe.. ada makna kan?

Lepas tu, untuk hari Ahad ni, ada jugak event, di Taman Tasik Raub, katanya, event Belia dan memang sukarela nak pergi, katanya ada senamrobik bagai, entah lah, saya pergi sebab nak join je. Isi masa terluang sambil2 tu usha-usha line. hahaha... test market! ahhaha.. rasanya kalau saya ni test market, ada harga rasanya... hehehe...

Eh, mengantuk sudah, saya kena bangun awal esok! 5.30 pagi dah kena bangun dan bersiap, so, selamat malam semua!!

Assaalamualaikum WBT

p/s: semoga esok berjalan dengan lancar!

Thursday, March 21, 2013

Kenapa Saya Menulis Blog?

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Alhamdulillah, mintak2 semuanya sihat lah kan? Saya pun sihat jugak, cuma terasa sedikit panas sebab kejadian petang tadi. Biarlah rahsia, walaupun ramai yang dah tahu kan, takpe2!

Okay, ramai yang bertanya saya, kena berblog? Kenapa nak menulis? Adakah perlu saya jawab "Kenapa tidak?", kalau saya jawab itu, makanya tidak mencapai jawapan yang penanya hendak kan? Takpe, memang banyak saya dapat soalan macamtu. Baiklah, biar saya jawab.

Tujuan saya menulis blog ni sebenarnya adalah untuk berkongsi kisah hidup saya, apa yang saya lalui dalam kehidupan sehari-harian, walaupun saya tidak update setiap jam satu entry tapi saya sebenarnya ada update sekurang-kurangnya satu entry satu hari, lagipun saya bukannya blogger sepenuh masa. Tidaklah saya menidakkan blogger sepenuh masa, tidak sama sekali, cuma, saya mempunyai jadual yang agak padat, jadi, tiada peluang untuk saya update blog saya di hari siang dan saya terpaksa update blog saya di hari malam, kerana itu sahaja masa yang saya dapat.

Memang banyak benda yang hendak saya kongsikan dengan pembaca yang setia ni, cuma kadang-kadang, masa untuk saya update tu takde, dan sehinggakan saya terlupa isi yang hendak saya updatekan sebab hari sudah malam, dan kadang-kadang keletihan menghalang saya untuk update blog.

Solan lain, "Eh, betul ke, buat blog ni boleh buat duit?", jawapan saya, Memang boleh tapi kalau kena caranya. Bukan apa, memang sekarang negara kita agak luas interent coverage kan? Kalau kat banda-bandar tu penuh internet connetion cuma tak semua orang baca blog kita. Kalau nak buat betul-betul, niatkan dalam hati dengan ikhlas, "Saya buka blog ni semata-mata untuk menjana pendapatan", InsyaAllah, dengan izin Allah, segalanya akan menjadi. Sebab apa? Ia bergantung kepada niat kita masing-masing. Macam saya, saya menulis sebab saya hendak berkongsi, makanya, berkongsilah yang saya akan dapat. 

Tapi apa yang penting, ikhlaskan diri kita dan cuba kita cari tujuan sebenar kita menulis blog. Kalau untuk suka-suka, boleh juga, tapi biarlah ia disertakan dengan niat yang betul, kan?

Maaf, saya bukan ustaz untuk bercakap mengenai agama tapi setakat ini, boleh lah.

Assalamualaikum WBT

p/s: Mengantuknya.... Letih.

Wednesday, March 20, 2013

Ayat Kursi untuk HANCURKAN Askar Sulu.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Mesti semua sihat kan? Alhamdulillah, amin, mintak-mintak semua pembaca dalam keadaan yang sihat walafiat.

Tadi saya berjumpa dengan kawan yang memang lama tak jumpa, tapi dia bukan sama umur dengan saya, dia agak rapatlah kot dengan abang kembar saya. Kawan tersebut adalah seorang askar yang pernah bertugas di merata tempat tapi base dia di Melaka.

