Sunday, June 13, 2021

PDPR BERMULA ESOK!


Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya yang biasa-biasa ini. Selamat berhujung minggu, esok dah Isnin kan? Esok juga adalah permulaan kepada PDPR murid-murid sekolah. Jadi, apa persediaan anak anda? Dah siap ke kerja sekolah yang cikgu-cikgu bagi aritu sebelum cuti sekolah? Ke dah lupa? Ingat lagi tak korang ada kerja sekolah? Ohh no, oh no, oh no, no no no….  Kalau korang lupa, masih ada masa untuk anda buat kerja sekolah anda. Bercakap fasal lupa, teruskan membaca untuk mengetahui beberapa tips untuk mengelakkan anda lupa akan perkara-perkara penting.


1.BUAT NOTA DALAM BUKU NOTA

 

Ini adalah salah satu cara yang paling berkesan dalam memastikan anda ingat apa yang anda ingin diri anda ingat. Mungkin jikalau anda seorang murid, anda perlu mengingat pelbagai jenis kerja rumah kan? Jadi anda patut ada satu buku nota untuk anda tulis apa yang anda perlu buat ATAU anda juga boleh tulis apa hal penting yang berlaku pada hari tersebut. Nampak remeh kan tetapi sebenarnya ia amat menyenangkan diri anda sendiri.

 

2.BULETIN BOARD

 

Buletin board ni macam board yang kita letak pelbagai reminder notes. Sebagai contoh, kalau kita ada meeting esok, kita boleh letak dekat situ dan anyone boleh tolong remind kan. Senang bukan? Jadi, Bulletin Board ini amat sesuai diletakkan di tempat-tempat yang senang dilihat seperti pada peti sejuk, disebelah pintu utama atau di bilik bacaan. Mudah bukan?

 

3.STICKY NOTES

 

Sticky Notes adalah cara yang paling popular yang digunakan oleh ramai orang untuk mengingatkan diri sendiri mengenai sesuatu. Sticky Notes adalah satu nota kecil yang mempunyai gam sementara padanya dan ia boleh diletakkan pada apa-apa permukaan. Ia juga digunakan untuk memberikan info kepada diri sendiri juga orang lain mengenai sesuatu. Sebagai contoh, kita nak tinggalkan pesan kepada rakan sekerja, selain menghantar email, kita boleh gunakan sticky notes dan tampalkan pada computer atau pintu rakan sekerja anda.

 

Jadi, apa cara anda untuk mengingatkan diri anda akan sesuatu?

 

Terima kasih kerana membaca.

 

Salam.

PEMBELAJARAN SEMASA COVID19. OKAY KE?

 Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua pembaca, sebenarnya bila saya hendak menulis blog ini, saya akan senaraikan sebanyak mungkin tajuk yang saya ingin tulis dan ulas. Ada kalanya saya ikut senarai tersebut, tetapi ada kalanya, saya main tulis je.

 

Apa pendapat anda mengenai system pendidikan kita sekarang? Semua maklum yang system pendidikan kita sekarang macamane kan? Saya ada empat orang anak saudara yang bersekolah menengah dan empat yang lain bersekolah rendah dan tadika. Melihatkan mereka berPDPR membuatkan saya terkenang zaman pembelajaran sekolah SEBELUM COVID19 melanda. Well, kalau macam saya, memang dah lama tinggalkan zaman persekolahan serta zaman universiti, Alhamdulillah, kelas tradisional yang saya dan rakan-rakan lalui adalah satu pengalaman yang suka untuk dilupakan. Pelbagai memori yang menggamit jiwa dan raga. Haha…

 


Untuk zaman COVID 19 ini, everything is changed. Semua sudah berubah. Perubahan ini masih dalam tempoh adaptasi. Teringat semasa mula-mula COVID melanda, semuanya in chaos. Sangat huru-hara. Harga mask giler mahal. Masa tu buat lah facemask sendiri sebab tak mampu nak beli kan. Mahal ya masa tu, hampir RM50 sekotak but now, since dah ada banyak ready stock, murahlah jadinya. Ada yang bawah daripada RM10. Alhamdulillah.

 

Berbalik kepada pendidikan tadi, kebetulan kampung sebelah kami dah ada menara telekomunikasi yang sudah berfungsi dan Alhamdulillah, rata-rata kawasan di kampung kami sudah ada talian telefon cuma masih adalah satu dua kawasan yang langsung takde talian telefon dan mereka terpaksa keluar untuk menjadi line telefon, kesian kan? Aritu ada beberapa syarikat pembinaan menara telekomunikasi masuk untuk melihat kawasan untuk dibangunkan sebagai tempat menara telekomunikasi tapi saya tak tahu sejauh mana progress projek tersebut. InshaaAllah, kalau ada, ia hanya akan memperbaiki infrastruktur telekomunikasi di kawasan kami dan ini hanya akan memperbaiki kehidupan kami di kawasan luar bandar. Terima kasih kepada Kerajaan dan mereka yang berusaha.

 

Infrastruktur telekomunikasi ini amat penting dalam memastikan kawasan luar bandar mencapai kesamarataan dengan kawasan bandar. Mungkin pada masa ini ada perkara lain yang lebih penting seperti kesihatan dan keselamatan tetapi ia tetap tidak boleh dipandang sepi kerana ini adalah kemudahan yang paling penting untuk masa sekarang. Everyone is depending on that infrastructure; telecommunication is the key to everything now. Hendak atau tidak, pihak kerajaan perlu mengutamakan projek-projek pembinaan menara telekomunikasi ini supaya ketersambungan luar bandar dan bandar dalam terjalin dengan baik tanpa sebarang gangguan. Juga, ia dapat memberikan ruang yang lebih bagi pihak kerajaan menyampaikan maklumat dengan lebih komprensif.

