Friday, August 6, 2021

MILD ANXIETY

 Assalamualaikum wbt,


Apa khabar semua? Bila dah lama-lama PKP dan ada yang kehilangan ahli keluarga, sahabat handai, keluarga rakan-rakan kita, ada juga yang kehilangan pekerjaan, bil banyak tertunggak dan semuanya.


At some point of our life kita akan rasa all this is too much. Saya baru baca fasal Anxiety and Depression tadi dekat internet dan watched a few videos fasalnya. I am not an expert tapi through pembacaan, saya melihat jikalau simptom-simptom itu ada pada diri saya sendiri.


Yes, Ada. Saya punya tu more to Anxiety dan tidak depression. Saya tak depress lagi. Anxiety ni pun ada banyak jenis. 


Pada pendapat saya, anxiety yang saya ada ni started apabila kes COVID19 di Malaysia melebihi 10 ribu dan juga apabila ada banyak kes berdekatan dengan tempat saya tinggal. Biarpun saya tinggal di kampung, tapi kes seolah-olah rasa dekat sangat! Kerisauan yang saya ada dalam diri dan kepala ni, seolah-olah tiada pengakhiran. Kes COVID itu sendiri semakin meningkat. Saya rasa setiap orang ada anxiety ni, cuma teruk ataupun tidak sahaja.


Sebenarnya ada pelbagai jenis penyebab kepada anxiety ni, dan sebab paling ketara pada pendapat saya adalah COVID19 ni. Kes kematian yang kita dengar saban hari memang amat membimbangkan. Ia seolah-olah, semakin kita melarikan diri, semakin ia mendekat kepada kita. Which aku rasa, I have nowhere to go. Faham tak? Seolah-olah kita tiada tempat untuk lari. 


Saya juga mencari coping mechanism untuk relieve this anxiety. Gladly, anxiety saya ni masih lagi di tahap yang mild rasanya. Masih lagi boleh bertenang, tarikh nafas dalam-dalam dan try to calm down. 


Mild anxiety.


Cuma bila pelbagai perkara happened, kita akan rasa ia suffocating tau. Ia melemaskan. Kadang-kadang, kita jaga kesihatan kita, kita pakai mask, use hand sanitiser, pakai face shield, tetap ada kes-kes, mereka tetap dijangkiti dengan virus COVID ni. 


Sampai kadang-kadang, tertanya pada diri sendiri, 


"What should I do to make this virus tak melekat dekat diri aku?"


But again, dalam artikel tu saya baca tu cakap, we need to think positively. Jangan negative dan try your best to jaga diri masing-masing. 


And I agree. We need to jaga ourselves. Kalau tak perlu keluar, jangan keluar. Stay at home and try make yourself useful while at home. Bersihkan rumah, bersihkan kawasan rumah dan sebagainya.


Saya ni nasib baik rumah di kampung, rumah mak ayah, kalau duduk tempat lain, tak tau la keadaan macamane.


Anyway, terima kasih kerana membaca. I need to start menulis again to relieve my tension kot. Well, see ya.


Assalamualiakum WBT.

Thursday, July 29, 2021

HARI VAKSIN AKU!

 IT'S VACCINATION DAY!!!!


Hi and salam semua, 

Hari ini, 29/07/2021 (Khamis) adalah hari vaksin dos pertama saya! Saya mendapatkan dos vaksin pertama saya di Dewan UiTM Raub dan saya adalah ong the first to come to the PPV lah. Kalau korang tak tau apa itu PPV, ia membawa maksud, Pusat Pemberian Vaksin. 

Ramai yang risau jenis vaksin apa yang akan kita terima, now, as we all know, di Malaysia ada 3 jenis vaksin yang diberikan secara meluas iaitu Pfizer, Sinovac dan AstraZeneca kan? Tu semua adalah nama vaccine, tapi cecair yang disuntik ke dalam badan kita tu adalah dari komponen yang sama, itu sahaja.

Mungkin ada beberapa pendapat yang mengatakan bahawa, kita boleh memilih vaksin and everything, tapi pada pendapat sayalah kan, terima je la apa yang diberikan oleh kerajaan sebab kalau itu yang ditentukan, well, takkan you nak tunggu lagi untuk vaksin jenis lain kan?

Kalau dapat Pfizer, makanya ambillah Pfizer, kalau dapat AZ, maka ambillah AZ dan seterusnya. Takyan pilih-pilih sebab COVID tak pernah nak pilih manusia.

So, kepada yang belum lagi mendapat tarikh temujanji, saya pun dulu pernah merentan sebab tak dapat-dapat tarikh, jadi, kalau korang nak merentan sebab tak dapat tarikh temujanji vaksin anda, SILAKAN! haha, korang akan rasa begitu lega, tapi when the reality hits, korang akan rasa, well, this does nothing...tapi korang akan rasa lega, tu je lah.

Anyway, semoga kita dilindungi daripada virus COVID19 ini.

Amin.

Salam.


Sunday, June 13, 2021

PDPR BERMULA ESOK!


Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya yang biasa-biasa ini. Selamat berhujung minggu, esok dah Isnin kan? Esok juga adalah permulaan kepada PDPR murid-murid sekolah. Jadi, apa persediaan anak anda? Dah siap ke kerja sekolah yang cikgu-cikgu bagi aritu sebelum cuti sekolah? Ke dah lupa? Ingat lagi tak korang ada kerja sekolah? Ohh no, oh no, oh no, no no no….  Kalau korang lupa, masih ada masa untuk anda buat kerja sekolah anda. Bercakap fasal lupa, teruskan membaca untuk mengetahui beberapa tips untuk mengelakkan anda lupa akan perkara-perkara penting.


1.BUAT NOTA DALAM BUKU NOTA

 

Ini adalah salah satu cara yang paling berkesan dalam memastikan anda ingat apa yang anda ingin diri anda ingat. Mungkin jikalau anda seorang murid, anda perlu mengingat pelbagai jenis kerja rumah kan? Jadi anda patut ada satu buku nota untuk anda tulis apa yang anda perlu buat ATAU anda juga boleh tulis apa hal penting yang berlaku pada hari tersebut. Nampak remeh kan tetapi sebenarnya ia amat menyenangkan diri anda sendiri.

 

2.BULETIN BOARD

 

Buletin board ni macam board yang kita letak pelbagai reminder notes. Sebagai contoh, kalau kita ada meeting esok, kita boleh letak dekat situ dan anyone boleh tolong remind kan. Senang bukan? Jadi, Bulletin Board ini amat sesuai diletakkan di tempat-tempat yang senang dilihat seperti pada peti sejuk, disebelah pintu utama atau di bilik bacaan. Mudah bukan?

 

3.STICKY NOTES

 

Sticky Notes adalah cara yang paling popular yang digunakan oleh ramai orang untuk mengingatkan diri sendiri mengenai sesuatu. Sticky Notes adalah satu nota kecil yang mempunyai gam sementara padanya dan ia boleh diletakkan pada apa-apa permukaan. Ia juga digunakan untuk memberikan info kepada diri sendiri juga orang lain mengenai sesuatu. Sebagai contoh, kita nak tinggalkan pesan kepada rakan sekerja, selain menghantar email, kita boleh gunakan sticky notes dan tampalkan pada computer atau pintu rakan sekerja anda.

 

Jadi, apa cara anda untuk mengingatkan diri anda akan sesuatu?

 

Terima kasih kerana membaca.

 

Salam.

MILD ANXIETY

 Assalamualaikum wbt, Apa khabar semua? Bila dah lama-lama PKP dan ada yang kehilangan ahli keluarga, sahabat handai, keluarga rakan-rakan k...