Menceritakan tadi fasal kejadian di Lahad Datu, kata dia, memang banyak lagi penceroboh tu dan kalau kita (askar Malaysia) hendak menembak penceroboh tu, kita kena baca ayat Kursi sebab mereka memang kebal dan ada ayat pelindung. Makanya, itu saya memang percaya, kalau tidak, masakan mereka matinya sikit sahaja, kalau tidak mesti mereka mati ramai kan?

dan lagi satu, senjata yang dipakai oleh penceroboh adalah yang hebat dan canggih belaka. Itu pun saya percaya, sebab? Kebanyakan gerila ni memang banyak links dan mereka boleh bawak masuk senjata canggih-canggih dengan mudah, sebab apa? Sebab kawalan keselamatan mereka tidak kuat di sana.

Berbalik kepada kena baca ayat Kursi tadi, ini jelas bahawa kita kena beriman dengan Allah SWT sebab doa adalah senjata yang paling kuat untuk orang Muslim jadinya, kepada semua askar-askar, polis-polis dan wira-wira Malaysia, bacalah ayat Kursi untuk menembusi ayat pelindung kebal penceroboh, InsyaAllah, dengan izin Allah, mereka akan hancur. 

Bukan apa, tadi saya tengok video Penceroboh Sulu yang menyiksa polis tu kan, saya sempat tengok beberapa saat sahaja, saya tidak sanggup nak tengok selebihnya. Memang tak sanggup, mereka sungguh kejam! Kejam, mereka potong jari, Ya Allah, kenapa mereka begitu kejam? Janganlah, hentikan pencerobohan anda, ingatlah perjanjian yang telah dibuat sejak dahulu lagi, janganlah begini.

Assalamualaikum WBT

p/s: Ya Allah, hancurkanlah musuh-musuh negara.

Saya Sudah Jatuh Cinta!!!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Terlambat pulak saya update blog hari ni, bukan apa, saya banyak kerja nak dibuat, Makan, tengok tv, makan, minum, mandi, tengok tv, main lap top, internet, telefon dan most of all, berangan pegang Samsung Galaxy Grand. Hahaha.. sungguh ku tak mampu, menahan rindu ah! ah! ah! hahahhaha... boleh?

23 August? Ulangtahun kelahiran saya adalah pada 22 August! so? hahahah

Bukan apa, aritu saya telah pergi ke kedai *macam karangan darjah satu lak, saya pegi kedai tepon kan, then saya nampak satu telefon pintar yang memang pintar dan sangat mengancam jiwa raga ku, *kalau boleh ku jual jiwa raga ku ni demi tepon tu, dah lama dah! hahahah... bongok kan? Takpe2, teruskan penceritaan, baik! tengok-tengok telefon, Ya Allah, itu! SAMSUNG GALAXY GRAND!! memang lah tak se-grand Samsung Galaxy Note 1 dan 2 tu kan, tapi memang berpatutanlah dengan pilihan saya sekarang, lagipun, saya merasakan, rasa yang saya nak pakai telefon tu membuak-buak! Dah lah berpatutan dan sangat masih baru! Mmemang saya suka, aritu saya buat pilihan nak pakai Samsung Galaxy Tab 10.0 tapi terasa malu pulak sebab cam letak laptop kat muka, tak nak!!! huhuhu...





 Kalau korang tengok betul2 dalam screen tu, ia tulis 23 August kan? hehehe.. sebelum tu, maksudnya, 22 August adalah ulangtahun kelahiran saya! makanya, ini adalah hadiah yang paling perfect untuk saya!!! hahahaha

Then, dah terpegang pulak Samsung Galaxy Grand! Memang ku sudah jatuh cintaaa!!! memang tidur malam tak lena, makan tak kenyang-kenyang, *sebab tu makan banyak, sila baca perenggan pertama balik! mandi tak basah, perut tak kurus! eh?!!! takde kaitan. 