 

Pendidikan pada zaman ini mungkin akan sentiasa berubah bagi menyesuaikan diri dengan keadaan sekarang. Mungkin ada yang PDPR melalui ONLINE, mungkin juga ada guru-guru yang berasa simpati kepada murid-murid  yang tiada akses internet atau talian telefon, mereka ada memberikan modul-modul bercetak untuk memudahkan para murid membuat latihan serta belajar di rumah. Ini adalah satu jalan yang bagus bagi mengekalkan momentum pembelajaran anak-anak di rumah. Juga, ibu bapa perlu memainkan peranan yang lebih bagi memastikan anak-anak membuat modul-modul yang diberikan. Ini penting bagi memasikan anak-anak tidak ketinggalan dalam belajar di rumah. Bagi ibu bapa yang keduanya bekerja, mungkin mereka boleh mencari jalan untuk memastikan anak-anak tidak ketinggal seperti mungkin mengupah tutor untuk membantu anak mereka, mungkin seminggu 3 kali supaya anak-anak boleh belajar dengan baik. Mungkin, itu hanya cadangan.

 

Apa pun yang dihadapan pada waktu ini, kita perlu bijak mencari jalan untuk menyelesaikan permasalahan yang dihadapi. Kita juga harus ingat bahawa jalan penyelesaikan untuk kita, bukan semestinya boleh digunapakai oleh orang lain. One does not fit all. Kita kena fikir cara untuk ubah sana sini sedikit untuk memastikan jalan penyelesaian itu sesuai dengan diri dan keadaan semasa kita.

 

InshaaAllah, sama-samalah kita berdoa agar virus COVID19 ini hilang dan juga Program Imunisasi Nasional dapat berjalan dengan lancar dan semua Rakyat Malaysia dapat vaksin dan kita dapat hidup seperti biasa, at least dapat menjalankan aktiviti seperti berniaga, senaman, belajar seperti biasa dengan mematuhi NORMA BAHARU yang disarankan seperti memakai pelitup separuh muka (facemask), kalau nak pakai face shield pun boleh, janji kita patuh dengan penjagaan kesihatan. InshaaAllah.

 

Sentiasa berdoa kepada Tuhan agar dipermudahkan segala urusan kita. Amin.

 

Sekian, terima kasih kerana membaca.

Saturday, June 12, 2021

PKP3.0 DISAMBUNG???

Assalamualaikum wbt dan salam PKP 3.0 semua, apa khabar semuanya? Baiklah, seperti mana yang anda semua tahu, PKP3.0 kita akan disambung dari 15hb hingga 28hb Jun 2021.


Dalam masa 2 minggu ke hadapan ini, kita akan semestinya burn out dan kita akan rasa everything is menyakitkan hati. For sure. Oleh itu, pada pendapat saya, apa yang kita boleh buat dalam masa dua minggu ini adalah untuk belajar sesuatu or Learn something.

“Apa yang kita patut belajar? Anak lagi nak kena jaga, rumah nak jaga, kerja dari rumah lagi, everything is so time consuming dan sangat menyesakkan.”

Yes, memang menyesakkan, tapi kita kena cari sedikit masa untuk belajar sesuatu. Ambil satu benda yang kita tak tau, or maybe kita tau dan pelajar atau dalami apa yang kita pilih tersebut. Susah atau senang sesuatu perkara itu sebenarnya, adalah bergantung kepada diri kita sendiri, tetapi, jangan mencuba sesuatu yang luar daripada jangkaan. Cuba cari satu perkara yang betul-betul in our reach dan cuba capai. InshaaAllah, semuanya boleh.

Sebagai contoh, mungkin semasa kita nak memasak makan tengahari, menu lunch, kita cuba menu baharu yang bersesuaian dengan tekak kita dan who knows, ia mampun menaikkan rasa selera dan kita dapat belajar benda baru berkenaan dengan diri kita sendiri juga.

Atau contoh lain, mungkin kita boleh belajar menulis perasaan kita. Menulis adalah salah satu daripada terapi yang bagus. Kita tulis apa yang kita rasa. Kita boleh jadikan ia sebagai sajak, puisi, cerita pendek atau mungkin satu sketsa pendek. Kita luahkan apa yang kita sendiri rasa. Kalau anda ingin berkongsi rasa tersebut dengan orang lain, postkanlah di mana-mana socmed platform, tetapi pastikan anda kebal dengan netizen sebab kadang-kadang, apa yang kita tulis, tidak semestinya dibaca oleh orang lain dan, ia juga kadang kala tidak dibaca langsung. Jadi, persiapkan diri juga akan perkara tersebut. Jangan stresskan diri anda over that matter sebab ingat, It is not about being read, it is about being written, well at least tu motto saya lah…haha… Okay?

Pilihlah satu perkara yang anda ingin cuba dan cuba buat. InshaaAllah, everything will be fine. Semuanya akan menjadi okay and it will turn out okay. Janji, buat betul-betul.

Saya mungkin akan start gardening dan kemaskan semula garden yang saya ada. Sapu semula, bagi cantik-cantik, baru lah ada style, kan?

Sekian, salam.

PDPR BERMULA ESOK!

Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya yang biasa-biasa ini. Selamat berhujung minggu, esok dah Isnin kan? E...