Saya ni memang, kalau jatuh cinta memang camni lah, senyum sorang, berangan! hahaha.. memang camtu, jangan nak diherankan sangat lah. hahahha.. Tengok tu, kemain banyak lagi saya ketawa, hehehe... 

So, memandangkan duit masih tidak mencukupi, tunggu syarikat Samsung nak sponsor saya, memang tak dapat lah agaknya, so, saya rasa, saya ke  berusaha lebih waktu cuti sekolah seminggu ni nanti! yeay! saya akan, hehehe..saya dah jelaskan kepada my parents, they are willing to help too, hehe.. alhamdulillah. Amin, I love my family!

Nantikan kemunculan saya di layar online *iya ke ni? hahaha, dengan update di merata-rata tempat! yeay!

Assalamualaikum WBT

p/s: dah terfikir nak ada Instagram, dan pelbagai lagi.
p/s: Pengurus Giat MARA Bentong dah pakai Samsung Galaxy Grand, Jealous I am! hahaha
p/s: Sudah ada RM700 dalam tabungan.

Sunday, March 17, 2013

Toby by Hatem Alkeel. Amazing!

Assalamualaikum WBT,

Do you know I am now obsessed with thobe aka abayaa for man. In Malaysia, we called it jubah and jubah would be choice for this coming Eid Fitr, yup! I looked for new trend for jubah and I found this amazing website and this amazing designer, Hatem Alkeel. Amazing! he has great eyes and he has amazing ideas to make jubah up to date. Here are the pictures on great jubah that he made. Amazing!






See those amazing creations by Hatem Alkeel, you may go to www.urtoby.com for more information. There are many amazing choices that you could find there and if you have left over money, you can buy these creations. Amazing!

Assalamualaikum WBT

p/s: I going to make one based on these amazing creations.

Teguran, Sikap dan Penerimaan.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Tadi saya sempat membaca beberapa entry saya yang lepas, memang terdapat banyak perbezaan dengan sekarang, rasanya, entry sekarang lebih composed dan lebih elok di pandang mata serta penyusunan ayatnya lebih baik. Bangga sekejap.

Tetapi, saya tadi lihat ada entry saya yang mendapat perhatian, maaf, saya telah delete entry tersebut sebab saya rasakan, ia sudah cukup lama untuk semua tahu akan sesuatu. Entry tersebut adalah fasal komen saya terhadap seorang pekerja Giant Kuala Terengganu. Sebenarnya, saya suka pergi Giant Kuala Terengganu masa saya belajar dahulu, tetapi, kadang-kadang, ada dalam kalangan mereka yang mempunyai sikap yang agak kurang ajar. Untuk melihat mereka senyuam adalah satu perkara yang agak susah. Kalau ikutkan hati saya, hendak sahaja saya laporkan kepada pengurus mereka tetapi saya masih mampu bersabar.

Bercakap fasal sikap, saya pun ada sikap yang saya sendiri tidak suka tentang diri saya, tetapi, jikalau kita selalu muhasabah diri dan cuba sedaya upaya untuk membaiki diri kita sendiri, ia adalah sesuatu yang baik sebenarnya. Bila orang tegur kita, hendaklah kita cuba untuk menerimanya dengan hati yang terbuka. Sama dengan saya, masa dahulu, saya selalu ditegur orang tentang penampilan saya, pakaian saya, 'confident' saya yang selalu disalahertikan, percakapan saya dan banyak lagi, mereka menegur sebenarnya kerana ingin melihat kita tidak dibenci orang. Mereka sebenarnya sayang kepada diri kita, mereka ingin melihat kita berubah, tetapi ada yang tidak menegur kita dan selalu mengiyakan itu adalah mereka yang ingin melihat kita hancur. Itu yang pasti sebenarnya.

Jadi, jikalau ditegur, samaada cara itu betul atau tidak, pokok pangkalnya, mereka ingin menegur, makanya, buangkanlah cara teguran itu, ambil isi teguran tersebut. Payah.pahit? memang, tetapi itu lah yang sebenarnya. Kadang-kadang kita terlepas pandang tentang apa yang kita buat, dan kadang-kadang kita merasakan apa yang kita buat itu semuanya betul, tapi percayalah, kadang-kadang, kita kena terima hakikat yang kita juga buat salah. Okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: saya nak memasak lak!

Perbezaan saya!!!

Assalamualaikum WBT,

Dulu kan, masa belajar U, saya menyimpan rambut panjang, memang panjang lah, boleh tahan, takde lah sampai ikal mayang camtu, tapi boleh dikategorikan sebagai rambut panjang lah, nak tengok? JAhap eyh...


So? How's me? Ada perbezaan tak? hehehe..

Assalamualaikum WBT

p/s: PM me kalau nak cakap perubahan tu...hehehe

Saturday, March 16, 2013

Maksud Lirik Laskar Cinta -DEWA 19

Assalamualaikum WBT,

Malam ni teringin rasanya hendak menulis entry fasal lirik. Lama dah tinggalkan? So, lirik yang terpilih malam ini adalah lirik yang berasal dari negara seberang. Lagu ini amat terkenal dan ramai yang tahu nama kumpulan ini, Dewa 19? Tahu kan? Liriknya adalah Laskar Cinta.

Wahai jiwa jiwa yang tenang
Berhati-hatilah dirimu kepada
Hati-hati yang penuh
Dengan kebencian yang dalam
Karena sesungguhnya iblis
Ada dan bersemayam
Di hati yang penuh dengan benci
Di hati yang penuh dengan prasangka

Penerangan:

Ini adalah penerangannya, ia mengikut pemahaman saya lah, Okay dalam verse yang pertama ini,ia bercakap kepada mereka yang mempunyai hati-hati yang tenang dan selalulah berhati-hati terhadap iblis laknatullah, ini kerana Iblis memang telah bersumpah untuk menghancurkan seluruh anak Adam. Mereka (Iblis) akan selalu cuba untuk menghancurkan dan menyesatkan umat manusia dengan perasaan benci dan prasangka.

Laskar cinta
Sebarkanlah benih-benih cinta
Musnahkanlah virus-virus benci
Virus yang bisa rosakkan jiwa
Karena cinta adalah hakikat
Dan jalan yang terang bagi semua manusia

Penerangan:
Dalam verse ini, ia bercakap fasal Laskar (askar) cinta, iaitu tentera cinta, ia menyuruh menyebarkan benih-benih cinta, kecintaan kepada Allah, dan hapuskan virus-virus yang mampu mengancam semua kehidupan yang ada. Kecintaan kepada Allah adalah hakikat dan adalah jalan yang paling terang kepada semua manusia. 

Jika kebencian meracunimu
Kepada manusia lainnya
Maka sesungguhnya iblis
Sudah berkuasa atas dirimu

Penerangan:
Dalam verse ini, ia bercakap mengenai akibat jikalau iblis sudah menguasai diri manusia. Jikalau kebencian ada dalam diri manusia, ia bermaksud, iblis sudah menusukkan pedang mereka ke dalam badan anak Adam. Mereka (iblis) sudah berkuasa keatas diri manusia.

Maka jangan pernah berharap
Aku akan mengasihi
Menyayangi
Manusia manusia
Yang penuh benci seperti kamu

Penerangan:
Dalam verse ini, Allah SWT akan tetap menyayangi manusia yang berbuat kesalahan tetapi seperti mana yang kita tahu, adalah kita manusia sebagai hambanya, wajiblah bertaubat supaya tidak melakukan kesalahan yang sama berulang kali. Allah tetap akan menyayangi manusia yang penuh rasa kebencian dalam diri walau apa cara sekali pun kerana Allah adalah Maha Pemurah dan Maha Penyayang.

Sekian sahaja interpretasi saya terhadap lirik ini. Ini semua adalah pendapat saya.

Assalamualaikum WBT

p/s: suka dengan lirik yang membawa maksudnya mendalam.